20. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Hygge 378 csillagozás

A dán életérzés, amely boldoggá tesz
Meik Wiking: Hygge

Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge.
Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk.
Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés.
A rengeteg érdekes információ és összefüggés mellett a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Kossuth, Budapest, 2017
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630988759 · Fordította: Vágó Nándor

Enciklopédia 64

Szereplők népszerűség szerint

dán

Helyszínek népszerűség szerint

Deres · Koppenhága · Dánia


Kedvencelte 34

Most olvassa 33

Várólistára tette 264

Kívánságlistára tette 347

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Katotoka>!
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Elvarázsol a dán életérzés, ez már a Lykke-nél is tiszta volt.
Így az író azon kötete után nagy erőkkel vágtam bele a Hygge-be.
A könyv olyan érzéseknek adott nevet a Hygge által, amit eddig nem tudtam kifejezni összefoglalva, mégis éreztem, rajongtam érte.
Hisz a Hygge ott van minden meghitt pillanatban, a gyertyalángban vagy az igazi karácsonyban. Hygge egy jól megvilágított tér, egy puha takaró, egy nyugodt, családi vacsora (finom aprósütemény) vagy valamilyen közösségépítő program. Hygge maga az egész érzés. És ezt a dánok mesterien, kínos óvatossággal ügyelik, végzik.
Számukra a zord, északi vidéken, ahol van zöld és fehér tél nagyon NAGYON fontos, hogy meg legyen ennek az összetartozásnak, meghittségnek az atmoszférája. Komolyan. Képesek nem enni egy érreremben mert nem Hyggelig (remélem jól írtam) vagyis nem adja át a hygge érzését.
Jónak tartom, hogy a könyv helyi jellegzetes recepteket is tartalmaz, habár olyan idegenek tőlünk, hogy a forralt boron kívül nem hiszem hogy bármit elkészítenék.
A kötet szépen, aprólékosan felépített, a Hygge minden szintjébe belemegy. Habár a fél csillag levonás azért jár, mert a vége felé már túl is tolja az egészet kissé Wiking, valamiféle jóhiszemű,a téma iránti dán fanatizmussal meghintve.
Összességébenezt is érdemes elolvasni annak, akit érdekel Dánia, az egész Hygge, mert azt mondom ez a mesés borítós, letisztult kötet alapdarab a témában.
Ennél jobban már csak az lehet Hygge, ha elmész Dániába.

meseanyu P>!
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Érdekes, hogy nagyon sok szempontból hyggelig az életem, mégis vannak pontok, ahol nem tudok kapcsolódni ehhez az egyébként nagyon szimpatikus életfelfogáshoz. Gyertyát nem gyújtok például már egy ideje, és ha lesz kandallónk, csak látványkandalló a füst miatt. Lámpában is a hideg fényűeket szeretem. Biciklizni csak a szabadidőmben szeretek, nem járnék vele munkába, bevásárolni, mert macerásnak érzem. De szeretem a párnákat, plédeket, a bekuckózást egy könyvvel és forró itallal, a társasjátékozást, úgyhogy volt sok olyan pont is, amiben magamra ismertem. Összességében azt gondolom, hogy szép ez a könyv, meg azoknak, akik nehezebben engedik el magukat, talán hasznos is, de a dánok szerintem nem ettől boldogabbak. Hanem attól, hogy kevesebbet dolgoznak, többet vannak együtt a családdal, barátokkal, nagyobb a bizalom a társadalomban, és kisebbek a különbségek. Ez utóbbiakra kellene nagyon rágyúrni nálunk is, hátha a magyarok is boldogabbak lennének.

6 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

A Hygge maga a hygge. :D Ezt a könyvet elolvasni hygge volt.
Egy jó kávézás egy kellemesen meleg helyen, barátokkal igazi hygge tevékenység.
Egy könyvnyi hyggelig érzést és tevékenységet és konkrét példát kapunk arra vonatkozóan hogyan csinálják ezt a dánok. Mitől lesz hygge valami.

