Szász ​Endre 2 csillagozás

Menyhárt László: Szász Endre

Szász ​Endre festő- és grafikusművész a mai magyar művészeti élet egyik legkülönösebb jelensége. Virtuozitásával, amely egyaránt jellemzi műveit és munkamódszerét, a közönség szemében ő testesíti meg a bűvész művészt. Azt az alkotót, aki úgy ura a mesterségének, mint a régi nagyok.
A legenda azonban, amely alakját övezi, nem csupán félelmetes rajzkészségéből táplálkozik. Az élete is tele van fordulatokkal. Erdélyben született és nőtt fel, de már Budapesten járt a Képzőművészeti Főiskolára. Az ötvenes években börtönben volt, illetve politikai dekorációkat készített, a hatvanas évtizedben az egyik legtöbbet foglalkoztatott illusztrátorként szerzett magának népszerűséget. Majd Amerikába ment, de nem hagyta el hazáját: sokat dolgozik itthon, és, mint e könyvében vallja, magyarsága mindennél többet jelent számára. Könyvünk nem szokványos biográfia: Szász bizarr epizódokkal és fantasztikus történetekkel fűszerezve meséli el az életét, úgy, hogy közben nemcsak magáról szól.… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 1983
156 oldal · ISBN: 9631317862

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1


Népszerű idézetek

_Andrea_>!

És akkor rájöttem, hogy ez ugyanaz, mint mikor azt mondja egy virágének: szeretnék fenyőmagot enni. Hát a fene akar fenyőmagot enni, amikor rossz az íze, de isteni illata van. Tehát abban a szellemben, a tiszta fenyőterpentines ózonra emlékeztető levegőjű világban szeretnék élni, ahol a fenyőerdők zöldellnek.

151. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.
Bódy Gábor: Végtelen kép
Zalán Vince: Gaál István krónikája
Pentelényi László (szerk.): Arcok iskolája
Morsányi Bernadett: Egyedül szembejövet
Nagy Zoltán (szerk.): Irodalmi személyek kislexikona
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Beke László – Peternák Miklós (szerk.): Bódy Gábor 1946–1985
Pomogáts Béla (szerk.): A virágnak agyara van
Ladislav Klíma: Sternenhoch herceg szenvedései