Egy ​tökéletes nap 126 csillagozás

Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​magyarul is olvasható olasz világsiker, a Vita szerzője, az alig negyvenéves Melania Mazzucco, ezúttal nem egy évszázad, hanem egyetlen nap történetét meséli el. Huszonnégy óráét, éjféltől éjfélig. A színhely: Róma. Összefüggő és össze nem függő, mégis egymás felé tartó történetek futnak össze, robbannak egymásba, érnek közös véget ezen az egyetlen napon. Egy kislányé, akinek ma van a születésnapja, apjáé, az ismert politikusé, aki rossz helyen rossz kortesbeszédet mond, első házasságából született, lázadó fiáé, aki ma robbant bombát egy McDonald’s-büfében, a fiatal feleségéé, aki titokban lakást keres, a betegesen agresszív testőrjéé, akit elhagyott a felesége, utóbbié, akit ezen a napon rúgnak ki az állásából, és aki – miközben a nagylánya köldökpiercinget csináltat magának, kancsal és dadogós kisfia pedig a politikuséknál születésnapozik – egy gyenge pillanatában óvatlanul beül gyilkosan féltékeny elvált férje mellé a kocsiba, a nagylány jobb sorsra érdemes irodalomtanáráé,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Európa, Budapest, 2009
494 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630787376 · Fordította: Gál Judit

Enciklopédia 10


Kedvencelte 22

Most olvassa 2

Várólistára tette 213

Kívánságlistára tette 124

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Kovaxka P>!
Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap

Egy ezerszer átkozott nap. Óva intettek tőle sokan, mégis muszáj volt belesnem a római díszletek mögé. Mindig is érdekelt, hogy lehet ebben a városban élni, miként hat az itt lakókra a történelmi emlékek és a turisták kontrasztja. Hát most megkaptam. Nehezen vettem fel a fonalat, annyi szereplő fejébe kerültem be hirtelen. Ráadásul senkit sem sikerült megkedvelnem, bár egyre mélyebbre és mélyebbre kerültem az érzéseik, hangulatuk, motivációik megismerésével. Megpróbáltak bekúszni a bőröm alá, de nem sikerült, viszont lesöpörni sem tudtam őket magamról. Mindenki a vesztébe rohant, vagy inkább araszolt, legszívesebben be se fejeztem volna a könyvet. A már-már giccses, túlburjánzó környezet- és hangulatleírásoktól hosszú lett nekem a regény. Értékeit elismerve sem tudok négy csillagnál többet adni, mert nem szerettem. Bosszúból sokáig velem marad.

8 hozzászólás
ppeva P>!
Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap

Arra gondoltam, hogy a sok komor, tömény, szomorú olvasmányom után jöjjön valami kedvesebb, mondjuk egy tökéletes napról. Aztán kaptam a képembe rendesen. Méghogy tökéletes nap.
A nap órákra bontása, a sok szereplő mozgatása, a történetmesélés nagyon tetszett. A közepe felé azon kezdtem drukkolni, nehogy elrontsa valami nyálas hepiendes befejezéssel. A végén meg azon imádkoztam, inkább legyen happy end, bármi, csak ne, csak ne az legyen a vége!
Nehéz erről a könyvről bármit is írni. Ennél már csak elfelejteni lesz nehezebb…

sztimi53>!
Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap

Elsőre azt gondolom filmszerű, olyan helyszínelősen indít, és én arra gondolok, az értékelésemet úgy írom meg, mint a Roncsfilmet, nevek rövidítésével A. Buonocore (beszédes név), pontos tényekkel, olyan szavakat használva, mint a családon belüli erőszak, szerelemféltés, kaliberek, ilyesmi. Igen leír valamit, snitt, aztán vágás, újabb snitt, de elmegy a kedvem a filmszerűségtől, már imádom a történetet, pedig később döbbenek rá, hogy a tökéletes nap: május negyedike. Camilla születésnapja. Benne van minden, a társadalom legteteje és az alja, legkisebbtől legnagyobbig, olyan valóságos és hihető, olyan mindennapi és tragikus. Szerettem, hogy nem mutat meg mindent, csak a következményeket. Nem tudok vagy inkább nem akarok ötszáz oldalt összefoglalni, nem kívánom felsorolni a szereplőket (micsoda hús-vér jellemek, micsoda gondolatok), akiket – kit miért – nagyon kedvelek, de csaknem tökéletes volt, mint a címében a nap. Meg a város, ahol játszódik. Mikor becsukom a könyvet, eléneklem neki, hogy
Such a perfect day
I'm glad I spent it with you
És tényleg.

(U.I. együttérzésem minden kiskorúnak, akinek szemtakarót írnak fel bandzsa szemére, szomorú száj)

entropic P>!
Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap

Szeretem az olyan könyveket is, amelyek tele vannak véletlen(nek) tűnő találkozásokkal, amik megváltoztatják a szereplők életét, de még jobban szeretem az olyanokat, ahol a találkozások meg az események nem véletlenek, hanem azért történhetnek meg, mert a szereplők már eleve benne voltak egymás életében. Ez valahogy valóságosabb nekem, és én azért szeretek fikciót olvasni, hogy valóságot kapjak belőle.

Ez a könyv nagyon valóságos és élő, végig, a befejezés meg olyan erős, hogy úgy hagyott egy jó időre magam elé bámulva.

(Majd később kifejtem. Gondolom.)

10 hozzászólás
IrodalMacska P>!
Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap

Róma, Carlo Alberto utca, május 4. 27-es lakás. Lövések dördülnek, egy női hang segítségért kiált. Megérkezik a rendőrség.

Ezzel indít Melania G. Mazzucco, majd belehelyezkedik a karnagyi szerepbe és a kórusba sorra csatlakoznak be a szereplők, akik megéneklik bánatukat, nyomorukat, elrontott életüket, kapcsolataikat. A szereplők mind-mind kapcsolódnak egymáshoz, az írónő a kötelékek hálóját olyan ügyesen szövi, mint a pók a hálóját. A könyv ugyan mindössze 24 óra, egy nap története, mégis rengeteg dolog történik, sok-sok információval gazdagodunk, az események filmszerűen pörögnek. Mindenki titkol valamit, vélt és valós sérelmeket hordoznak a szereplők és a szülő-gyermek viszony a regény központi témájául szolgál. Mindenki másképp bánik a gyermekeivel: szereti, félti, kisajátítja magának; pénzzel tömi és megveti; segíti és az őrületbe kergeti; hajas babaként szeretgeti spoiler.
Egy mocskos világ tárul elénk: politikai harcok, féltékenység, megcsalás, családon belüli erőszak, mellőzöttség… mindez Róma utcáin haladva bontakozik ki előttünk, tipikusan olaszos, túlfűtött érzelmekkel csokorba szedve.

Fantasztikusan megírt könyv, sokkoló, olvasás közben érezzük, hogy a katasztrófa minden egyes órával közelebb ér, elkerülhetetlenné válik, ezáltal komoly feszültséget hordoz magában és ugyan félve mondom, de – szerintem – folytatásért kiált!

>!
Európa, Budapest, 2009
494 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630787376 · Fordította: Gál Judit
6 hozzászólás
Lanore P>!
Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap

Nem egy könnyű, habos olvasmány… sokszereplős, több szálon futó történet, családi kapcsolatok válságáról, felfokozott érzelmekről, családon belüli erőszakról… talán mindegyik megérne egy külön könyvet a maga módján. A fő szál tulajdonképpen nem más, mint egy férfi, aki „különös” módon dolgozza fel a válását. Közben olyan problémák merülnek fel, amik akár a saját életünkre is igazak lehetnek, de ha nem, akkor is érdemes elgondolkoznunk, vajon mi mit tennénk egy-két hasonló helyzetben, hogyan oldanánk meg?
A fogalmazási (fordítói?) stílus sajnos elég távol áll tőlem, egy picit vontatottnak éreztem az egészet, de a vége… a vége az olyan erővel rúgott fejbe, hogy még most is csillagokat látok… csak lelkierővel felszerelkezve, saját felelősségre szabad olvasni!

Ki mint vet, úgy arat…

7 hozzászólás
Farby>!
Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap

Öt éve tettem várólistára ezt a könyvet – és most erősen gondolkodom, hogy egy év után újra rányomjak a Kedvencem gombra.
„Kellene valami, ami földhöz vág, lehet elő kellene vennem a Kevin írójának rákosokról szóló könyvét” – mondtam anyunak olvasás előtt. Csak hát itt ez a várólista csökkentés, és ez a könyv, amit már kétszer meghosszabbítottam… Szegény olyan jelentéktelenül néz ki, annyira nincs körülötte hírverés. Ugyanakkor kezdek rászokni, hogy olvasatlanul viszek vissza könyveket a könyvtárba. Nem, ezt most elolvasom.
Ilyen előzmények után rendesen meglepett az a regény! Pont mintha Lionel Shriver írta volna Virginia Woolf tudatfolyam-techikájával. Lehet butaság, de nekem teljesen ilyen érzésem volt, miközben olvastam! Kíméletlen, őszinte, tűpontos emberismeret, a ki nem mondott gondolatok, lappangó indulatok úgy az arcomba vágva, hogy nem tudom, akarom-e még egyszer olvasni, de hogy minden második oldalon van egy idézhető igazság, az biztos. Márpedig az ilyen könyvnek a polcon a helye.
Aztán a vége: peregnek a lapok, megy fel a vérnyomásom, nem hiszem el, bíztam benne, hogy nem, de igen… de mi van a többiekkel, velük mi lesz? Aztán zaklatottságomban visszalapoztam oda, ahol utoljára jelentek meg az én asszonyaim, és nem hiszem el, de igen… azok a szálak is el vannak varrva a sorok mögött.
Nem tudom, hogy dolgozzam fel ezt a regényt.
Megveszem, polcomra teszem, és arra gondolok, ilyen csak a könyvekben van, jó mélyen, elzárva a vitrinben.

6 hozzászólás
narziss>!
Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap

Ütős, sőt kiütős, erős, hatásos könyv. Valóban a hatása alá kerülsz. Beránt, örvénylik körülötted, mint az örök város, az áldott és átkozott. Annyira belépsz a világába, hogy ott botladozol magad is a hús-vér szereplők bőrében: vágyaikba és félelmeikbe bújva, Róma borús ege alatt, betonrengetege labirintusában. Érinthetővé és átélhetővé válik minden és mindenki. Reálisan, naturálisan, brutálisan. Hol mennél még utánuk, kukkolnál, többet szeretnél tudni róluk, hol visszahőkölsz, meghátrálsz a rossz, a baljóslatú előérzetétől, mert az egész fülledt és feszültséggel terhes mindenség valami elodázhatatlan és mindenképp bekövetkező (csak késleltethető) katasztrófa felé vonszol. Hiába is próbálod eltakarni a szemed vagy félrenézni. Lassan és fokozatosan minden reményed odavész, hogy átadja helyét a döbbenetnek, ami úgy megtapos a végén – mert körülbelül a regény feléig, kétharmadáig mást vártál: másvalakit és máshogyan érintő végkifejletben bíztál –, hogy ehelyett az egy tökéletes nap helyett csupa tökéletlen és apró-cseprő bosszúságokban, semmis és feledhető, megbocsátható kis hibákban, kudarcokban bővelkedő mindennapokra vágysz a magad életében.

Miestas>!
Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap

Jó!
Nagyon jó!
Egyetlen nap története, huszonnégy óra, mi ez egy egész élethez képest?
A történet lüktet, elgondolkodtat, félelmet és szánalmat kelt, rokonszenvet és ellenszenvet vált ki. Akár tetszik a történet, akár nem, egy biztos: nyomot hagy benned és nem hagy érintetlenül.

7 hozzászólás
BoneB P>!
Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap

Ez most valami vicc, ahogy vége lett a könyvnek? Vagy ez egy sorozat része?
Mi lett Valentine-nel?
Mi lett Majával és Aris-szal?
Hogy fogadta a hírt Emma, Camilla, a tanár, stb.?

Az elején annyi összefüggéstelen név és kapcsolat volt, hogy nem igazán tudtam követni, hogy ki kivel van. Aztán a különféle szálak a végén összekapcsolódtak, mint a vonatsínek.
Elég keservesen olvasható könyv, olyan nyúzzuk, mint a rétest típusú. Maga a történet nem lett volna rossz, ha nem nyújtják ennyire el, felesleges dolgokkal és normális befejezést írnak neki.
Én azért nem gondoltam, hogy ez lesz a vége, azt hittem, hogy ez elkerülhető…


Népszerű idézetek

sztimi53>!

Az ember úgy tehet a legjobban magáévá egy várost, ha ott veszíti el minden reményét, ha végigvonszolja rajta a keservét.

420

Amadea>!

Ne feledd: az álom az egyetlen árucikk, amelynek sosem jár le a szavatossága.

109. oldal

hársvirág>!

A súlytalan mondatok elszállnak a levegőbe. Az igazán súlyosak a szívedre ülnek.

hársvirág>!

Az emberek pletykálnak. Mindjárt rosszra gondolnak. A nyelvnek nincsen csontja, de betöri a fejedet.

1 hozzászólás
sztimi53>!

A nők a túlvilággal cimborálnak, beszélő viszonyban vannak a jövővel meg a halállal.

27

1 hozzászólás
cseri P>!

Ez aztán a furcsa ország. Mindenki gazdag. Majdnem szemtelenül gazdag. Mindenkinek új kocsija, új motorkerékpárja, új ruhája, új lakása, új telefonja, új szemüvege, új kütyüje, sőt új orra, szája, melle és feneke van. Bezzeg a bíróságok, a tárgyalótermek, a hivatalok, ahová elmenni kényszerült, öregek és szegények, az iskolák, ahová a lányát beíratta, öregek és szegények, a kórházak, ahol gyógyíttatta magát, öregek és szegények, és szó, ami szó, a csendőrök sem állnak valami fényesen.

292. oldal

Gregöria_Hill>!

Teljesen igaza van nagyinak, egyesek fiatalon halnak meg, mások meg öregen születnek.

377. oldal

2 hozzászólás
Annamarie P>!

Úgy szorongtak a buszon az utasok, mint szőrszálak az orrlyukban.

77. oldal

dudorka>!

És milyen hatalmas energiát ad a fölfedezés, hogy a világon élő rengeteg ember közül éppen rám vártál.

431. oldal

Amadea>!

Sasha arra gondolt, hogy a nők vagy megtörnek a fájdalomtól, mint egy fa, vagy horzsolnak, mint egy kő.

330. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A lány a vonaton
Darcey Bell: Egy kis szívesség
J. K. Rowling: Átmeneti üresedés
Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek
Emma Donoghue: A szoba
John Green: Csillagainkban a hiba
Yann Martel: Pi élete
David Mitchell: Felhőatlasz
Wm. Paul Young: A viskó
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér