A ​lány éjfélkor (Midnight-trilógia 1.) 141 csillagozás

Melissa Grey: A lány éjfélkor

New ​York városa alatt él az aviánok titokzatos, ősi népe, akiknek testét toll borítja, ereikben pedig varázslat folyik. Ősrégi bűvölet rejti el őket az emberek szeme elől – egyetlen lányt kivéve. Ekhó szökevény zsebtolvaj, lopott kincsek eladásából tengeti az életét, amelyeket a feketepiacon ad el a vevőinek. Az aviánokon kívül nincsenek barátai, sem családja.
Ekhó okos és merész, néha talán kissé pimasz is, ám mindenekfelett rendületlenül hűséges. Így amikor egy évszázadok óta húzódó háború hulláma ostromolja otthona határait, úgy határoz, hogy ideje végre cselekedni. A legenda szerint egyetlen módon lehet örök időkre véget vetni a harcnak: fel kell kutatni a Tűzmadarat. Ez a mesebeli teremtmény állítólag olyan elképesztő hatalommal rendelkezik, amilyet a világ még sohasem látott. Nem könnyű az Ekhó előtt álló feladat, de a tolvajélet egy leckét alaposan a lány fejébe vésett: hogyan szerezheti meg, amit akar.
A háború nem várt fordulatokat hoz, és Ekhónak küldetése… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2016
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617145 · Fordította: Robin Edina

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Ekhó · Jáspis · Borostyán · Dorian · Ala · Caius · Grimm fivérek · Orákulum · Perrin · Ramin · Rubin

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · New York · Dél-Korea · Fekete-erdő · Strasbourg


Kedvencelte 8

Most olvassa 15

Várólistára tette 208

Kívánságlistára tette 168

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Melissa Grey: A lány éjfélkor

Börtönbe vetős, túszul ejtős, kalandozós, nyomozós, varázskönyves, régi ereklye után kutatós, harcolós, olvasós, barát megmentős – abszolút élvezetes és érdekes történet, nem csak egy újabb átlagos YA urban fantasy volt. Annyi, de annyi minden van benne, amiben magamra találtam, amit szeretek, vagy amit belevennék a regényembe (ha tudnék írni :))), hogy ezt akár én is írhattam volna.

Nagyon tetszett!

Imádtam a kényszerűségből összeverődött csapatot, de főleg Jáspis és Dorian részeiért voltam oda! Ekhó talpraesett főszereplő, igazán emberére… izé… drakharjára talált Caiusban, az ő vitáik és beszélgetéseik is bejöttek, főleg a mélyenszántók az emlékezésről és a feledésről. spoiler

Kedvenc:
Ekhó és a különleges szavak, amiket összegyűjtött. Én is odáig vagyok értük, imádom, amikor találok egy új, leíró szót! (Pl.: petrichor – hosszú száras időszak után az eső illata, pszithüriszma – a szél susogása a levelek között, kalverliejde –az első szerelem fellobbanásakor érzett féktelen öröm, satöbbi)

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/08/midnight-t…

>!
Maxim, Szeged, 2016
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617145 · Fordította: Robin Edina
DarknessAngel >!
Melissa Grey: A lány éjfélkor

Jó volt, érdekes volt, de remélem a folytatás ütősebb lesz. :) Az eleje valamiért nem kötött le, alig vártam, hogy Ekhó már útnak induljon megkeresni a Tűzmadarat, és legyen min izgulni. Aztán szerencsére fokozatosan egyre jobban belelendültem a történetbe, és vártam, hogy mik fognak még kiderülni.
Olyan egyszerű kis sztori volt, kedvelhető szereplőkkel, ami ki is kapcsol, meg is tetszik, de nem hagy maga után valami egetrengető nyomot. Viszont a szerelmi szál édes volt ^-^, és azt hittem majd Dorian és Borostyán is követik Ekhóék példáját, de sajna nem. Pedig jó lett volna.
A vége, plusz az a nagy harc megint kicsit lelombozott, mert valami sokkal akciódúsabbra számítottam, erre olyan latymatag lett az is. Gondolom ez még kialakul a következő részben.

Wandamaci P>!
Melissa Grey: A lány éjfélkor

Nagy reményekkel álltam neki a könyvnek és ismét belenyúltam! Nem mondanám, hogy boldog vagyok ettől a ténytől, viszonylag ritkán veszek könyvet és ha azon ritka alkalmak egyikében is belenyúlok egy ilyen könyvbe, az eléggé elkeserít. Nem vártam egy Trónok harcát komolyan, de ez azért nagyon kevés.
Szinte végig jegyzeteltem, amíg olvastam, annyira felhúzott több dolog.Ennyire még életemben nem szenvedtem könyvvel.
Több dolog zavart:
– az írásmód
– a világfelépítés/ inkább annak hiánya
– a főszereplő
– erőltetett humor, erőltetett klisés idézetek és erőltetett idegen szavak
– megalapozatlan kijelentések

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.hu/2017/03/melissa-grey-lany-…

7 hozzászólás
Ashriver>!
Melissa Grey: A lány éjfélkor

Jó volt. Mondanám, hogy egészen eredeti ötlet és az is, maga a történet, a nagy egész lenyűgöző és frissítő, de a szereplők…..a szereplők engem Cassandra Clare szereplőire emlékeztettek. Mintha fogta volna Grey C.C. szereplőit és összegyúrta volna őket. Lehet, hogy csak én látom így, de Jaspis olyan nekem, mint Magnus és Jace keveréke; Dorian Alec és Jem keveredése; Ekhó Clary és Tessa meg Simon; Caius Will és Gideon és ott van még Borostyán, ő egy kicsit Max, egy kicsit Charlotte, és benne van Isabell sebezhető, érzékeny oldala, plusz Tessa lágysága. Vannak még több szereplők is, de nem akarom az összeset leírni.
Mint írtam az alaptörténet nagyon tetszik: aviánok és a drakarok évezredes háborúja, s csak egyetlen személy vethet véget neki, a Tűzmadár. Aki lehet, hogy békét hoz, de lehet, hogy elpusztít mindent maga körül. Van bennem valami hiányérzet, valami hiányzott belőle,mint amikor kihagyják a sót a levesből. Csak itt nem tudok rájönni, hogy mi lehetne még az a plusz, ami igazán lenyűgözővé tenné a könyvet.
Remélem, hogy a folytatásában ott lesz ez a plusz, de őszintén szólva úgy is lehet tudni, hogy hogyan fog végződni, és nem sok késztetést érzek, hogy a folytatásokra. Mondom, hiányzik az a plusz löket.

kellyolvas P>!
Melissa Grey: A lány éjfélkor

Nagyon tetszett a regény, főleg az írásmód miatt, ami végig élvezetes volt számomra. Szerettem a változatos helyszíneket, a sokféle karaktert és magát a cselekményt is. Kicsit bajban is vagyok, hiszen oly sok helyen emlékeztetett más ya fantasy történetekre, hogy a beidézett popkult utalások már-már irritálóak voltak. A karakterek némelyikében is ismerős alakokat véltem felfedezni, ami nem feltétlenül negatívum. Mindezzel együtt várom a hamarosan megjelenő második részt, ami az első rész előkészülődése után vélhetőleg a szenbenállók összecsapásról fog szólni.
Ui: nem vagyok híján a képzelőerőnek, de valahogy a tollas fejű embereket nem tudtam igazán jól elképzelni és gyönyörűnek látni.

Navi P>!
Melissa Grey: A lány éjfélkor

Kellemes csalódás volt a könyv. Azt hittem, Ekhó lesz az új világmegváltó szuper gyilkológép, aki csak tör a cél felé. De nem. Ekhó sokszor ösztönösen cselekszik, mint az ember, vannak érzései, vágyai, kételyei. Szerettem benne, hogy abszolút emberi, hétköznapi.
A többieket is megszerettem, Borostyánt, Doriant, Jáspist, Caiust. Hát igen, ő kifejezetten vonzó személyiség. Tanith és Altair a gonosz, nem is szerettem őket. Ramin semleges.
Az Ala sem mindentudó vezető. Ezt is szerettem. Jó volt, hogy mindenki esendő volt, nem voltak tökéletes szereplők. @Wandamacispoiler
Időnként a nevek gondot okoztak, hogy az adott szereplő nő vagy férfi, de a végére megszoktam :)
A vége fordulatra viszont nem számítottam. Érdekes fejlemény a Tűzmadárral kapcsolatban.
Az avianok és a drakharok világa kifejezetten új volt számomra, nem olvastam még ilyen típusú könyvet.
Nagyon remélem, hogy elolvashatom majd a folytatásokat :)

2 hozzászólás
ViveEe P>!
Melissa Grey: A lány éjfélkor

Nem volt rossz ez, bár azért a műfajban vannak ütősebbek.
Én szeretem a hadban álló különleges lények történeteit. És tetszik Ekhó szerepe is.
Csíptem őt, de szerintem keveseknek okoz meglepetést a vége. Szinte teljesen sablontörténet, de ezek a jól bevált elemek.
Dorian és Jáspis nagyon megtetszett, remélem lesz belőle valami. :)
Caiust én is megszerettem, de nagyon nem tetszik, hogy spoiler. Nagyon remélem átmeneti megoldás.
Az Alában picit csalódtam, az erős bölcsnek gondoltam, aztán alig tett hozzá a dolgokhoz.
Azért bízom benne jobb lesz ez. Mindenképpen beleolvasok a folytatásba.

NewL P>!
Melissa Grey: A lány éjfélkor

Jó volt. Persze nem tudja magáról letagadni, hogy YA kategóriába tartozik, de mindettől függetlenül, egy jól kitalált története van. Izgalmas a története, jó a világa, nem túlzottan sztereotíp az elvégzendő feladat, amit a főhősnő kapott. Van benne harc, két szembenálló nép, egy kiválasztott, árulás, börtön, orákulum, mi is kellene még?

Edina_Varga>!
Melissa Grey: A lány éjfélkor

Nem tetszett, annak ellenére sem, hogy az alaptörténet egész jó és egész frappáns kis helyzeteket tudott kialakítani az írónő.
Viszont annyira klisés volt Ekho. Nagyon nem tetszett az egész csaj. Az Ala volt az, aki valami bölcseletet vitt a könyvbe és körülbelül ennyivel össze is lehet foglalni az egészet.

Gothic01>!
Melissa Grey: A lány éjfélkor

Amint elolvastam a regényről az első blogturnés értékelést, azonnal kíváncsi lettem rá, hiszen az aviánokhoz hasonló teremtményekkel még nem találkoztam a molyságom alatt és úgy alapból az egész fantasy világ ígéretesnek tűnt. A sok negatív kritika valamennyire elbizonytalanított, de így a befejezés után azt kell mondanom, hogy egy jó kis regény volt. :) Nem az a fajta, aminél az ember csak úgy kapkodja a fejét, mert annyi minden történik rövid idő és annyira beszövi az agyát, hogy az evőeszközt keresi a hűtőben, a pudingot meg a fiókban, aki valami ilyesmire vágyik, annak nem fog tetszeni nagy valószínűséggel de ettől függetlenül érdekes és könnyen kikapcsol. Nem mondom, hogy unalmas és, hogy nincsenek benne fordulatok, mert igenis vannak, csak hamar lehet őket kitalálni többségben. Ezeknek a tudatában érdemes nekiállni, a fentebb említett kikapcsolódásra tökéletes, nagyon könnyed, szerethető történet, de ha valami nagyon erősre, nagyon izgalmasra, nagyon ütősre vágytok, akkor nem olyankor érdemes elővenni. Most rátérnék egy másik dolog tisztázására, amibe többször belefutottam, mégpedig arra, hogy szereplő ügyileg egy Végzet ereklyéi-Pokoli szerkezetek koppintás. A Jáspis-Dorian szálnál nekem is volt egy kis Magnus-Alec érzetem, de a többi szereplőre semmiféleképpen nem mondható, hogy „másolva” lettek. Ha jobban belegondolunk, akkor hány karaktertípus van? Nem annyira sok. Minden regényben „kell lennie” egy vakmerőnek, egy visszahúzódónak, egy komolynak stb, szóval elkerülhetetlen, hogy egy karakter ne emlékeztessen egy másikra. Ez úgymond a „hátulütője”, hogy ennyiféle könyv van, rengeteg író képes zseniális teljesítményre de 100%-ig egyedi szereplőt alkotni, akit egyáltalán nem lehet hasonlótani senkihez már lehetetlen. Visszatérve a fantasy világra, ezt találom A lány éjfélkor legütősebb elemének, van egy bizonyos hangulata az egésznek, ami nagyon bejövős. :D Mind a drakhar, mind az avián világ nagyon tetszett, a köztes téren történő utazásokkal együtt, amit a világ különböző pontjain tett látogatásokat eredményeztek. *--* Nem vagyok egy ide-oda mászkálós típus, de nagyon tetszettek azok a részek, amikor ha rövid időre is, de az alaptól eltérő országban kötöttek ki a szereplők. A nyomozós szál is jóra sikeredett. Az, ahogy fokról fokra egyre közelebb kerültek a Tűzmadárhoz, bár a vele kapcsolatos kimenetelt már korábban kitaláltam.
Még mielőtt a karakterekre térnék rá, ebben az esetben úgy érzem, muszáj lesz megemlítenem a fordítást ami persze nem a történet hibája … :/ A Maxim-os könyveknél egyszer sem fordult elő ilyen, de kimondom kerek-perec az a benyomásom volt, hogy egy kicsit össze lett csapva. Félregépelések előfordulhatnak időnként, de itt több volt a megszokottnál, mint ahogy a más íráshibákból és a szóismétlésekből. Egy idő után már legszívesebben a hajamat téptem volna, ha meglátom a „gyengéd/gyengéden/gyengédséggel” szavakat. Igazából nem tudom, hogy ebben Melissa vagy a fordító a ludas, de mindkét esetben lehetett volna néha bedobni egy másik szinonimát… Persze az agya egy idő után automatikusan javította ezeket az apróságokat, ahogy olvastam, így nem zavart annyira…de mégis ott volt a tudat.
Bővebben a blogomon:
http://goodbye-agony.blogspot.com/2016/11/melissa-grey-…


Népszerű idézetek

Greylupus>!

A művészet az ember fegyvere a feledéssel szemben.

Greylupus>!

– Akik elfeledik a múltat – mondta Tanith, és a fivére mellé lépett, hogy az arcába nézhessen –, arra kárhoztatják magukat, hogy a múlt megismételje önmagát.

Greylupus>!

– De az emlékeink tesznek minket önmagunkká. Nélkülük semmik vagyunk.

Gothic01>!

Különben is, amit érdemes birtokolni, azt sohasem könnyű megszerezni.

324. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jáspis
Greylupus>!

-Szóval, ez tulajdonképpen egy kincses térkép – állapította meg Ekhó. – Könyörgöm, mondd, hogy hamarosan kalandos küldetésre indulok, amihez törpök, tündék és emberek szövetsége szükséges!

Szelén>!

A könyvtár volt az otthona. A könyvek nem méregették gyilkos pillantásokkal, nem súgtak össze a háta mögött, nem tettek rá otromba megjegyzéseket. A könyvek sohasem ítélkeztek fölötte.

DarknessAngel >!

Ujjai abbahagyták könnyed táncukat a könyveken, pillantása hirtelen megakadt az egyik címen. Két város regénye. Talán jó lehet valaki más harcáról olvasni. Még az is előfordulhat, hogy elfeledteti vele a sajátját.

Ashriver>!

Pszithüriszma – törte meg Ekhó a csendet.
Caius megmozdult mellette, csizmája halkan surrant a száraz leveleken. Ekhó érezte magán a tekintetét.
— Pszithüriszma? – kérdezte Caius.
— A szél susogása a levelek között.
— Nem is tudtam, hogy létezik rá szó — mondta Caius.
— Tulajdonképpen mindenre létezik szó, ha az ember kitartóan kutat utána.

Kapcsolódó szócikkek: Caius · Ekhó
HannaEmilyStone>!

– (…) Az emberek azért alkotnak művészetet, hogy emlékezni tudjanak, és hogy rájuk is emlékezzenek. – magyarázta Caius. – A művészet az ember fegyvere a feledéssel szemben.

Kapcsolódó szócikkek: Caius

A sorozat következő kötete

Midnight-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Árnyak ura
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Holly Black – Cassandra Clare: Az aranytorony
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus
Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete
Csóti Lili: Hetedvérig