The ​Hazel Wood (The Hazel Wood 1.) 11 csillagozás

Melissa Albert: The Hazel Wood Melissa Albert: The Hazel Wood Melissa Albert: The Hazel Wood

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Seventeen-year-old Alice and her mother have spent most of Alice’s life on the road, always a step ahead of the uncanny bad luck biting at their heels. But when Alice’s grandmother, the reclusive author of a cult-classic book of pitch-dark fairy tales, dies alone on her estate, the Hazel Wood, Alice learns how bad her luck can really get: Her mother is stolen away―by a figure who claims to come from the Hinterland, the cruel supernatural world where her grandmother's stories are set. Alice's only lead is the message her mother left behind: “Stay away from the Hazel Wood.”

Alice has long steered clear of her grandmother’s cultish fans. But now she has no choice but to ally with classmate Ellery Finch, a Hinterland superfan who may have his own reasons for wanting to help her. To retrieve her mother, Alice must venture first to the Hazel Wood, then into the world where her grandmother's tales began―and where she might find out how her own story went so wrong.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250147905
>!
368 oldal · ASIN: B06ZZBCW31
>!
Penguin, London, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141388663

Kedvencelte 2

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

Arwen>!
Melissa Albert: The Hazel Wood

Néha olyan nagy a hype egy könyv körül, hogy akarva-akaratlanul csalódsz benne, mivel nem tud felérni az elvárásaidhoz. Aztán van, amikor úgy tűnik, szinte mindenki utál egy bizonyos művet, te elolvasod, és rácsodálkozol, hogy ez nem is rossz! Utóbbi eset áll fenn a The Hazel Woodnál, ugyanis, be kell valljam, nekem tetszett. Persze, nem ez a valaha írt legjobb könyv, van sok hibája, de én élveztem.

A legnagyobb negatív dolog, az az éles váltás volt a könyv kb. felétől. Egészen addig egy urban-fantasyt olvashattam, egy kis krimis szállal, aztán a bizonyos esemény után nonszensz fantasyvá vált. Kicsit jobban átvezethette volna, illetve az utóbbi világot jobban is körül lehetett volna írni, mert elég nehéz volt beleképzelnem magam. Szintén zavart a szereplők mélységének hiánya. Abszolút nem voltak kifejtve, szinte semmit nem tudhattunk meg róluk. Alice-nél értettem, ott nem hiányoltam a bővebb leírást, de mondjuk Finch-ről igazán írhatott volna többet, nem csak azt kellett volna szajkózni, hogy dúsgazdag. Egyébként utóbbinál annyira érződött, hogy csakis a történet lefolyása miatt lett beleírva… Hiszen pénz nélkül nem jutottak volna el a céljukhoz, de legalábbis nem ilyen gyorsan.

Hogyha pár szóval kéne jellemeznem a könyvet, akkor egy horror Once Upon a Time-nak hívnám, egy kis Alice Csodaországban hangulattal. Mivel mindkettőt nagyon kedvelem, ezért örülök, hogy elolvastam. Imádtam a benne lévő sötét, ijesztő tündérmeséket, kár, hogy csak kettő egészet rakott bele az írónő, szívesen olvastam volna még többet. Ezért is örülök, hogy jövőre meg fog jelenni az összes, egy kötetbe sűrítve.

Azoknak ajánlanám, akik szeretik a misztikus, nonszensz fantasy könyveket, amik inkább a cselekményre fókuszálnak.

Beatrice8>!
Melissa Albert: The Hazel Wood

Úgy szenvedtem végig az egészet. De befejeztem! És sajnos kezdem azt hinni, hogy átok ül a BASC-os könyveken, amiket olvasok. Ez aggasztó, mert még mindig van két olvasatlan tőlük.
A borító tetszett. De azt hiszem a tetszett listának itt vége is. Jó, még az ötlet kap egy jó pontot, az tényleg ötletes volt.
De minden más tömény szenvedés nekem.
A szereplők unszimpatikusak. A romantikus szál, az nem létezett hiába hittem, hogy fog. A történet vontatott. Nem érdekelt.
A világ túl sötét nekem.
A vége rossz.

