6. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Lykke 113 csillagozás

A boldogság nyomában
Meik Wiking: Lykke

Könnyű ​belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás.
A boldogságról – amit a dánok lykkének hívnak – valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek.
E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát – bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2018
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630991674 · Fordította: Hegedűs Péter

Enciklopédia 70

Szereplők népszerűség szerint

dán

Helyszínek népszerűség szerint

Koppenhága · Skandinávia · Dánia


Kedvencelte 11

Most olvassa 16

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 146

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Katotoka P>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Lykke(dán). Jelentése: Boldogság.
Meik Wiking számára ha van valami az életben ami fontos, az ez az érzés, és ennek a kulcsának keresése. Hisz mi más lenne az élete annak, aki egy Boldogságkutató intézet vezérigazgatója (igen, komolyan)?
De Wikingnek ez nem csupán munka. Neki ez szevedély, az élete minden területét átjárja a kutatás. És ez meg is látszik a könyvén. Ezt teljes pozitív értelemben mondom.
Szerintem azon kevesek közé tartozok, akik ezt a kötetet hamarabb olvasták el mint a Hygge névre hallgató bestseller-ét (tervben van az is!), és őszintén; egyáltalán nem számítottam rá, hogy így tetszik majd.
A könyv kiinduló pontja, hogy a Dánok a világ legboldogabb emberei a felmérések szerint. Természetesen, ahogy Wiking ki is fejti, ez nem azt jelenti hogy Dániában mindenki olyan Happy, mint egy klasszikus Disney mese énekes-táncos jelenete, csupán hogy a társadalom nagyobb része úgy nyilatkozott, hogy elégedett az életével, és boldognak érzi magát. A szerző ezt kutatja; miért is olyan elégedettek a Dánok? Miből állnak össze a boldogság fokozatai? Ő hogy is vizsgálja? És ha már itt vagyunk, más országokban mit jelent boldognak lenni? Mi az, ami jó érzéssel tölti el ott az embereket? És mi az, ami minden embert jó érzéssel tölt el?
Szerintem rendkívül informatív, könnyű, érthető stílusú könyv, hogy bárkinek csússzon. Látszik, mennyire szereti mindezt a szerző, érződik a szevedélye a sorok közt, hogy egyre több tudásra vágyik e téren.
Különösen tetszettek a könyvben az „Esettanulmányok”. Ezek a történetek egy-egy ember életéből, rendkívül szemléletesek és inspirálóak voltak.
Ténylegesen azt mondhatom, hogy jó lenne, ha többen olvasnák ezt a könyvet. Én úgy érzem, rengeteget tanultam belőle.
Legyünk boldogok!

krlany IP>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Szerintem az mindent elmond, hogy ahogy becsuktam a könyvet, gyorsan rendeltem is magamnak belőle egy saját példányt…
Rengeteg remek közösségi kezdeményezés van a lapokon, amely az élhető városról szól, és amiket egytől egyig meg kellene valósítanunk a saját lakóhelyünkön, mert hát ki ne szeretne ilyen, és ehhez hasonló szuper helyen élni…
A boldogságról szól a könyv, konkrétan arról, hogy a közösség, az azért tett erőfeszítés, hogyan teszi boldogabbá az embereket…
Saját tapasztalat: működik.

8 hozzászólás
meseanyu P>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Sokkal mélyebb volt, mint az eddig általam olvasott skandináv életmódtanácsadók, sokrétűbben, több országra kiterjedően elemezte a boldogság összetevőit, innen és onnan is hozva valami remek ötletet. Sok ilyenfajta irodalmat olvastam már, ez a könyv mégis tudott újat, érdekeset mondani, és ezek az izgalmas történetek, adatok a szerző humorával, jó stílusával együtt nagyon szórakoztatóvá tették a kötetet. A képek is szépek voltak, mint minden ilyen könyvben.

kávésbögre P>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Röviden: igazán tetszett, nagyon szép kiadás, igazából már az esztétikai élmény megalapozta a pozitív hozzáállásomat :)
Kicsit bővebben: Nagyon sok jó ötlet és hasznos tanács van benne, és külön pirospont, hogy nem teljesen dán-központú, hanem nagyon sok nemzetközi kutatás van benne (még egy plusz pont, hogy Budapest is sokszor szerepel benne). Nekem kicsit sok volt a „közösségi életérzés”, a társasházunk lakóközössége nagyon-nagyon távol van attól az eszményi képtől, amit Wiking itt felvázolt, és hiába feszülök meg egyedül, a hozzáállásukat nem tudom megváltoztatni (tudom mit beszélek, én vagyok a közös képviselő…). Szóval előbb költözünk el falura, és lesz bio-kertünk, meg csereberélünk a szomszédokkal zöldségeket, minthogy itt valami pozitív változás történjen :D No de visszatérve a könyvhöz: pár tippet mindenképpen megfogadok, és szerintem már ezért megérte elolvasni :)

K_A_Hikari>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

„Senki nem lehet igazán boldog, ha nem érzi úgy, hogy maga dönthet élete alakulásáról.”

Igazából áradozhatnék itt napestig a könyvről, mert egyszerűen annyira, de annyira imádtam.
Azt hiszem onnan lehet tudni, hogy egyik-másik könyvet érdemes volt-e kézbe venni, és elolvasni, amit a befejezés után érez az olvasó.
Én jelenleg békét érzek. Boldogságot. Mosolygok. Jár az agyam, hogyan lehetne jobban összekovácsolni a szomszédságot és eldöntöttem, hogyha legközelebb kimegyek a városba, minden szembejövőre rámosolygok.
Azt hiszem, tudatosan beépítem az életembe a lykke-t a hygge mellé, aztán meglátjuk, mik a tapasztalataim mondjuk fél év múlva.
Ez az én személyes boldogságkutatásom.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/04/meik-wiking-l…

2 hozzászólás
Filippino P>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Érdemes volna megmérni az olvasók elégedettségi szintjét a könyv olvasása előtt, közben és utána. Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy emelkedő tendencia lenne jellemző, mire a végére érünk. Már olvasás közben is sikerült elfelejtenem, akármi is bántott, és nem azért, mert elterelte a figyelmem. Éppen hogy ráirányította a gondolataimat a saját életem, környezetem szépségeire. Kedve támad az embernek azonnal kipróbálni a jobbnál jobb boldogságtippeket, amelyeket a fejezetek végére nagyszerűen kitalált a szerző.
Álljon itt a kedvenc részem: egy orvosi rendelőintézetben fonal, kötőtű és egy félkész sál volt a székre letéve, mellette egy cédulával: "Kössön nyugodtan, míg várakozik! Amikor a sál elkészült, egy hajléktalannak ajándékozzuk."Ezt egy dán Fb- oldalon osztották meg, ahol a világban megtapasztalt emberi jóság példáit osztják meg egymással az emberek.
Nagyon tetszett, hogy igazi cselekvésre buzdít a könyv, nem csupán annyit tesz, hogy meghatódva vagy irigykedve ismerkedhetünk meg Földünk jobbító mozgalmaival. Éljünk bárhol, mindenkinek van lehetősége kapcsolódni másokhoz, megismerkedni a szomszédaival teszem azt, máshogy szemlélni a világot, a természethez közelebb kerülni.Persze valóban, bizonyos helyeken jobbak az adottságok, de a kötetben az is remek, hogy a világ legkülönbözőbb országaiból hoz követendő példákat. Gondolnánk, hogy 16 vizsgált ország közül, amelyekben azt figyelték, 12 pénztárcából mennyit juttatnak vissza a tulajdonosaikhoz, Magyarország a 3. helyezett lett 8 visszaadott tárcával? Pedig így van, úgyhogy nem kifogás, hogy milyen helyen élünk.

FélszipókásŐsmoly >!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Ebből a díszes kis könyvecskéből nem derül ki, hogy melyik viking lüke, viszont sok mindent olvashatunk a boldogságról (dánul: lykke). Pontosabban a boldogságkutatás mikéntjéről, statisztikákkal, diagramokkal, infografikákkal, illetve megkapó természeti tájak, bőségben tobzódó városok, felszabadultságot tükröző életképek, nevető emberek színes fotóival. Az egész nagyon kedves és szép, tele kellemes ötletekkel és borúoszlató tanácsokkal. Az embernek kedve lesz tőle dánnak lenni – a szerző tanulmányai szerint ugyanis ők a legboldogabbak. Ezt szentül hiszi, és szenvedélyesen ír róla. Átjön az életérzése.