Az is lehet, hogy nálunk is nagyon sok hygge dolog van, csak szerintem a dánok jobban tudnak örülni az apróságoknak, mint mi. Mondhatnánk, hogy könnyű nekik…

Bővebben a könyvről: https://konyvutca.blogspot.hu/2018/03/dekoralom-es-hygge.html

5 hozzászólás
Linszyy P>!
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Nagyon régóta vadászok erre a könyvre. Csodaszépen illusztrált, és kívülről is süt belőle a dán életérzés. Szerintem nem feltétlenül arról szól, hogy miért a dánok a legboldogabbak, erre a kérdésre vannak kidolgozottabb könyvek is válasznak, de én inkább a hyggéről szerettem volna sokat megtudni, és erre ez a kötet nagyon jó volt. Megtudjuk a legfontosabbat: hogy hyggét bárki bárhol teremthet magának, a lényeg, hogy olyan dolgokat csináljon és olyan dolgokkal vegye körül magát, ami komfortos, pihentető és boldogságot adó számára.
Ez a könyv önmagában ezt adta nekem, élvezet volt olvasni, és mivel a karácsony is helyet kap benne, így az ünnepekre is jó választás volt. Ha valaki semmit nem tud a hyggéről és a dánokról, ez jó kezdés lehet.
Viszont látok itt molyon sok negatív értékelést, az egyiket csilalgoztam is, mert jókat nevettem rajta. :D És szerintem ez mutatja a legjobban, hogy mindenkinek mást ad egy könyv. Engem olyan állapotban talált meg, amikor nagyon tudtam értékelni, de más időszakomban valószínűleg én is kötekednék és az író hangját is fellengzősnek és negatívnak érezném. Ez a könyv tehát jó példa arra, hogy egy könyv többszöri olvasásra is mást adhat az olvasónak, és egyáltalán nem vagyunk egyformák, így nem érdemes csak a százalék alapján leírni egy könyvet. :)
https://youtu.be/BtQqjg23Y0A

Trudiz >!
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Szinte már a bevezetőt olvasva is rám telepedett egyfajta jó-várás, nyugalom. A hygge érzésének megfogalmazására tett próbálkozások is elvarázsoltak.
Úgy érzem, a dán életérzésnek egyik titka az, hogy fokozottabban tudnak örülni az egyszerű dolgoknak, megélt kedves pillanatoknak. Másik alapvető elvük az, hogy a munka- és pihenőidőt tudatosan beosztják, és megadják a módját az igazi pihenésnek, kikapcsolódásnak. Fontos az az elgondolásuk is, mely szerint mindenki egyenlő.
A természetszeretetük is meghatározó.
Csepegtet még a kultúrából, ötleteket, recepteket ad, színes fotóival, rajzaival felvidít.
Szerintem mindannyiunknak lehet egy kis minidániája, boldogsában való kiteljesedése, ha tudunk örülni mindennapi kis dolgoknak. :)

cseri>!
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Végre én is elolvastam egy ilyen hyggés könyvet. :) Jobban tetszett, mint vártam, szép könyv, szép képek, a szöveg pedig jó stílusú, vicces. A hygge persze nem oldja meg az igazán nagy problémákat, de szimpatikus, introvertáltaknak talán különösen. És hát jön a tél, ez a fénytelen, szürke, hó nélküli, hosszú, nyomasztó időszak. Legalább olyan borzasztó ez már nálunk is, mint Dániában lehet. A hyggét pont ennek a túlélésére találták ki. Azt még nem tudom, az életem hogy lesz hyggébb mindezek után, gyertyát gyújtani például biztos hogy továbbra sem fogok, de majd télen olvasgatom takaró alatt a további hyggés és fikás könyveket, és majd egyszer csak nagyon hyggelig lesz minden. :D

9 hozzászólás
Málnika >!
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

A Hygge nem más, mint a mindennapi boldogság megélése. Lényege tulajdonképpen aktuális kedvencemen, a mindfulness-en alapul, hiszen a jelen pillanatban levő egyszerű élvezeteket figyeli, ízlelgeti. Célja, hogy ne csak létezzünk, hanem meg is éljük a pillanatot. Rávilágít, hogy bár a dánoknál a hygge része a gyertya, a kávé és a meleg takaró, mégsem a tárgyak tesznek igazán boldoggá, hanem a társas élmények és a minket körülvevő varázslatos hangulatok.

