Egy ​szabad nő 48 csillagozás

Erdős Renée regényes élete
Menyhért Anna: Egy szabad nő

„Öngyilkos ​lett korunk legnagyobb írója. Bródy Sándor…" – kiáltozza egy rikkancs 1905. július harmadikán Budapesten. Egy konflis suhan el mellette, benne egy nő megdöbbenve, rémülten hallgatja a hírt. Az író szeretője az, Erdős Renée. Csak nem ő, csak nem a szakításuk okozta a tragédiát?
Erdős Renée-t a Bródy Sándorhoz fűződő viharos szerelme mellett erotikus regényeiről ismeri az utókor. De ki is volt ő valójában? Egy győri zsidó lány, aki családját hátrahagyva Budapestre költözött, hogy megvalósítsa álmát, és színésznő legyen a fővárosban? Formabontó, modern költőnő, aki az írásnak él, és az első nő, aki meg is tud élni belőle? Ünnepelt szerző, aki először vetette papírra kendőzetlenül, mi a női vágy, és akiért tömegek rajonganak? Az élet királynője, akinek a lába előtt összetört szívek hevernek? Vagy egy magányos lélek, aki saját magát keresi, és egy olyan világban kell helytállnia, amely gyanakodva figyeli, ha egy nő többet, mást akar, mint amit a normák előírnak… (tovább)

Róla szól: Erdős Renée

>!
General Press, Budapest, 2016
232 oldal · ISBN: 9789636439255
>!
General Press, Budapest, 2016
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636438968

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Hugonnai Vilma


Most olvassa 4

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 55


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Menyhért Anna: Egy szabad nő

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Az irodalomórákon sokat tanulunk magyar szerzőinkről, tudjuk, mikor és hol születtek, azt is, mikor és hol haltak meg, hol végezték tanulmányaikat, főbb műveik címét, keletkezési körülményeit, feleségeik nevét. Ám mégis sokszor idegenek maradnak számunkra, csak nevek amikhez évszámokat társítunk.
Ezért nekem ilyen szempontból is nagy élményt jelentett Menyhért Anna könyve, itt Molnár Ferenc nemcsak két évszám volt, aki nem mellesleg a Pál utcai fiúkat írta, hanem egy férfi, aki bizony nem vetette meg az élet örömeit, a szórakozást. De ugyanez elmondható a könyvben megjelent többi íróról, költőről is, ez a könyv sokkal közelebb hozta őket hozzám.

Örülök, hogy megismerhettem a magyar irodalom eme időszakának egy kis részletét, a kávéházakban folyó irodalmi megbeszéléseket, a századeleji főváros életét, és magát Erdős Renée-t, a szabad nőt is.

Bővebben://http://konyvutca.blogspot.hu/2016/08/menyhert-anna-egy-…

4 hozzászólás
Annamarie P>!
Menyhért Anna: Egy szabad nő

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Menyhért Anna az irodalomtörténet egyik kiemelkedő szereplőjének bőrébe bújt, amikor Erdős Renée karrierjének kisebb megbicsaklását, és annak okait mutatta be regényes formában. Ne tévesszen meg senkit az alcím, nem az egész életét, csupán annak egy kis részét kívánja elénk varázsolni. Renée irodalomtörténeti jelentősége pedig abban rejtezik, hogy a huszadik század legelején publikálta napilapokban verseit. Sőt első verseskötete 1899-ben, Eötvös Károly anyagi és pártfogói támogatásával látott napvilágot. (Leányálmok) A Magyar Géniuszban, Budapesti Naplóban, Vasárnapi Újságban, Hétben, Magyar Hírlapban leközölt versei és tárcái pedig lehetővé tették számára, hogy első magyar írónőként megálljon a saját lábán. A századforduló függetlenedő, emancipálódó polgárnői mintájává vált. Versei, melyek túlfűtött érzelmektől izzanak, eleddig ismeretlen hangként hasítottak bele a magyar irodalomba. Álszemérem nélkül íródott költeményeinek egy része, szerelmi-erotikus vonatkozásúak. Ezeket lehetett szeretni, vagy nem szeretni, de senkit nem hagyott érintetlenül.
https://annamarie-irkal.blogspot.com/2019/11/menyhert-a…

