Elidegenítve (Elidegenítve 1.) 629 csillagozás

Melissa Landers: Elidegenítve

Két ​évvel ezelőtt derült fény egy másik bolygó létezésére, melyen az emberekhez hasonló lények élnek, a l'eihrek. Bár kinézetükben szinte azonosak az emberi fajjal, de technológiájukban, felfogásukban, és az élethez való hozzáállásukban teljesen különböznek. Egy jóval fejlettebb fajt képviselnek, és céljuk a Földön élő emberekkel való barátságos kapcsolat kiépítése.
Cara, a 17 éves diáklány az egyik legkiválóbb tanulója a midtowni középiskolának. Egy nap az igazgató hívatja az irodájába, és fontos hírt közöl vele: a l'eihrek őt választották ki arra, hogy egyik cserediákjukat vendégül lássa otthonában egy teljes évre.
Carának egy éve van rá, hogy megismerje Aelyxet. Ám az emberek kétkedve fogadják a más bolygóról érkező idegeneket. Cara barátai is egyre bizalmatlanabbak Aelyxszel szemben. És ahogy az emberek és a l'eihrek kapcsolata egyre inkább kezd meginogni, úgy fűzik egyre szorosabb szálak a lányt Aelyxhez. Lehetséges, hogy a két nép közötti összecsapás… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2014
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632615462 · Fordította: Marczali Ferenc
>!
Maxim, Szeged, 2014
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632615479 · Fordította: Marczali Ferenc

Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Aelyx · Cara Sweeney · John Lennon · Bill Sweeney · Gandhi · Syrine · Eric · Marcus Johnson · Troy Sweeney · Brandi · Eileen Sweeney · Tori Chávez

Helyszínek népszerűség szerint

galaxis · Európa


Kedvencelte 92

Most olvassa 28

Várólistára tette 328

Kívánságlistára tette 273

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Melissa Landers: Elidegenítve

"– Őszintén szólva, nem tudom elképzelni, milyen tulajdonságai alapján találhattad valaha is vonzónak. Azt értem, hogy ő miért választott téged, de…
– Ó, tényleg?- Cara fellelkesült, mert érezte, hogy egy bók közeleg.- Szerinted miért választott engem?
– Ez nyilvánvaló.- Aelyx Cara hullámos hajára mutatott.- A hosszú, fényes hajad, az egészséges bőröd és az élénk szemed azt mutatja, hogy egészséges vagy és jól táplált.
– Ő… köszi.
– Még nem értem a végére.
– Akkor folytasd!
– Egyértelmű, hogy értelmes vagy- mondta, de aztán úgy érezte, hozzá kell tennie:- Ahhoz képest, hogy ember vagy.
– Ejha! Ez nagyon kedves.
– De Ericet valószínűleg a derék-csípő arányod vonzotta a legjobban.- Aelyx kissé hátrahajolt, és megbámulta Cara fenekét, amitől egy töredékmásodpercre majdnem úgy nézett ki, mint egy emberfiú.- Ezzel a csípőszélességgel valószínűleg komplikációk nélkül a világra tudod majd hozni az utódodat.
Cara majdnem lenyelte a saját nyelvét. Ezek szerint széles a csípője? Hogy hihette egy pillanatra is, hogy valódi bókot fog kapni egy l'eihrtől?"

Igen csak megvagyok lepve, hogy egy ilyen kis „tini” könyv tetszett.
Persze messze nem hibátlan, de jót szórakoztam, miközben olvastam.

A téma választás nem szokatlan, de a kidolgozás és a létrejött világkép nagyon egyedi.

Amit nagyon élveztem, hogy a szerelmi szál olyan volt, mint egy kis patak, csak folyt és folyt, míg folyó nem lett belőle.
Az az semmi kapkodás, és pont ezért volt lehetőségem megszokni, sőt szinte vártam miképpen alakul a két főszereplő közti viszony.
A másik ami ugyan csak tetszett, hogy a legtöbb esetben engem nem zavar a szerelmi háromszög (vagy sokszög), de most nagyon értékeltem, hogy nincs benne, valahogy nem is illene bele.

A földönkívüli téma nagyon vonz és az is nagyon tetszett, ahogy az emberiséget jellemezték, mint önző – és önpusztító létforma lennénk.
Nagyon érdekesnek találtam a társadalmukról elhintett információkat, remélem a következő kötetben erről többet fogok megtudni.

Mondjuk az általuk képviselt, egyoldalú, érzelmek nélküli lét sem vezet sehova, és örülök, hogy a két szempont, mind emberi és mind földönkívüli viszonylatban érezhető problémákra hívta fel a figyelmemet.

Összességében jól szórakoztam és hamarosan folytatni fogom.