Maga a hygge nagyon jó, azonban a könyv terjedelme jóval hosszabbra sikerült, mint a tényleges tartalom. Ami az első lapokon nagyon hyggelig, az a könyv közepétől unalmassá, agyonismételtté válik. Olvasás közben pedig attól sem lehet elvonatkoztatni, hogy dánok életvitele teljesen más, mint a mienk. A legtöbb magyar munkahely által megkövetelt 24 órás elérhetőség például elég kevés teret ad a hygge-nek. Ennek ellenére kíváncsian várom, hogy mikor születik meg a magyar „Meghittség” könyv, mikor jövünk rá, hogy az állandó rohanás és online jelenlét mellett az élet az, amiről lemaradunk.

2 hozzászólás
Brigi__>!
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kellemes kis olvasmány volt.
Érdekes, hogy egy olyan dolog, mint a boldogság ilyen szinten körülírható.
Az ember nem is gondol bele, mennyi boldog pillanatot szalaszt el az életében pusztán azért, mert rohan. Sajnos én is bűnös vagyok, de ez a könyv egy kicsit rávilágít arra, hogy az élet apró örömei, a boldogság tényleg a kis dolgokban rejlik. Az éppen megélt pillanatokban!

Sajnos ettől függetlenül nekem kicsit sok volt a könyv közepénél az ismétlés/visszautalgatás emiatt a minusz fél csillag.

4 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

A dánok a legboldogabbak a világon, vajon mi lehet a titkuk? Na persze a magas életszínvonal, a nem túl stresszes mindennapok adottak náluk, mint minden skandináv államban, de ők mégis tudnak valamit, amit a többiek nem. Meg tudják találni a boldogságot a hétköznapokban, van is erre egy szavuk: hygge. Meik Wiking boldogságkutatóként dolgozik, és ebben a meglepően olvasmányos és kedves könyvben összefoglalja nekünk, mit is jelent ez a kifejezés, hogyan hatja át a dánok életét ez a gondolkodásmód. Semmi túltolt életmód tanácsadás, amelyekkel teli a padlás, ez egy laza és minimalista kötet, amelyben benne van mégis minden, amiért a dánok annyira jól érzik magukat a bőrükben. Aki eddig nem érzett ingerenciát arra, hogy ellátogasson Koppenhágába, viharsebesen felül fogja vizsgálni ezt az álláspontját, mert bár nagyon sok pratikus tanácsot és receptet kapunk a boldog(abb) élethez, azért mégiscsak tennénk egy hyggetúrát a városban, ennénk egy finom sütit a La Glace cukrászdában, sétálnánk egyet az új kikötőben, a Tivoli-kertben, csónakáznánk Christianshavn-ban, és a könyvtár bár sem maradhat ki a sokszínű programból. Addig is, amíg ezt a túrát sikerül kivitelezni, nagyon sok jó ötletet kapunk arra, hogyan érezhetjük magunkat jobban, sokkal egyszerűbben, mint gondolnánk.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/05/27/konyvajanlo_mei…

1 hozzászólás
Kovaxka P>!
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Korszakalkotó tartalmat nem várok az ilyen jellegű könyvektől, de kellemes olvasmány volt, jobban tetszett, mint a Lagom. Talán azért volt vonzóbb, mert a Boldogságkutató Intézet munkatársa szemlátomást imádja a munkáját és az eredményei átadását. Kiegyensúlyozott és jó a stílusa, sőt humora is van. Szóval hyggelig. Többször jártam Dániában, imádom a dán designt és a hozzáállásukat az élet dolgaihoz. Jót nosztalgiáztam olvasás közben és mulattam az (ön)ironikus megjegyzéseken. Szerettem az ízléses illusztrációkat, a tördelést, a borítót is.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Nadjaa P>!

