Mélylevegő ​Projekt: Elmerülő 107 csillagozás

Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban
Mélylevegő Projekt: Elmerülő

Normális, ​ha így érzek?

Ha eszedbe jutott már ez a kérdés a benned, veled vagy körülötted zajló események hatására, talán nem ismeretlen számodra a Mélylevegő Projekt, az a fiatal pszichológusokból álló csapat, amelynek célja, hogy tudományos igénnyel, mégis közérthetően osszon meg információkat a mentális egészségről és a hangulatzavarokról a közösségi médiában.

Most az online térből kilépve, az Elmerülőben adják közre tudásukat a leggyakoribb mentális betegségekről, a napjainkra jellemző pszichés problémákról, valamint a mentális egészség megőrzésének lehetőségeiről, miközben nem maradnak el a tőlük megszokott hasznos emlékeztetők, gyakorlati tippek és tanácsok sem. A kötetben a depresszió, a szorongás vagy a pánikzavar mellett olyan kevésbé ismert, ám sokakat érintő jelenségeket is bemutatnak, mint az imposztorszindróma, a gaslighting-effektus, a mérgező pozitivitás vagy az érzékszervi túlterhelés.

Az Elmerülőt haszonnal forgathatják mindazok, akik… (tovább)

>!
Libertine, Budapest, 2022
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158189538 · Illusztrálta: Pálovics László
>!
Libertine, Budapest, 2021
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158189538 · Illusztrálta: Pálovics László

Kedvencelte 13

Most olvassa 69

Várólistára tette 198

Kívánságlistára tette 402

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

dontforgettosmileandread P>!
Mélylevegő Projekt: Elmerülő

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

Talán nem véletlen, hogy ez volt az a könyv,ami teljes egészében végigkísért a mára már szokássá vált offline hetemen.
Erős & imádtam.
A Mélylevegő Projekt rajta van azon a szűk profillistán, akiknek a tartalmait elsőként csekkolom, ha felnézek az Instagramra. Hatalmas tisztelet jár nekik! Hihetetlen, amit végigvisznek ebben a mai online világban! Ez a fajta tudománykommunikáció hozzájárul ahhoz, amiért én nagyon szeretem ezt a platformot. (A másik a könyvekhez kapcsolódik, de talán ennek okát nem kell magyaráznom .)Őszinte és hiánypótló, ahogyan ez a könyv is az. Rendkívül informatív, edukatív. Mindezt érthetően, logikusan felépítve. Mind a kialakítása – akárcsak a borítóra ha ránézünk – mind az illusztrációban egyediek , nagyon mai , igazi vizuális élmény. Stílusos, fiatalos , trendi és közérthető . Egy-egy fejezet miatt biztosan fogom még forgatni jó sokszor!! Köszönet érte az íróknak, kiadónak és mindenkinek, aki segített a könyv megjelenésében.
Nagyon érdekel a pszichológia, az emberi elme kérdésköre, így több könyvet is olvastam már a témában. Nem volt kérdés, hogy ezt a kötetet is szeretném a polcomon tudni, ahol nem mellesleg a kedvenc könyveim mellett van. Merthogy ez is az lett!
Valahol egészen biztos, hogy mindenki magára talál benne.
Én elmerültem benne teljesen.
Ez a minőség kérem, igazi érték!!!
Elmondhatatlanul örülök, hogy végül megvettem! ♥‍

2 hozzászólás
theodora >!
Mélylevegő Projekt: Elmerülő

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

A Mélylevegő Projektet az Instagramon jó ideje követem, ezért is nagyon kíváncsi voltam, hogy könyv alakban mit tudnak mutatni.

A könyv főként a fiatalabbaknak lehet nagyon hasznos – az egyszerű, lényegre törő, többféle aktuális problémát bemutató fejezetek segíthetnek elindítani az önismereti munkát, ledönteni tabukat. Ami nagyon tetszett – ahogy az Instagramon is – hogy tanácsokat adnak az érintettek környezetében élőknek is megfelelő viselkedésről. Mik a segítő mondatok, hozzáállás – milyen tévhiteket, sablonokat kell elfelejteni az adott betegséggel/állapottal kapcsolatban.

Már több hasonló témájú könyvet olvastam, de ebből is tudtam meríteni magamnak. Egyrészt felelevenítettem a meglévő tudásomat, inspirál hogy egyes témákban még jobban mélyedjek el, másrészt örülök hogy ilyen szuper könyv megjelent, amit ajánlok fiataloknak, ill. fiatalokkal foglalkozóknak.

Mircsi P>!
Mélylevegő Projekt: Elmerülő

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

Újabb 6 csillagos könyv, ami bőven megéri az árát (5000 ft), mert a külalak is rendkívül igényes – színes, vastag lapok, gyönyörű grafika, igényes borító –, és a belbecs is pontosan az, amit ígér a fülszövegben.

Már egészen a kezdetektől követem a Mélylevegő Projektet, úgyhogy azért is szaladtam át ilyen gyorsan a könyvön, mert nagyrészét már olvastam korábban instaposzt formájában, bár ahogy észrevettem, itt azért jócskán bővebb lére vannak eresztve a magyarázatok.

A szerzői gárda a pszichológiai edukációt tűzte ki céljául, és ezt annyira összeszedetten, letisztultan, leegyszerűsítve, de nem túlegyszerűsítve teszi, hogy megemelem a kalapom. Én magamról tudom, hogy könnyen belefulladok az információáradatba, és nehéz kiszűrni azt, ami tényleg fontos, de itt nagyon jól össze van szedve a lényeg – strukturálva, hogy mik egy jelenség/betegség jellemzői, következményei, mit lehet tenni érintettként és érintett szeretteként.

Szó van komoly mentális betegségekről – mint depresszió, szorongás, pánikbetegség, öngyilkos gondolatok –, általános pszichológi jelenségekről, amikről nem is tudtam, hogy mennyire jellemzőek, és ezért sok új és hasznos infót kaptam, illetve arról is, hogy mit tehetünk, hova fordulhatunk pszichológiai jellegű nehézségekkel.

Ami könyvmolyként még külön tetszett, hogy az elég egyértelműen kiderült, hogy a szerzők HP-rajongók, meg hát az is, hogy a HP nem a sátántól való, hanem igazából csomó pszichológiai jelenséget nagyon jól leképez, így akár tudat alatt is sokat tanulhatunk belőle.

Nekem egyébként van egy kívánságlistám, amiről nem volt szó, de olyan jó, he lenne (és valamelyik már tudom, hogy szerepelt instagramon, úgyhogy tudom, hogy telhetetlen vagyok, de már várom a második kötetet): PMS, ADHD, gyászfeldolgozás.

MINDENKI VEGYE ÉS OLVASSA! :)

2 hozzászólás
Nessie1226 P>!
Mélylevegő Projekt: Elmerülő

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

A Mélylevegő Projektet néhány hónappal az Elmerülő megjelenése előtt fedeztem fel Instagramon, bár egy-egy posztjuk már korábban is szembejött velem, ezeket pedig már akkor is nagyon érdekesnek, informatívnak tartottam. Szeretek pszichológiával kapcsolatos könyveket olvasni, de tisztában vagyok vele, hogy egy-két ilyen kötet között hatalmas különbségek vannak, hiszen sok olyan van, ami mélyre ás egy-egy témában, meg persze akad olyan, ami inkább arra törekszik, hogy a laikusok számára is érthető legyen.
Az Elmerülőt én hiánypótló kiadásnak tartom és kötelezővé tenném, nem csupán a saját korosztályom off számára, de akár már gimiben is. Az illusztrációk gyönyörűek, a könyv felépítése és stílusa is egyedi, fiatalos, átlátható és nagyon összeszedett. A tartalom és a fejezetek logikusan épülnek egymásra, tele van hasznos információkkal, gyakorlati tanácsokkal, de még kreatív feladatokkal is bizonyos helyzetekkel kapcsolatban. Elsősorban a mentális egészségről és a mentális betegségekről kapunk átfogó képet, illetve a főbb mentális betegségeket ismerhetjük meg, ami különösen fontos, akkor is, ha nekünk van hasonló betegségünk, de abban is segít, hogyan ismerjük fel a környezetünkben a tüneteket, és persze miben tudunk segíteni, mi a teendő ha magunkra ismerünk.
A kötet második fele pedig a modernkori jelenségekkel foglalkozik, amelyekkel valamilyen formában mind találkoztunk már, mind érintettek vagyunk benne, s talán úgy tapasztaltuk meg ezeket a problémákat, hogy észre sem vesszük, hogy ezek létező, másokban is felmerülő krízisek, mint az imposztorszindróma, a kapunyitási krízis vagy a könyvek, sorozatok, filmek befejezése utáni depresszió.
Az utolsó fejezetekben pedig a körülöttünk lévők viselkedésének megértésére törekszik a könyv, olyan jelenségekre ad magyarázatot, mint a ghosting, a mérgező pozitivitás vagy a cancel culture. Az összes témához adott egy sztori, ami érthetővé teszi az adott jelenséget, aztán a tüneteket és a következményeket fejtik ki bővebben, a végén pedig tanácsokat kapunk, hogy mit tehetünk, ha ezek velünk fordulnak elő, vagy éppen mi viselkedünk a leírtak alapján.
A kötetnek a legnagyobb erőssége, hogy közérthető, lényegretörő és úgy tanít, hogy közben észre sem vesszük, a felépítésének köszönhetően pedig bármikor le lehet kapni a polcról, amikor szükségünk van rá, hogy felelevenítsünk egy fejezetet, vagy ha épp egy olyan szakaszában vagyunk az életünknek, amikor szükségünk van rá. Önismereti utazásnak sem utolsó, a QR kódok pedig még több érdekességet rejtenek, így a későbbiekben is el vagyunk látva extra feladatokkal.
Személy szerint nagyon örülök neki, hogy ezt az értékes kötetet kiadták, a Mélylevegő Projekt munkássága pedig hatalmas tiszteletet érdemel, én rengeteget tanultam tőlük az elmúlt hónapokban, így csak ajánlani tudom az Elmerülőt.

zalunia>!
Mélylevegő Projekt: Elmerülő

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

Mikor felfedeztem az Elmerülőt, megfogadtam: olyan fontos üzenetet hordoz ez a könyv a 20-as, 30-as generáció számára, hogy ezt nem szabad gyorsan olvasni. „Lassan fogom olvasni, hogy minél alaposabban át tudjam gondolni a leírtakat.” – gondoltam. Naiv. 24 órán belül elolvastam… És mégsem bántam meg, mert tudom, hogy ezt a könyvet sokszor le fogom emelni a polcról. (Update: azóta kétszer utánanéztem valaminek.)

A 21. századi fiatalként egy más világba születtünk, s éppen ezért olyan problémákkal, nehézségekkel találjuk szembe magunkat, amelyek korábban nem voltak. Legyen szó a social media térnyeréséről, a sorozatok világáról, az állandó megfelelési vágyról, a kapunyitási krízisről, a túlzott telefonhasználatról vagy arról, amikor az emberek a homokba dugják a fejüket, azt hangoztatva, hogy minden szuper (ez a mérgező pozitivitás).

A könyv csak megerősített abban, hogy nem baj, ha problémáim vannak, nem baj, ha szorongok bizonyos dolgok miatt. Nem az a fontos, hogy 100%-ban megszüntessük ezeket az érzéseket, hanem az, hogy kezelni tudjuk őket. A kötet számos technikát javasol, s rengeteg példát hoz fel a problémákhoz. A könyv sikerességét a közérthetősége teszi lehetővé.

A könyv erőssége az egyszerű fogalmi tisztázás (pl. a mentális egészség és mentális betegség fogalma), a mentális egészség megőrzéséhez javasolt napi rutinok, illetve az, hogy minden lapjáról sugárzik a fő gondolat: nem vagy egyedül.

Napjainkban a szorongás, a depresszió, az öngyilkosság tabutéma. „Ha nem vagy 100%-ig rendben, akkor nem vagy normális” – sugallja a társadalom. „Ha szakembert keresel fel, bolond vagy.” – egyszerűsíti le a helyzetet sok ember. DE EZ NEM IGAZ. Ezekről beszélni kell: baráttal, a párunkkal, családdal, és ha kell, igenis egy önismereti csoporttal vagy pszichológussal. Ez nem a gyengeség jele, hanem éppen azt mutatja, hogy az ember mennyire erős.

Vegyetek egy mély levegőt, figyeljetek a légzésetekre és merüljetek el ebben a nagyon modern és fontos könyvben. Kövessétek be őket instán is, hogy minden nap kapjatok valami pozitívat.

>!
Libertine, Budapest, 2021
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158189538 · Illusztrálta: Pálovics László
Lione P>!
Mélylevegő Projekt: Elmerülő

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

A Mélylevegő Projekt ismeretterjesztő bejegyzéseit nagyon szeretem, egyszerű, lényegretörő, könnyen érthető írások és emlékeztetők a hétköznapjainkat megkeserítő problémákról. Ez a könyv is ilyen. Ahhoz képest, hogy milyen színes-szagos és vastag, még csak nem is drága. Egy kicsit tartottam tőle, hogy talpatlan betűt használ, de az előszón kívül kevés helyen fordul elő ömlesztett szöveg, leginkább rövid bekezdések, listák és grafikák segítik az információ átadását, ezért gyorsan is lehet vele haladni. Tényleg a lényegre koncentrál, szóval ez leginkább egy belépőszintű kézikönyv laikusoknak, tehát aki mélyebben, komolyabban szeretne elmerülni a pszichológiában, nem ebben a könyvben találja meg, amit keres off. Amire való: segít, hogy felismerd, miben vagy benne, vagy egy barátod miben lehet benne, és abban is segítséget ad, hogyan viszonyulj ezekhez a helyzetekhez, állapotokhoz, akár saját magadról, akár egy barátodról legyen szó.

2 hozzászólás
Zama>!
Mélylevegő Projekt: Elmerülő

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

Könnyen olvasható, lényegi információkat tartalmazó kötet rengeteg grafikával a laikusokat is fel tudja ruházni kellő pszichológiai tudással. Nem szájbarágós, inkább baráti hangvételű, informatív. Emiatt kamaszoknak is tökéletes olvasmány lehet. Nagyon mai, abszolút aktuális. Párszor még kezembe fogom én is venni, újra olvasok majd pár fejeztet.

Joó_Katalin_Kata >!
Mélylevegő Projekt: Elmerülő

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

„Depresszió: a köztünk élő dementor.”

Lélegezz be mélyen az orrodon, majd ki a szádon át. Közben figyelj.
– 5 dologra, amit látsz.
– 4 dologra, amit meg tudsz érinteni.
– 3 dologra, amit hallasz.
– 2 dologra, aminek érzed az illatát.
– 1 érzelemre, amit tapasztalsz.

