Hygge 67 csillagozás

A dán életérzés, amely boldoggá tesz
Meik Wiking: Hygge

Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge.
Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk.
Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés.
A rengeteg érdekes információ és összefüggés melletta a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén… (tovább)

Eredeti mű: Meik Wiking: The Little Book of Hygge

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Kossuth, Budapest, 2017
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630988759 · Fordította: Vágó Nándor

Enciklopédia 15

Helyszínek népszerűség szerint

Deres · Dánia


Kedvencelte 7

Most olvassa 39

Várólistára tette 143

Kívánságlistára tette 223

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Trudiz P
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Szinte már a bevezetőt olvasva is rám telepedett egyfajta jó-várás, nyugalom. A hygge érzésének megfogalmazására tett próbálkozások is elvarázsoltak.
Úgy érzem, a dán életérzésnek egyik titka az, hogy fokozottabban tudnak örülni az egyszerű dolgoknak, megélt kedves pillanatoknak. Másik alapvető elvük az, hogy a munka- és pihenőidőt tudatosan beosztják, és megadják a módját az igazi pihenésnek, kikapcsolódásnak. Fontos az az elgondolásuk is, mely szerint mindenki egyenlő.
A természetszeretetük is meghatározó.
Csepegtet még a kultúrából, ötleteket, recepteket ad, színes fotóival, rajzaival felvidít.
Szerintem mindannyiunknak lehet egy kis minidániája, boldogsában való kiteljesedése, ha tudunk örülni mindennapi kis dolgoknak. :)

>!
Baráth_Zsuzsanna MP
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

A dánok a legboldogabbak a világon, vajon mi lehet a titkuk? Na persze a magas életszínvonal, a nem túl stresszes mindennapok adottak náluk, mint minden skandináv államban, de ők mégis tudnak valamit, amit a többiek nem. Meg tudják találni a boldogságot a hétköznapokban, van is erre egy szavuk: hygge. Meik Wiking boldogságkutatóként dolgozik, és ebben a meglepően olvasmányos és kedves könyvben összefoglalja nekünk, mit is jelent ez a kifejezés, hogyan hatja át a dánok életét ez a gondolkodásmód. Semmi túltolt életmód tanácsadás, amelyekkel teli a padlás, ez egy laza és minimalista kötet, amelyben benne van mégis minden, amiért a dánok annyira jól érzik magukat a bőrükben. Aki eddig nem érzett ingerenciát arra, hogy ellátogasson Koppenhágába, viharsebesen felül fogja vizsgálni ezt az álláspontját, mert bár nagyon sok pratikus tanácsot és receptet kapunk a boldog(abb) élethez, azért mégiscsak tennénk egy hyggetúrát a városban, ennénk egy finom sütit a La Glace cukrászdában, sétálnánk egyet az új kikötőben, a Tivoli-kertben, csónakáznánk Christianshavn-ban, és a könyvtár bár sem maradhat ki a sokszínű programból. Addig is, amíg ezt a túrát sikerül kivitelezni, nagyon sok jó ötletet kapunk arra, hogyan érezhetjük magunkat jobban, sokkal egyszerűbben, mint gondolnánk.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/05/27/konyvajanlo_mei…

1 hozzászólás
>!
Jeffi SP
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Röviden, és tömören:
Dániába akarok költözni! A dánok jó fejek, tök jó felfogásuk van, és annyi jó dolog van ebben a könyvben, ami meghozza az ember kedvét, hogy fogja a cókmókját, és költözzön a dánokhoz :D

Bővebben: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2017/06/meik-wiking-hygge.html

14 hozzászólás
>!
Honey_Fly P
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Nem világrengető felfedezések gyűjteménye, igazán újdonság nincs is benne. Tél közeledvén különösen jó volt olvasni mert békességet és melegséget áraszt. Olyan, mint egy megnyugtató lista szép képekkel (helló OCD). Egy csillag levonás a sokszor furcsa, magyartalan mondatokért jár. Most mindenesetre megyek és főzök egy kakaót vagy egy kávét. Kakaós kávét.