Cundoko (Japán): Állandóan könyveket vásárolni, amiket soha nem olvasunk el.

39. oldal, 2. fejezet - Tíz egyedi szó és kifejezés a világ körül (Kossuth, 2017)

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
7 hozzászólás
Trudiz >!

[…] a biciklizés egészségesebbé és boldogabbá tesz.

254. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: kerékpár
11 hozzászólás
gwyneira P>!

Boldogságot nem vehetünk magunknak, de süteményt igen, és az majdnem ugyanaz.

82. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
2 hozzászólás
Jeffi P>!

Azt mondják, a szuperhőseink sokat elárulnak rólunk. Az amerikaiaknak ott van Superman, Pókember és Batman. A dánoknak pedig… nos… a Sütiember.

76. oldal, Negyedik fejezet - Evés és ivás / Kagemand (Kossuth, 2017)

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: Pókember (Peter Parker) · Superman
grgrnt>!

Korunk egyik legnagyobb filozófusát idézve – tudniillik Micimackót –, akitől azt kérdezték, hogyan kell betűzni egy bizonyos érzelmet: „Azt nem betűzik, azt érzik".

6. oldal (Kossuth, 2017)

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: Micimackó
theodora>!

A kávé és a hygge közti kapcsolat nyilvánvaló a dán nyelvben. A kaffehygge – egy újabb összetett szó, ezúttal a „kávé” és a „hygge” főszereplésével – mindenütt felbukkan. …
Így azt mondhatjuk, hogy bár el lehet képzelni a hyggét kávé nélkül, nem érdemes. Van abban valami megnyugtató, ha egy csésze forró kávét tartunk a kezünkben. Határozottan elvezet a hyggéhez.

81. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: kávé
2 hozzászólás
theodora>!

A hygge a felelősségteljes, stresszes, törtető felnőtt énünknek ad pihenőt. Nyugi, csak egy kis ideig. Arról szól, hogy egy egyszerű élvezetben megéljük a boldogságot, és tudjuk, minden rendben lesz.

131. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: hygge
Nadjaa P>!

Pár éve meglátogattam egy barátomat és a családját. A kislánya négyéves volt akkor, és vacsora közben ezt kérdezte tőlem: „Neked mi a foglalkozásod?”
„Azt keresem, mitől lesznek az emberek boldogok”, válaszoltam. A kislány megvonta a vállát, és így felelt: „Ez egyszerű, az édességtől.”

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Trudiz >!

Egy jó könyv társaságában kikapcsolódni: ez a hygge gondolatának egyik sarokköve.

126. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: hygge
meseanyu P>!

A politikai vezetőket manapság a világon mindenütt egyre inkább érdekli, miért boldogabbak egyes társadalak a többinél. Egyes országok elkezdtek lépéseket tenni a társadalom sikerességének mérésére – nemcsak a gazdasági növekedés alapján, hanem hogy mennyit javult az életük az életszínvonal és életminőség tekintetében is. Mindez annak a következménye, hogy az utóbbi években a bruttó hazai összternéket (GDP) már nem a fejlődés elsődleges mutatójának tekintik. A gondolat azonban nem új. Ahogy Robert Kennedy rámutatott, több mint negyven évvel ezelőtt:
„A bruttó hazai termék nem veszi figyelembe gyermekeink egészségét, oktatásunk minőségét vagy a játék élvezetét. Nics benne költészetünk szépsége vagy a házasságaink erőssége; nyilvános vitáink intelligenciája vagy a köztisztviselők becsületessége… röviden; mindent mér, kivéve azt, amiért élni érdemes.”

270. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: Robert Francis Kennedy

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

James Clear: Atomi szokások
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Summer Rayne Oakes: Barátom, a filodendron
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Marie Kondo: Tiszta öröm
Fiáth Titanilla – Heller Ágnes – Popper Péter – Réz András: Hová tűnt a nyugalom?
Giulia Enders: Bélügyek
Hidasi Judit: Na és, hogy tetszik Japán?
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!