A Mennyek angyali seregei és a Pokol urai az idők kezdete óta hadban állnak egymással, hogy a teremtés során létrejött világot ki uralja. Ez a háború a halandók világát sem kíméli…, és a csata sem az embereket, sem az angyalokat, sem a démonokat nem hagyja sértetlenül…
Darrick Lang nem szabadul a múltjától. Évekkel ezelőtt hagyta el Hillsfart, és a birodalom híres bajnoka szerencsevadászként járta a világot, mígnem a sors keze őt is Bramwellbe sodorta. Valami sötét, rettenetes erő hálózta be a város népét, egy ősi, átkozott hatalom, amely az ártatlanokat a gonosz rosszindulatú hálójába kergeti, és magát a Földet is bemocskolja. Most ugyanez a sors vár Darrickre is… ő sem kerülheti el a kárhozat veszedelmes útját.
A Gonosz ösvénye (Diablo 2.) 78 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 2002

A Vér Szavához képest ez a történet sokkal jobban tetszett.
A regény eleje kicsit nehézkesen indul. Van egy öregedő Zakarum pap, Buyard Cholik, aki sötét erőkhöz fordulna a fiatalságért és a hatalomért.
A másik szálon a westmarch-i tengerész, Darrick Lang és csapata épp a Cholikot segítő kalózok karmaiból lakarja kimenteni a király unokaöccsét.
Darrick, Cholik és Kabraxis, a démon sorsa összefonódik.
Ez egy megváltástörténet. Láthatjuk Darricket, amint teljes mélypontra kerül, majd a sors fintora miatt lehetőséget kap szembenézni a gonosszal.
Az előző kötet inkább kalandos volt, itt több akció van. Legalábbis az elején és a végén. Ezek közül a végső összecsapást kicsit jobban megírhatta volna Odom.
Kettő között megmaradt a kaland.
Érdekes volt Kabraxis és Cholik hatalmának terjesztése. A két főgonosz ugyanis a Zakarummal szemben saját szektát egyházat alapít, és a hit által növelik hatalmukat, amivel a régi rendet szeretnnék felváltani.
Darricket sokkal tragikusabbnak éreztem, a múltja is eléggé sötét, folyamatosan harcban áll a saját démonaival. Cholik sem panaszkodhat, bár őt kicsit írhatták volna „gonoszabbra”.
Amit sajnáltam, az pont az unokaöccs szerepeltetése, reméltem, hogy később még előkerül. Ahogy a többi szereplőre is szánhattak volna kicsivel több időt, vagy ragaszkodhattak volna egyik csapathoz. Így túl sok a megnevezett karakter, akik annyi időt nem kapnak, hogy lehessen kezdeni velük valamit.
Pár meglepő fordulatot is olvashattam, nem egészen ilyen végkimenetelre számítottam velük kapcsolatban.
Szerencsére nem ragaszkodnak annyira Diablohoz, egyszer-kétszer megemlítik, hogy éppen a Possessed koncertre tart off.
Határozottan jobb volt, mint az elődje.

Mel Odom: A Gonosz Ösvénye
A második Diablo regény szintén önálló sztori lett. Az események nagyjából az első Diablo játékkal zajlanak párhuzamosan, talán egy kicsit még utána is. Ennek ellenére nem kell megijedni, ez is érthető lesz a játékok ismerete nélkül is. A Gonosz Ösvénye egy sötét hangulatú, izgalmas dark fantasy sztori. A kaland és az akció mellett a drámára is nagyobb hangsúly került. Illetve Odom egy kicsit feljebb csavarta az előző kötethez képest az erőszakfaktort. Amikor először olvastam a könyvet egy kicsit durvának tűnt, de azóta rengeteg könyvet olvastam, szóval ez már meg se kottyant.
Nos a dráma jobban előtérbe került az akció mellett. De valahogy úgy éreztem, hogy az arányok nem mindig megfelelőek. A kötet eleje cselekmény egy kissé elhúzódott. spoiler Habár élvezetesek voltak az akciójelenetek, de a meneküléses rész már elhúzódott. Aztán jött a drámai rész. spoiler A vallási fanatizmus nagyszerűen megjelenik a könyvben. spoiler Három váratlan fordulat is van a könyvben, ami nagyon tetszett. spoiler A végkifejlet nagyon tetszett. Sajnos volt egy két aránytalanság a könyvben. A végső összecsapás lehetett volna egy kicsivel hosszabb és könyv többi szereplőjét is jobban megismerhettem volna, ha több szerepet kapnak. Így végül is ez egy jó könyv lett. Négyes.

A három rész közül ez a kedvencem. Imádom az olyan sztorikat amikben kalózok is vannak. Az egész történet jól megvan írva, én végigizgultam az egészet. Mondhatom, hogy talán ez az egyik kedvenc könyvem. Bátran merem ajánlani mindenkinek. :)

A könyv méltó a nevéhez, Diablo. Démonok és egyéb gonosz lények, végig fordulatos és végig szórakoztató. A papot utáltam már az elejétől fogva, a kalózvezér szimpatikus, a főszereplőt sajnáltam nagyon. Könnyű átélni az író gondolatait, és nagyon hamar a végére lehet érni, a világ nem annyira szépen felépített mint az idősebb tervérében, de azért ez is megáll a lábán.

A könyv egyetlen hibája, hogy ma már nagyon nehezen beszerezhető. Az én példányom is az egyik kollegám padlásáról került elő sok-sok év után :)
Az elejétől fogva folyamatosan izgalmas a cselekmény, egy percre sem áll le. Önmagában is élvezetes, nem szükséges ismerni hozzá a Diablo játékot. A csatajelenetek nem hosszúak, kellően pörgősek. Talán a vége lett kicsit lecsapva, de izgalmasak a karakterek, jól van tálalva a vallási fanatizmus illetve a jó és gonosz egyensúlya. Nem tömény, viszont részletes és nehezen letehető. Ajánlom! Rendkívül jó fantasy könyv.

Számomra idáig ez a legjobb könyv. Igaz hogy a 3 at nem olvastam de az elsőt igen. Az első sem rossz önmagában. Csak nehezen indult be a cselekmény és számomra olykor mikor a cselekmény be indult hirtelen jött egy kisebb unalmas rész.
De ez a második nagyon jó már az elejétől. Ahogy maga a főszereplő elő élete és amin keresztül megy a történet alatt. Nagyon tetszett hogy külön részletes módon de még is hiányok nélkül bontakozott ki a főszereplő illetve a pap és dêmon története hogy mi történt velük az egy év alatt. Tetszett a kard meg találása annak története. Illetve ereje mind támadás védekezés és egyben gyógyítás terén. Talán csak az volt kicsit negatív számomra mikor a szereplő meg küzdött a démonnal. Addig jó volt h az őt ért múltban történt sérelmeket használta fel a démon és h a halott barát segítségével kapott új erőre. Csak maga a démon legyőzése túl könnyen ment.
De azért a vége az ami igazán szépen lett befejezve. Meg kapta a démon erejét igaz hogy maga a dêmon a testében él és a szereplő maga lett az átjáró. De még is meg rá lelt a céljára amit mind végig keresett.

Ez volt az első Fantasy könyv amit olvastam és máig az egyik kedvencem! Mindig is szerettem a játékot, és amikor megláttam egy boltba h van belőle könyv azonnal lecsaptam rá, nekem ezt muszáj elolvasnom! A karakterek nagyon eltaláltak és a történet is. Kár h nem lehet több csillagot adni rá :)

Személy szerint nekem ez a könyv jobban bejött, mint az első rész. A Diablo hangulat nagyon ott van az előző könyvben is, itt mégis valamiért élvezetesebb volt számomra a játék rajongójának lenni.
A Gonosz Ösvénye egy megváltástörténet. Darrick Lang-ről szól, az általa átélt borzalmakról, a gyász miatt magába borulásról, majd valami történik, ami miatt teljesen megváltozik az élete. Sokkal árnyaltabbak, kidolgozottabbak a karakterek, mint az előző könyvben. Mind a főszereplő, a barátai, társai, de még a történet antagonistái is árnyalt, élő-lélegző karakterek, hihető motivációkkal.
A könyv egyetlen hátránya szerintem, hogy borzasztó lassan indul be. Értem én, hogy ezzel akarta az író a hangulatot fokozni, a karaktereket az olvasóval jobban megismertetni, árnyalni (ami ahogy írtam sikerült is), de az első nagyobb cselekmény úgy gondolom túl hosszúra sikeredett.
A könyv felénél túl vagyunk már amikor történik egy nagyobb dolog, spoiler, és innentől mintha két külön könyvet olvasnánk. Kicsit olyan érzésem is volt, mintha eredetileg az író két kötetre tervezte volna a történetet.
Ezek ellenére a Gonosz Ösvénye szerintem egy nagyon jó dark fantasy sztori, mindezek mellett pedig rendkívül jó Diablo történet. Alig várom, hogy elolvassam a harmadik kötetet, amit szintén az első könyv írójának köszönhetünk, kíváncsi vagyok felül tudja-e múlni a Gonosz Ösvényét.

Azért van a temetési szertartás, hogy kellő tisztelettel adjunk búcsút. Nem azért temetünk, hogy feledjünk, hanem azért, hogy emlékezzünk a halál hatalmára, és hogy könnyebben jelöljünk ki egy helyet a halhatatlan emlékek számára a szívünkben. Vannak olyan jó emberek ezen a földön, akiket nem szabad elfelejtenünk, soha.

– Ezek nem egyszerűen csak kalózok – morogta Maldrin.
– Hát igen – mondta Darrick –, el kell ismernem, ebben igazad van. Mert ezek konkrétan azok a kalózok, akikkel Tollifer kapitány utasítása szerint nekünk el kell bánnunk. Ilyen parancs után persze, hogy nem tartom őket akármilyen kalózoknak.
– Én sem – szólt közbe Mat. – Ami engem illet, én elég válogatós vagyok. Akármilyen kalózzal le sem állok küzdeni.

– Micsoda egy hős vagy te, nahát – jegyezte meg Lhex gúnyosan. – Így megfenyegetni egy gyereket. Mit csinálsz reggelente, kiskutyákat rugdosol?
– Igazából lefejeztettem egyet – mondta Raithen –, és felszolgáltattam neked egy részét reggelire, pörköltnek. Azt mondták, majdnem olyan szépen sült mint a csirkehús.

– A Három Én a következőképpen áll össze – mondta Lhex. – Először is, ott van a Külső Én, vagyis az, amilyennek egy ember mások előtt mutatja magát. Aztán jön a Belső Én, vagyis az, ami az ember valójában lenni szeretne. Végül az Árnyékén. Az Árnyékén az emberek valódi énje, az a része a léleknek, melytől a legjobban rettegnek – a sötét rész, ami mindenkiben megvan, és amit mindenki igyekszik elfojtani magában. Kukulach tanítása szerint az emberek rettegnek attól, hogy szembenézzenek a bennük lakozó igazsággal.
![]() | Diablo sorozat · Összehasonlítás |