stippistop P>!
Menyhért Anna: Egy szabad nő

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Picit már a könyv átvételekor átverve éreztem magam, mert nekem a regényes élet a fél téglától kezdődik. Ez tényleg inkább csak egy pillanatkép egy vélhetően regényessé váló életből. Tudom, tudom, majd lesz még tovább, de az inkább csak egy halovány ígéretnek tűnt nekem a könyv végén.
A regény pedig: könnyed, szinte ponyva, nem érzem azt, hogy súlya lenne (ha már nem fél tégla..). De örülök, hogy van.
Engem nem zavart, hogy „mindenki ömlengős, szirupos, önmarcangoló és neurotikus”, ez nekem belefér a művészvilágról alkotott képembe, hitelesnek tűnt -MA ha jól gondolom, a korabeli levelezéseket vette alapul. Az írók/művészek már csak ilyenek: szoronganak, indulatkezelési problémákkal küzdenek és minden téren impulzívak.
Mégis, a legnagyobb rejtély nekem Erdős Renée maradt (eddig): hogy vált ő azzá, ami miatt máig emlékszünk rá.

Mariann_ P>!
Menyhért Anna: Egy szabad nő

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

A könyv Erdős Renée regényes életének egy szeletkéjét mutatta be.
A szereplők valós személyek, a 20. század elejének híres magyar írói, sok mindent tudunk már róluk. Viszont a női írók kutatását sokáig elhanyagolták, így a főszereplőnkről is kevés információ áll rendelkezésünkre.
Erdős Renée verseket, regényeket írt, a mai szemmel celebnek számított akkoriban, a jó értelemben véve.
Legtöbbet a szerelemről írt, szókimondóan, nyíltan, akkoriban egyedülálló módon a testről, a vágyról, az érzelmekről.
Ebben a kötetben Bródy Sándorral és Jászai Oszkárral folytatott se veled, se nélküled viszonya elevenedik meg előttünk, levelekkel fényképekkel kiszínezve.
Nekem érdekes volt erről olvasni, hiányt pótoltam vele.

olvasóbarát>!
Menyhért Anna: Egy szabad nő

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

„Én, az ember, a magamé vagyok.
Szabad, világos és tiszta a lelkem.” (Erdős Renée: Én, a költő…)

Szerencsés véletlenek sorozatának eredményeképpen Pestre kerülhetett, tanulhatott, sikeres írói pályát valósíthatott meg. Küzdött azért, hogy elfogadják az írásait és elfogadják őt nőként, a férfiak között egyenrangúnak. Sikeres alkotóként hódolók, rajongók vették körül. A regényes életrajz Bródy Sándor (akivel Renée viharos szerelmi kapcsolatban élt) öngyilkossági kísérletével, 1905-ben indul, kettőjük kapcsolatával, szakításával foglalkozik, majd Ami előtte volt címmel az 1898–1904 közötti időszakot mutatja be, amikor verseivel jelentkezett, különböző lapoknál jelentek meg tárcái. Írók, szerkesztők, kiadók segítették az érvényesülésben: Eötvös Károly, Molnár Ferenc, Kiss József, Pfeifer Károly, Jászi Oszkárral is kapcsolatban állt.
Az Utószó folytatásról is ír, csak úgy lesz majd teljes az életműve, mert ez a kötet csak a sikerek kezdetéről szól, amikor a regényei még meg sem jelentek.