Kár, hogy nagyon nem illik össze azzal, amit „magyar valóságként” tapasztalni itthon. De nem is egy könyv teszi az embert boldoggá, hanem a boldogságra törekvő emberi tettek. Amikből aztán könyvet lehet írni. :)

2 hozzászólás
Sister>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Még mielőtt bármi konkrétumot írnék, hadd jegyezzem meg: a borítója egyszerűen csodás! A pici aranyló részletek, a motívumok és minták tökéletesen illenek a Hygge stílusához, mert a végeredmény ugyanolyan dekoratív és ízléses: maga a lapozgatás is felér egy léleksimogatással.

A már ismert, jóvágású dán szerző nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megismertesse olvasóit a boldogsággal, illetve sajátos kincsvadászatra invitálja őket. Jóllehet, ez egy nehezen meghatározható, leírható fogalom, ebben a kötetben több nézőpontból járjuk körbe a témát, hogy a végére összeálljon az a bizonyos „kirakós”.

A Hygge-től eltérően itt nem pusztán a dánok állnak a középpontban, hanem számos más nép és ország kultúrájába, közösségi feladatvállalásaiba láthatunk bele. Sok okos, találékony és megszívlelendő tanács szerepel benne, ám úgy hiszem, ehhez egy olyan fajta nagyfokú nyitottság is szükségeltetik, ami nem mindenkire jellemző. Ennek ellenére bátran lehet meríteni belőle, mert biztos vagyok benne, hogy ha csak egy részét is sikerül megvalósítani, határozottan egy boldogabb és elégedettebb környezetben élhetjük a mindennapokat.

Tetszettek az esettanulmányok, és a személyes jellegű történetek – ezekből többet is szívesen olvastam volna, ám a statisztikákból jóval kevesebb is elegendőnek bizonyult volna ahhoz, hogy világos legyen a konklúzió. Itt egy cseppet kibillent az egyensúly, és az a gyanúm, szerzőnk túlzottan belelovalta magát a részletekbe. Egyértelműen látszik, hogy a munkája tényleg a szenvedélye, ráadásul még azt is megosztja velünk, mi indította arra, hogy megalapítsa a dán Boldogságkutató Intézetet.

Úgy gondolom, több kijelentésével is azonosulni tudok, és csak bizakodom, hogy mások is így éreznek majd a könyv elolvasása után. :)

Nyctea>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Ritka szép kiadvány ez. Csodálatos a borító, kellemes a tapintása, jól esik kézbe venni. A belső illusztrációk formai- és színvilága egységes, harmonikus, a fotók pedig rendkívül esztétikusak, nyugtató hatásúak. Egyszerűen szemet gyönyörködtető az egész.
Szerencsére eme csábító külcsín alatt is érték rejtőzik!

A könyv azt boncolgatja, melyek az emberek boldogságának alappillérei. Számos ország lakóinak szokásait, hozzáállását, gondolkodásmódját hasonlítja össze, majd ebből igyekszik leszűrni a következtetéseket. Rengeteg példát hoz olyan megoldásokra, melyek bizonyos helyeken már beváltak és bizonyítottan fokozzák az egyének boldogságérzetét.

Tele van izgalmas kutatásokkal, érdekes történetekkel, csodálatos kezdeményezésekkel, és olyan elbűvölő ötletekkel, mint például ez:
„…valaki pedig egy orvosi rendelőről írt, amelyben pamutot, kötőtűket és egy félig kész sálat talált, mellette egy üzenettel: Kössön nyugodtan, míg várakozik! Amikor a sál elkészült, egy hajléktalannak ajándékozzuk.”

De bevallom, némi keserűséggel olvastam. Jelen helyzetben hiába tudjuk, milyen jót tesznek az emberek közérzetének a közösségi élmények, vagy épp mennyire fontos a szabadság, mert ez a gondolat most inkább csak felerősíti a tehetetlenség érzését… Azt is szomorúan gondoltam végig, hogy mennyi tüneményes ötlet mennyire nem működne az én lakóhelyemen… Mi lenne itt a sorsa egy közösségi kiskertnek, vagy a lépcsőházban kihelyezett könyvcsere-doboznak? Inkább hagyjuk. :D

A végkövetkeztetés azért mégiscsak pozitív. A könyv újra megerősített abban, amit egyébként is sok helyről hallani: ahhoz, hogy a világ jó irányba változzon, mindenkinek magában, és a saját mikrokörnyezetében kell elkezdenie a változást. Megéri kedvesnek lenni, önzetlenül segíteni, pozitívan állni az embertársainkhoz, és hinni a jóban!

