Billy ​Elliot 60 csillagozás

Melvin Burgess: Billy Elliot Melvin Burgess: Billy Elliot

Billy Elliot kemény, humoros, ugyanakkor szívet melengető történetében ezúttal Melvin Burgess (Canegie Medal-díj) mutat az olvasónak újabb mélységeket, híven tükrözve az eredeti film szenvedélyét és bensőséges jóindulatát. Billy édesanyja két éve halott, édesapja és bátyja a bányászok elkeseredett sztrájkjának aktív résztvevője. Az édesapa azt akarja, hogy a fiú bokszolni tanuljon, mint ahogy mindenki ezt a sportot űzte korábban generációk óta a családban, Billyt viszont a balett csodája és elegáns világa varázsolja el. Ez könyv egy tizenkét éves fiú határozott és elszánt harcáról szól, kezdetben titokban, később pedig családja odaadó támogatásával. Csakis az ő segítségükkel és erőfeszítésükkel sikerül Billynek elindulnia egy minden korábbitól eltérő jövőbe.

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632664668 · Fordította: Gaál Tekla
>!
Passage, Budapest, 2011
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632282957 · Fordította: Gaál Tekla
>!
Passage, 2001
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632282957 · Fordította: Gaál Tekla

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Billy Elliot


Kedvencelte 4

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

>!
Chivas
Melvin Burgess: Billy Elliot

Szánalmas… Mármint én… :) Az utolsó 20 oldalon majdnem hangosan bőgtem. Még szerencse hogy egyedül vagyok itthon. :) Ja, és a könyv? Az jó. :D

>!
AniTiger MP
Melvin Burgess: Billy Elliot

Szívszorítóak a dührohamok, a káromkodások, a feszültséggel teli otthoni légkör. Szinte elveszik egymás elől a levegőt a folyamatos idegeskedéssel az idősebb Elliot férfiak – totál megértettem, hogy miért várja a könyv elején Billy, hogy reggelente lelépjenek végre otthonról sztrájkolni…

A káromkodások nélkül meglettem volna, de így is érdekes élmény volt. Tulajdonképpen egészen meghozta a kedvemet a Hattyúk tava megnézéséhez és a hónap végén épp lesz nálunk a Szentpétervári Balett az előadással. Szerintem be fogok ülni és meglesem spoiler (Persze az se lenne utolsó, ha bejutnék valamelyik 2018-as Billy Elliot, a Musical előadásra az Erkel Színházba. Álmodozni szabad, ugye?)

Még egy utolsó gondolat: rémes, amikor egy színdarabból vagy filmből utólag – a szövegkönyv alapján – írnak könyvet. Valahogy sosem az igazi… Talán ezért is nem 5 csillag nálam a sztori.

Bővebben (könyv + film + káromkodások)
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/10/melvin-bur…

>!
Passage, Budapest, 2011
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632282957 · Fordította: Gaál Tekla
1 hozzászólás
>!
Fairymysz
Melvin Burgess: Billy Elliot

Egy éve láttam a filmet és annyira tetszett, hogy akkor eldöntöttem, hogy a könyvet is el kell olvasnom.
És nagyon örülök, hogy megtettem, mert bár a film nagyon jó volt és imádtam, a könyv azért adott hozzá jó sok pluszt. Szerettem a váltott nézőpontokat, hogy beleláttunk Billy apjának, testvérének és a velük kapcsolatba kerülő emberek gondolataiba, érzéseibe.
Sok mindenre megtanít a könyv: a szeretetre, elfogadásra, kitartásra, arra, hogy dolgozz meg a sikerért és mindazért, amit el akarsz érni.
Érdemes mindenkinek legalább egyszer elolvasni és persze a filmet is csak ajánlani tudom.

>!
Chris
Melvin Burgess: Billy Elliot

Megvallom, ha az Operaház nem dönt a musical magyar bemutatása mellett, nem valószínű, hogy kézbe veszem ezt a regényt. Azt tudtam, hogy készült a sztoriból mozifilm is, valamint többször találkoztam már a kötettel is (az első magyar kiadás rögtön 2001-ben, az azóta már megszűnt Passage Kiadónak volt köszönhető), de nem igazán foglalkoztam egyikkel sem. Aztán a minap a kezembe akadt az új kiadás a könyvtárban, és mivel nem egy hosszú regényről van szó, gondoltam próbát teszek vele.
A Billy Elliot egy olyan történet, amely remek példázata annak, hogy ha valamit nagyon akarunk, és merünk küzdeni az álmainkért, akkor az valóra válhat. Billy-nek is nagyon sok minden kell szembenéznie: anyja két éve halt meg, azóta egyedül neveli őt az apja, aki jelenleg munkanélküli, hiszen a bányászsztrájk szerves résztvevője. Ugyanúgy, ahogyan a másik fia, Tony, aki szintén heves vérmérséklettel van megáldva, amely nem egyszer bajba sodorja őt. A családdal él még Billy anyai nagymamája, akit idős kora miatt egyre kevesebbszer lehet egyedül hagyni. Főhősünk tehát igen szegény és szerény körülmények között él, ráadásul egy olyan városkában, ahol a külsőségek számítanak. Éppen ezért kell a fiúnak bokszedzésre járnia, holott sem kedve, sem tehetsége nincs hozzá. Nem úgy a baletthez!
A regény egyik – vagy talán egyetlen – hibája, hogy nagyon sok mindenről akar szólni, így a szerzőnek nem sikerült mindenben megtalálnia a megfelelő arányt. A történet középpontjában a balett áll, és annak az elfogadása, hogy egy fiú is táncolni akar. Szinte már túl sokszor hangsúlyozzák ki, hogy attól, hogy egy fiú balettozik, még nem lesz meleg. (Megjegyzés: állítólag az Operaház is éppen ezért döntött ennek a musicalnek a bemutatása mellett, hogy meggyőzze a mai fiatalokat a balett létjogosultságáról, mivel egyre nehezebb jó táncost találni.) Ennek ellensúlyozásaként – kvázi, hogy ha Billy mégis meleg lenne, azzal sincsen semmi baj – behozták a történetbe Michaelt, akinek a karaktere eléggé megfejthetetlen és ellentmondásos. Plusz időnként felsejlik a bányászsztrájk, amely igen komoly dramaturgiát kölcsönöz a sztori, de ugyanakkor érezhető, hogy néhol csak keretként szolgál, semmi egyéb funkcióval nem bír.
A történet és a mondanivaló azonban valóban megható, ahogyan az apa belátja és igyekszik kijavítani a hibáit, az addigi rossz döntéseit. Az egyik legnagyobb jellemfejlődésen is ő megy keresztül, szerintem a regény végére érve szinte mindenki kivétel nélkül megkedveli őt, az ő karaktere ugyanis a leginkább emberi. Hasonló módon válik dacos tinédzserből érett felnőtté Tony is, az ő figuráját is remekül felépítette a szerző. Ezzel szemben Billy tipikus főhős-típus, gyakorlatilag egy Disney-filmből is kiléphetett volna. De be kell látnunk, ezt a történetet leginkább így lehet eladni a nézők, olvasók számára.
Összességében a Billy Elliot egy felnőtteknek és gyermekeknek szóló vidám, ugyanakkor megható történet. Egy mese, amely képes arra, hogy újból reményt adjon az olvasónak, hogy az ember még a legnehezebb helyzetben is ember maradhat, és hogy bízzunk magunkban, mert a sok munka végül meghozza a gyümölcsét.

>!
Mazsola_78 P
Melvin Burgess: Billy Elliot

Kb. 10 évvel ezelőtt láttam a filmet, ami teljesen elvarázsolt. Nem tudtam volna már részletekben felidézni a filmet, de a hangulatára a mai napig emlékeztem. Így mikor felfedeztem a könyvtárunkban a könyvet, nem volt kérdés, hogy szeretném elolvasni.
A könyvet ugyanúgy szerettem, ahogy a filmet korábban. Különösen az apa karaktere állt hozzám közel, ahogy mindenben próbál a fia mellett állni. A végére Tony-t is megkedveltem, de a lovas esetet nem tudtam neki megbocsátani. Billy-t pedig alapból nem lehet nem szeretni. :)

