Still ​Star-Crossed – Veronai szerelmesek 155 csillagozás

Melinda Taub: Still Star-Crossed – Veronai szerelmesek

Bár ​Rómeó és Júlia halálával „borús béke” köszönt Veronára, a Montague-k és Capuletek közötti ősi viszály ismét kiújul – alig telik el két hét, és a két ház tagjai ismét a nyílt utcán csapnak össze.
Escalus herceg az újabb „patvarkodó viszály” láttán úgy dönt, hogy a két tehetős család kibékítése csakis egy Capulet és egy Montague házassága révén lehetséges. A Montague-házból az elhunyt barátját gyászoló agglegényre, Benvolióra esik a választása, a kiszemelt ara pedig a Capulet-ház Rozalinja, Rómeó egykori szerelme. A fiatalok megboldogult unokatestvéreikkel ellentétben nem táplálnak gyengéd érzelmeket egymás iránt, ám a közös cél – hogy oltár elé járulás nélkül véget vessenek a városban dúló viszálynak – egyesíti őket. Csakhogy Rómeóhoz és Júliához hasonlóan Rozalin, Benvolio és a herceg számára is hamar világossá válik, hogy a békéhez vezető út nehézségekkel van kikövezve, és hogy Veronában a legváratlanabb helyeken sarjadhat szerelem.

Titkos találkák,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789635611843 · Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789635611850 · Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573524 · Fordította: Mergl-Kovács Bernadett

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Benvolio Montague · Rozalin Tirimo · Livia Tirimo


Kedvencelte 25

Most olvassa 2

Várólistára tette 157

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Melinda Taub: Still Star-Crossed – Veronai szerelmesek

Ez egy nagyon jó kis történet. Igazi tűz mellé bekuckózós, téli estére való. Történelmi romantikus regény, de teljesen eltér a megszokottól. Egészen más az üteme, néha már-már lapos, máskor meg pörgős, kalandregény-szerű. Kifejezetten tetszett a nyelvezete. Shakespeare-i. Nem vagyok „Rómeó és Júlia” rajongó, mégis élvezhető, hogy hangulatában, történetében teljesen illeszkedik, de szövegezése – nyílván stílusából adódóan – sokkal gördülékenyebb, olvasmányosabb. Érdekes, hogy Shakespeare egyéb színműveivel is megteremti a kapcsolatot az író. A regény hangulata miatt, olvasás közben szinte végig láttam magam előtt az Emma Thompson féle „Vízkereszt vagy amit akartok” filmfeldolgozás díszleteit, hangulatképeit.
Bár vannak komoly és komor részei, mégis végig humoros és kedves tud maradni. Kifejezetten tetszett az is, hogy szemérmes regény, kimaradnak a szexjelenetek, utalások, mégis elég erős a romantikus vonal. Shakespeare-i abban a tekintetben is, hogy a történetben a kiinduló konfliktus tovább bonyolódik, érdekes, új szálat kap. Amiért a fél pontot levonom, azt alapból Shakespeare-től is levonnám: a szereplők korukhoz képest koraérettek (Júlia 14 éves, Rosalind talán 18, Lívia is 16 körül van) és a társadalmi viszonyok is oldottabbak a korra jellemzőtől, ami kicsit csorbít a hitelességén. Ezzel együtt is remek olvasmány.

Klodette>!
Melinda Taub: Still Star-Crossed – Veronai szerelmesek

A történet alapja William Shakespeare klasszikus szerelmi története a Rómeó és Júlia.
Ez a sztori tulajdonképpen egy sajátos folytatás, valamint fanfictionnek is tekinthető, hiszen nem az eredeti író folytatta, nem az ő tollából származik.
Ezzel persze nincs is semmi baj, sőt kitűnő ötletnek tartom és maga az alapkoncepció az ami igazán megragadott, hiszen mindig is szerettem az eredeti tragédiát.
Érdekelt, hogy vajon mi történt az életben maradt szereplőkkel és végül valóban béke lett-e a két viszálykodó ház tagjai között?! Tényleg megnyugvást hozott Rómeó és Júlia megrendítő és sajnálatos halála?
Egészen gyorsan lehetett vele haladni, az esetek többségében olvastatta magát. Mégis, nekem három nagy gondom volt ezzel az egésszel.
Az első mindenképpen az, hogy Benvolio karakterén kívül nem találtam egyetlen szimpatikus szereplőt sem. Rozalin sokszor idegesített, hiszen kimondottan gyorsan változott, hogy éppen kiről-mit gondol és kihez húz a szíve.
A többiek meg mind olyan önzőnek és akaratosnak bizonyultak, hogy nem tudtam megkedvelni őket.
A második ok a fárasztó szerelmi háromszög.
Nem is értem, hogy miért kellett bele, főleg, hogy egy percig sem hittem el az egészet. Számomra nem volt hiteles és nem is gondoltam, hogy Benvolion kívül bárkinek is lehet igazán esélye Rozalinnál.
Az az érzésem, hogy kezdek már végérvényesen kinőni ezekből az ifjúsági, young adult könyvekből.
Sokszor azon kaptam magam, hogy fáraszt Rozalin, „Jaj, kit is válasszak?" nyavalygása. Kétlem, hogy ez a valóságban is így működne, tényleg így zajlana.
A harmadik és legfőbb ok pedig, hogy cseppet sem éreztem kiemelkedőnek vagy különlegesnek a történetet. Szerintem ha nem a Rómeó és Júlia folytatása lenne, akkor csak egy átlagos és kissé unalmas, romantikus regény lenne, amit már legalább ezerszer olvastam.
Azért mindenképpen ajánlom az eredeti mű rajongóinak, hiszen önmagában hatalmas élmény, hogy viszontláthatjuk ezeket a híres és közkedvelt karaktereket.
Önálló regényként is megállja a helyét, de ismerve az eredetit azért mindenképpen nagyobbat üt.
Csodát és világmegváltó gondolatokat viszont ne nagyon várjunk tőle. Újabb klasszikus biztosan nem lesz belőle…

https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/05/konyvkritik…

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Melinda Taub: Still Star-Crossed – Veronai szerelmesek

Ez egy irgalmatlanul jó könyv volt, teljesen odavoltam érte.
Először a csodaszép borítója és a címe ragadott meg, és persze az, hogy egy Shakespeare tragédia folytatását ígérte a fülszöveg. Azt gondolta, hogy valami faramuci tündérmese lesz, de nem az volt. Nagyon örülök, hogy az alkotónak eszébe jutott az ötlet, hogy megírja ezt a fiktív folytatást, ami végül, egy romantikus krimi formát öltött.
Agyon izgultam magam a történet olvasásakor, igazán csavaros volt. Rengeteg rejtélyes és kiszámíthatatlan esemény volt benne, a két viszálykodó család továbbra sem nyugodott, legalábbis így tűnt, de mégis teljesen más irányította a dolgokat, árulások, tébolyult szereplők, és titkok minden mennyiségben.
A női főszereplőt, Rozalint nagyon megkedveltem, egy nagyon kellemes, talpraesett és jóságos hölgy volt.
spoiler
Benvoliót is kedveltem, bírtam ahogy gyűlölködtek és csatároztak Rozalinnal, miközben síkra szálltak a város megmentéséért.
Nagyon izgultam a végkifejlet miatt, azt hittem nem lesz kedvemre való a befejezés, de végül az lett. Hogy mi? Ha kíváncsi vagy olvasd el te is!

juanito_b192 P>!
Melinda Taub: Still Star-Crossed – Veronai szerelmesek

A fülszöveg után pokolian kíváncsi lettem, hogy mi fog ebből a történetből kisülni. Pont Benvoliót és Rozialint párosítja össze a szerző? És meg kell, hogy mondjam, sokkal nagyobbat ütött, mint azt gondoltam volna. Nagyon pörgős, jó történet, olvastatta magát. Mindig is kíváncsi voltam, mi történt a két családdal a sajnálatos dupla haláleset után. Benvolio volt messze a legszimpatikusabb szereplő, Rozalinnal remek párost alkottak, bár utóbbi időnként kicsit túlzásba vitte a nyafogást. Renek könyv, aki szereti Shakespeare-t, illetve a Romeo és Júliát, olvassa el, nem fogja megbánni.

ap358 P>!
Melinda Taub: Still Star-Crossed – Veronai szerelmesek

Amikor tömve van a net fanfic sztorikkal, meglepő és kellemes érzés találni egy olyan könyvet, ami Shakespearehez nyúl vissza, és az ő egyik írását veszi alapul. Bevallom, Rómeó és Júlia nem tartozik a kedvenceim közé: esztelen kamasz-szerelem (vagy puszta vágyakozás?) első látásra, és ostoba, hormontúltengéses és agyondrámázott döntések sora. Pont ezért érdekelt, miként is folytatódhat a két család élete, mert az események tükrében a nagy gyászos összeborulást mindig is idillinek véltem. Az írónő részben megadta azt a folytatást, amit vártam. A béke törékeny látszat, a herceg vállát felelősség terheli, és valamit lépnie kell. Nem éppen politikai, inkább shakespeare-i ítéletet hoz, ami tovább bonyolítja a családok életét.
A karakterek a korukból adódóan sokkal megfontoltabb gondolatokat kaptak, miközben a drámai oldaluk is megmaradt, már ahogy az eredeti mű megkövetelné. Romantika, humor, tévedések, szerelmi háromszög és persze egy csipet fortély. Rozalin esetében éreztem egy kis Makrancos hölgy beütést is. Egyedül Lőrinc barát „szereplésével” nem voltam megelégedve, őt ennél jobban kedveltem.
A kiszámíthatóság és romantikus klisék használata ellenére is olvastatta magát a könyv, és kellően szórakoztatott. Imádtam!
(Mindenkinek, akinek bejön ez a könyv, jelezném, a sorozatot még véletlenül se kezdjék el. )
A borítóért külön csillag jár, szerintem elképesztően gyönyörű lett.

5 hozzászólás
Charry>!
Melinda Taub: Still Star-Crossed – Veronai szerelmesek

Az eredeti, Shakespeare által írt történet nagy kedvencem, de mivel az eddig általam olvasott egy feldolgozás nem nyerte el teljes egészében a tetszésem a szereplők miatt, kissé félve, de előrendeltem és kíváncsian kezdtem bele a történetbe. Kellemes meglepetésben volt részem, mert nagyon tetszett. Közvetlenül mielőtt ennek a könyvnek nekikezdtem elolvastam a Rómeó és Júliát, amit régóta újrázni szerettem volna. Ezt a módszert ajánlom mindenkinek, mert a könyv pár héttel az eredeti mű befejezte után játszódik, szóval kissé olyan, mintha azt folytatnánk regény formájában.

Mellékesen még szeretném megjegyezni, hogy a gyönyörű borítónak köszönhetően ismertem meg a könyvet, mivel @Tibi_Sorok_Között_Kö… a borító készítője kirakott róla egy bejegyzést. Szerintem nem kell részleteznem, mennyire tetszik, hogyha ez meg persze az, hogy mely történet feldolgozása már arra késztetett, hogy nekikezdjek.

A könyv úgy tudott egy izgalmas történetet létrehozni és hozzárakni a világhoz, hogy nem sértette vele Shakespeare eredeti művét. A kort szépen, élethűen tudta ábrázolni, az olvasó is ott érezheti magát Verona utcáin és imádtam, ahogy néhol óvatosan célozgatnak arra, hogy Rómeó és Júlia inkább éreztek vágyat, mintsem szerelmet egymás iránt.

Akire ki szeretnék térni a szereplők közül, az Benvolio. Fontosnak érzem megemlíteni, mennyire örülök neki, hogy egy igazi úriemberrel találkozhattunk, valamint nagyon szerettem a barátai iránt érzett gyászának formáját már, ha nem túl morbid ilyet mondani. Nem szenvedett túlzottan, mégis gyönyörűen érződött, mennyire közel álltak egymáshoz.

A kedvencem talán a spoiler, ami úgy férkőzött a sorok közé, hogy nem volt feltűnő, mégis ott lebegett körülöttünk. Nagyon kevés regényben tudják jól összehozni, de itt sikerült. Szép lassan, fokozatosan alakult ki, az elején talán a tudtunk nélkül és hiába fájt a szívem mindkettőjükért, tudtam kinek szurkolok spoiler. Ennek ellenére mindkettejükkel el tudtam képzelni Rozalint.

Szívesen ajánlom azoknak, akik hozzám hasonlóan a kedvenceik közé sorolják az eredeti művet, de szerintem megér egy próbát azoknak is, akik nem szerették. De ha esetlegesen valaki nem olvasta az eredetit, szerintem az is bepróbálkozhat vele, mert az elején leírják ki kicsoda és lehet, hogy egy-egy dolgot nem fognak annyira átérezni, de attól függetlenül élvezhető a történet. Én ennél a könyvnél Shakespeare művére úgy tekintenék mint egy előzménynovellára, amely nélkül is teljes a történet, de néhány dolgot a helyére rak.

1 hozzászólás
Nono_ P>!
Melinda Taub: Still Star-Crossed – Veronai szerelmesek

Bevallom bűnömet! Voltam olyan sekélyes, hogy a borítója miatt vettem meg elsősorban a könyvet. Ugyanis Rómeó és Júlia története a középiskolában kicsit sem ragadott meg, hiába volt Shakespeare egy zseni.
Az első egynegyedénél még nem szippantott be a sztori. Közönyösen szemléltem a szereplőket és próbáltam megjegyezni ki kicsoda. Majd közel a felénél azt vettem észre, hogy elkezd sodorni a történet és hogy megkedveltem a két főhőst.
Nem mondom, hogy egy olyan kiemelkedő regény, amit mindenkinek el kellene olvasni. De, aki egy nem hétköznapi történetet szeretne olvasni, ami tele van cselszövéssel, ármánykodással és szerelemmel, az ne habozzon és olvassa el!

