15. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Lykke 140 csillagozás

A boldogság nyomában
Meik Wiking: Lykke

Könnyű ​belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás.
A boldogságról – amit a dánok lykkének hívnak – valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek.
E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát – bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2018
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630991674 · Fordította: Hegedűs Péter

Enciklopédia 72

Szereplők népszerűség szerint

dán

Helyszínek népszerűség szerint

Koppenhága · Skandinávia · Dánia


Kedvencelte 11

Most olvassa 11

Várólistára tette 133

Kívánságlistára tette 160

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Katotoka>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Lykke(dán). Jelentése: Boldogság.
Meik Wiking számára ha van valami az életben ami fontos, az ez az érzés, és ennek a kulcsának keresése. Hisz mi más lenne az élete annak, aki egy Boldogságkutató intézet vezérigazgatója (igen, komolyan)?
De Wikingnek ez nem csupán munka. Neki ez szevedély, az élete minden területét átjárja a kutatás. És ez meg is látszik a könyvén. Ezt teljes pozitív értelemben mondom.
Szerintem azon kevesek közé tartozok, akik ezt a kötetet hamarabb olvasták el mint a Hygge névre hallgató bestseller-ét (tervben van az is!), és őszintén; egyáltalán nem számítottam rá, hogy így tetszik majd.
A könyv kiinduló pontja, hogy a Dánok a világ legboldogabb emberei a felmérések szerint. Természetesen, ahogy Wiking ki is fejti, ez nem azt jelenti hogy Dániában mindenki olyan Happy, mint egy klasszikus Disney mese énekes-táncos jelenete, csupán hogy a társadalom nagyobb része úgy nyilatkozott, hogy elégedett az életével, és boldognak érzi magát. A szerző ezt kutatja; miért is olyan elégedettek a Dánok? Miből állnak össze a boldogság fokozatai? Ő hogy is vizsgálja? És ha már itt vagyunk, más országokban mit jelent boldognak lenni? Mi az, ami jó érzéssel tölti el ott az embereket? És mi az, ami minden embert jó érzéssel tölt el?
Szerintem rendkívül informatív, könnyű, érthető stílusú könyv, hogy bárkinek csússzon. Látszik, mennyire szereti mindezt a szerző, érződik a szevedélye a sorok közt, hogy egyre több tudásra vágyik e téren.
Különösen tetszettek a könyvben az „Esettanulmányok”. Ezek a történetek egy-egy ember életéből, rendkívül szemléletesek és inspirálóak voltak.
Ténylegesen azt mondhatom, hogy jó lenne, ha többen olvasnák ezt a könyvet. Én úgy érzem, rengeteget tanultam belőle.
Legyünk boldogok!

krlany IP>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Szerintem az mindent elmond, hogy ahogy becsuktam a könyvet, gyorsan rendeltem is magamnak belőle egy saját példányt…
Rengeteg remek közösségi kezdeményezés van a lapokon, amely az élhető városról szól, és amiket egytől egyig meg kellene valósítanunk a saját lakóhelyünkön, mert hát ki ne szeretne ilyen, és ehhez hasonló szuper helyen élni…
A boldogságról szól a könyv, konkrétan arról, hogy a közösség, az azért tett erőfeszítés, hogyan teszi boldogabbá az embereket…
Saját tapasztalat: működik.

8 hozzászólás
Jagika>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Ez a kötet inkább „szakmaibb”, mint a szerző másik könyve, a Hygge. Több szó esik a kutatásokról, statisztikákról és a Boldogságkutató Intézetről. A statisztikák között kíváncsian kerestem a magyar vonatkozásúakat: szerencsére pozitív adatok is szerepeltek. off
Emellett persze vannak szép számmal ismétlések is, de hát ezek csak mélyítik a tudásunkat…

dagikám>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Ez a könyv magába foglalja miért a dánok a legboldogabb nemzet a világon. Kíváncsi voltam a válaszokra, és meglepő információk birtokába jutottam mind az egészség,pénz, szabadság, jóság témakörében. Némelyik tipp egy kicsit idegenül hat számomra, de vannak egész könnyem kivitelezhető javaslatok is, amire igyekszem odafigyelni a jövőben. A könyvben található illusztrációk még jobban növelték kellemes érzést a lelkemben.