AniTiger P>!
Melissa Landers: Elidegenítve

Jópofa, kis, bolondos történet volt. A legjobban a történet elejét bírtam, amikor még minden irritálta Aleyxet, ahogy mindentől (és mindenkitől) rosszul volt! spoiler
Kifejezetten tetszett, ahogyan szép lassan megismertem, majd megkedveltem az egyes szereplőket, illetve ahogy ők is megismerik, megkedvelik egymást! Magával ragadott a történet, bírtam az elejtett poénokat és az egész stílusát. Jót tett az egész elbeszélésmódnak a váltott szemszög Cara és Aelyx között; nekem tetszik, ha mindkét fél gondolatait behatóbban megismerhetem.

A l’eihrek bolygóját nem tartom túl érdekesnek, ahogy őket magukat sem – hideg, zombiszerűen érzelemmentes lények. spoiler Az Aelyx által elmesélt dolgok után nekem sincs kedvem odakirándulni, tartok is a folytatástól.

Kedvencek: Eron. Troy. Cara & Aelyx. (Meg a blog. Meg Aelyx kaja-próbálgatásai.)

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/11/melissa-lan…

17 hozzászólás
DoreenShitQ>!
Melissa Landers: Elidegenítve

Végül azonban felül fog kerekedni a béke és a józan ész, mivel a szíve mélyén a legtöbb ember jó.

Ha őszinte akarok lenni, nem igazán akaródzott nekikezdenem.
Amikor először megláttam valaki kezében akkor rögtön kölcsönadattam vele, de után húztam, volt más, amit olvashattam volna. De milyen jól tettem, hogy elolvastam!
Engem pofán vágott, hogy ez mennyire jó, sőt, egészen a háromszázadik oldalig már kedvenc kategóriába esett. A karakterek és a történet is jól kitalált, jól lehet vele haladni, ha belelendül az ember. Ez az egész űrlényes cucc nekem nagyon tetszett, többet kéne ilyet olvasnom ne mond, hogy Cica :D, és minden tökéletes volt, amikor a háromszázadik oldal környékén megcsavarodtak a dolgok és Dorina összezavarodott. Igazából a könyv elején tudni lehet, mi fog történni, az meg is történik, de még történik ezen felül más is, ami úgy teljesen felesleges volt szerintem… Mindegy, lényeg, hogy összezavarodtam :D

Összességében megér egy misét, és már kíváncsian várom a második részt, aminek remélem nem lesz függővége, mert nem akarjátok látni, hogy én hisztizek.

2 hozzászólás
MissFortune>!
Melissa Landers: Elidegenítve

Szeretem az ufós szerelmes sztorikat, de Daemon Black története veri eddig mindegyiket. Ezt is. Tulajdonképpen nem volt ez rossz, a szereplők sem rosszak, de mégis hiányérzetem van. Remélem, hogy a következő részben megkapom azt, amit szeretnék, bár magam se igazán tudom, hogy mi az.
Aelyx remek srác, sokszor megmosolyogtatott. Tetszett, ahogy eleinte reagált a földi dolgokra és alig vártam, hogy újabb információmorzsákat csepegtessen a saját bolygójukról, illetve céljaikról. Elgondolkodtató az, ahogy jellemezte az emberisége. Sokat elmélkedtem, hogy tényleg ennyire sekélyesek, önzőek vagyunk-e.
Cara meglepett, mert megkedveltem. Ritka az ilyen női főszereplő. Sajnáltam, ahogy az emberek reagáltak körülötte Aelyxre.
Talán ami a problémám, hogy úgy éreztem a kettőjük közti szerelem belerobbant a könyvbe.. Túl gyorsan köteleződtek el egymás mellett. spoiler

Naiva P>!
Melissa Landers: Elidegenítve

Elvárások nélkül kezdtem bele, de egy érdekes és a maga módján mégis elgondolkodtató kellemes történetet kaptam. Lassan adagolós, kevésbé izgalmas, de kíváncsi voltam a „valódi szándékra”. Romantika téren egy kicsit sziruposabbra számítottam, de alaposan mellélőttem. Így volt jó, így volt hihető. A két főszereplővel eleinte nem szimpatizáltam. Cara olyan kicsinyesen reagált arra, hogy a szülei még mindig egymásba vannak zúgva. Erre inkább büszkének kellene lenni, nem pedig szégyellni. Főleg azok után, ami az édesanyjával történt.
Aelyx pedig meg sem próbálta titkolni, hogy mennyire felsőbbrendűnek érzi magát, de az ő karaktere szerintem nagyon jól el lett találva.
Egy idő után megtört a jég és elég nagy jellemfejlődésen mentek keresztül mind a ketten. Mindent együttvéve tetszetős kis történet. Volt benne minden, ami a paranormális YA romance könyvekre jellemző: (pl.)
– gerinctelen, legjobbnak hitt, de hátba támadó barátnő,
– működő csordaszellem
– szánalmas kiscsaj, aki nem veszi észre, ha egy pasi kellemetlen helyzetbe jön a nyomulásával
– hatalmas megvilágosodás, amikor semmi nem az, aminek hittük (vagy mégis?)
A folytatásra is kíváncsi leszek.

DarknessAngel>!
Melissa Landers: Elidegenítve

Az eleje kicsit nehezen indult be, de utána már csak úgy faltam a sorokat.
Kezdem a borítóval, ami aaannyira szép *-* Kicsit az Upside Down filmre emlékeztet.
A történet nagyon megfogott, azt hiszem a földönkívüliek lesznek az új kedvenceim. Érdekes volt az egész társadalmi leírás, hogy az emberek hogyan állnak hozzá az egész cserediák programhoz, hogy tényleg némelyek milyen messzire képesek elmenni a gyűlöletbe, ha az ismeretlenről van szó…
Cara karaktere igazán szimpatikus. Azt hittem, hogy nem fogom kedvelni, amikor volt az a megjegyzése, hogy a szülei mennyire szeretik egymást, és ez milyen undi, mert miért nem képesek ők is veszekedni, mint a többi szülő… Szerencsére később már sokkal racionálisabban viselkedett, úgyhogy nem volt gond megkedvelni őt. Az érveléseit egyenesen imádtam. Főleg amikor az apjánál dumálta ki magukat Aelyx-el :D
És Aelyx? Hát ő annyira édes, hogy az nem igaz. Jaj, hogy én mennyire megszerettem ezt a mindentudó kisokost ^^ Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz vele és Carával a folytatásban.
Csak azért nem lett 5*, mert még várom, hátha a kövi rész ezerszer jobb lesz :D

6 hozzászólás
Szilvi00 P>!
Melissa Landers: Elidegenítve

Eltartott egy ideig, de addig kutakodtam, amíg megtaláltam magamban azt tizenéves énemet, aki még nem ismerte a világ legellenállhatatlanabb földönkívüli pasiját spoiler, és nem túl kritikus szemmel tudta élvezni ezt a történetet. Visszagondolva, legjobban a humora fogott meg. Sokat mosolyogtam. Cara karakterét az első perctől kezdve kedveltem. Állhatatos, jószívű és laza csajszi, jobb barátnőt érdemelt volna. Tetszett, milyen változáson ment át Aelyx. Öntelt klón létére, majdnem emberivé vált pár hónap alatt. Romantikus jeleneteikkel, sokszor megdobogtatták a szívemet, kis izgalom sem hiányozhatott a végére, de minden olyan kiszámítható volt. Az említett tini énem jobban szórakozott volna, így öreg fejjel, kevésbé élveztem a sztorit.

2 hozzászólás
Viktória_Erdei P>!
Melissa Landers: Elidegenítve

A sci-fi műfaj nem az én világom. Az elején unalmas volt. Már vártam mikor lesz vége. Utána már nagy nehezen beindult a cselekmény. Aelyxet bírtam, Tori ki nem állhatom. Ezek után kíváncsi leszek a második könyvre. Remélem még többet megtudhatunk a földönkívüliek életéről.

Csoszi >!
Melissa Landers: Elidegenítve

Érdekes, ötletes. szórakoztató, de egyben nyomasztó olvasmány volt. A főszereplő fiú, Aelyx két másik társával a L'eihr nevű bolygóról érkezik a földre, ahol egy cserediák programban vesz részt. A cél, hogy az emberek és a hozzájuk külsőleg nagyon hasonló, ám tőlük sokkal fejlettebb, értelmesebb földönkívüliek jobban megismerjék egymást, illetve a két bolygó kölcsönösen előnyös szövetséget kössön egymással a későbbiekben. Ezt a nagyszerű lehetőséget azonban nem mindenki fogadja örömmel. A könyvből kiderül, hogyan jutottak el a l'eihrek a magas technológiai szintre. Érdekes volt olvasni, hogyan próbálnak illetve nem próbálnak beilleszkedni az emberek közé, mennyire nehezen tudják megszokni az itteni ételeket, mennyire furcsának találjak a sokszínűséget (náluk a szürke és a barna az uralkodó szín). Kíváncsian várom a folytatást.

catilde>!
Melissa Landers: Elidegenítve

Egy nagyon jó kezdést kaptam. Érdekes világgal, szereplőkkel. L'eihrek bemutatása és hogy az emberek tudják, hogy léteznek, nagyon tetszik.
Aelyx a kis csodabogár nagyon jó karakter.
Az írónő elsajátította, hogy lehet idegszaggató függővéget írni, amiből a második kötetben bármi lehet. :)
Biztosan folytatom majd ezt a sorozatot.
Obszidián rajongók imádni fogják.


