„Depresszió: a köztünk élő dementor.”
Lélegezz be mélyen az orrodon, majd ki a szádon át. Közben figyelj.
– 5 dologra, amit látsz.
– 4 dologra, amit meg tudsz érinteni.
– 3 dologra, amit hallasz.
– 2 dologra, aminek érzed az illatát.
– 1 érzelemre, amit tapasztalsz.
Egy kötet, aminek a borítója magában rejtegeti a könyv tartalmát!
Mélylevegő projekt. Miről is van szó?
Ennek a kezdeményezésnek a fókuszában a pszichológiai ismeretterjesztés áll, azonban nem hétköznapi módon. A cél az lenne, hogy minél hitelesebb képet kaphassunk a lelki egészségünkről, annak támogatásáról, védelméről.
Mi tehetsz a mindennapokban, hogy rendben legyen a lelked? Mi az, ami simogatja, és mi az, ami felsérti a felületét?
A rutinok biztonságot jelentenek. Ha tudjuk, hogy minden este olvashatjuk az aktuális olvasmányunkat, minden nap elkészíthetjük az egészséges hozzávalókból álló kis ebédünket, elvégezhetjük az aznapra kitűzött céljainkat, akkor esélyt kapunk rá, hogy minden nap átölel bennünket a világ. A saját kis világunk!
Azonban a mentális egészség ennél egy sokkal összetettebb dobókocka.
Mozogj, fordíts időt a minőségi pihenésre és alvásra, ápold a kapcsolataid, végezz olyan tevékenységet, amiben jó vagy! Ne légy túl szigorú magaddal! Sose felejtsd el, hogy méltó vagy saját magad és mások szeretetére! Írd ki magadból a pozitív és a negatív érzéseket!
Igyál megfelelő mennyiségű vizet, táplálkozz egészségesen! – olyan klisésnek tűnnek a mondataim, pedig ebből nyerjük az energiát ahhoz, hogy megvalósíthassuk önmagunkat.
Gondoskodj szeretettel önmagadról. Igenis vannak napok, amikből annyit lehet kihozni, hogy: túléled.
Ne pörgesd a közösségi médiát, ha úgy érzed: rossz hatással van rád. Hanyagold.
Ne szorongj, ha kérni kell. Teljesen természetes, hogy érzelmi szükségleteid vannak.
Öngyilkosság?! Vedd komolyan a jelzéseket. Magyarországon heten követnek el öngyilkosságot naponta. A világon pedig minden 40. másodpercben meghal valaki öngyilkosságban. Teher vagyok mindenki számára? Értelmetlen vagyok! Értéktelen vagyok!
Figyelj rá. Hallgasd meg. Bátorítsd, hogy beszéljen! Fejezze ki fájdalmát, de kárt ne tegyen magában. Ne ítélkezz, csak együttérzőn figyelj.
A szorongás érzékenyebbé tesz. Hatással van a mentális állapotra is.
Akkor válik egészségtelen szorongássá, ha megnehezíti a munkavégzést, a teljesítményt és a társas kapcsolatok ápolását. A stressz a mindennapjaink részét képezi, még ha hullámzó mértékben is. A legfontosabb, hogy képessé váljunk önmagunk megnyugtatására.
Sokszor az embereknek nem megoldásra van szükségük, csupán arra, hogy meghallgassák őket. Ismerjük fel annak a tényét, hogy a Nyugodj meg! felszólítás semmivel se segíti elő a megnyugvást.
Imposztorszindróma. A szakmám során nagyon sokat találkoztam a folyamattal és sajnos én magam is küzdök vele! Küzdök? Sokkal inkább fürdök, mert gyakran jól is érzem magam benne, olykor pedig feszegeti a határaim és rengeteg fájdalmat okoz.
Az érintett személy a bizonyítható sikerei ellenére sem hisz igazán magában, hiszen gyerekkorától természetesnek tartják, hogy gyorsan lépeget a lépcsőkön és könnyen megoldja a kitűzött célokat. Úgy érzi, nem érdemli meg mindazt, amit elért. Gyakran vonja kétségbe a saját képességeit. Nem jellemző, hogy tiszta szívből megdicsérték és a jelenben sem, hogy megdicsérik. Általában csak felszínesen „veregetik a vállát”. Taps, ügyes voltál!
Igyekszik mindig túlteljesíteni, így hátha végre előtérbe kerül a tiszta elismerés, ami eddig nem következett be.
Fogadd el és tudatosítsd, hogy a sikereidet saját magadnak köszönheted!
Joó Katalin
„Természetesen mindenkinek joga van a saját határait kijelölni, és eldönteni, mi az, ami számára elfogadható, és mi az, ami nem. Ahogy azt is mindenkinek joga van eldönteni, kinek nyújt támogatást, energiát, és barátságot. Csak az előtted álló lépésre koncentrálj, ne az egész lépcsőházra."
Ennek a könyvnek mindenki polcán ott van a helye!