Az ​Elveszettek szigete (Utódok 1.) 60 csillagozás

Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

Húsz évvel a történet kezdete előtt a gonosz lelkeket száműzték Auradon királyságából, és az Elveszettek szigetére kerültek. Egy energiapajzs veszi körül ezt a barátságtalan helyet, hogy ne tudjanak elmenekülni sem ők, sem utódaik: így esett fogságba a szigeten Demóna és lánya, Mal; a gonosz királynő és Evie; Jafar és fia, Jay, Szörnyella de Frász és Carlos.
Megfosztva varázserejüktől, elvágva a külvilágtól, teljesen elfeledve élik életüket. De a Tiltott Erőd mélyén ott rejtegetik a Sárkányszemet: a kulcsot, ami a valódi sötétséghez vezet, és amivel elmenekülhetnek a szigetről. Csak a legokosabb, leggonoszabb, legromlottabb találhatja meg… Vajon ki lesz az?
A nagysikerű Utódok című Disney mozifilm és a Disney Channelen futó sorozat regényváltozata.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2016
346 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591068 · Fordította: Nagy Ambrus

Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

A könyv témája remek ötlet, és én ezt nagyon díjazom egy regénynél, eleve imádom a retellingeket, ez ráadásul gonosz szereplőkkel foglalkozik, tehát rögtön érdekesebben hangzik, mint egy újabb Hófehérke sztori a 21. században. A történet első pár fejezete bemutatja az olvasónak a helyszínt és a szereplőket, egy elzárt, varázsbúrával fedett szigetet, ahová húsz évvel ezelőtt száműzték a mesevilág gonosz szereplőit. Ez a búra hivatott arra, hogy blokkolja a mágiát, tehát a szigeten semmilyen varázslatos tevékenység nem végezhető. Keményen érinti ez az itt élőket, ha már a foglalkozásukat nem tudják folytatni, valahogy a családalapítás felé vették az irányt, de nem túl sikeresen, mert a partnerek/házastársak közül egy sem él valódi családban, tehát ne keressétek Demóna pasiját, vagy Jafar feleségét, magányosan nevelik a gyerekeket. Bár a nevelés szót nem igazán használnám, mert bizony egyetlen gonoszban sem találtam meg a szülői szeretetet. Inkább csak sulykolják a gyerekeikbe a génjeiknek megfelelő viselkedésmódokat és szlogeneket. Valójában a most 16 éves főszereplők önmagukat keresik, de abban mindegyikük hasonló, hogy megpróbálnak megfelelni a szülők elvárásainak, mert elismerést várnak tőlük, akkor is, ha érzik, hogy nem helyes amit tesznek. Ez adja a fő cselekményszálat, kiderül ugyanis, hogy „rés esett a pajzson”, és egy elrejtett varázseszköz segítségével változtatni tudnának a helyzetükön. Minden szereplőnek nagy fogás lenne a megszerzése.
A másik cselekményszál Auradon királyságban játszódik, ahol a Szörnyeteg fia, Ben készül átvenni a királyságot apjától. A srác szintén próbál megfelelni az elvárásoknak, és az olvasó láthatja, hogy a világ „szabad” részében is problémákkal küzdenek az utódok, egyáltalán nem biztosak abban, hogy azt kell tenniük és érezniük, amit elvárnak tőlük. Valójában a folytatásban fog összetalálkozni ez a két szál, de örülök, hogy körvonalazódott Ben karaktere is, és megismerhettem Csipkerózsika lányát is. Az is kiderül, hogy a királyságban is egyre nehezebben viselik a mágia eltűnését, ugyanis aránytalanul megnövekedett a kiszolgáló személyzet munkája. A jövendő királyfi próbál megoldásokat találni…
Visszatérve a négy ifjú gonoszra, elismerést vívtak ki belőlem, ugyanis nagyon jól szórakoztam a küldetésükön. Előtte is díjaztam, hogy mindegyikük valamilyen fura módon, de egyéniségek, az együtt megtett útjuk alatt hatalmasat fejlődtek, és a maguk módján megnyitották egymás előtt magukat.
Egy interjúban olvastam, hogy a szerző kedvenc szereplője Carlos, és ezt nagyon meg tudom érteni. Szörnyella fia egy félénk, de nagyon okos karakter, aki tudományos alapon magyarázza meg a dolgokat, feltaláló is egyben. Egyértelműen hozzá kapcsolódnak a legviccesebb jelenetek is, ő lett a kedvencem nekem is.
Nagyon ajánlom a könyvet minden korosztály számára, akik kedvelik a Disney történeteket, karaktereket, és nem tartanak egy jó kis gonosz szórakozástól.

zsebibaba007>!
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

Nem volt valami nagy szám a történet, de az írónőnek tehetsége van ahhoz, hogy élvezhetővé tegye a semmit is, ami ráadásul nagyon lassan is bontakozott ki. Olyan 150-200 oldal után mondanám azt, hogy végre történt valami. Egészen addig csak a sziget társadalmi felépítését, a hierarchikus viszonyokat és a szigetlakók mindennapi életét ismerjük meg. Na, meg persze elkezdett kibontakozni a főszereplő fiatalok között egy szép barátság is, aminek főleg a filmben lehetünk tanúi.

(…)

A Disney meséket kedvelőknek mindenképp ajánlom a könyvet és azoknak is, akik a Disney Descendants – Utódok c. filmet szerették. Leginkább úgy tudnám megfogalmazni, hogy a könyv egy ízelítőként szolgál a filmhez. Ha pedig egy kis zenét is hallgatnátok olvasás mellé, akkor mindenképp a filmzenét ajánlom, főleg a második részét, mert az szerintem szuper lett! :)

Bővebben a blogon: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/2017/07/melissa-de-…

Navi P>!
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

Nem leszek népszerű, de sebaj.
A könyv gyorsan olvasható, szinte észrevétlenül faljuk az oldalakat. Ez látszik az olvasási időből is.
Viszont:a gonoszak olyanok voltak, mintha egy szemétdombon éltek volna, s az volt a lényeg, ki az aljasabb, a pozitívnak mondható megnyilvánulások szigorúan tilosnak számítanak, mert hát mi gonoszak vagyunk!! Na de a jók!!! Náluk minden csupa fény és pompa és csillogás, egy kis zsörtölődés még belefér. Hát nem!!!
Idegesítettek, elkeserítettek.
Úgy látszik, ezek a típusú meseátiratok nem az én világom. A Jók és rosszak iskolája sem volt kedvenc, sőt :(

ViveEe P>!
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

Számomra rendkívül szimpatikus az alapötlet, hogy a mesék gonoszai egy másik szigeten tengődnek, és az ő, és utódaik életébe csöppenünk.
Sajnos semmi egetrengetően izgalmas dolog nem sült ki belőle, de nekem azért tetszett. Inkább szólt a származásunkon való felülemelkedésről, és az elvárt egyéniség helyett a saját én megtalálásáról.
Jól lehet haladni a könyvvel, és az én érdeklődésem kellően fenntartotta a küldetésük.
Nem úgy tűnik, hogy lesz folytatás magyarul, amit sajnálok, mert szerintem innentől lehet majd igazán érdekes és izgalmas a történet.

mrsp>!
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

Újabb kedvencet avattam. :)

Nagyon féltem ettől a könyvtől, de nagyon kellemesen csalódtam, már az első oldalon abszolút beszippantott a történet. Mivel nem olvasok fülszöveget, ezért nem tudtam, hogy ez a könyv a Disney mesék világába fog elkalauzolni, szóval csak ámultam és bámultam, hogy mégis mit is olvasok éppen. Soha nem olvastam még hasonló könyvet, ami így újra feldolgoz egy egész meseuniverzumot, de talán nincs is hasonló. Melissa de la Cruzról lehet rosszakat hallani, ez is volt az egyik oka az aggódásomnak, de engem abszolút megvett az írói stílusával, élveztem a történetmesélését. A legapróbb részletekre is totális figyelmet fordított, Szörnyella rúzsától kezdve Jafar nadrágján át minden apró részlet klappolt az eredeti mesékkel.