kávésbögre P>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Röviden: igazán tetszett, nagyon szép kiadás, igazából már az esztétikai élmény megalapozta a pozitív hozzáállásomat :)
Kicsit bővebben: Nagyon sok jó ötlet és hasznos tanács van benne, és külön pirospont, hogy nem teljesen dán-központú, hanem nagyon sok nemzetközi kutatás van benne (még egy plusz pont, hogy Budapest is sokszor szerepel benne). Nekem kicsit sok volt a „közösségi életérzés”, a társasházunk lakóközössége nagyon-nagyon távol van attól az eszményi képtől, amit Wiking itt felvázolt, és hiába feszülök meg egyedül, a hozzáállásukat nem tudom megváltoztatni (tudom mit beszélek, én vagyok a közös képviselő…). Szóval előbb költözünk el falura, és lesz bio-kertünk, meg csereberélünk a szomszédokkal zöldségeket, minthogy itt valami pozitív változás történjen :D No de visszatérve a könyvhöz: pár tippet mindenképpen megfogadok, és szerintem már ezért megérte elolvasni :)

meseanyu P>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Sokkal mélyebb volt, mint az eddig általam olvasott skandináv életmódtanácsadók, sokrétűbben, több országra kiterjedően elemezte a boldogság összetevőit, innen és onnan is hozva valami remek ötletet. Sok ilyenfajta irodalmat olvastam már, ez a könyv mégis tudott újat, érdekeset mondani, és ezek az izgalmas történetek, adatok a szerző humorával, jó stílusával együtt nagyon szórakoztatóvá tették a kötetet. A képek is szépek voltak, mint minden ilyen könyvben.

FélszipókásŐsmoly >!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Ebből a díszes kis könyvecskéből nem derül ki, hogy melyik viking lüke, viszont sok mindent olvashatunk a boldogságról (dánul: lykke). Pontosabban a boldogságkutatás mikéntjéről, statisztikákkal, diagramokkal, infografikákkal, illetve megkapó természeti tájak, bőségben tobzódó városok, felszabadultságot tükröző életképek, nevető emberek színes fotóival. Az egész nagyon kedves és szép, tele kellemes ötletekkel és borúoszlató tanácsokkal. Az embernek kedve lesz tőle dánnak lenni – a szerző tanulmányai szerint ugyanis ők a legboldogabbak. Ezt szentül hiszi, és szenvedélyesen ír róla. Átjön az életérzése.

Kár, hogy nagyon nem illik össze azzal, amit „magyar valóságként” tapasztalni itthon. De nem is egy könyv teszi az embert boldoggá, hanem a boldogságra törekvő emberi tettek. Amikből aztán könyvet lehet írni. :)

2 hozzászólás
Filippino P>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Érdemes volna megmérni az olvasók elégedettségi szintjét a könyv olvasása előtt, közben és utána. Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy emelkedő tendencia lenne jellemző, mire a végére érünk. Már olvasás közben is sikerült elfelejtenem, akármi is bántott, és nem azért, mert elterelte a figyelmem. Éppen hogy ráirányította a gondolataimat a saját életem, környezetem szépségeire. Kedve támad az embernek azonnal kipróbálni a jobbnál jobb boldogságtippeket, amelyeket a fejezetek végére nagyszerűen kitalált a szerző.
Álljon itt a kedvenc részem: egy orvosi rendelőintézetben fonal, kötőtű és egy félkész sál volt a székre letéve, mellette egy cédulával: "Kössön nyugodtan, míg várakozik! Amikor a sál elkészült, egy hajléktalannak ajándékozzuk."Ezt egy dán Fb- oldalon osztották meg, ahol a világban megtapasztalt emberi jóság példáit osztják meg egymással az emberek.
Nagyon tetszett, hogy igazi cselekvésre buzdít a könyv, nem csupán annyit tesz, hogy meghatódva vagy irigykedve ismerkedhetünk meg Földünk jobbító mozgalmaival. Éljünk bárhol, mindenkinek van lehetősége kapcsolódni másokhoz, megismerkedni a szomszédaival teszem azt, máshogy szemlélni a világot, a természethez közelebb kerülni.Persze valóban, bizonyos helyeken jobbak az adottságok, de a kötetben az is remek, hogy a világ legkülönbözőbb országaiból hoz követendő példákat. Gondolnánk, hogy 16 vizsgált ország közül, amelyekben azt figyelték, 12 pénztárcából mennyit juttatnak vissza a tulajdonosaikhoz, Magyarország a 3. helyezett lett 8 visszaadott tárcával? Pedig így van, úgyhogy nem kifogás, hogy milyen helyen élünk.

K_A_Hikari>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

„Senki nem lehet igazán boldog, ha nem érzi úgy, hogy maga dönthet élete alakulásáról.”

