Négy ​lakoma 8 csillagozás

Meir Shalev: Négy lakoma

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Zajdét három férfi is a fiának tekintette,és mind a három ráhagyta mindenét. Mindhárman halálosan beleszerettek Juditba,és szerelmük nem is marad viszonzatlan.Így Zajde valodi apjának kilétét homály fedi,bár az "apák"rendszeresen megajándékozzák a fiút a születésnapján:pompás lakomáktól roskadozó asztal körül gyűlik össze a furcsa család,nevetnek,veszekszenek,szeretnek és siratnak,mintha másból sem állna az élet,csak ünnepnapokból.Shalev elbűvölő regényben számos apró történet példázza a szeretet és a szerelem győzelmét a kegyetlenül múló idő felett.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
416 oldal · ISBN: 9789639752641 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Nagyfehérasszony
Meir Shalev: Négy lakoma

Azt hittem tudok majd írni róla valami érdemlegeset, de annyira megfoghatatlanul tényszerű és annyira kemény a történet, hogy nem hagy kapaszkodót, sem elvarratlan szálat, amit felgombolyítva értékelhetném a könyvet….. Kegyetlen, és kegyetlenül jó! Csak ajánlani tudom.
+1tipp: Az utolsó lapokat egyedül és teljes odafigyeléssel olvasd, különben hiányérzeted lesz az elmulasztott hangulattól!

3 hozzászólás
>!
pidlacsek
Meir Shalev: Négy lakoma

Kb. a feléig kicsit kevertem az embereket (akár Márquez-nél), de nagyon-nagyon tetszett! Teljesen új „ízű” könyv, egy új, nekem ismeretlen világgal.

>!
vvera
Meir Shalev: Négy lakoma

Csodálatos történetek, különleges emberek. Más kultúra, más világ.
Micsoda figurák vannak ebben a regényben. Judit, a kőkemény, Mose a szögeivel, meg a hajfonatával, Jakob a bolond szerelmével, az albínó és a kanárik, Rahel a tumtum, Odin meg az ordítása, a trágár Globerman. Az álözvegy Betsabe, Menahem és a ribancok.
És Zajde, a nagyapa nevű kisfiú. Nem mindennapi mesék egy különleges világból a Negev mellől, nem messze Jeruzsálemtől.


Népszerű idézetek

>!
rosa_canina

-Nem is tudom, miért adok neked tanácsot. De sajnállak, Seinfeld, mert hülye vagy, és össze vagy zavarodva. Az apám azt szokta mondani a hozzád hasonlókra, hogy Isten könyörületes volt hozzád, amikor a golyóidat zacskóba tette, másként elveszítenéd azokat is.

378. oldal

>!
rosa_canina

Meleg napokon a tej finom illata árad a házam falaiból.

(első mondat)

>!
rosa_canina

Mindig így történik minden szerelem végén. A kezdete mindig más, és a közepe mindig bonyolult. De a vége mindig egyszerű, és annyira egyforma. A végén mindig van valaki, aki jön, és valaki, aki megy és valaki meghal, és valaki, aki megmarad.

50. oldal

>!
rosa_canina

Jakob megjegyezte, hogy a kanárik is fölöttébb hűségesek a párjukhoz, és ekkor a megvetés rózsaszínű mosolya terjedt szét az albínó arcán.
– Már csak így van, amikor a párt együtt zárod kalitkába – mondta.

153. oldal

>!
rosa_canina

Mert öregembernek mije van a korán kívül? Ereje nincs, és érzékei nincsenek, és asszonya sincs. Csak egy kis emlékezete van, ami megtöri az egész testét.
Pár másodperccel később hozzátette:
– És ha Isten több esztendőt ad neked, végül is csak több esélyt ad rá, hogy ostobaságokat kövessél el.

206. oldal

>!
vvera

Mose szerette az emlékköröket, amelyeket a gólyák az égboltra rajzoltak, a csillagvirág hűségét a földjében és szárának vibráló vágyakozását. Sosem volt ékesszóló. És azok ketten, a csillagvirág meg a gólya, határozták meg – az egyik a szárnyával, a másik a hagymájával – az idő múlását és a hely örökkévalóságát, amelyet szavak nem írhattak le.

>!
vvera

Ha a Halál Angyala eljön, és meglát egy Zajde nevű kisfiút, nyomban rájön, hogy tévedés történt, és elmegy máshová.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dorit Rabinjan: Lakodalmaink
Ámosz Oz: Szeretetről, sötétségről
A. B. Jehosua: A személyzetis küldetése
David Grossman: Oroszlánméz
Ámosz Oz: Fekete doboz
Uri Orlev: Sziget a romok között
Ávráhám B. Jehósuá: Kései válás
Ephraim Kishon: Hajvédők
A. B. Jehosua: Az ötödik évszak
A. B. Yehoshua: Apáról fiúra