A ​szépség háza 46 csillagozás

Melba Escobar: A szépség háza

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Üdvözöljük ​A szépség házában!
Ma Karen fog gondoskodni önről.
Kapcsolja ki a telefonját. Lazítson, engedje el magát. Bármit mond is, Karen itt lesz, és meghallgatja önt. Minden hölgyet meghallgat, aki itt megfordul. Karen mindig diszkrét.

És ön tud titkot tartani?

Karen kozmetikus, aki a jobb megélhetés reményében költözik a kolumbiai fővárosba. Miután munkát kap A szépség házában, nemcsak arcmasszázzsal és szőrtelenítéssel foglalkozik, hanem rájön arra is, miért halt meg az egyik vendége.
Az intim beszélgetések és vallomások során Karen akaratlanul is a szépülni vágyók bizalmasává válik: egy pszichoanalitikusé, egy kongresszusi képviselő feleségéé, egy híres televíziós műsorvezető nőé és egy vigasztalhatatlan anyáé is, aki az igazságot keresi egy olyan országban, ahol az igazság pénzért vehető. Amikor egy tizenéves lány érkezik a szalonba iskolai egyenruhában, és alkoholtól bűzlik, Karen hallgat. És akkor sem szól semmit, amikor a lány… (tovább)

Eredeti cím: La Casa de la Belleza

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Libri, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789634333807 · Fordította: Dornbach Mária
>!
Libri, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634333791 · Fordította: Dornbach Mária

Most olvassa 6

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Melba Escobar: A szépség háza

Rétegregény. Egy portré, egy röntgenfelvétel: Kolumbia társadalomkritikája, amely tartalmaz krimi elemeket is. Egy olyan „forgatókönyv”, ahol a fő problémát az osztálykülönbségek, a korrupció, a bűnözés és az erőszak adják, nem megfeledkezve a mély nőgyűlöletről, ami még mindig létezik ebben a dél-amerikai országban. Bogota, ahol a politika háttere a korrupció, ahol nem könnyű megtalálni az élet örömeit. Ahol a gyökerekből eredő erőszak, bele van telepítve a társadalom mindennapi életébe. Különböző történetek, amelyben több nő, különböző körülmények között keres egy igazságosságot, egy olyan világba, ahol a kutyákat könnyebb szeretni, mint az embereket, ahol a rossz talajon érlelt remény meghozza gyümölcsét: a szenvedést és a halált. Életképtelen vágyak, „bűnös szereplők”, akik képtelenek szabadulni érzéseiktől, s lelki terhük által meggyötörten, ebbe belefásulva újra és újra megbotlanak. Mert a vágy szemét dolog, de hiába űzetett ki minket a paradicsomból, nélküle mintha nem is léteznénk. Három ilyen sors gabalyodik össze, amely egyszerre hordozza magában a kirótt büntetést és a megváltás ígéretét. Ebben a történetben semmi és senki sem tudja spoiler, sem a hazugságot, sem az igazságot, sem magát a könyvet. A megtörtént eseményekre való nagy mennyiségű utalás sem elég, mert Escobar folyamatosan nehézségekbe ütközött a történet Kolumbia valóságába való beépítésében.

Lucy_Saint>!
Melba Escobar: A szépség háza

Èles tàrsadalomkritika egy rakàs zagyvasàgba àgyazva. Nem igazàn sikerült bàrmilyen mondanivalót talalni benne. Sajnos ismèt kàr a papírèrt.

10 hozzászólás
Hársi_Era>!
Melba Escobar: A szépség háza

Valami többre gondoltam, izgalmasabb krimire. Az igaz, hogy voltak halottak, de az a nyomozás, ami itt folyt, hát elég unalmas volt. Karen először szimpatikus volt, szép, csinos lány, aki szerette a munkáját. Sokat dolgozott, hogy a fiát vissza tudja szerezni. Sajnáltam amikor a spórolt pénzét ellopták. Aztán csalódtam benne„ hogy beállt luxusprostinak, de már akkor mintha nem is érdekelte volna a fia. A többi szereplőt sokszor kevertem, hogy ki kihez tartozik, emiatt kissé káoszos volt a történet is számomra.

Nushi P>!
Melba Escobar: A szépség háza

Ez még mi a pitypang akart lenni? Krimi nem igazán…. korrajz hmmmm…. társadalomkritika, igen ehez van a legközelebb. Sajnos az egész könyv nagyon zagyva, kapkodtam a fejem ki kivel van. Unalmas nem volt csak nem tudtam mit is akar az író. A végén olyan „lehet ez megtörtént esemény volt” érzés lett rajtam úrrá. Egy szakszerűen megírt verzióban jobb lett volna.

