Hygge 51 csillagozás

A dán életérzés, amely boldoggá tesz
Meik Wiking: Hygge

Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge.
Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk.
Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés.
A rengeteg érdekes információ és összefüggés melletta a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén… (tovább)

Eredeti mű: Meik Wiking: The Little Book of Hygge

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Kossuth, Budapest, 2017
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630988759 · Fordította: Vágó Nándor

Enciklopédia 15

Helyszínek népszerűség szerint

Deres · Dánia


Kedvencelte 5

Most olvassa 34

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 188

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Trudiz P
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Szinte már a bevezetőt olvasva is rám telepedett egyfajta jó-várás, nyugalom. A hygge érzésének megfogalmazására tett próbálkozások is elvarázsoltak.
Úgy érzem, a dán életérzésnek egyik titka az, hogy fokozottabban tudnak örülni az egyszerű dolgoknak, megélt kedves pillanatoknak. Másik alapvető elvük az, hogy a munka- és pihenőidőt tudatosan beosztják, és megadják a módját az igazi pihenésnek, kikapcsolódásnak. Fontos az az elgondolásuk is, mely szerint mindenki egyenlő.
A természetszeretetük is meghatározó.
Csepegtet még a kultúrából, ötleteket, recepteket ad, színes fotóival, rajzaival felvidít.
Szerintem mindannyiunknak lehet egy kis minidániája, boldogsában való kiteljesedése, ha tudunk örülni mindennapi kis dolgoknak. :)

>!
Baráth_Zsuzsanna MP
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

A dánok a legboldogabbak a világon, vajon mi lehet a titkuk? Na persze a magas életszínvonal, a nem túl stresszes mindennapok adottak náluk, mint minden skandináv államban, de ők mégis tudnak valamit, amit a többiek nem. Meg tudják találni a boldogságot a hétköznapokban, van is erre egy szavuk: hygge. Meik Wiking boldogságkutatóként dolgozik, és ebben a meglepően olvasmányos és kedves könyvben összefoglalja nekünk, mit is jelent ez a kifejezés, hogyan hatja át a dánok életét ez a gondolkodásmód. Semmi túltolt életmód tanácsadás, amelyekkel teli a padlás, ez egy laza és minimalista kötet, amelyben benne van mégis minden, amiért a dánok annyira jól érzik magukat a bőrükben. Aki eddig nem érzett ingerenciát arra, hogy ellátogasson Koppenhágába, viharsebesen felül fogja vizsgálni ezt az álláspontját, mert bár nagyon sok pratikus tanácsot és receptet kapunk a boldog(abb) élethez, azért mégiscsak tennénk egy hyggetúrát a városban, ennénk egy finom sütit a La Glace cukrászdában, sétálnánk egyet az új kikötőben, a Tivoli-kertben, csónakáznánk Christianshavn-ban, és a könyvtár bár sem maradhat ki a sokszínű programból. Addig is, amíg ezt a túrát sikerül kivitelezni, nagyon sok jó ötletet kapunk arra, hogyan érezhetjük magunkat jobban, sokkal egyszerűbben, mint gondolnánk.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/05/27/konyvajanlo_mei…

1 hozzászólás
>!
Jeffi SP
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Röviden, és tömören:
Dániába akarok költözni! A dánok jó fejek, tök jó felfogásuk van, és annyi jó dolog van ebben a könyvben, ami meghozza az ember kedvét, hogy fogja a cókmókját, és költözzön a dánokhoz :D

Bővebben: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2017/06/meik-wiking-hygge.html

14 hozzászólás
>!
lilaköd P
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Ez lehet az új őrület.
A dán életérzés.
Élvezni a pillanatokat, tudatosan figyelni a mindennapokban megbújó apró örömökre. Esküsznek a fény hangulatjavító hatására, a finom ételekre, italokra valamint a jó társaságra. De mindezt a lehető legegyszerűbb, minimalista stílusban.

1 hozzászólás
>!
_Fanny_ P
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Ez a könyv fantasztikus volt! Igazából semmi misztikum nincs benne, pont arról szól, amire a leírás alapján számítani lehet, és a lehető legprecízebben járja körbe az író a hygge fogalmát. Annyira meghozta a kedvet a gyakorlásához, hogy már alig várom, hogy ősz legyen annak ellenére, hogy a hygge nyáron is átérezhető.
Gyönyörűek voltak benne a képek, a tagolása is laza és emészthető volt, pont jó volt, hogy ezt vittem a nyaralásra, mert így meghozta a késő esti olvasások kuckózós hangulatát. Sok könyv túl van misztifikálva, és sokszor érzem, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja. Na ez nem az a könyv. Gyönyörű, informatív, eszméletlen aranyos és tényleg elrepít a teázós, gyertyázós, pokrócos Novemberbe.
Totális kedvenc!