Igazából áradozhatnék itt napestig a könyvről, mert egyszerűen annyira, de annyira imádtam.
Azt hiszem onnan lehet tudni, hogy egyik-másik könyvet érdemes volt-e kézbe venni, és elolvasni, amit a befejezés után érez az olvasó.
Én jelenleg békét érzek. Boldogságot. Mosolygok. Jár az agyam, hogyan lehetne jobban összekovácsolni a szomszédságot és eldöntöttem, hogyha legközelebb kimegyek a városba, minden szembejövőre rámosolygok.
Azt hiszem, tudatosan beépítem az életembe a lykke-t a hygge mellé, aztán meglátjuk, mik a tapasztalataim mondjuk fél év múlva.
Ez az én személyes boldogságkutatásom.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/04/meik-wiking-l…

2 hozzászólás
Booklover_31>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Úgy érzem, hogy a lehető legjobbkor találtunk egymásra a könyvvel. Rendkívül olvasmányos kötet, mégis tudományos hangvételű, tele illusztrációval, képekkel. Igazán kuckózós hangulatba kerültem, akárhányszor kézbe vettem. Meik Wiking – gel a Lykke című könyvében a boldogság alappilléreit járhatjuk körbe, miközben számos tudományos kutatást ismerhetünk meg, illetve egy kis segítséget is kapunk 'Boldogságtippek' formájában, hogy mit is tehetünk azért, hogy mi magunk, és ezáltal akár a környezetünk is általánosságban véve boldogabb legyen. Azt a fél csillagot azért vontam le, mert bár igen ígéretesnek tűnő tippeket ad az író, mégis vannak köztük olyanok, amelyek elég kivitelezhetetlennek tűnnek, például hazánkban is. Ahhoz, hogy a könyv a segítségünkre legyen, elsősorban a mentalitásunkon kell változtatni, és habár minden egyéni szinten kezdődik, azért lássuk be, a magyar nép (is) igencsak röghöz kötött, és jóval több nyitott szellemiségű emberre lenne szükség ahhoz, hogy egy még élhetőbb és boldogabb környezetet alakítsunk ki.
Összességében nagyon tetszett és rendkívül élveztem az olvasását, sok dolog hasznosítható belőle, és én is igyekszem majd apránként beépíteni a különböző elemeket a mindennapjaimba. :))


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

Adjuk vissza másoknak az emberekbe vetett hitüket – legyünk mi a kedves idegenek, akik meggyőzik őket arról, hogy létezik még jó ebben a világban!

285. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

3 hozzászólás
Jeffi P>!

Olvassunk minél többet!

106. oldal, 4. fejezet - Pénz (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
1 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

Az igazán nagy áttörések gyakran kis lépésekkel kezdődnek.

31. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

3 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

Igyekezzünk meglelni a módját, hogy jó cselekedetekkel boldoggá tegyünk másokat.

242. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

1 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

Ne feledjük, a leghosszabb utazás is egyetlen apró lépéssel kezdődik!

259. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Kapcsolódó szócikkek: utazás
1 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

Osztogassuk bőkezűen a mosolyokat és barátságos megjegyzéseket, hisz nem kerülnek semmibe!

259. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Kapcsolódó szócikkek: mosoly
1 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

Keressünk egy szép erdőt, és fedezzük fel!

151. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Kapcsolódó szócikkek: erdő
meseanyu P>!

Nekem mindazonáltal meggyőződésem, hogy a dánok nem a magas adók dacára, hanem éppen ezeknek köszönhetően olyan boldogok – és ezzel a honfitársaim zöme is egyetért. A Gallup Intézet egy 2014-es felmérése szerint tíz Dániában élő emberből csaknem kilenc állítja, hogy örömest fizeti az adóterheket. A magyarázat a következő: a boldogság nem abból fakad, hogy drágább kocsival furikázhatunk, hanem abból, hogy tudjuk, ismerőseink és szeretteink megkapják a kellő támogatást a szükség idején. Az északi államok azért működnek ilyen zökkenőmentesen, mert lakóik tisztában vannak vele, hogy az elégedett élet és a közjó szorosan összefüggenek egymással. Mi tehát nem adót fizetünk, hanem életszínvonalat vásárlunk a pénzünkön. Befektetünk a saját közösségünkbe.

42. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

2 hozzászólás
Jeffi P>!

Egy kínai közmondás szerint:
„Aki boldog akar lenni egy órára, szundítson egyet. Aki boldog akar lenni egy napig, menjen horgászni. Aki boldog akar lenni egy évig, örököljön vagyont. Aki viszont egy egész életen át boldog szeretne lenni, az segítsen másokon!”

244. oldal, 8. fejezet - Jóság (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Poufsouffle>!

[…] a boldogság örök keresése helyett inkább az örök keresés boldogságára összpontosítsunk az életünkben.

88. oldal, 4. fejezet - Pénz (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!
James Clear: Atomi szokások
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Marie Kondo: Tiszta öröm
Giulia Enders: Bélügyek
Hidasi Judit: Na és, hogy tetszik Japán?
Soma Mamagésa: Öngyógyító könyv
Kepes András: Világkép
Summer Rayne Oakes: Barátom, a filodendron
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek