Pizza ​és kapucsínó 34 csillagozás

Melina Marchetta: Pizza és kapucsínó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A 17 éves Josephine Alibrandi Sydneyben él olasz származású édesanyjával, aki 16 éves korában szülte a lányát, és egyedül nevelte fel. Josephine csak végzős gimnazista korában – amikor konfliktusba keveredik egy idegengyűlölő osztálytársával – ismeri meg időközben híres ügyvéddé lett apját. Ez az év egyébként is sörsdöntő a fiatal lány életében: nemcsak az első igazi szerelem élményével találkozik, hanem súlyos megrázkódtatások is érik: legjobb barátja öngyilkos lesz, valamint fény derül családjának féltve őrzött titkára is.

Eredeti megjelenés éve: 1992

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2006
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 963539540X

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Christina Alibrandi · Jacob Coote · John Barton · Josie Alibrandi · Katia nagyi · Michael Andretti


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Tóth_Orsolya_3 P>!
Melina Marchetta: Pizza és kapucsínó

„…a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnénk. És megesik, hogy nem úgy alakulnak, ahogy szeretnénk, hanem sokkal jobban.”

Azt hiszem, elmondhatom, hogy bármit is fogok a jövőben – és remélem, hogy fogok még! – Melina Marchetta írónőtől olvasni, számomra mindegyik örök szerelem lesz!
Csodálatos volt ez a könyve is. Képes elérni, hogy az egyik pillanatban hüppögve sírok, míg a következőben már gurgulázva nevetek.
Olvassátok, annyira szívmelengető történet!

1 hozzászólás
Sippancs P>!
Melina Marchetta: Pizza és kapucsínó

Méltánytalanul kevesen olvasták és olvassák ezt a könyvet, pedig magasan kiemelkedik a társai közül. Nemcsak fergeteges a humora, hanem tökéletesen mutatja be a 17 évesek világát is, legyen szó generációs problémákról, szülő-gyermek kapcsolatról, szerelemről, álmokról, iskoláról, barátságról. Jozzie személyében egy nagyon jó fej, karakán csajra bukkantam, aki le sem tagadhatná, hogy olasz vér csörgedezik az ereiben, mellette azonban a nagyanya-anya-unoka triumvirátusát is szerettem, a folytonos viták ellenére is.
Volt a könyvben egy kis kiszámíthatóság, de bánja a kánya, úgyhogy részemről megy az 5 csillag.
Melina Marchettát még, még!

1 hozzászólás
Zsoofia>!
Melina Marchetta: Pizza és kapucsínó

A könyv körülbelül annyi idős, mint én, szóval tiszteletben tartom a felette eljárt időt, és figyelmen kívül hagyom. Amit nem hagyok figyelmen kívül, az a magyar fülszöveg ormótlan spoileressége. Ejnyebejnye.

A könyvnek több fő témája van, az egyik, ami miatt anno nekem ajánlották ezt, az az egyedülálló anya által nevelt gyerek életében megjelenik a vérszerinti apa, ami a kötet elején nagyon szépen egyensúlyozott a háta közepére se kívánja és a de azért csak felhívja ha szükség van rá állapot között. Végül nekem kicsit túl hamar lépett át a rózsaszín cukormáz kategóriába, amit ugyan értékelek, mert szeretem a rózsaszín cukormázat meg a boldog véget, és tényleg megdolgoztak érte a karakterek, de egy fokkal több mélységet vártam volna el. De még mindig messze a legőszintébb próbálkozás, amit a műfajban olvastam.

A másik főtéma a bevándorló leszármazott lét boncolgatása, a kultúra megőrzése és az idegen helyre való adoptálás hogy csapódik le a harmadik generációra, ami eszméletlenül érdekesre és szerintem igazira sikeredett. Annyira tinédzseresre sikeredtek főleg az olyan apróságok miatt, amikor a főszereplő egyszerre morog azon, hogy paradicsomszószt kell préselnie a Nemzetközi Digó Napon, és hogy az étteremben konzervszószt adnak a spagettihez.

A fő hajtóerő viszotn Josephine, aki főleg a mai korok főszereplőihez egy nagyon szókimondó, karakán, de ennek ellenére mégis felelősségre törekedő kiscsaj, aki néha nagyon tinis, de cserébe maxolúte élvezetes olvasni. Tetszett, hogy mennyire nem tudnak kommunikálni Jacobbal, de képesek fejlődni és próbálkoznak vele. Anniyra éli meg a világ összes fájdalmát, ahogy azt a tinédzsereknek illik.

A titok kitalálhatóságát a könyv korára fogom.

Beriniki>!
Melina Marchetta: Pizza és kapucsínó

Nem egy átlagos tinikönyv. Van mondandója és elgondolkodtat. Nagyon tetszett.

wallery>!
Melina Marchetta: Pizza és kapucsínó

Nem lehet megunni a maga sajátos humorával, a különc, speciális gondolkodású, problémás főszereplőjével és többi érdekes karaktereivel együtt. Egy olyan világba csöppenhetsz bele, ahol a generációk közötti gondolkodásmód és szokásvilág megelevenedik, ahol az elvek és a tényleges titkok ütköznek, ahol az igazi érzelmek tombolnak, ahol lázadni lehet, de nem igazán érdemes, ahol nincs igazán happy end, de mégis ott van a boldogság és megnyugvás érzése..

Mircsi >!
Melina Marchetta: Pizza és kapucsínó

Nem is emlékeztem, hogy ez ennyire jó. Nem is nagyon tudok rá mit mondani. Nagyon tetszett, és főleg az, hogy nem csak arról szól, hogy jaj a pasik, hanem inkább a család van központi helyen, és az, hogy a főszereplő hogyan nő fel. Az meg, hogy Ausztráliában játszódik már csak hal a tortán.

picurka13>!
Melina Marchetta: Pizza és kapucsínó

Tetszett, nem egy kifejezett tini könyv. Érdemes volt elolvasni.


Népszerű idézetek

Zozii>!

– Tudod, mi lenne jó?
– Mi?
– Ha újra kislány lehetnék – suttogta.
– Én is azt szeretném – suttogtam.

zsofigirl>!

Nem tudom, mit akarok az élettől, csak azt tudom, mit nem akarok. Nem akarok ígéreteket tenni, amelyeket aztán nem tudok betartani. Nem akarom, hogy a gyerekeim szégyelljék magukat, valahányszor rossz döntést hozok, ami miatt az újságok lepocskondiáznak. Nem akarok az életemben seregnyi felelősséget. Gyengének és igénytelennek tűnök? Nos, gyenge vagyok és igénytelen. Nem akarok a csúcsra mászni, Josephine. Jól érzem magam ott, ahol vagyok. De ha az apád parlamenti képviselő, elvárják tőled, hogy legyenek ambícióid. És ha nincsenek, majd az apád teremt neked.

zsofigirl>!

– Nem akarok megérteni! Most azonnal beszélni akarok J. B.-nal! Látni akarom, és meg akarom mondani neki, hogy tökfej! Versenyt akarok vitatkozni vele, jobb akarok lenni nála az érettségin, együtt akarok járni vele a jogra! Tíz év múlva is ismerni akarom! – mondtam bőgve. – És nem akarok elmenni a temetésére! Mi tegyek, Michael? Mit tegyünk mi, mind?
– Élned kell. Mert az élet a kihívás, Josie, nem a halál. Meghalni olyan könnyű. Néha tíz másodperc elég hozzá. De élni? Az nyolcvan évet is igénybe vehet, és azalatt tenni kell valamit, akár szülő vagy, akár háziasszony, akár ügyvéd, akár katona. Valamit már eddig is elértetek. Azt eldobni ilyen fiatalon, reményvesztetten, az a legnagyobb tragédia.

wallery>!

-Milyen napod volt?-kérdezte anya.
Megvontam a vállam.
-Olyan, amilyen. István atya bejött hittanórára. Láttad volna, mennyire elkezdett mindenki figyelni! Ha ő lenne a tanárunk, az érettségi bizonyítványok átlaga az egekbe szökne. Kár, hogy pap.
-Lehet, hogy férjnek szörnyű lenne.
-Szóval elkezdett kérdéseket feltenni. Persze engem szólított fel elsőnek, mert engem ismer a templomból. Azt kérdezte, min gondolkodunk, amikor áldozás után elmegyünk az oltártól, imádkozunk-e vagy ilyesmi. Én azt mondtam, hogy körbepislantok, látok-e templomban jóképű srácokat.
-Jézusom, csak nem ezt mondtad?- kérdezte anyám elhűlve.
-Dehogynem. Erre elnevette magát. Gergely nővér meg azt mondta, hogy pogányfajzat vagyok.
-Ja, Jose! nem tudtál volna hazudni neki, hogy szegény édesanyádért imádkozol vagy ilyesmi?
-Hazudni egy papnak!? Na de anya!

19-20. oldal

cassiesdream>!

Látod, amit én látok?
Nem, azt nem láthatod,
A semmi képeit látom,
És azon igyekszem,
Hogy a semmi valamit jelentsen.
Akárhogy igyekszem, még sincs
Semmi, és az a semmi
Semmit sem jelent.
Valahol máshol vagyok most, ott kint
Körülvéve emberekkel
És éggel. Látom az embereket és
Az ég kékjét,
Semmi se változott meg.
Minden maradt, ami volt,
És még mindig egyedül vagyok.

Tóth_Orsolya_3 P>!

– Élned kell. Mert az élet a kihívás, Josie, nem a halál. Meghalni olyan könnyű. Néha tíz másodperc elég hozzá. De élni?

256. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Josie Alibrandi · Michael Andretti
wallery>!

– De anya! Már tizenhét éves vagyok, igazán tudok vigyázni magamra!-győzködtem, míg bementünk a házba.
-Vasald ki az egyenblúzodat, mielőtt átmegy, hogy ne reggel kelljen!-Ez volt a válasza.-És vidd el a pulóveredet is.
-Jaj, anya! Egy ágyban kell aludnom vele!És nem borotválja a lábát.
-Perceken belül indulnom kell. Siess!
-Olyan öreg!
– Nem kapod el az öregséget, ha mellette alszol, Josie!

86. oldal

zsofigirl>!

Mert szabadok vagyunk, azt tehetünk, amit akarunk, és ha törvényellenes dolgot művelünk, igazságos ítéletet fogunk kapni.

zsofigirl>!

Az apja vagy valakinek, aki az életem. Tehát nem lehetsz szörnyeteg. Csak sajnállak, mert nem osztozhattál velem ebben az élményben.

zsofigirl>!

Mondd meg nekem, mi a fontosabb: az, amit az emberek gondolnak a családodról, vagy a szeretet?


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
On Sai: A két herceg
Leiner Laura: Egyszer
Cassandra Clare: Aranylánc
Fróna Zsófia: Démonok közt
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Leiner Laura: Bízz bennem
R. J. Palacio: Csodácska
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél