The ​Adventure of English 1 csillagozás

The Biography of a Language
Melvyn Bragg: The Adventure of English

English is the collective work of millions of people throughout the ages. It is democratic, ever-changing and ingenious in its assimilation of other cultures. English runs through the heart of world finance, medicine and the Internet, and it is understood by around two thousand million people across the world. Yet it was very nearly wiped out in its early years.In this book Melvyn Bragg shows us the remarkable story of the English language; from its beginnings as a minor guttural Germanic dialect to its position today as a truly established global language. THE ADVENTURE OF ENGLISH is not only an enthralling story of power, religion and trade, but also the story of people, and how their day-to-day lives shaped and continue to change the extraordinary language that is English.

>!
Scepter, UK, 2003
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780340829936

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

dán · írástudók


Kiemelt értékelések

ddani>!
Melvyn Bragg: The Adventure of English

Melvyn Bragg: The Adventure of English The Biography of a Language

Hosszú idő után újraolvastam, emlékeim nem csaltak: az egyik legszórakoztatóbb könyv az angol nyelvről. Melvyn Bragg az egyik, számomra sajnos ismeretlen kult figura (úgy is mint kultúr-,) tévés és író, politikus és parlamenti képviselő, aki Nagy-Britanniában ismerős lehet mindenkinek. Nem tudom, jót tett volna az olvasásomnak ha mindazt végigolvasom, amit a róla szóló Wikipedia szócikk felsorol – nyitottan álltam neki a könyvnek újfent, nem néztem hozzá életrajzot, csak utólag. Ami feltűnt, az a viszonylag pongyola, szabados viszonyulása a nyelvészethez mint olyan, már nem mintha ne lenne alapos és hiteles a forráskutatás. (Ebben a saját magát komolyan vevő, de nem reflektált szakmai könnyedségben valahogy Egon Friedell és az ő kultúrtörténete ugrik be, amit szintén nagyon szerettem olvasni, és egyáltalán nem hatott tudományos-ismeretterjesztő tananyagnak, bár tartalmában mégiscsak az volna.) Szóval írt egy ilyet, elolvastam, és jó – mit lehet ennyire enni ezen az angol nyelven?
A szerző narrál, a nyelv pedig főszerepel. Van Braggnek ez az „Adventure of” narratívája, ami nem csak nevében kalandos, hanem egy féligmeddig megszemélyesített, megdramatizált angol nyelv kalandja. A történelmén, földrajzán, szereplőin maga a nyelv, mint organikus, fejlődő és változó, kalandozó metafora vonul végig, gyakran egészen közel hajol a saját lábnyomaihoz, elemez, magyaráz. Hülyéskedik. Vannak szemléletes listák, kimazsolázott idézetek, anekdotáknak keretezett anekdoták, tárgyilagosan megoldatlan dilemmák. Néha versek.
Fejezetenként egy-egy fókuszpont, tipikusan történelmi-nyelvi periódus de van hogy egy-egy írónak, irodalomnak vagy társadalmi jelenségnek megy utána: Chaucer, a különféle osztályproblematikák nyelvi megjelenésének a stílus, majd egyre inkább a kiejtés szerinti hierarchizálódásban. De kitárgyalja a vallási, az indusztriális, és az ekkor még épp újdonságnak ható internetes nyelvújulást is. Dialektusokban sincs hiány, jelentem örömmel, sőt megtudhatjuk: egyre több is van belőlük, és ez az angol mindenkori haladási iránya: interakció más nyelvekkel és diverzifikálás. Nem egy rakétasebészet ez a lecke, laikusoknak is teljesen fogyasztható, de még a hozzám hasonló fél-laikusoknak is befér egy másodszori felmelegítésre.
Talán nem a leghatározottabb iránymutató a mélyebb ásatásoknak, de mint szórakoztató tényirodalom teljesen tuttifrutti, és bátran ajánlható bárkinek, akit a munkahelyi vagy iskolai kommunikáción túl is nyomon követné a sokfelé barangolt és kalandolt angol nyelv csodálatos életét.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

ddani>!

Johnson’s work heralded and triggered a cavalcade of grammars. Everyone wanted to get hold of English and tell it how to behave. They could not wait to lay their hands on this unruly mob of words and smarten it up, sort it out, establish some discipline down there.
The most interesting grammarian was Joseph Priestley, who was a noted supporter of civil and religious liberties, wrote about electricity, was a radical dissenting preacher, invented carbonated water (fizzy drinks) and nitrous oxide (laughing gas) and discovered carbon dioxide and oxygen.
Science was his chief interest. He also occupied himself with The Rudiments of English Grammar, a book in which he expressed a view, novel for that time, that grammar is defined by common usage and should not be dictated by self-styled grammarians.
He had little impact. The battle was won time and again by the men who knew best.

16. oldal, Mastering the Language

Melvyn Bragg: The Adventure of English The Biography of a Language

Kapcsolódó szócikkek: angol nyelv · nyelvtan
ddani>!

In the thirty or forty years that bridged 1600, the English language could lay fair claim to being reborn, yet again, but with a self-conscious luxuriance and a world reach quite new. It is as if its appetite, far from being sated by the feast of French which it had digested and turned into English, was whetted and enlarged by it and looked around greedily for more nourishment.

116. oldal A Reneissance of Words

Melvyn Bragg: The Adventure of English The Biography of a Language

ddani>!

Their written records were meagre compared with the traditions already well established in the rich lands they had all but overrun. Their basic attitude to written language was to burn it, or, more helpfully for the future, toss it aside.

19-20. oldal

Melvyn Bragg: The Adventure of English The Biography of a Language

Kapcsolódó szócikkek: dán · írás · írástudók · viking
ddani>!

They were good on words for a drunk. Even before the revolution, Benjamin Franklin listed two hundred twenty-nine! Here are a few of them, set out, as a tribute to those who have been intoxicated (American English), as if they were verse:
He’s casting up his accounts
He’s pissed in the brook
His head is full of bees
He sees the bears
He’s cherry merry
He’s wamble crop’d
He’s half way to Concord
He’s kill’d his dog
He’s eat a toad and a half for breakfast
He’s spoke with his friend
He’s groatable
He’s as dizzy as a goose
He’s globular
He’s loose in the hilts
He’s going to Jerusalem
He clips the King’s English
He sees two moons
He’s eat the cocoa nut
He’s oil’d
He’s been among the Philistines
He’s wasted his paunch
He’s religious
He’s been too free with Sir Richard
He’s like a rat in trouble
He’s double tongu’d
He’s tramel’d
He’s got the Indian vapours
He’s out of the way.

179. oldal Wild West Words

Melvyn Bragg: The Adventure of English The Biography of a Language

Kapcsolódó szócikkek: részegség

Hasonló könyvek címkék alapján

Alistair Campbell: Old English Grammar
Markuu Filppula – Juhani Klemola – Heli Paulasto: English and Celtic in Contact
Robert Burchfield (szerk.): The Cambridge History of the English Language 5. – English in Britain and Overseas: Origins and Development
Joseph Embley Emonds – Jan Terje Faarlund: English: The Language of the Vikings
Őrsi Tibor: French Linguistic Influence in the Cotton Version of Mandeville's Travels
Charles Barber: The English Language
Brigit Viney: The History of The English Language (Oxford Bookworms)
Kiss Jenő – Pusztai Ferenc (szerk.): Magyar nyelvtörténet
David Crystal: A nyelv enciklopédiája
Kálmán László – Nádasdy Ádám: Hárompercesek a nyelvről