Népszerű idézetek

loveQhuay>!

Pokolba a szénhidrátdiétával! Az élet túlságosan rövid az ilyen hülyeségekhez.

81. oldal, 6. fejezet

loveQhuay>!

Szaporodás és evés – az emberek két kedvenc tevékenysége.

189. oldal

loveQhuay>!

– Hát, azt hiszem, mi mindketten…- Aelyx elhallgatott, és próbálta felidézni a kifejezést,amit előző nap hallott a tévében.- Csiszolatlan botok voltunk.
Cara zavarodott arckifejezését látva Aelyx gyanította, hogy valamit rosszul mondott. Aztán néhány másodperc megfeszített gondolkodás után a lányból kitört a nevetés.
– Ó! Úgy érted, hogy faragatlan bunkók?

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aelyx · Cara Sweeney
lone_digger P>!

– Mi ez? – kérdezte a fiú, és az orrához emelte a kis barna kockát. – Elég erős szaga van.
– Csokoládénak hívják. Ízleni fog.
– Ezt mondtad a Skittlesre is. Aztán szivárványszínűt hánytam tőle.

144. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aelyx · Cara Sweeney
nykyriana>!

– […] Azon kívül azt sem szeretem, ahogy rád néz.
– Mi? – pördült meg Cara egy övvel meg egy szoknyával a kezében. – Miért, hogy néz rám?
Tori felvonta a szemöldökét, majd az egyik keze mutató- és hüvelykujjával egy kört formált, amin lassan keresztüldugta a másik keze mutatóujját.
– Úgy, mint aki szeretne leszállni az űrhajójával az űrkikötődbe.

Kapcsolódó szócikkek: Aelyx · Cara Sweeney · Tori Chávez
loveQhuay>!

– Őszintén szólva, nem tudom elképzelni, milyen tulajdonságai alapján találhattad valaha is vonzónak. Azt értem, hogy ő miért választott téged, de…
– Ó, tényleg?- Cara fellelkesült, mert érezte, hogy egy bók közeleg.- Szerinted miért választott engem?
– Ez nyilvánvaló.- Aelyx Cara hullámos hajára mutatott.- A hosszú, fényes hajad, az egészséges bőröd és az élénk szemed azt mutatja, hogy egészséges vagy és jól táplált.
– Ő… köszi.
– Még nem értem a végére.
– Akkor folytasd!
– Egyértelmű, hogy értelmes vagy- mondta, de aztán úgy érezte, hozzá kell tennie:- Ahhoz képest, hogy ember vagy.
– Ejha! Ez nagyon kedves.
– De Ericet valószínűleg a derék-csípő arányod vonzotta a legjobban.- Aelyx kissé hátrahajolt, és megbámulta Cara fenekét, amitől egy töredékmásodpercre majdnem úgy nézett ki, mint egy emberfiú.- Ezzel a csípőszélességgel valószínűleg komplikációk nélkül a világra tudod majd hozni az utódodat.
Cara majdnem lenyelte a saját nyelvét. Ezek szerint széles a csípője? Hogy hihette egy pillanatra is, hogy valódi bókot fog kapni egy l'eihrtől?

80-81. oldalla

Kapcsolódó szócikkek: Aelyx · Cara Sweeney
loveQhuay>!

– […] Ha ez sem fog ízleni, ígérem, hogy többé semmit nem kell megkóstolnod.
– Ez komoly?
– Nem, nem az. De egy hétig békén hagylak.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aelyx · Cara Sweeney
loveQhuay>!

– És a kolbász hogyan készül? – kérdezte Aelyx.
Apa szárazon felnevetett az asztal túlfelén.
– Ez azok közé a dolgok közé tartozik, ahol a tudatlanság áldást jelent – mondta.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aelyx · kolbász
Sarah96>!

– Szerintem otthon hagyta a lelkét. Talán nem passzolt a cipőjéhez.

110. oldal, 7. fejezet

adrii01>!

Ahogy a tévé az agy rágógumija, a fiú a szem csokoládéja volt.

91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aelyx

A sorozat következő kötete

Elidegenítve sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: A burok
Marie Lu: Champion – Bajnok
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Tahereh Mafi: Ne hazudj
Veronica Roth: Elválaszt a sors
Lauren Oliver: Rekviem
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Vivien Holloway: Végtelen horizont
Martin Kay: Titkok útvesztője
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája