Lykke 51 csillagozás

A boldogság nyomában
Meik Wiking: Lykke

Könnyű ​belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás.
A boldogságról – amit a dánok lykkének hívnak – valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek.
E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát – bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a… (tovább)

Eredeti mű: Meik Wiking: The Little Book of Lykke

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2018
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630991674 · Fordította: Hegedűs Péter

Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

dán

Helyszínek népszerűség szerint

Skandinávia · Dánia · Koppenhága


Kedvencelte 2

Most olvassa 9

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 110

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Sokkal mélyebb volt, mint az eddig általam olvasott skandináv életmódtanácsadók, sokrétűbben, több országra kiterjedően elemezte a boldogság összetevőit, innen és onnan is hozva valami remek ötletet. Sok ilyenfajta irodalmat olvastam már, ez a könyv mégis tudott újat, érdekeset mondani, és ezek az izgalmas történetek, adatok a szerző humorával, jó stílusával együtt nagyon szórakoztatóvá tették a kötetet. A képek is szépek voltak, mint minden ilyen könyvben.

>!
K_A_Hikari P
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

„Senki nem lehet igazán boldog, ha nem érzi úgy, hogy maga dönthet élete alakulásáról.”

Igazából áradozhatnék itt napestig a könyvről, mert egyszerűen annyira, de annyira imádtam.
Azt hiszem onnan lehet tudni, hogy egyik-másik könyvet érdemes volt-e kézbe venni, és elolvasni, amit a befejezés után érez az olvasó.
Én jelenleg békét érzek. Boldogságot. Mosolygok. Jár az agyam, hogyan lehetne jobban összekovácsolni a szomszédságot és eldöntöttem, hogyha legközelebb kimegyek a városba, minden szembejövőre rámosolygok.
Azt hiszem, tudatosan beépítem az életembe a lykke-t a hygge mellé, aztán meglátjuk, mik a tapasztalataim mondjuk fél év múlva.
Ez az én személyes boldogságkutatásom.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/04/meik-wiking-l…

2 hozzászólás
>!
Filippino
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Érdemes volna megmérni az olvasók elégedettségi szintjét a könyv olvasása előtt, közben és utána. Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy emelkedő tendencia lenne jellemző, mire a végére érünk. Már olvasás közben is sikerült elfelejtenem, akármi is bántott, és nem azért, mert elterelte a figyelmem. Éppen hogy ráirányította a gondolataimat a saját életem, környezetem szépségeire. Kedve támad az embernek azonnal kipróbálni a jobbnál jobb boldogságtippeket, amelyeket a fejezetek végére nagyszerűen kitalált a szerző.
Álljon itt a kedvenc részem: egy orvosi rendelőintézetben fonal, kötőtű és egy félkész sál volt a székre letéve, mellette egy cédulával: "Kössön nyugodtan, míg várakozik! Amikor a sál elkészült, egy hajléktalannak ajándékozzuk."Ezt egy dán Fb- oldalon osztották meg, ahol a világban megtapasztalt emberi jóság példáit osztják meg egymással az emberek.
Nagyon tetszett, hogy igazi cselekvésre buzdít a könyv, nem csupán annyit tesz, hogy meghatódva vagy irigykedve ismerkedhetünk meg Földünk jobbító mozgalmaival. Éljünk bárhol, mindenkinek van lehetősége kapcsolódni másokhoz, megismerkedni a szomszédaival teszem azt, máshogy szemlélni a világot, a természethez közelebb kerülni.Persze valóban, bizonyos helyeken jobbak az adottságok, de a kötetben az is remek, hogy a világ legkülönbözőbb országaiból hoz követendő példákat. Gondolnánk, hogy 16 vizsgált ország közül, amelyekben azt figyelték, 12 pénztárcából mennyit juttatnak vissza a tulajdonosaikhoz, Magyarország a 3. helyezett lett 8 visszaadott tárcával? Pedig így van, úgyhogy nem kifogás, hogy milyen helyen élünk.

>!
ViveEe P
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Bár a Hygge is tetszett, de ez sokkal jobban.
Volt némi szó szerinti átfedés a kettő között, de ez azért volt nagyon feltűnő, mert egymás után olvastam őket.
A boldogságkutatás 6 fő szempontja van kirészletezve, példákkal a nagyvilágból, illetve statisztikákkal fűszerezve.
Nehezen tudnék választani az egyes elemek közül melyik tetszett a legjobban. Talán a pénz, és a bizalom.
Ez a könyv is gyönyörű, nagyon örülök, hogy elolvastam, nagyon tetszett. Boldog perceket okozott. :)

>!
ÁrnyékVirág
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Be kell valljam, hogy néha kissé felületes vagyok, és szarkaként csapok le az ilyesfajta vonzó borítóval rendelkező könyvekre egy-egy könyvesbolti portyázás során, általában csak lapozgatás céljából. Az előző részt is lapozgattam már, a Hygge-ről szólót, de azon kívül, hogy egy nagyon csinos könyv, annyira nem fogott meg.
Ez a második rész sokkal kidolgozottabb, számomra hasznosabb és érdekesebb is volt, mint a Hygge (amit végül is nem olvastam végig, úgyhogy nem kéne véleményt formáljak róla).
A szerző annak akar utánajárni, hogy tulajdonképpen mik is a boldogság, elégedettség kötelező hozzávalói. Meik Wiking (végig röhögtem a nevén, de tényleg így hívják) szerint a boldogság hozzávalói: együttlét (társak, barátok), pénz, egészség, szabadság, bizalom, jóság (egymás segítése). Ezeknek mind egy-egy külön fejezetet szentel, érdekes statisztikákat mutat be, összehasonlít különböző kultúrákat és népcsoportokat.
Sajnos azt nem mondja meg, hogy milyen arányban érdemes keverni őket, hogy boldogság legyen belőle – valószínűleg mindenkinek a saját szájíze szerint.
Volt egy különösen emlékezetes és fájó rész benne, mikor kissé mentegetőzve arról ír, hogy bár Dániában nagyon magas a jövedelemadó (40% felett), az emberek mégis szívesen fizetik, mert nem úgy tekintenek rá, hogy valamit elvesznek tőlük, hanem úgy, mint egy befektetésre: kiváló egészségügyi szolgáltatások, ingyenes oktatás, megbízható szociális háló jár cserébe. Itt sajnos nem tudtam nem arra gondolni, hogy mit kapok én cserébe a hasonlóan magas adómért…
De persze erről nem a dánok, a lykke és ez a könyv tehet, érdemes lapozgatni, olvasgatni, amellett, hogy tényleg nagyon szép kivitelezés, hasznos és érdekes információk vannak benne.
Megjegyzés: a könyvet román fordításban olvastam.

>!
klaratakacs +SP
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Ez sokkal jobban tetszett, mint a Hygge. Ott -számomra – pofonegyszerű dolgokat adott el az író, hogy hűha, micsoda csodák ezek. Nem mondott újat. Ellenben ebben a könyvben tényezőnként végigveszi, hogy mi adja össze az emberi boldogságot. Egyetértően bólogatam az egészség fejezetnél, láttam a saját munkahelyem a bizalom (és annak hiánya) rovatnál, a közösség résznél pedig örömmel gondoltam a saját zumbásaimra.
Persze van még mit tenni, de jó volt megfelelő adatokkal alátamasztva látni sok gondolatomat, kicsit kibővítve, kicsit részletezve.
A könyvnek külön pluszpont a gyönyörú kivitelezésért!

>!
altagi P
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Nagyon profin összeállított kötet, aminek nyilvánvalóan nem az a célja, hogy boldogabbá tegyen minket (vagy éreztesse annak hiányát), hanem egyszerű ötletekkel, példákkal illusztrálva mutatja be azt a statisztikákkal alátámasztott tényt, hogy a skandináv népek, különösen a dánok miért boldogabbak, mint más nemzetek szülöttei.
Semmi olyan gondolat nincsen benne, ami mellett esetleg nem megyünk el mindennap anélkül, hogy annak a boldogságteremtő erejét észrevennénk. Nagy hangsúlyt fektet az emberi kapcsolatokra és azoknak minőségére, például nem is gondolnánk, hogy milyen óriási hatása van az életünkre az, ha a szűkebb vagy tágabb lakókörnyezetünket összetartó közösséggé tudjuk változtatni. (Nem is szólva egy egész országnyi összetartó közösségről…)
A teljes képhez hozzátartozik, hogy nekem magyarként ez a kötet inkább utópia, nem pedig életmód. :/ A könyvben a legtöbb, országokat összehasonlító statisztikában szomorúan (de nem meglepetten) vettem tudomásul nem túl előkelő pozíciónkat. Nagyon remélem, hogy valamikor a jövőben mi is el tudunk érni egy olyan országos szintű állapotot, amikor 10-ből 9 ember szívesen adózik, mert tudatában van annak, hogy a közösbe beleadott jövedelme a közjó érdekében van felhasználva. (Itt nem az egyéni felfogással van a baj, és bocsi a belekevert politika miatt…)

>!
Belle_Maundrell 
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

A Hyggén felbuzdulva ezt is elhoztam a könyvtárból, hogy kicsinosítsam az olvasmánylistámat abban a reményben, hogy megismételhetem azt a lélekmelengető élményt.
Sajnos ez csak részben sikerült, sokszor úgy éreztem, hogy a szerző ismétli önmagát, nem csak ezen a könyvön belül, hanem azt is, ami már elhangzott a Hyggében. Jó ötlet volt, hogy bizonyos témák/szükségletek szerint volt felosztva, de pl. a pénzeset és a családosat a végére már eléggé untam, nagyon szájbarágós volt. Előfordult, hogy a sok statisztikát és esettanulmányt is unalmasnak találtam, bár persze ezek között is voltak érdekesek. Sokkal jobban tetszettek az egyes országokra jellemző érdekességek, az ilyesmit mindig is szívesen olvastam.
Az író stílusa még mindig tetszik, sokszor feldobta a szöveget a humora és a könnyedsége. Maga a könyv megint gyönyörűséges lett, az illusztrációk és a fényképek is csodaszépek és nagyon bűbájosak, biztos meg fogom nézegetni még párszor, mielőtt visszaviszem.
Szerintem a dánok boldogságáról már nem igazán lehet több bőrt lehúzni, de ha Meik Wiking valami más témában is írna egy könyvet, azt biztosan szívesen olvasnám.

>!
Saille P
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

A szerző Meik Wiking már írt egy nagysikerű könyvet a hygge-ről, a bekuckózásról, ezt most kiterjeszti tágabb körben úgy általában a boldogság (lykke = lüke) kereséséről. Amelyet immár nemcsak Dániában, hanem az általa alapított Boldogságkutató Intézet tanulmányai alapján az egész világon vizsgál. Megpróbálja összegyűjteni mik azok a legfontosabb összetevők, amelyek elősegítik, hogy az ember jól érezze magát a bőrében. Szerepel közte a társas kapcsolatok fontossága, a bizalom a környezetünkben, az értelmes célok fontossága, a létbiztonság stb. A tételeket sok példával támasztja alá a világ különböző sarkaiból, pl.hogyan szerveztek önellátó közösséget Ausztráliában egy zsákutca lakóiból vagy hogyan ünneplik a dánok a nyári napfordulót, és hasonló történetek. Az illusztrációk stílusa összekapcsolja a Hygge c. könyvvel, úgyhogy azt hiszem ezt is érdemes felrakni a polcra és időnként, akárcsak inspirációkért is, fellapozni.

Borító 4,5*

>!
sarah_flp
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Hogyan legyünk boldogok? Az emberek különbözőségéből adódóan irtó nehéz találni egy univerzális választ erre a kérdésre, ami mindenkire vonatkozik, és mindenkin ugyanúgy tud segíteni. Maga a boldogság is egy abszolút szubjektív kifejezés, hiszen mindenkit más tesz boldoggá. Mégis megkockáztatom, hogy ennek a könyvnek sikerült teljesítenie ezt a szinte lehetetlen feladatot.

Az író, Meik Wiking a koppenhágai Boldogságkutató Intézet alapítója és vezérigazgatója, vagyis egész életét annak szenteli, hogy ezt a felettébb bonyolult érzelmet vizsgálja. A legfőbb dolog, amiben ez a könyv más, mint „nagytestvére”, a Hygge, az maga a témája: míg utóbbi egy konkrét életmódot mutat be az olvasónak, amelyen keresztül elérhető a boldogság, a Lykke tulajdonképpen különböző kutatásokat, felméréseket és kísérleteket összegezve és elemezve magyarázza el, hogyan lehet elérni ezt az állapotot.

Vagyis a Lykkét inkább egy tudományos könyvnek nevezném, mint sem életmódkönyvnek. Az író mintha megpróbálta volna belesűríteni ebbe a 280 oldalba a világon valaha készített összes boldogsággal kapcsolatos kísérletet, kiegészítve a saját kutatásaival és megfigyelésével, mindez persze megkoronázva néhány infografikával és statisztikával. Röviden: ennél információdúsabb könyvet még nem olvastam.

Maga a kötet is egy megfigyelésre épül: Meik Wiking szerint ugyanis a boldogság 6 tényezőn múlik (együttlét/összetartozás, pénz, egészség, szabadság, bizalom, jóság), ezeket pedig külön-külön részletesen is megvizsgálja. Mindegyik fejezet tartalmaz egy úgynevezett esettanulmányt, amely az adott tényezőhöz kapcsolódóan egy valódi ember (vagy házaspár) példaértékű cselekedetét mutatja be. Ezen kívül konkrét tippeket ad az életünk javításához (pl. "A közösségépítés öt módszere"), személyes történeteket mesél, illetve növeli a tájékozottságunkat nem csak Dániával, hanem a világ több országával kapcsolatban is (még a mi drága hazánk is belekerült).

Miért jó mindez?
Szerintem ennek a könyvnek a sikere abban rejlik, hogy a benne leírtakat megvalósíthatónak is érezzük. Hiszen tudjuk, nagyon könnyű papolni mindenről, de általában megtenni már nehezünkre esik. Ezek a cselekedetek azonban, amelyeket Wiking példaként hoz fel az egyes fejezetekben, hétköznapi emberek valódi történetei, akiknek csupán egy elhatározásra volt szükségük ahhoz, hogy változtassanak az életükön, és jobbá tegyék azt.

És mivel ezek teljesen átlagos egyénekkel történtek, az olvasó sokkal személyesebbnek, elérhetőbbnek érzi őket, és ezért motiválóbbak – hiszen ha ő képes volt rá, én miért ne lennék az?

Mit ad ez a könyv?
Választ az élet nagy kérdésére. Tanácsokat, amelyek segítenek elindulni ezen a rögös úton, és amelyekből mindenki maga válogathat, mit fogad meg, mire van szüksége. Inspirációt. Motivációt. És hozzá óriási löketet, hogy ne csak konstatáld, milyen jó tippek ezek, hanem menj, cselekedj, és tedd jobbá, szebbé, kiegyensúlyozottabbá, – és a kulcsszó – boldogabbá az életedet. Mert a boldogságod egyedül Rajtad múlik.


Népszerű idézetek

>!
Jeffi SP

Olvassunk minél többet!

106. oldal, 4. fejezet - Pénz (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

1 hozzászólás
>!
meseanyu MP

Nekem mindazonáltal meggyőződésem, hogy a dánok nem a magas adók dacára, hanem éppen ezeknek köszönhetően olyan boldogok – és ezzel a honfitársaim zöme is egyetért. A Gallup Intézet egy 2014-es felmérése szerint tíz Dániában élő emberből csaknem kilenc állítja, hogy örömest fizeti az adóterheket. A magyarázat a következő: a boldogság nem abból fakad, hogy drágább kocsival furikázhatunk, hanem abból, hogy tudjuk, ismerőseink és szeretteink megkapják a kellő támogatást a szükség idején. Az északi államok azért működnek ilyen zökkenőmentesen, mert lakóik tisztában vannak vele, hogy az elégedett élet és a közjó szorosan összefüggenek egymással. Mi tehát nem adót fizetünk, hanem életszínvonalat vásárlunk a pénzünkön. Befektetünk a saját közösségünkbe.

42. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

2 hozzászólás
>!
Poufsouffle

(…) a boldogság örök keresése helyett inkább az örök keresés boldogságára összpontosítsunk az életünkben.

88. oldal, 4. fejezet - Pénz (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

>!
Jeffi SP

Egy kínai közmondás szerint:
„Aki boldog akar lenni egy órára, szundítson egyet. Aki boldog akar lenni egy napig, menjen horgászni. Aki boldog akar lenni egy évig, örököljön vagyont. Aki viszont egy egész életen át boldog szeretne lenni, az segítsen másokon!”

244. oldal, 8. fejezet - Jóság (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

>!
Belle_Maundrell 

"- Mi mibe kapaszkodjunk, Samu?
– Akad még jó ebben a világban, Frodó úr, amiért érdemes küzdeni."

Tolkienhez hasonlóan Hemingway is kijelentette egyszer, hogy „szép a világ, megéri, hogy küzdjünk érte”. Ám manapság a szakadatlan küzdelem valahogy szembeötlőbb, mint a szépség. Mi sem könnyebb, mint a szürke égbolton tornyosuló sötét felhőkre mutogatni, pedig alkalmasint mindnyájan jobban tennénk, ha inkább a rettenthetetlen Samuhoz próbálnánk hasonlítani (persze lábtájékon lehetőleg valamivel kevesebb szőrrel), és a jót is meglátnánk világunkban.

8. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

>!
Jeffi SP

Öt jó cselekedet a hétre
1. Hagyjunk apró ajándékot valakinek az ajtaja előtt!
2. Jegyezzük meg, hogy hívják a munkahelyünkön a recepcióst, vagy valaki mást, akit nap mint nap látunk, és köszönéskor szólítsuk a nevén az illetőt!
3. Készítsünk két adag ebédet, s az egyiket adjuk oda valakinek!
4. Elegyedjünk szóba a magányos emberrel, aki félénken elhúzódik másoktól egy buliban vagy az irodában
5. Mondjunk valakinek egy szívből jövő bókot! Most rögtön!

243. oldal, 8. fejezet - Jóság (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

>!
Poufsouffle

A könyvek csodás magvetők.

9. oldal, 1. fejezet - A kincsvadászat (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

>!
meseanyu MP

Ami előreviheti az emberiséget, az a bizalom és együttműködés légköre, s a felismerés, hogy mindnyájan egymás őrzői vagyunk. Úgy juthatunk tovább utunkon, ha megszabadulunk félelmeinktől, és kedvesen viselkedünk az idegenekkel – ha városaink újratervezésével biztosítjuk minden lakójuk számára az egészséges és boldog életet, s persze nem árcímkék alapján ítéljük meg az életminőségünket.

284. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

>!
Belle_Maundrell 

A Robin Hood étterem
Madrid, Spanyolország: A Mensajeros de la Paz nevű jótékonysági szervezet által alapított étterem nappal a hagyományos módon működik, ám éjszaka átalakul egy úttörő vendéglátóhellyé, ahol a hajléktalanok terített, virággal díszített asztaloknál vacsorázhatnak rendes evőeszközzel és üvegpoharakkal, s mindezt teljesen ingyenesen. Az étterem a reggeliző és ebédelő fizetővendégek bevételéből finanszírozza ezeket az ingyenvacsorákat.

123. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Kapcsolódó szócikkek: Madrid · Spanyolország
>!
paoloni

A legtöbb dologgal az a helyzet, hogy minél több van belőle, annál kevésbé boldogítja az embert. Az első szelet süti fenséges ízélmény, az ötödik viszont csak csömört hoz. A közgazdászok ezt a csökkenő határhaszon elvének nevezik. Ez az egyik oka annak, hogy némely ország és ember hiába gazdagszik – boldogabb nem lesz. A másik ok pedig az, hogy az ember könnyen alkalmazkodik a jólét egyre magasabb szintjéhez. A boldogságkutatásban ezt a hedonizmus taposómalmának nevezzük.

81. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak
Giulia Enders: Bélügyek
Petrik Adrien: A másik kert
Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv
Vrábel Krisztina: Főzd magad!
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!
Csernus Imre: A férfi – Srácoknak