>!
kávésbögre P
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Cuki, cuki, DE: a végére már kicsit untam, hogy ugyanazokat a dolgokat emeli ki a szerző… Ami pozitívum, hogy jó tippeket adott a hideg esték felturbózásához, és ráadásul ehhez jön a tudat, hogy igen, a világon vannak emberek, akiknek erre külön szavuk van, külön iparágat építettek fel erre, és bár távol vagyunk egymástól, szinte láthatatlan közösséget alkotnak a hygge kedvelők… Az összetartozás érzése pedig jó :) A könyv nagy erénye, hogy rendkívül esztétikus, bevallom, jól esett esténként egy takaróval bekuckózva olvasgatni, nézni a szép képeket, grafikonokat, táblázatokat… Valószínűleg ez is volt a szerző célja, hogy már olvasás közben átéljük a hygge-t :)

>!
lilaköd P
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Ez lehet az új őrület.
A dán életérzés.
Élvezni a pillanatokat, tudatosan figyelni a mindennapokban megbújó apró örömökre. Esküsznek a fény hangulatjavító hatására, a finom ételekre, italokra valamint a jó társaságra. De mindezt a lehető legegyszerűbb, minimalista stílusban.

1 hozzászólás
>!
_Fanny_
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Ez a könyv fantasztikus volt! Igazából semmi misztikum nincs benne, pont arról szól, amire a leírás alapján számítani lehet, és a lehető legprecízebben járja körbe az író a hygge fogalmát. Annyira meghozta a kedvet a gyakorlásához, hogy már alig várom, hogy ősz legyen annak ellenére, hogy a hygge nyáron is átérezhető.
Gyönyörűek voltak benne a képek, a tagolása is laza és emészthető volt, pont jó volt, hogy ezt vittem a nyaralásra, mert így meghozta a késő esti olvasások kuckózós hangulatát. Sok könyv túl van misztifikálva, és sokszor érzem, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja. Na ez nem az a könyv. Gyönyörű, informatív, eszméletlen aranyos és tényleg elrepít a teázós, gyertyázós, pokrócos Novemberbe.
Totális kedvenc!

>!
Bajnoczianna
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

A Hygge könyv elejétől a végéig a Dánok életét mutatja be hogy ők miként tudnak pozitív szemlélettel élni. Keppekkel és egyéb tippekkel segít nekünk hogy mi is pozitív embereké váljuk. De nekem mégis hiányzott belőle valami plusz. Hisz a titok című könyv hasonló témát boncolgat, mégis ott több volt számomra a lényegre törő esemény. Itt azonban nem lehet kapni benne személyes történeteket a dánokról az ö életükről, nekem ez hiányzott bele. Ezért jár az egy csillag levonás.

>!
theodora
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

A könyv logikusan épül fel – körbejárja a fogalmat, a dán mindennapok érdekességeit, a hygge alkotóelemeit az ételektől kezdve a ruhákon át a baráti összejövetelekig. Recepteket is találunk a könyvben, kimondhatatlan nevű ételekkel, amik az igazi dán konyha részeit alkotják.

>!
kriszet
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Nem szeretném lehúzni, mint inspiráló könyvet, ugyanakkor túlzásnak tartom az áradozást róla.

Szerintem a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a baráti társaság, egy jó bor, a kandalló melege, a kellemes környezet otthon, egy erkélyen elfogyasztott vacsora, vagy egy tengerparton eltöltött hétvége mind-mind lazító, csodás élmény, amiből töltekezhetünk. Mi, akik rengeteget olvasunk tudjuk, hogy nincs jobb a könyvvel való bekuckózásnál egy csésze teával, kakaóval, kávéval, pohár borral, ki hogy szereti.
Azt is tudjuk, hogy a hangulat fények, egy-egy gyertya mennyivel több pluszt enged be az életünkbe, akárcsak egy habfürdő mécsesekkel.
Szóval lehet én vártam ennél sokkal többet, de ez a könyv tulajdonképpen erről szól, hogy hogyan építsük be mindezt a sok-sok szép, lelkünknek kedves pillanatot az életünkbe és az otthonunkba.
A könyv egyébként nagyon szépséges, simizni való.


Népszerű idézetek

>!
Jeffi SP

Azt mondják, a szuperhőseink sokat elárulnak rólunk. Az amerikaiaknak ott van Superman, Pókember és Batman. A dánoknak pedig… nos… a Sütiember.

76. oldal, Negyedik fejezet - Evés és ivás / Kagemand (Kossuth, 2017)

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: Pókember · Superman
>!
theodora

A kávé és a hygge közti kapcsolat nyilvánvaló a dán nyelvben. A kaffehygge – egy újabb összetett szó, ezúttal a „kávé” és a „hygge” főszereplésével – mindenütt felbukkan. …
Így azt mondhatjuk, hogy bár el lehet képzelni a hyggét kávé nélkül, nem érdemes. Van abban valami megnyugtató, ha egy csésze forró kávét tartunk a kezünkben. Határozottan elvezet a hyggéhez.

81. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: kávé
2 hozzászólás
>!
Trudiz P

(…) a biciklizés egészségesebbé és boldogabbá tesz.

254. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: kerékpár, bicikli
5 hozzászólás
>!
grgrnt

Korunk egyik legnagyobb filozófusát idézve – tudniillik Micimackót –, akitől azt kérdezték, hogyan kell betűzni egy bizonyos érzelmet: „Azt nem betűzik, azt érzik".

6. oldal (Kossuth, 2017)

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: Micimackó
>!
theodora 

A hygge az a faja együttlét, ami illik az introvertáltakhoz: anélkül tölthetnek el egy pihentető és meghitt estét néhány baráttal, hogy túl sok társaságban és tevékenységben lenne részük.

67. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

>!
theodora

A hygge a felelősségteljes, stresszes, törtető felnőtt énünknek ad pihenőt. Nyugi, csak egy kis ideig. Arról szól, hogy egy egyszerű élvezetben megéljük a boldogságot, és tudjuk, minden rendben lesz.

131. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: hygge
>!
Nadjaa

Cundoko (Japán): Állandóan könyveket vásárolni, amiket soha nem olvasunk el.

39. oldal, 2. fejezet - Tíz egyedi szó és kifejezés a világ körül (Kossuth, 2017)

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
>!
Nadjaa

Pár éve meglátogattam egy barátomat és a családját. A kislánya négyéves volt akkor, és vacsora közben ezt kérdezte tőlem: „Neked mi a foglalkozásod?”
„Azt keresem, mitől lesznek az emberek boldogok”, válaszoltam. A kislány megvonta a vállát, és így felelt: „Ez egyszerű, az édességtől.”

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

>!
Trudiz P

Külföldieknek a dán úgy hangzik, mintha egy német beszélne forró krumplival a szájában. Csak hogy igazságosak legyünk: a megengedőbbek egy influenzás fóka hörgéséhez hasonlítják.

26. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

>!
Nadjaa

Sok dán úgy beszél a tésztáról, mintha az a kisbabája lenne, akiről gondoskodnia kell. A kovászolt tészta tulajdonképpen egy ehető tamagocsi.

78. oldal, Negyedik fejezet - Evés és ivás / Csináld magad (Kossuth, 2017)

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz


Hasonló könyvek címkék alapján

Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak
L. Ma The: Anti-Murphy törvények
H. Jackson Brown: Kis útmutató az élethez
Clarissa Pinkola Estés: Farkasokkal futó asszonyok
Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem
Anthony De Mello: Szárnyalás
Kurt Tepperwein: Mentáltréning
Lin Yutang: Az élet sója
Berente Ági: Élet, halál, karma
Derek Fagerstrom – Lauren Smith: Mit hogyan