>!
Sicc
Melvin Burgess: Billy Elliot

Ugyan elég sok benne a csúnya beszéd (ez engem kifejezetten zavarni szokott), ennél a könyvél mégis el tudtam tekinteni tőle. A másik ellenérzésem a könyvvel kapcsolatban, hogy film alapján készült, és általában az már nem az igazi. (bár nem láttam még a filmet….ezek után biztosan megnézem)
Mindezek ellenére teljesen beszippantott. Billy egy igazi (szeretni valóan) őrült fiú, aki ha nem is mindig teljesen tudatosan, de kiharcolja az álmait, kiáll magáért. Michael karakterét is nagyon bírtam. És jó volt ismét egy több nézőpontos történetet olvasni, amihez aztán vissza-visszatérnek az ember gondolatai…
Update: A filmet is nagyon szerettem…és nagyon jól kiegészítik egymást a könyvvel! Annyira jó szereplőket választottak!

>!
Lahara ISP
Melvin Burgess: Billy Elliot

Szóval az van, hogy én a filmet nem láttam azelőtt, hogy elkezdtem a könyvet, persze utána nyomban megnéztem azt is, de hallottam már róla, és gyakran látom a színdarab plakátjait is szerteszét Londonban.
Azt hiszem, ebben a könyvben minden benne van, amitől erős lesz a történet. A karakterek életszerűek, az ember könnyen együtt tud velük érezni, vagy némelyikkel akár azonosulni is. Jót tett az is, hogy több szereplő szemszögéből íródott. Amire még kitérek, az a csúnya beszéd; általában nem szoktam szeretni, mert a legtöbb esetben öncélú, mintha csak azért kerülne a könyvbe, hogy a szerző megmutassa, mennyire modern, itt még az is belefért.

>!
robinson P
Melvin Burgess: Billy Elliot

„Billyt néztem, ahogy ült a kandalló előtt, és a tüzet bámulta. Mennyi mindent nem tudok neki megadni! Nincs ajándék, meg égigérő fa, még anyukája sincs. Miért nincs velünk Sarah, amikor most annyira szükségünk lenne rá? Istenem, annyira, de annyira hiányzik!”
Anya nélkül. apa munka nélkül a hagyományok fogságában. Billy, mer álmodni, és az álmáért harcolni. Kitartásának jutalma az áhított balett iskola, a siker lehetősége egy másik, jobb életre.
Anya apának is hiányzik.

>!
Ibanez MP
Melvin Burgess: Billy Elliot

Nagyon szeretem a filmet és kíváncsi voltam mit hoztak ki könyvben belőle. A könyvben nekem sokkal árnyaltabban jött elő a nagymama, az apa (hiszen az ő szemszögéből is „halljuk” a dolgokat), a bátyja és még az édesanya is. Ugyanígy több esemény kapcsolódik a sztrájkhoz, valahogy a könyv „lassabb”, mint a film, több apróság is került bele, ami onnan kimaradt (elég rég láttam már, de most kedvet kaptam hozzá ismét). Szép történet, megéri elolvasni annak is, aki már látta a filmet!

>!
Ildikó_Nagy_2 P
Melvin Burgess: Billy Elliot

Ha tömören akarnám megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy rövid, de velős. Nagyon tetszett, Billy aranyos, humoros, van benne küzdeni akarás, tele van szeretettel. Sokat mosolyogtam és pityeregtem is olvasás közben. Annyian írták, hogy milyen jó a film is, még nem láttam, de a könyv után biztosan megnézem.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

Az ember azt gondolná, hogy legalább a saját otthonában egy kis megértésre talál, de nem, ááá, nem.

2 hozzászólás
>!
OlvasóEccarvú

Egész jól néztem ki a tütüben. Egy kicsit persze idétlenül festettem, de ugyanakkor elegáns is voltam. Nálam a kettő nem zárja ki egymást.

104. oldal, Michael (Passage, 2001)

>!
OlvasóEccarvú

– Figyelj, haver! (…) Engem nem érdekel, hogy micsoda, érted, ő akkor is az én fiam, és ez nekem bőven elég. Tőlem azt csinál, amit akar, akár homokos is lehet, ha neki úgy tetszik, attól még akkor is az én gyerekem marad.