„Társadalmaink sikerességét pedig nem az alapján kell megítélnünk, hogy ki ér be elsőként a célba, hanem hogy akad-e, aki felemeli az elbukottakat.”

Trudiz>!
Meik Wiking: Lykke

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Pozitív és meghatározó.
Tetszett Shani története, melyben a szomszédok ily módon összefogtak.
A természeti fotók és a rajzos illusztrációk harmóniát, nyugalmat sugároztak. Kedveltem.
Szuper ötletnek tartom a mosolynaptár használatát az új munkatárs számára.
Kerékpározzunk, sétáljunk, kiránduljunk rendszeresen!
Bizalom, mint meghatározó elem, empátia fontossága, jó cselekedetek kiötlése és beteljesítése, mosoly, és önzetlen segítségnyújtás. Ezek mind pozitív hatást érnek el. Alkalmazzuk! :)


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell>!

Adjuk vissza másoknak az emberekbe vetett hitüket – legyünk mi a kedves idegenek, akik meggyőzik őket arról, hogy létezik még jó ebben a világban!

285. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

2 hozzászólás
Jeffi P>!

Olvassunk minél többet!

106. oldal, 4. fejezet - Pénz (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
1 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

Az igazán nagy áttörések gyakran kis lépésekkel kezdődnek.

31. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

3 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

Ne feledjük, a leghosszabb utazás is egyetlen apró lépéssel kezdődik!

259. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Kapcsolódó szócikkek: utazás
Belle_Maundrell>!

Igyekezzünk meglelni a módját, hogy jó cselekedetekkel boldoggá tegyünk másokat.

242. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

1 hozzászólás
meseanyu P>!

Nekem mindazonáltal meggyőződésem, hogy a dánok nem a magas adók dacára, hanem éppen ezeknek köszönhetően olyan boldogok – és ezzel a honfitársaim zöme is egyetért. A Gallup Intézet egy 2014-es felmérése szerint tíz Dániában élő emberből csaknem kilenc állítja, hogy örömest fizeti az adóterheket. A magyarázat a következő: a boldogság nem abból fakad, hogy drágább kocsival furikázhatunk, hanem abból, hogy tudjuk, ismerőseink és szeretteink megkapják a kellő támogatást a szükség idején. Az északi államok azért működnek ilyen zökkenőmentesen, mert lakóik tisztában vannak vele, hogy az elégedett élet és a közjó szorosan összefüggenek egymással. Mi tehát nem adót fizetünk, hanem életszínvonalat vásárlunk a pénzünkön. Befektetünk a saját közösségünkbe.

42. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

2 hozzászólás
Jeffi P>!

Egy kínai közmondás szerint:
„Aki boldog akar lenni egy órára, szundítson egyet. Aki boldog akar lenni egy napig, menjen horgászni. Aki boldog akar lenni egy évig, örököljön vagyont. Aki viszont egy egész életen át boldog szeretne lenni, az segítsen másokon!”

244. oldal, 8. fejezet - Jóság (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Belle_Maundrell>!

Keressünk egy szép erdőt, és fedezzük fel!

151. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Kapcsolódó szócikkek: erdő
Belle_Maundrell>!

Osztogassuk bőkezűen a mosolyokat és barátságos megjegyzéseket, hisz nem kerülnek semmibe!

259. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Kapcsolódó szócikkek: mosoly
Poufsouffle>!

A könyvek csodás magvetők.

9. oldal, 1. fejezet - A kincsvadászat (Kossuth, 2018)

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Kapcsolódó szócikkek: könyv

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Giulia Enders: Bélügyek
James Clear: Atomi szokások
Soma Mamagésa: Öngyógyító könyv
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Kepes András: Világkép
Summer Rayne Oakes: Barátom, a filodendron
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Fiáth Titanilla – Heller Ágnes – Popper Péter – Réz András: Hová tűnt a nyugalom?
Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak