Lykke 86 csillagozás

A boldogság nyomában
Meik Wiking: Lykke

Könnyű ​belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás.
A boldogságról – amit a dánok lykkének hívnak – valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek.
E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát – bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2018
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630991674 · Fordította: Hegedűs Péter

Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

dán

Helyszínek népszerűség szerint

Koppenhága · Skandinávia · Dánia


Kedvencelte 7

Most olvassa 13

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 104

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
krlany I+SMP
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Szerintem az mindent elmond, hogy ahogy becsuktam a könyvet, gyorsan rendeltem is magamnak belőle egy saját példányt…
Rengeteg remek közösségi kezdeményezés van a lapokon, amely az élhető városról szól, és amiket egytől egyig meg kellene valósítanunk a saját lakóhelyünkön, mert hát ki ne szeretne ilyen, és ehhez hasonló szuper helyen élni…
A boldogságról szól a könyv, konkrétan arról, hogy a közösség, az azért tett erőfeszítés, hogyan teszi boldogabbá az embereket…
Saját tapasztalat: működik.

8 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Sokkal mélyebb volt, mint az eddig általam olvasott skandináv életmódtanácsadók, sokrétűbben, több országra kiterjedően elemezte a boldogság összetevőit, innen és onnan is hozva valami remek ötletet. Sok ilyenfajta irodalmat olvastam már, ez a könyv mégis tudott újat, érdekeset mondani, és ezek az izgalmas történetek, adatok a szerző humorával, jó stílusával együtt nagyon szórakoztatóvá tették a kötetet. A képek is szépek voltak, mint minden ilyen könyvben.

>!
K_A_Hikari P
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

„Senki nem lehet igazán boldog, ha nem érzi úgy, hogy maga dönthet élete alakulásáról.”

Igazából áradozhatnék itt napestig a könyvről, mert egyszerűen annyira, de annyira imádtam.
Azt hiszem onnan lehet tudni, hogy egyik-másik könyvet érdemes volt-e kézbe venni, és elolvasni, amit a befejezés után érez az olvasó.
Én jelenleg békét érzek. Boldogságot. Mosolygok. Jár az agyam, hogyan lehetne jobban összekovácsolni a szomszédságot és eldöntöttem, hogyha legközelebb kimegyek a városba, minden szembejövőre rámosolygok.
Azt hiszem, tudatosan beépítem az életembe a lykke-t a hygge mellé, aztán meglátjuk, mik a tapasztalataim mondjuk fél év múlva.
Ez az én személyes boldogságkutatásom.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/04/meik-wiking-l…

2 hozzászólás
>!
Filippino P
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Érdemes volna megmérni az olvasók elégedettségi szintjét a könyv olvasása előtt, közben és utána. Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy emelkedő tendencia lenne jellemző, mire a végére érünk. Már olvasás közben is sikerült elfelejtenem, akármi is bántott, és nem azért, mert elterelte a figyelmem. Éppen hogy ráirányította a gondolataimat a saját életem, környezetem szépségeire. Kedve támad az embernek azonnal kipróbálni a jobbnál jobb boldogságtippeket, amelyeket a fejezetek végére nagyszerűen kitalált a szerző.
Álljon itt a kedvenc részem: egy orvosi rendelőintézetben fonal, kötőtű és egy félkész sál volt a székre letéve, mellette egy cédulával: "Kössön nyugodtan, míg várakozik! Amikor a sál elkészült, egy hajléktalannak ajándékozzuk."Ezt egy dán Fb- oldalon osztották meg, ahol a világban megtapasztalt emberi jóság példáit osztják meg egymással az emberek.
Nagyon tetszett, hogy igazi cselekvésre buzdít a könyv, nem csupán annyit tesz, hogy meghatódva vagy irigykedve ismerkedhetünk meg Földünk jobbító mozgalmaival. Éljünk bárhol, mindenkinek van lehetősége kapcsolódni másokhoz, megismerkedni a szomszédaival teszem azt, máshogy szemlélni a világot, a természethez közelebb kerülni.Persze valóban, bizonyos helyeken jobbak az adottságok, de a kötetben az is remek, hogy a világ legkülönbözőbb országaiból hoz követendő példákat. Gondolnánk, hogy 16 vizsgált ország közül, amelyekben azt figyelték, 12 pénztárcából mennyit juttatnak vissza a tulajdonosaikhoz, Magyarország a 3. helyezett lett 8 visszaadott tárcával? Pedig így van, úgyhogy nem kifogás, hogy milyen helyen élünk.

>!
Sister
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Még mielőtt bármi konkrétumot írnék, hadd jegyezzem meg: a borítója egyszerűen csodás! A pici aranyló részletek, a motívumok és minták tökéletesen illenek a Hygge stílusához, mert a végeredmény ugyanolyan dekoratív és ízléses: maga a lapozgatás is felér egy léleksimogatással.

A már ismert, jóvágású dán szerző nem kevesebbre vállalkozik, minthogy megismertesse olvasóit a boldogsággal, illetve sajátos kincsvadászatra invitálja őket. Jóllehet, ez egy nehezen meghatározható, leírható fogalom, ebben a kötetben több nézőpontból járjuk körbe a témát, hogy a végére összeálljon az a bizonyos „kirakós”.

A Hygge-től eltérően itt nem pusztán a dánok állnak a középpontban, hanem számos más nép és ország kultúrájába, közösségi feladatvállalásaiba láthatunk bele. Sok okos, találékony és megszívlelendő tanács szerepel benne, ám úgy hiszem, ehhez egy olyan fajta nagyfokú nyitottság is szükségeltetik, ami nem mindenkire jellemző. Ennek ellenére bátran lehet meríteni belőle, mert biztos vagyok benne, hogy ha csak egy részét is sikerül megvalósítani, határozottan egy boldogabb és elégedettebb környezetben élhetjük a mindennapokat.

Tetszettek az esettanulmányok, és a személyes jellegű történetek – ezekből többet is szívesen olvastam volna, ám a statisztikákból jóval kevesebb is elegendőnek bizonyult volna ahhoz, hogy világos legyen a konklúzió. Itt egy cseppet kibillent az egyensúly, és az a gyanúm, szerzőnk túlzottan belelovalta magát a részletekbe. Egyértelműen látszik, hogy a munkája tényleg a szenvedélye, ráadásul még azt is megosztja velünk, mi indította arra, hogy megalapítsa a dán Boldogságkutató Intézetet.

Úgy gondolom, több kijelentésével is azonosulni tudok, és csak bizakodom, hogy mások is így éreznek majd a könyv elolvasása után. :)

>!
Trudiz
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Pozitív és meghatározó.
Tetszett Shani története, melyben a szomszédok ily módon összefogtak.
A természeti fotók és a rajzos illusztrációk harmóniát, nyugalmat sugároztak. Kedveltem.
Szuper ötletnek tartom a mosolynaptár használatát az új munkatárs számára.
Kerékpározzunk, sétáljunk, kiránduljunk rendszeresen!
Bizalom, mint meghatározó elem, empátia fontossága, jó cselekedetek kiötlése és beteljesítése, mosoly, és önzetlen segítségnyújtás. Ezek mind pozitív hatást érnek el. Alkalmazzuk! :)

>!
ViveEe P
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Bár a Hygge is tetszett, de ez sokkal jobban.
Volt némi szó szerinti átfedés a kettő között, de ez azért volt nagyon feltűnő, mert egymás után olvastam őket.
A boldogságkutatás 6 fő szempontja van kirészletezve, példákkal a nagyvilágból, illetve statisztikákkal fűszerezve.
Nehezen tudnék választani az egyes elemek közül melyik tetszett a legjobban. Talán a pénz, és a bizalom.
Ez a könyv is gyönyörű, nagyon örülök, hogy elolvastam, nagyon tetszett. Boldog perceket okozott. :)

>!
ÁrnyékVirág P
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Be kell valljam, hogy néha kissé felületes vagyok, és szarkaként csapok le az ilyesfajta vonzó borítóval rendelkező könyvekre egy-egy könyvesbolti portyázás során, általában csak lapozgatás céljából. Az előző részt is lapozgattam már, a Hygge-ről szólót, de azon kívül, hogy egy nagyon csinos könyv, annyira nem fogott meg.
Ez a második rész sokkal kidolgozottabb, számomra hasznosabb és érdekesebb is volt, mint a Hygge (amit végül is nem olvastam végig, úgyhogy nem kéne véleményt formáljak róla).
A szerző annak akar utánajárni, hogy tulajdonképpen mik is a boldogság, elégedettség kötelező hozzávalói. Meik Wiking (végig röhögtem a nevén, de tényleg így hívják) szerint a boldogság hozzávalói: együttlét (társak, barátok), pénz, egészség, szabadság, bizalom, jóság (egymás segítése). Ezeknek mind egy-egy külön fejezetet szentel, érdekes statisztikákat mutat be, összehasonlít különböző kultúrákat és népcsoportokat.
Sajnos azt nem mondja meg, hogy milyen arányban érdemes keverni őket, hogy boldogság legyen belőle – valószínűleg mindenkinek a saját szájíze szerint.
Volt egy különösen emlékezetes és fájó rész benne, mikor kissé mentegetőzve arról ír, hogy bár Dániában nagyon magas a jövedelemadó (40% felett), az emberek mégis szívesen fizetik, mert nem úgy tekintenek rá, hogy valamit elvesznek tőlük, hanem úgy, mint egy befektetésre: kiváló egészségügyi szolgáltatások, ingyenes oktatás, megbízható szociális háló jár cserébe. Itt sajnos nem tudtam nem arra gondolni, hogy mit kapok én cserébe a hasonlóan magas adómért…
De persze erről nem a dánok, a lykke és ez a könyv tehet, érdemes lapozgatni, olvasgatni, amellett, hogy tényleg nagyon szép kivitelezés, hasznos és érdekes információk vannak benne.
Megjegyzés: a könyvet román fordításban olvastam.

>!
klaratakacs +SP
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Ez sokkal jobban tetszett, mint a Hygge. Ott -számomra – pofonegyszerű dolgokat adott el az író, hogy hűha, micsoda csodák ezek. Nem mondott újat. Ellenben ebben a könyvben tényezőnként végigveszi, hogy mi adja össze az emberi boldogságot. Egyetértően bólogatam az egészség fejezetnél, láttam a saját munkahelyem a bizalom (és annak hiánya) rovatnál, a közösség résznél pedig örömmel gondoltam a saját zumbásaimra.
Persze van még mit tenni, de jó volt megfelelő adatokkal alátamasztva látni sok gondolatomat, kicsit kibővítve, kicsit részletezve.
A könyvnek külön pluszpont a gyönyörú kivitelezésért!

>!
altagi P
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Nagyon profin összeállított kötet, aminek nyilvánvalóan nem az a célja, hogy boldogabbá tegyen minket (vagy éreztesse annak hiányát), hanem egyszerű ötletekkel, példákkal illusztrálva mutatja be azt a statisztikákkal alátámasztott tényt, hogy a skandináv népek, különösen a dánok miért boldogabbak, mint más nemzetek szülöttei.
Semmi olyan gondolat nincsen benne, ami mellett esetleg nem megyünk el mindennap anélkül, hogy annak a boldogságteremtő erejét észrevennénk. Nagy hangsúlyt fektet az emberi kapcsolatokra és azoknak minőségére, például nem is gondolnánk, hogy milyen óriási hatása van az életünkre az, ha a szűkebb vagy tágabb lakókörnyezetünket összetartó közösséggé tudjuk változtatni. (Nem is szólva egy egész országnyi összetartó közösségről…)
A teljes képhez hozzátartozik, hogy nekem magyarként ez a kötet inkább utópia, nem pedig életmód. :/ A könyvben a legtöbb, országokat összehasonlító statisztikában szomorúan (de nem meglepetten) vettem tudomásul nem túl előkelő pozíciónkat. Nagyon remélem, hogy valamikor a jövőben mi is el tudunk érni egy olyan országos szintű állapotot, amikor 10-ből 9 ember szívesen adózik, mert tudatában van annak, hogy a közösbe beleadott jövedelme a közjó érdekében van felhasználva. (Itt nem az egyéni felfogással van a baj, és bocsi a belekevert politika miatt…)


Népszerű idézetek

>!
Jeffi P

Olvassunk minél többet!

106. oldal, 4. fejezet - Pénz (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

1 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell

Adjuk vissza másoknak az emberekbe vetett hitüket – legyünk mi a kedves idegenek, akik meggyőzik őket arról, hogy létezik még jó ebben a világban!

285. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

1 hozzászólás
>!
meseanyu MP

Nekem mindazonáltal meggyőződésem, hogy a dánok nem a magas adók dacára, hanem éppen ezeknek köszönhetően olyan boldogok – és ezzel a honfitársaim zöme is egyetért. A Gallup Intézet egy 2014-es felmérése szerint tíz Dániában élő emberből csaknem kilenc állítja, hogy örömest fizeti az adóterheket. A magyarázat a következő: a boldogság nem abból fakad, hogy drágább kocsival furikázhatunk, hanem abból, hogy tudjuk, ismerőseink és szeretteink megkapják a kellő támogatást a szükség idején. Az északi államok azért működnek ilyen zökkenőmentesen, mert lakóik tisztában vannak vele, hogy az elégedett élet és a közjó szorosan összefüggenek egymással. Mi tehát nem adót fizetünk, hanem életszínvonalat vásárlunk a pénzünkön. Befektetünk a saját közösségünkbe.

42. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

2 hozzászólás
>!
Poufsouffle

(…) a boldogság örök keresése helyett inkább az örök keresés boldogságára összpontosítsunk az életünkben.

88. oldal, 4. fejezet - Pénz (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

>!
Jeffi P

Egy kínai közmondás szerint:
„Aki boldog akar lenni egy órára, szundítson egyet. Aki boldog akar lenni egy napig, menjen horgászni. Aki boldog akar lenni egy évig, örököljön vagyont. Aki viszont egy egész életen át boldog szeretne lenni, az segítsen másokon!”

244. oldal, 8. fejezet - Jóság (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

>!
Belle_Maundrell

Igyekezzünk meglelni a módját, hogy jó cselekedetekkel boldoggá tegyünk másokat.

242. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

>!
Belle_Maundrell

Az igazán nagy áttörések gyakran kis lépésekkel kezdődnek.

31. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

1 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell

Ne feledjük, a leghosszabb utazás is egyetlen apró lépéssel kezdődik!

259. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

>!
Poufsouffle

A könyvek csodás magvetők.

9. oldal, 1. fejezet - A kincsvadászat (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

>!
Belle_Maundrell

"- Mi mibe kapaszkodjunk, Samu?
– Akad még jó ebben a világban, Frodó úr, amiért érdemes küzdeni."

Tolkienhez hasonlóan Hemingway is kijelentette egyszer, hogy „szép a világ, megéri, hogy küzdjünk érte”. Ám manapság a szakadatlan küzdelem valahogy szembeötlőbb, mint a szépség. Mi sem könnyebb, mint a szürke égbolton tornyosuló sötét felhőkre mutogatni, pedig alkalmasint mindnyájan jobban tennénk, ha inkább a rettenthetetlen Samuhoz próbálnánk hasonlítani (persze lábtájékon lehetőleg valamivel kevesebb szőrrel), és a jót is meglátnánk világunkban.

8. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak
Giulia Enders: Bélügyek
Petrik Adrien: A másik kert
Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv
Vrábel Krisztina: Főzd magad!
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!
Csernus Imre: A férfi – Srácoknak