Jagika P>!
Melinda Taub: Still Star-Crossed – Veronai szerelmesek

Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit lehet még kihozni a klasszikus történetből… Igaz, egy kicsit fanyalogva, sznob előítélettel vettem kezembe a könyvet, de aztán rájöttem, hogy nem „árnyékkönyvként” kell olvasni a művet. Persze voltak hibái (pl. helytelen szóhasználat), de a történet sodrása magával ragadott. A szereplők mindegyike érdekes jellem – természetesen a főszereplők, Rozalin és Benvolio voltak a kedvenceim –, és remek meglepő fordulatokat tartalmaz a cselekmény. Jó játékos ötletnek tartottam azt, hogy időnként különböző Shakespeare-művek szereplői is felbukkantak. Ráadásul, ha arra gondolok, hogy ezt a könyvet ismervén többen elolvassák majd a tragédiát és esetleg a többi drámát is – teljes a győzelem…

Juca P>!
Melinda Taub: Still Star-Crossed – Veronai szerelmesek

Rómeó és Júlia halála után nem állt meg az élet. Kíváncsi voltam, mit hoz ki belőle a szerző.

Tetszett, hogy Rozalin és Benvolio közösen kezdtek kutatni az elkövető után. Olyan volt, mint egy izgalmas nyomozás. Izgalmas, végig pörgős a cselekmény. Meglepő fordulatot hozott az áruló kilétének leleplezése. Az epilógusban pedig Rozalin a reményeim szerinti lovagot választotta. :)

BeliczaiMKata>!
Melinda Taub: Still Star-Crossed – Veronai szerelmesek

Nagyon szeretem Rómeó és Júlia történetét (idézni is tudok belőle), talán mert keserédes. Hiszen megtalálják az igaz szerelmet, de meghalnak. (Aztán persze erkölcsi szempontból is lehet nézni, meg a kor szokásai szerint is, hogy vajon mennyire volt szerelmi házasság és/vagy az erkölcsi következmények miatt kellett a haláljelenet, stb…) Én hinni akarok abban, hogy igaz szerelem volt.
Nem is gondoltam tovább, hogy haláluk után milyen lehetett az életben maradottaknak. Érdekes volt a történet és a szereplőket is megkedveltem, bár egyesek sorsa miatt szomorú vagyok. Sejthető volt a végkimenetel, de nem von le az értékéből.
Még a mai modern szavak sem zavartak. (Az utószóban említi az írónő, hogy élt ezzel a szabadsággal.)
Szerethető történet, rajongóknak kötelező.


Népszerű idézetek

ap358 P>!

– A legrosszabb bűn az, amit a bűnös nem vesz észre.

235. oldal

Charry>!

Ha véget ér e véres nap, bevallhatja magának, mit látott, akkor megengedheti a szívének, hogy meghasadjon.

326. oldal

Charry>!

Nyilvánvaló, hogy külön nem tudtok létezni, ezért eggyé kell válnotok.

63. Oldal

Charry>!

Ha olyan titkot őrzöl, amely félő, hogy kiderülhet, akkor miért tartanád leírva?

287. oldal

Charry>!

-Tényleg úgy hiszed, hogy nem érdekel a boldogságod?
-Tudom, hogy nem.

71. Oldal

MasterB>!

– Igen – erősítette meg Benvolio, talpra segítve Rozalint. – Annyira különbözünk Rómeótól és Júliától, mint a nappal az éjszakától. Ennek egyik oka, hogy állítólag Júlia tisztelettudóan és illedelmesen viselkedett.
Rozalin felszegte a fejét.
– Való igaz, én nem osztom kuzinom Montague-k iránt érzett szeretetét, amely a halálához vezetett, és ezért hálát adok Istennek.
– Te egy férfi iránt sem érzel szeretetet. Senki sem tud Veronában úgy felmelegíteni, mint imádott büszkeséged.
– Nem bizony, mivel a veronai férfiak tehetsége leginkább abban rejlik, hogy sírba vigyék a nőket.

143. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Benvolio Montague · Rozalin Tirimo
inmydreams>!

A szerelmük. Még ilyet! Ha nem ölik meg egymást álmukba, Benvolio máris sikeresnek könyveli el a házasságukat.

134. oldal, 3. rész


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Robin LaFevers: Sötét diadal
Margit Sandemo: Örvényben
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Jen Calonita: Bírnod kell a célig
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – William Shakespeare: Makrancos Kata / Rómeó és Júlia
Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Szabó Magda: Abigél
L. M. Montgomery: Anne válaszúton