Kata_m_Tóth>!
Melba Escobar: A szépség háza

Egy akció keretein belül esett a választásom erre a könyvre, mivel a fülszöveg eléggé felkeltette az érdeklődésem. Gondoltam ennyi pénzért nincs mit vesztenem, még a sok rossz értékelés ellenére sem. A végére pedig nem is csalódtam. Nem nyújt semmi kiemelkedőt, nem váltja meg a világot, de egynek tökéletes. Szerintem elég olvasmányos, Bepillantást enged kolumbia mindennapjaiba. Teszett, hogy nem megoldani akarta a gyilkosságot, hanem csak elmesélni.

BBetti86 >!
Melba Escobar: A szépség háza

Igazából a könyv még tetszett is, de nem bírok felülemelkedni a kezdeti csalódottságomon. Azt hittem, ez olyan könyv lesz, amiben egy szépségszalon visszatérő vendégei mondják el a történeteiket, és úgy rajzolódik ki Kolumbia arca.
De ez egyetlen krimi, valamiképpen minden szereplő ugyanannak a bűnesetnek lesz a részese, csak időbe telik, amíg rájön az ember, ki hogyan kapcsolódik a többiekkel és az ügyben milyen a szerepe.
Sok elbeszélős, viszonylag lassan haladó cselekménnyel. Egyes szereplőket tudtam sajnálni, de különösebben nem lett szimpatikus senki.
Fura volt a krimi is ebből a nézőpontból. Mert nem nyomoz egyik főhős sem, csak kibomlik köröttük az ügy.
Leginkább az érdekes jelzőt tudnám társítani hozzá.

olvasoterem>!
Melba Escobar: A szépség háza

Melba Escobar regényének cselekménye a közelmúltban játszódik, Kolumbiában. Adott a helyszín, adott a hozzávetőleges időpont, és adottak a bűncselekményben érintett személyek. Nem lövök le nagy poént, ha elárulom, hogy nagy hatalommal és jelentős kapcsolatokkal rendelkező emberekről van szó. Innentől nem lenne túl hiteles a történet, ha arról szólna, hogy egy talpig becsületes rendőr minden akadályt elhárítva megoldaná a bűnügyet, és a végén a bűnös elnyerné méltó büntetését. Tudjuk, hogy ez nem így működik, főleg nem Kolumbiában. Így aztán Melba Escobar nem is vesződik ezzel, a történetet nem így tálalja, és arra is vigyáz, hogy a befejezés realisztikus legyen.

A teljes ajánló: https://olvasoterem.com/blog/2019/02/01/melba-escobar-a…


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Szeretem a könyveket, köztük biztonságban, nyugodtnak érzem magam.

44. oldal

mate55 P>!

Végül is mindig öregszünk, attól a naptól kezdve, hogy ki vagyunk lökve erre a világra, mégis olyan sok időbe telik, hogy tudatosan csináljuk.

97. oldal

mate55 P>!

Gyűlölöm a furcsa színű műkörmöket, a hamis szőke hajat, a rideg selyem blúzokat és délután négykor a brill fülbevalót.

(első mondat)

t_jeanette>!

Öltözhet a majom selyembe, akkor is csak majom marad.

237. oldal

t_jeanette>!

-De hát az ember azt hinné, hogy önök felelnek a jogszerűségért.
-Nagyon jól mondja, asszonyom, az ember azt hinné.

HungarianGirl>!

Az ember élete egy kitaláció, nem gondolod? Olyasmi, amit az ember az elejétől a végéig kitalál. Beleértve ezeket a feltételezett boldog perceket, amelyek értelmet adnak neki, az is kitalálás.

226. oldal

>!

Most már azt sem tudom, […] akinek természetessége már-már agresszívnak hat egy olyan világban, ahol már a virágok sem a földben nőnek, szóval, hogy valóban ő-e a felindultságom és a vágyamnak nevezhető valaminek az oka.

10. fejezet, 113. oldal

HungarianGirl>!

Elfogadom, sőt nemhogy elfogadom, egyenesen keblemre ölelem a gyűlöleteimet. Talán ez az érettség fokmérője.

10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel García Márquez: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 2.
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Agatha Christie: Tíz kicsi néger
Anne L. Green: Heather vonzásában
Sienna Cole: Elmejáték
Don Winslow: A kartell