Bevallom, a legtöbb gonosztevőt nem ismertem, egyrészt mert rég láttam már Disney mesét, akkor pedig a jókra figyeltem oda, másrészt mert sok mesét nem is láttam még, például az Aladdint, de Cruz gondolt erre is, és minden új szereplő bemutatásakor beleszőtte a történetbe, hogy melyik meséből és miről híresek az adott gonosztevők.

Az új gonosztevő-generáció is nagyon nagyon el lett találva, imádtam, hogy utálják egymást, mégis összefonódott a sorsuk, hogy mindannyian hordoznak egy jó adagot a szüleik tulajdonságaiból, mindannyian csak arra vágynak, hogy lenyűgözzék a szüleiket, de mindannyiukban megvan a remény, hogy van szívük és ki tudnak törni a gonoszságból. Szerettem a négyesüket: Jay-t nem tudtam megkedvelni, Mal elég ellenszenves volt az elején, de elég volt egy pillantást vetni az anyjára (Demónára), és minden világossá vált. Evie és Carlos pedig a kedvenceim lettek, Carlos különösen, el is sírtam magam, amikor az életéről beszélt.

Az alapötlet is zseniális, a mesevilág két részre osztása: a pozitív szereplők jó életet élnek, a negatív szereplők pedig száműzetésben élnek egy szigeten, ahol minden undorító, a kaja penészes és romlott, és minden tárgyukat szemétszállító hajókról leesett dolgok alkotják. Mind a két világ csodálatosan fel lett építve. Egy-két dolgot még nem igazán értettem a világfelépítéssel kapcsolatban, de remélem erre a következő kötetben választ kapok.

A könyv külseje és tipográfiája is csodálatos, a borító egyszerűen fantasztikus és belülről is nagyon szép a könyv, igazi mesekönyv jelleg. Tetszett, hogy mindenki saját fejezetet kapott, így megismerhettük a négy „fő” család életét a szigeten.

És a legjobb a könyvben, hogy elgondolkoztat. A hátsó borítón ez áll: „A fa gonosz. Az alma is romlott?”, és ezen még mindig agyalok… Mert oké, a gonosztevők tényleg gonoszok, megérdemlik a száműzetést. Na de ítéljük el az összes jelenlegi és jövendőbeli utódjukat amiatt, amit a szüleik tettek? Szerintem az új generációban van remény, kaphatnának egy esélyt, hogy jók legyenek, bár van egy olyan érzésem, hogy ez még nem lejátszott dolog, hiszen van még 2 könyv. :)

Emília5>!
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

Kevés fantasyt olvasok, de ennek örülök, hogy megszereztem, és elolvastam. Érdekes, újszerű volt számomra, igazi mese, fenőtteknek (is). Sok jó ötlet van benne, élvezhetően bonyolítva a cselekményt, jól megformálva a szereplők jellemét, szinte el tudjuk képzelni őket, kedvelhetők. Örültem az ismert mesealakoknak, örültem a bölcsességeknek, a humoros jeleneteknek. Sajnálom, hogy nincs befejezve, érdekel a folytatás is.

abstractelf>!
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

Ez a könyv olvastatta magát, az egyszer biztos – sőt, egy idő után még jól is szórakoztam rajta.
A Disney mesék rajongójaként rengeteget mosolyogtam a referenciákon. Egyértelmű, hogy a regény legnagyobb erőssége a nosztalgia faktor, amit az írónő ki is használ. Viszont ennél nem sokkal több ez a regény.
A karakterek a szüleik miniváltozatai voltak gyakorlatilag – szinte minden tulajdonságukat megőrizték, és számomra ez túl kényelmes megoldásnak tűnt. Azért a regény vége felé mindenki karakterfejlődésen megy át, ám ez elkapkodott lett.
Tényleg, azt tudom mondani, hogy kikapcsolódásnak és nosztalgiának remek, emiatt megérte elolvasni.
Most pedig ideje meghallgatni pár klasszikus Disney dalt!

RVivi P>!
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

Könyvtárban jött velem szembe a könyv, tök jól nézett ki, nem tűnt túl hosszúnak se, szóval gondoltam, miért ne? Nem mondom, hogy rossz volt, de nem is volt nagy durranás. Egész addig tök jól működött is, amíg nem találkoztam a film plakátjával. Mikor megláttam, hogy hogyan néznek ki benne a szereplők, onnan fogva nem tudtam komolyan venni annyira se, mint ahogy azt egy ilyen könyvnél illene. :D Gondolok itt a hajakra és színeikre. Meg igazából jóval több dolog is történhetett volna ezen a 300+ oldalon át, mert szinte sehová nem jutottunk. Az pedig röhejes volt, hogy milyen erőltetetten akartak a gyerekek gonoszak lenni.
Attól egyenesen frászt kaptam, hogy miket esznek/isznak a szigeten. És itt két lehetőség van: vagy gondoljuk azt, hogy ez a könyv egy vicc volt, vagy rájövünk, hogy a mesékben a „jók” nem valami jók. :P Legalábbis én nem neveznék jónak senki olyat, aki arra ítél valakit, hogy ilyen kaján éljen. Penészes meg olyan izék, amik senkinek nem kellenek már. Brrr… Avagy Vivi legjobban a kaján akadt ki.

Tímea_Kocsis_2>!
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

Teljes egészében a Utódok című film előzménye, ezért eleinte furcsa volt. Hiszen az ottani négy barát itt spoiler. Főképp a sziget életébe nyerünk betekintést, de fel-fel villan Auradon is. Mel és Ben némi spoileres álomban részesül és találkozunk a mesék mellékszereplőivel is. A helyzetbemutatás mellett a kiválasztott négyes küldetése a fő téma.

kedaiyun>!
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete

Az Utódok c. filmet hamarabb láttam, mint ahogy ezt a könyvet olvastam, de valójában ez a regény az Utódok közvetlen előzménye. Tényleg közvetlen, ugyanis a film első jelenete már a könyv utószava is egyben. Könyvudvaros vétel volt ez a könyv, csak mert megtetszett a zöld borító, és belelapozva már rögtön szembetűntek a Disney-rajzfilmes utalások.
A könyv stílusa egyébként szerintem nagyon „amerikai”, csakúgy, mint a film. A szófordulatok, párbeszédek, cselekmény mind felidézi a „tipikus amerikai tinifilm” jegyeit. Maga az alapötlet egyébként nagyon tetszik, bár ezt már a film értékelésénél is kiemeltem. Egy világba és egy idősíkba hozza össze a klasszikus Disney-rajzfilmek szereplőit. Először furcsa volt, hogy wifit emlegetnek és hasonló modern cuccokat, de mivel a rajzfilmek sem ugyanabban az időben játszódtak, akkor miért ne lehetne a közös idősík a 21. század? A könyv egyszerre szól a tiniknek és a Disney-rajongóknak, mert tele van utalásokkal, klasszikus mondatokkal, és bár Jay, Evie, Mal és Carlos a főhős, nemcsak az ő szüleik jelennek meg a könyvben, hanem sok más klasszikus gonoszt is megemlítenek. A jók közül viszonylag kevesen szerepelnek most. A főszereplő leginkább Mal, Demóna lánya. Úgy tűnik, valaki nagyon szereti a Csipkerózsikát, és azon belül Demóna karakterét, mert egyrészt róla egy önálló film is készült, másrészt ebben a könyvben és az Utódokban is Mal a központi karakter, illetve Demóna a sziget vezetője, és ebben a könyvben az ő kastélya és a varázsbotja körül bonyolódik a történet.
A filmben Evie volt a kedvenc szereplőm, és itt is kedveltem. Itt azért tényleg látszik, hogy nemcsak szép, de okos is, míg a filmben az utóbbi kezdetben nem derül ki. Tetszett a sziget bemutatása, de egy kicsit szomorú is volt, hogy itt mindenki a múltban ragadt, árnyéka önmagának, és már csak nosztalgiázik a régi gonosztetteken. A mesés utalások közt lehet csemegézni, és a vége felé néhány szó szerinti idézet is elhangzik.
Sajnos nem valószínű, hogy a másik két kötetet is kiadják magyarul valaha, talán nem véletlenül árusították ki ezt. Pedig elolvasnám szívesen. Nem tudom, mennyire folytatásos, a fülszövegek alapján lazán kapcsolódik, ennek a könyvnek pedig a film a közvetlen folytatása. Szóval önállóan is élvezhető. Nekem tetszett, könnyed kikapcsolódás volt. Aki szereti a klasszikus Walt Disney- rajzfilmeket, annak tetszhet.


Népszerű idézetek

MFKata>!

A könyvekből olyan életek bölcsességeit és tapasztalatait tanulhatjuk meg, amiket másképp nem élhetünk át.

241. oldal

abstractelf>!

A „mindörökre” azonban – mint tudjuk – igencsak hosszú idő. Hosszabb, mint egy elvarázsolt hercegnő álma vagy egy toronyba zárt leány aranyló hajzuhataga. Hosszabb egy békaként eltöltött hétnél, de hosszabb még annál is, amíg arra várakozol, hogy egy királyfi végre-valahára a lábadra húzza azt a bizonyos üvegcipellőt.

9-10. oldal

abstractelf>!

Mal a magányra gondolt. Hisz ő is magányos volt, akárcsak a csapat többi tagja.
Evie anyja megszállott szépségmániás, Carlosé egy rikácsoló hárpia; Jay pedig hiába volt a világ leggyorsabb észjárású és legmegkapóbb mosolyú tolvaja, ha képtelen volt magát belopni a saját apja szívébe.

227. oldal

abstractelf>!

– Egyedül ők maradtak hűek hozzánk – érvelt Szörnyella. – Ha semmink sem marad, akkor is lesznek…
– Barátaink? – fejezte be a mondatot Carlos.
– Barátok?! – kacagott fel az anyja. – Kinek kellenek barátok, mikor lehetnek csatlósaid és szolgáid, akik minden parancsodat teljesítik?

79. oldal

abstractelf>!

Egy gonosztevőnek nincsenek barátai, szóval tiszta ügy, hogy a gyerekeinek sincsenek. Már ha az ember tényleg komolyan gondolja ezt az egész gonosztevősdit.

274. oldal

mrsp>!

Mégis ki akar citromból limonádét csinálni, mikor a szomszéd szemébe is spriccelhet vele?

28. oldal

abstractelf>!

Az idegen kastélyokba való betörés legfőbb szabálya: sose hagyd, hogy egy ismeretlen hely rádijesszen! Mindig tégy úgy, mintha tökéletesen ura lennél a helyzetnek.

276. oldal

mrsp>!

A stílusos, kellemetlen késés minden találkozó, megbeszélés és randevú alapvető része.

51. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája
Naomi Novik: Rengeteg
Serena Valentino: Herceg vagy Szörnyeteg?
Danielle Paige: A Gonosz ébredése
Thomas Wheeler: Cursed
Rick Riordan: Hádész Háza
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Csóti Lili: Hetedvérig