áfonyamuffin>!
Melissa Albert: The Hazel Wood

Az írásstílus nagyon tetszett, a könyv első fele teljesen levett a lábamról, szinte végig repültem rajta. Teljesen kirázott a hideg, ahogy olvastam a történetet, és leginkább ilyen urban fantasy-krimi könyv érzését keltette bennem, főleg a nyomozással és emiatt szinte felfaltam a könyvet. Annyira kirázott tőle a hideg, hogy rá kellett vennem magam, hogy éjszaka ne olvassam, mert tudtam, hogy nem tudtam volna aludni utána. Azonban, a könyv második fele már.. elég furcsa volt. Egy kicsit össze-visszásnak érződött. Ennek ellenére még mindig teljesen lekötött a történet, és ha nem lettem volna munkával elfoglalva, akkor sokkal gyorsabban elolvastam volna. A könyv második felében már nagyobb hangsúlyt kaptak a fantasy elemek és szerintem ezt sokkal jobban is kilehetett volna vitelezni. Kicsit olyan volt, mintha lett volna egy éles vágás az első és a második fele között a könyvnek.

Karakterek. Na már most, van két karakterünk, akiket jobban megismerünk, viszont szerintem a mellékszereplők nem igazán lettek kidolgozva, ami elég szomorú. Ami Alice-t illeti… Olvastam egy pár másik értékelést, hogy összeszedhessem a gondolataimat a könyvről és sok elég negatívak voltak Alice irányába. Sok egyébként okkal, de vannak olyanok, akik kevésbé. Folyton csak arra tudtam gondolni, hogy ha Alice fiú lenne, akkor biztosan imádnák az olvasók.

Bővebben a blogon: https://berriesandbooksblog.wordpress.com/2018/08/06/th…

hkriszti>!
Melissa Albert: The Hazel Wood

Igazán felemás érzéseim vannak. A könyv első fele iszonyúan tetszett, annyira jó hangulata volt, izgalmas, félelmetes, érdekes… Aztán jött az érvágás spoiler ott akkorát fordult minden, és számomra egyáltalán nem kedvező irányba, hogy attól kezdve nagyon nyögve nyelősen ment az olvasás. Volt egy kis reménysugár, mikor megjelent Janet, és a Spinner, de ez sem tartott sokáig, nagyon nem kötött le, és a vége sem tetszett. :( Ráadásul minden Ella körül forgott, és őt még csak nem is sikerült megkedvelnem nem mintha Alice a szívem csücske lett volna
Lehet, csak simán túl sokat vártam ettől a történettől, és ez volt a baj, de nekem csalódás volt. A 3 csillagból 2 a gyönyörű borító miatt igen ennyire nagyon tetszik >.< és egy a könyv első felére, mert az tényleg jó volt!

kávésbögre P>!
Melissa Albert: The Hazel Wood

Nagyon vártam, hogy végre elolvassam, és talán éppen – én meg a túl nagy elvárásaim – ezért kicsit csalódás volt. Az első kb. 100 oldal teljesen zavaros volt, utána pedig mintha Hoffmann Az arany virágcserép c. művét olvasnám – soha nem próbáltam, de olyasmi lehet egy LSD élmény. Mindenféle fura lények, tündérmesékből szökött szereplők, és az úgynevezett csattanó spoiler, ami még érdekes volt, de ezen kívül mintha az író töredékes rémálmaiból összeollózott szöveg lenne. Nem éreztem feloldást a végén, csak úgy hagytuk a levegőbe az egészet. Ellery-vel méltánytalanul bánt a szerző, sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. A nagymama pedig, mint kulcsszereplő? Hát… :(

1 hozzászólás
Elefáni>!
Melissa Albert: The Hazel Wood

Felemás érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban.

A könyv első negyede rettentő izgalmas volt, friss az ötlet, hátborzongató… de aztán kilógott a hinterlandi lóláb.
Pár kérdést így az elejére, amire nem kapok választ az istentől se most már:
Hol van Finch apja, és miért nem zavarja az eltűnt kiskorú kölke? Althea miért töltelékkarakter? Miért kell azt csinálni az olvasóval, hogy: figyu már, tudom, érdekelne a sztori, de helyette itt egy hótunalmas és jelentéktelen infó: meleg karakterek! Nem elég? Kapsz még egy melegpárt. Nem elég? Finch négerré vált a könyv végére! Na? Most már tuti nyerő! Kijátszotta a néger meg a melegkártyát is. Hova rohanjak? Most őszintén…
Felhúznak ezek az infók. Egyikkel sem volt semmi célja az írónőnek.
Alice karaktere konkrétan üresebb, mint a boltok black friday után. Te jó ég. És hogy olyan hülye, mint a cipőm talpa, az is biztos.
Csak képzeljétek el. Elrabolták az anyját – nem spoiler, a fülszövegben is benne van –, ő pedig nem a rendőrséghez rohan, nem… nem. Egy számára tök ismeretlen sulis ismerőséhez megy. Logikus. Logikus az egész könyvön át való bolyongása. Úgy tudtam csak elképzelni, mint Kirsten Stewartot az alkonyatban: bolyongás tátott szájjal céltalanul, várva, hogy majd Finch, vagy épp aki arra megy, a szájába adja, mi a teendő. És hogy higgyem el, hogy annyira kőzel állnak egymáshoz az anyjával, ha végig szinte csak Ellaként emlegeti? De végig. Eszem megáll. Meg az a sok reklámhirdetés… Autómárkákkal, iphoneokkal, DiCaprióval bombázták az agyam for no reason.
A mesélős részek egyikét konkrétan még egyszer leírja nekünk a könyv egy másik pontján, csak épp más (ámbár jelentéktelen változás) a szemszög. Katasztrófa volt a kaleidoszkóp jelenet. Katasztrófa, hogy nem kapott Katherine több szerepet. Vagy hogy nem mondta el nekünk, miért olyan furcsa és borzongató a Hazel Wood. Csak az. És kész. Elégedj meg ennyivel, ne akarj már túl sokat, te jó ég…
Nem tud izgalmasan írni. De komolyan nem. Eleinte azt hittem a közepes angolom hibája. De… nem. Nem tud írni.
A legérdekesebb pontja a könyvnek az a végén volt, és az sem a sztori miatt, hanem Alice viselkedése miatt. Először volt hiteles. Kábé egy oldal erejéig. Whatever…
De annyi érdekes történet vár bővebb kifejtésre. Hansa, Katherine, hogy csak kettőt mondjak.
Úgy jellemezném, mint valami Grimm-Burton szerelemgyereket, aki alól azonnal kitört a lóláb.

Jaj, anyám. Legalább a védőborító szép. Lehet, hogy csak emiatt tartom meg a könyvet :'D mert a rendes borítója ennek valami ocsmány szürke. Az embernek a kedve elmegy a sztoritól, ha leveszi a védőborítót. Mondjuk, tükrözi a szín a sztori nagyját…

Dia9117>!
Melissa Albert: The Hazel Wood

Elég creepy történet, de rendesen eteti magát. Nagyon le tudott kötni. Valahogy úgy, ahogy már nagyon régen nem sikerült egy ilyen fajta könyvnek. Bevallom, féltem tőle, de abszolút kellemes csalódás volt.

Szabó_Ági>!
Melissa Albert: The Hazel Wood

Hetekig várt a polcomon, féltem nekiállni a nagy hype miatt… Aztán vettem egy nagy levegőt… Az első oldalak után úgy beszippantott, mint nem sok könyv. Volt, hogy munkahelyen is csak arra tudtam gondolni, miket olvastam előző nap, és hogy mi várhat rám, ha végre újra kézbe vehetem. Nagyon jó stílusban megírt, kreatív, jól felépített, sötét, néhol már-már horror történet. Lélegzetelállító, letehetetlen. Nem ilyenre számítottam, pozitív csalódás minden téren.


Népszerű idézetek

hungi_moncsi>!

Never sleep with a woman whose troubles are worse than your own.

CrazyTeddy>!

My love he wooed me
My love he slew me
My love he buried my bones
His love he married
His love I buried
My love now wanders alone

227. oldal

hkriszti>!

Then I was falling end over end like Carroll’s Alice, through space or water or clouds or atoms.

254. oldal

hkriszti>!

I turned slowly in place, alone in a clearing in the deep dark woods.
That was when I entered a fairy tale.

214. oldal

hungi_moncsi>!

Nothing made me angrier than someone refusing to answer me.

hungi_moncsi>!

I always found that comforting. I liked formulas. I liked narrative arcs I could predict. I liked that my dad still kissed my mom when he got home, on the lips, like in a sitcom. I liked doing stuff the same way every day and reading stories I could take apart into pieces and never really being surprised by anything. I was an anxious kid, I guess. I liked structure.

hkriszti>!

“That’s the real problem with the Hinterland,” Janet said, ostensibly to me. “Nobody here has a goddamned sense of humor.”

278. oldal

hkriszti>!

“… Once upon a time, Alice-Three-Times.”

305. oldal

Elefáni>!

This isn't fate, Finch, this is getting bullied by supernatural assholes.

190. oldal, 18. fejezet


A sorozat következő kötete

The Hazel Wood sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Saving Raphael Santiago
Naomi Novik: Uprooted
Rick Riordan: The Titan's Curse
Katharine McGee: The Thousandth Floor
Alex Flinn: Beastly
Joss Stirling: Misty Falls
Anna Banks: Of Poseidon
David Levithan: Someday
Holly Black: The Wicked King
Sarah J. Maas: Throne of Glass