cseri>!
Menyhért Anna: Egy szabad nő

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Szerintem korrekt könyv, azt adja, amit kínál, egy regényes életrajzot. Néhány mai kifejezés azért benne maradt, pl. a balfékre emlékszem, ezt nem ártott volna kigyomlálni. Amúgy valóban csak egy fél könyv legfeljebb, Erdős Renée életének egy meghatározó szakasza, de pl. az igazán sikeres bestsellerszerző korszaka csak ezután következett. Valóban úgy lenne igazán érdekes, ha teljes lenne az életrajz.

robinson P>!
Menyhért Anna: Egy szabad nő

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

A korai évek: elvetélt színésznői álmok után az irodalom színpadára lépett fiatal nő szerelmei, vágyódásai. Utazás a századforduló női irodalmába.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/07/egy-szabad-no.html

Gyula_Böszörményi IP>!
Menyhért Anna: Egy szabad nő

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Csillagozáskor nagyon bizonytalankodtam, mert bizonyos szempontból többet, másfelől kevesebbet akartam adni. Ez a könyv nem az, aminek kiadja magát: nincs benne Renée regényes élete, csak abból néhány év, semmi több. Az Erdős-kép is erősen változott bennem. Valóban ennyire ömlengős, szirupos, önmarcangoló, neurotikus volt akkoriban mindenki? Az eredeti levelek azt sejtetik, igen, és ettől a hamisság, a túljátszottság ájere terjeng mindenfelé. Félelmetes, ha „egy szabad nő” valóban ilyen volt akkoriban – úgy sejtem azonban, hogy a valóság kevésbé volt ilyen keser-édes-mézes, miként ez a kötet elénk tárja.

Mpattus>!
Menyhért Anna: Egy szabad nő

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Egy nő a 20. század küszöbén, aki hazánkban írással akar foglalkozni. Sőt, mi több: még meg is akar élni belőle. Micsoda ötlet! Erdős Renée egy olyan társadalomban próbált meg – és tudott – érvényesülni, ahol a nő a tudományos vagy irodalmi élet alakítójaként elképzelhetetlen szereplőnek tűnt, ahol a nő nyilvános szférába való kilépésével a gúny és a nevetség tárgyává vált. Menyhért Anna kiválóan érzékelteti mindezt a regényben.

Teljes értékelés itt:
http://szembetuno.blogspot.hu/2016/06/egy-szabad-no.html

Zimmermann_Zita>!
Menyhért Anna: Egy szabad nő

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Az Ambrózy báró esetei sorozatban hallottam először Erdős Renée-ről, és szerettem volna többet megtudni róla. Sajnos, elolvasva ezt a könyvet, ez csak kis részben sikerült. Persze, a Bródy Sándorral való kapcsolata volt fókuszban, de valahogy ezzel kapcsolatban is maradt hiányérzetem. Azt is kicsit nehézkesnek éreztem, hogy Bródy öngyilkosságával indul, és utána ugrunk vissza Renée fiatalkorába. Vannak olyan könyvek, ahol ez az időugrás jól beleillik a történetbe, itt szerintem eléggé megtörte az ívét. Mindazonáltal ez a rövid történet is jó betekintés volt a témába, felvillantja, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenie egy nőnek a századelőn, ha önálló akart lenni, és irodalommal akart foglalkozni. Néhol felháborodva olvastam az akkori felfogást a nőkkel kapcsolatban, azért jó, hogy ma már nem itt tartunk…


Népszerű idézetek

olvasóbarát>!

Külföldön vannak írónők, festőművésznők. Velük kapcsolatba kerülhetsz. Orvosnők is már vagy harminc éve vannak több országban, míg itt meddig járatták a bolondját azzal a szegény Hugonnai Vilmával. Nem engedték, hogy praktizáljon, nem fogadták el a svájci egyetemi diplomáját. Húsz évig! Bábaoklevéllel dolgozott. Aztán mikor megnyitották az egyetemet a nők számára, mindenből újra levizsgáztatták. A komoly orvos urak. De hiszen ismered Vilmát- folytatta Carola-, jártál nála te is. Százszor többet ér minden férfi doktornál. A keze, amilyen finoman ér hozzád, a tekintete, amilyen figyelemmel hallgat: senki máshoz nem akarok már járni, csak hozzá.