127. oldal, George (Passage, 2001)

>!
AniTiger MP

    Billy mindig jó haverom volt. Őt nem érdekli, hogy én egy kicsit más vagyok. Nem is tudom miért nem, pedig ő sose tűnt másnak, mindig olyan volt, mint a többiek, azt leszámítva, hogy mellém állt, ahelyett, hogy cikizett volna. Szerintem csak véletlenül lett a barátom. Lehet, hogy az elején nem vette észre, milyen fura is vagyok valójában, aztán meg már minden maradt a régiben. Kicsit mindig féltem attól, hogy egyszer majd rájön, milyen lökött vagyok, és akkor nem lesz többé a barátom, de hál’ istennek nem így történt. És aztán elkezdett balettozni, és akkor már ő is legalább olyan furcsa volt, mint én, úgyhogy nem aggódtam többé.

66. oldal, Michael (Passage, 2011)

>!
AniTiger MP

    – Dehát csak táncolok. Mi a baj a tánccal?
    …, persze hogy tudtam, mire gondol. A fiúk nem szoktak balettozni. A balett nem olyan, mint a foci vagy a bunyó, nem kemény fiúknak való. És nem is olyan, mint sztrájkolni, meg harcolni a jogaidért, meg összefogni a társaiddal, és kitartani a végsőkig. Meg nem olyan, mint a bányászélet. Meg olyan sem, mint a szakszervezet. Szóval nem olyan, mint amilyenek mi vagyunk.

51. oldal, Billy (Passage, 2011)

>!
shano

Ha Apa valaha is rájön, hogy balettórára járok, kitekeri a nyakam. Mondjuk, nem is akarok sokáig járni, csak addig, amíg tisztességesen meg nem tanulom azt a forgást. És akkor lemegyek a ringbe, és jól beverem valakinek a fejét.

42. oldal (Billy)

Kapcsolódó szócikkek: balett · Billy Elliot
>!
shano

És tessék, most meg itt van ez a körbe-körbe forgás ügy.
Először letagadta a dolgot, de többször is elcsíptem gyakorlás közben, hol a konyhában, hol az előszobában, vagy az udvaron, sőt a hálószobában is, szóval mindenütt. És állandóan. Áll a kölyök egy helyben, kitárt karokkal, mereven bámul egy pontot, mint egy idióta, aztán hirtelen ellöki magát, és egy baromi nagy körben elkezd forogni, míg végül majdnem mindig a földön landol. Egyszer kiküldtem a konyhába, hogy csináljon teát, és mikor még egy óra múlva sem jött vissza, kimentem utána, hogy megnézzem, mit művel. Persze hogy ott állt, bámult bele a semmibe, és épp a hülye forgásához készülődött.
– Billy – szóltam, de már késő volt, neki is vágódott a konyhaasztalnak. Mindent felborított – kiömlött a tej, a cukor kiborult a földre, a csészék mind összetörtek.

45. oldal (Jackie Elliot)

>!
Ibanez MP

Végül is Billy magának köszönheti, hogy eljutott idáig – folytatta Michael, és istenemre mondom, igazat beszélt a fiú. Sok szenet ástam ki a föld alól ahhoz, hogy Billy itt tanulhasson, csakúgy, mint ahogy az apám és a nagyapám is jó sok szenet bányászott ki ahhoz, hogy itt ilyen paloták épülhessenek. Minden egyes tégla mögött ott van a mi verítékünk. A mi keserves kétkezi munkánk.

>!
robinson P

Billyt néztem, ahogy ült a kandalló előtt és a tüzet bámulta. Mennyi mindent nem tudok neki megadni! Nincs ajándék meg égigérő fa, még anyukája sincs. Miért nincs velünk Sarah, amikor most annyira szükségünk lenne rá? Istenem, annyira, de annyira hiányzik!

>!
psvianne

– Édesanyád nagyon különleges asszony lehetett, Billy – szólalt meg végül a Miss.
– Á, nem. Csak az anyukám volt – mondtam.

71. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Georgia Byng: Molly Moon hihetetlen kalandja a hipnózissal
Curtis Yorke: A gonoszok
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror
Vanessa Rubio-Barreau: A Szépség és a Szörnyeteg
N. B. Grace: High School Musical
Dan Smith: Big Game – Nagyvad
Mark Shirrefs – John Thomson: A jövőből jött lány
Catherine Hapka: East High a király!
Paige McKenzie: Sunshine – Megkísértés
Patricia C. Wrede: Star Wars III. rész – A Sithek bosszúja