Egy kötet, aminek a borítója magában rejtegeti a könyv tartalmát!
Mélylevegő projekt. Miről is van szó?
Ennek a kezdeményezésnek a fókuszában a pszichológiai ismeretterjesztés áll, azonban nem hétköznapi módon. A cél az lenne, hogy minél hitelesebb képet kaphassunk a lelki egészségünkről, annak támogatásáról, védelméről.
Mi tehetsz a mindennapokban, hogy rendben legyen a lelked? Mi az, ami simogatja, és mi az, ami felsérti a felületét?
A rutinok biztonságot jelentenek. Ha tudjuk, hogy minden este olvashatjuk az aktuális olvasmányunkat, minden nap elkészíthetjük az egészséges hozzávalókból álló kis ebédünket, elvégezhetjük az aznapra kitűzött céljainkat, akkor esélyt kapunk rá, hogy minden nap átölel bennünket a világ. A saját kis világunk!

Azonban a mentális egészség ennél egy sokkal összetettebb dobókocka.
Mozogj, fordíts időt a minőségi pihenésre és alvásra, ápold a kapcsolataid, végezz olyan tevékenységet, amiben jó vagy! Ne légy túl szigorú magaddal! Sose felejtsd el, hogy méltó vagy saját magad és mások szeretetére! Írd ki magadból a pozitív és a negatív érzéseket!
Igyál megfelelő mennyiségű vizet, táplálkozz egészségesen! – olyan klisésnek tűnnek a mondataim, pedig ebből nyerjük az energiát ahhoz, hogy megvalósíthassuk önmagunkat.

Gondoskodj szeretettel önmagadról. Igenis vannak napok, amikből annyit lehet kihozni, hogy: túléled.

Ne pörgesd a közösségi médiát, ha úgy érzed: rossz hatással van rád. Hanyagold.
Ne szorongj, ha kérni kell. Teljesen természetes, hogy érzelmi szükségleteid vannak.

Öngyilkosság?! Vedd komolyan a jelzéseket. Magyarországon heten követnek el öngyilkosságot naponta. A világon pedig minden 40. másodpercben meghal valaki öngyilkosságban. Teher vagyok mindenki számára? Értelmetlen vagyok! Értéktelen vagyok!
Figyelj rá. Hallgasd meg. Bátorítsd, hogy beszéljen! Fejezze ki fájdalmát, de kárt ne tegyen magában. Ne ítélkezz, csak együttérzőn figyelj.

A szorongás érzékenyebbé tesz. Hatással van a mentális állapotra is.
Akkor válik egészségtelen szorongássá, ha megnehezíti a munkavégzést, a teljesítményt és a társas kapcsolatok ápolását. A stressz a mindennapjaink részét képezi, még ha hullámzó mértékben is. A legfontosabb, hogy képessé váljunk önmagunk megnyugtatására.

Sokszor az embereknek nem megoldásra van szükségük, csupán arra, hogy meghallgassák őket. Ismerjük fel annak a tényét, hogy a Nyugodj meg! felszólítás semmivel se segíti elő a megnyugvást.

Imposztorszindróma. A szakmám során nagyon sokat találkoztam a folyamattal és sajnos én magam is küzdök vele! Küzdök? Sokkal inkább fürdök, mert gyakran jól is érzem magam benne, olykor pedig feszegeti a határaim és rengeteg fájdalmat okoz.
Az érintett személy a bizonyítható sikerei ellenére sem hisz igazán magában, hiszen gyerekkorától természetesnek tartják, hogy gyorsan lépeget a lépcsőkön és könnyen megoldja a kitűzött célokat. Úgy érzi, nem érdemli meg mindazt, amit elért. Gyakran vonja kétségbe a saját képességeit. Nem jellemző, hogy tiszta szívből megdicsérték és a jelenben sem, hogy megdicsérik. Általában csak felszínesen „veregetik a vállát”. Taps, ügyes voltál!
Igyekszik mindig túlteljesíteni, így hátha végre előtérbe kerül a tiszta elismerés, ami eddig nem következett be.

Fogadd el és tudatosítsd, hogy a sikereidet saját magadnak köszönheted!
Joó Katalin

„Természetesen mindenkinek joga van a saját határait kijelölni, és eldönteni, mi az, ami számára elfogadható, és mi az, ami nem. Ahogy azt is mindenkinek joga van eldönteni, kinek nyújt támogatást, energiát, és barátságot. Csak az előtted álló lépésre koncentrálj, ne az egész lépcsőházra."

Ennek a könyvnek mindenki polcán ott van a helye!

reanadett>!
Mélylevegő Projekt: Elmerülő

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

Lassan ideje lenne összeállítanom egy „kötelezővé tenném” listát, mert tuti, hogy az Elmerülő is köztük lenne. Már egészen fiatal korban érdemes fellapozni, mivel olyan gyakori pszichológiai problémákat, jelenségeket jár körbe a kötet, amelyekkel szinte bárki találkozhat élete során legalább egyszer. Első körben megismerteti az olvasóval a mentális egészség fogalmát, majd tovább lép a mentális betegségekre (mint pl. depresszió, szorongás), a modern kor problémáira (többek között imposztorszindróma, képernyőfüggőség), majd segít megérteni a körülöttünk lévőket és szinte minden fejezetben gyakorlati tanácsokat is ad.
Két dologban nagyon erős ez a könyv. Az egyik, hogy ha úgy érezzük, valamilyen problémánk akad, arra segít rávilágítani, közelebbről megismerni és ha arra van szükség, abban is támpontot ad, hogyan keressünk hozzá megfelelő szakembert. A másik pedig, hogy közérthetően írja le az olykor tabunak számító, mégis jelen lévő pszichés problémákat, jelenségeket, zavarokat, mindemellett empátiára és türelemre tanít önmagunkkal, illetve másokkal szemben is. Szívem szerint minden iskolakönyvtárba küldenék belőle legalább egyet.
Apró „hibája”, hogy nincs benne tárgymutató, illetve a gyakorlati részeket nem jelölte egyértelműen, valamilyen megkülönböztető jelzésnek örültem volna.

blankaveronika IP>!
Mélylevegő Projekt: Elmerülő

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

Minden suliba, munkahelyre, minden háztartásba kéne ez a kötet. A hiánypótló nem fejezi ki eléggé, mennyire szükség van rá. Sajnos drága kötet lett és emiatt szerintem nem fog sokakhoz eljutni. Pedig minden fillért megér.
Miért? Mert közérthető, mégis szakmai alapokon nyugszik. A fiatalokat és idősebbeket is meg tudja szólítani. Modern. Lényegretörő. Használható tanácsokat ad. Úgy narrál, mintha a barátod lenne, mindeközben objektív.
Mentális betegségek léteznek. Sokan szenvednek benne, de nem kell túlmisztifikálni. Segítsünk egymásnak abban, hogy mindenki megkapja a neki legmegfelelőbb segítséget.


Népszerű idézetek

Mircsi P>!

EMLÉKEZTETŐ
A segítségkérés nem gyengeségből fakad, hanem egy hatalmas erőből – a felismerésből, hogy szükséged van rá.

238. oldal

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

Mircsi P>!

Ne feledd!
Az, hogy alkalmanként hibázol, nem törli el a korábbi és jövőbeli ereményeidet. A legjobb kapus is kaphat gólt, a legkiválóbb ügyvéd is veszíthet el ügyet, a legismertebb szakács is sózhat el ételt.

134. oldal - Imposztor szindróma

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

Mircsi P>!

A terapeuták órádíját nézve felmerülhet benned a kérdés, volaképpen mi kerül ennyibe? Nos, egy-egy alkalom díjából lejönnek bizonyos fix kiadások (a szoba bérleti díja, szükséges eszközök, áfa stb.), illetve érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy nagyjából mekkora összeget költ egy átlagos terapeuta a felsőoktatási képzései finanszírozására.

Az, hogy valaki pszichoterapeuta lehessen, rengeteg befektetett időt, energiát, és nem utolsósorban pénzt igényel. A hároméves alapképzést (kb. 300 000 Ft/félév) két év mesterképzés (kb. 400 000 Ft/félév) követi. Ezután 4 év szakképesítés következik, amihez szükséges 150 óra kiképzőnél végzett önismeret, valamint egészségügyi szolgáltatónál min. heti 20 órás állás 8 évig vagy heti 40 órás állás 4 évig. A szakvizsgát követően lehet elkezdeni a pszichoterapeuta-képzést, ami a szakképzés típusától függően 72-84 hónapot vesz igénybe (36-48 hónap elméleti képzés kb 140 000 Ft/félév; 24-36 hónap gyakorlati képzés kb 25 000 Ft/hónap + vizsgadíjak). Ezt követően pedig folyamatos szakmai továbbképzésen köteles részt venni, szupervízióba járni.

Ezek egy részével párhuzamosan pedig pszichoterapeuták módszerspecifikus képzéseket is végeznek, amelzek időtartama és díjszabása változatos.

242. oldal

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

IamtheLamp>!

Tegyél azért, hogy az elméd olyan hely legyen, ahová szeretsz hazatérni.

19. oldal

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

Mircsi P>!

Az állandó telefonozás megszünteti az unalom állapotát, ezáltal pedig gátat vet a kreativitás kibontakozásának. Az okostelefon állandó csipogása elvonhatja a figyelmet fontos feladatokról, megzavarhatja azokat a csendes pillanatokat, amelyek fontosak a kreativitáshoz és a problémamegoldáshoz. Ahelyett, hogy egyedül maradnánk a gondolatainkkal, ma már mindig jelen vagyunk online, és kapcsolatban tudunk lenni másokkal.

169. oldal - Amikor nem tudod letenni - A túlzott telefonhasználat

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

Mircsi P>!

A pszichológus nem tud helyettesíteni egy barátot, és egy barát nem tud helyettesíteni egy pszichológust. Jó, ha a hozzánk közel állók támogatnak, aggódnak értünk, de ez sokszor nem elég ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek, a probléma megoldódjon.

232. oldal

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

Mircsi P>!

ÜZETETEK
A hibázás a munka és az élet természetes velejárója. Ne hagyd, hogy a hibák határozzanak meg. Tanulj belőlük, és haladj tovább.

135. oldal - Imposztor szindróma

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

amnézia P>!

Magyarországon az egészségügyre fordított teljes összegnek csupán 5%-a jut a pszichiátriai ellátás finanszírozására, így sem az ellátási rendszer, sem a prevenció nincs megfelelően kidolgozva.

8. oldal

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

amnézia P>!

A mentális egészségedet veszélyeztető problémák gyakran társas kapcsolataidban nyilvánulnak meg: mások érvénytelenként kezelik, invalidálják érzéseidet, elbagatellizálják a problémáidat, magyarázat nélkül megszakítják veled a kapcsolatot, vagy befolyásolják, hogyan látod a valóságot.

175. oldal

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

2 hozzászólás
amnézia P>!

Fontos, hogy az empátia nem arról szól, hogy megpróbáljuk megoldani a problémát vagy megváltoztatni a problémához kapcsolódó érzéseket.Természetesen ezek is segíthetnek, azonban NEM az első lépésként. Az őszinte jószándék ellenére ugyanis ilyenkor a másik úgy érezheti, hogy nem vesszük komolyan a nehézsége súlyát, az általa megélt érzéseket elbagatellizáljuk.

100. oldal

Mélylevegő Projekt: Elmerülő Így őrizd meg a mentális egészséged a mindennapokban

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?
Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
Gyökössy Endre: Lélek-ápolás
Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Bessel van der Kolk: A test mindent számontart
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban
Tamás Rita: Ne pánikolj, sportolj!
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Seth J. Gillihan: Kognitív viselkedésterápia egyszerűen