90-91. oldal

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Kapcsolódó szócikkek: Hugonnai Vilma · orvos
1 hozzászólás
Annamarie P>!

Olyan férfira vágyott, aki magával ragadja, és uralkodik rajta, egy kicsit megkínozza, aztán társként, egyenrangú társként szereti. Aki lehúzza bőrét is, nemcsak a ruháját, és pőrén hagyja, fájón, csupaszon, s aztán felöltözteti a szerelmével.

109.-110. oldal

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Annamarie P>!

Óva intették az édesanyákat attól, hogy Erdős Renée verseit leánykáik kezébe adják. De persze ez csak még kíváncsibbá tette azokat az óvni való, fiatal lányokat. No meg a mamáikat is. Mindannyian meg akarták tudni, hogyan beszélnek a modern nők a szerelemről. Szókimondóan, a férfiról, a testről olyan nyíltan, ahogy korábban elképzelhetetlen volt. Igen, ez Renée újdonsága.

19. oldal

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Annamarie P>!

Egy férfi szerzőt mindig dicsérnek, s a legnagyobbakhoz hasonlítják, gondolta Renée. Egy férfi szerző mindig tekintélyes, hibái csak kis hibák, az összképet nem befolyásolják. Róla s a Leányálmokról főleg azt írták, nő létére milyen ügyesen ír. Ilyen merészen, új hangon. De a nők nem is igazi költők. Legalábbis Kiss József ezt mondta a múltkor.

87. oldal

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

robinson P>!

Szó, ami szó, nem átlagos nő. S ez annál is furcsább, mert igazából nem is csinos. Hiába mondták, hogy az élet királynője! Királynői termet? – egész egyszerűen molett. Majdhogynem kövér.

18. oldal

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Annamarie P>!

– Zsoltárok ezek – fejtegette, és Renée el is hitte neki –, vad, pogány zsoltárok, melyek az érzéseket ünneplik, a szerelmet, a férfiakat. Zsoltárok, mert testetlenek, tárgy nélküliek, s rajongást váltanak ki: úgy rajongnak az olvasók Renée-ért, mint zsoltárai a szerelemért.

116. oldal

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Mpattus>!

– Piros tollal körberajzoltam a mellkasomon a helyet, ahová lőnöm kell. De nem jó helyre rajzoltam a kört.
– Ennyit az anatómiai ismereteidről, Sanyi bá’. Még jó, hogy nem értesz jobban az orvostudományhoz.

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Mpattus>!

Aki engem szeret, az mind nemes, nagy férfi…

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Mpattus>!

Magányos vagy. Az úttörők mindig magányosak.

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete

Mpattus>!

Hát mit képzeltem, ostorozta magát, hogy majd szeretni fognak az emberek azért, mert én szeretem őket? Mert én szeretem az életet, és ezt meg akartam osztani az olvasókkal? Micsoda ostobaság! Az olvasók nem tudták, hogy magamat írom bele minden sorba, minden szóba. Azt hitték, csak kitaláció ez, a képzelet műve. Erősnek és vidámnak láttak, túlontúl életrevalónak is. Eszükbe sem jutott, hogy túl sokat akartam nekik adni, s nekem magamnak nem maradt semmi.

Menyhért Anna: Egy szabad nő Erdős Renée regényes élete


Hasonló könyvek címkék alapján

Priya Parmar: Vanessa és Virginia
Cselenyák Imre: Áldott az a bölcső
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának
Bereményi Géza: Magyar Copperfield
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Bächer Iván: Klétka
Gárdos Péter: Hajnali láz
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Polcz Alaine: Macskaregény