>!
theodora 
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

A könyv logikusan épül fel – körbejárja a fogalmat, a dán mindennapok érdekességeit, a hygge alkotóelemeit az ételektől kezdve a ruhákon át a baráti összejövetelekig. Recepteket is találunk a könyvben, kimondhatatlan nevű ételekkel, amik az igazi dán konyha részeit alkotják.

>!
l2njpx
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Jajj, Dánia, Dánia….. hány éve is vagyódom utánad!!! De egyelőre drága vagy nekem. De én dán lélek vagyok… csak a gyertyát nem szeretem:-)

>!
tizkicsikonyv
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Mit is jelent a hygge? Nehéz ezt szavakba önteni, de nagyjából azt az életérzést öleli fel, amelyet leginkább a boldogsággal, a harmóniával, a jólléttel azonosíthatunk. A hygge egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja az élet mindennapi apró örömeit, azt, amikor valóban megéljük a pillanatot, amikor tudatosan igyekszünk kialakítani az életünkben azokat a momentumokat, amelyek a biztonságot jelentik, amelyek – legyünk nyálasak és mondjuk ki – a lelkünket simogatják.

Mivel mindannyian mások vagyunk, így értelemszerűen mindannyiunk számára mást jelent a hygge is. Nincs erre bevált recept, inkább érdemes úgy tekinteni rá – és a könyvre is – mint egyfajta alapreceptre, amit ki-ki a maga ízlésére formál a saját kultúráját és preferenciáit figyelembe véve.

Hiszen akarhatunk pontosan úgy élni, mint a világ legboldogabbnak kikiáltott népe, a dánok, de nem fogunk tudni. Azért mert magyarok vagyunk (mármint nyilván magamból indulok ki), és ez nem jelenti azt, hogy mi nem lehetnénk akár ugyanolyan boldogok, mint a dánok – csak épp a magunk módján, a magunk hagyományaival, hiszen az egész hyggeség csak így lehet hiteles. Ezért mondom tehát, hogy a hygge megteremtésére nincs mindenki számára bevált recept, ezt ki-ki a maga módján érheti el, a könyv azonban remek kiindulópontot és kapaszkodót jelent ezen az úton, sok-sok remek tippel és érdekes megállapításokkal.

Bővebben: http://tizkicsikonyv.blogspot.hu/2017/07/a-boldogsag-uj…

>!
szaboagi
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Ez a könyv tökéletesen hyggelig – erőteljesen hozza a hygge öt dimenzióját:
íze a frissen sült, forró kalácsé, amely olvasás közben sült a konyhában,
hangja Agnes Obelé,
illata az új könyvé,
tapintása a különleges lapoké, amelyekre nyomták,
és látni is a hygget: a rajzok, a színek, a betűtípus, a kötés, tehát a könyv egésze egyértelműen hyggelig.

>!
Knekató
Meik Wiking: Hygge

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Esztétikailag minden rendben vele, jó volt kézbe venni, és jó volt lapozgatni. Gyorsan lapozható, és könnyen érthető, amit az író közölni akar, tehát belsőleg is rendben minden. Magam is folyamatosan törekszem, hogy mind én, mind a környezetem jól érezze magát, és jó volt megbizonyosodni róla, hogy jó az irány, csak valahogy meg kéne győzni a körülöttünk élőket, hogy lazítsanak, és próbálják élvezni az életet. Persze a meggyőzés már nem hygge, marad a személyes példamutatás és a szolid rávezetés. Azért ahhoz, hogy lazán boldogok lehessünk, kell az anyagi biztonság, de tény, hogy az életminőségünket akkor is jobbá tehetjük, ha anyagilag gondjaink vannak, csak ez utóbbi tény mindig valamilyen szinten ránk nehezedik.


Népszerű idézetek

>!
Jeffi SP

Azt mondják, a szuperhőseink sokat elárulnak rólunk. Az amerikaiaknak ott van Superman, Pókember és Batman. A dánoknak pedig… nos… a Sütiember.

76. oldal, Negyedik fejezet - Evés és ivás / Kagemand (Kossuth, 2017)

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: Pókember · Superman
>!
theodora

A kávé és a hygge közti kapcsolat nyilvánvaló a dán nyelvben. A kaffehygge – egy újabb összetett szó, ezúttal a „kávé” és a „hygge” főszereplésével – mindenütt felbukkan. …
Így azt mondhatjuk, hogy bár el lehet képzelni a hyggét kávé nélkül, nem érdemes. Van abban valami megnyugtató, ha egy csésze forró kávét tartunk a kezünkben. Határozottan elvezet a hyggéhez.

81. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: kávé
2 hozzászólás
>!
Trudiz P

(…) a biciklizés egészségesebbé és boldogabbá tesz.

254. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: kerékpár, bicikli
5 hozzászólás
>!
theodora

A hygge a felelősségteljes, stresszes, törtető felnőtt énünknek ad pihenőt. Nyugi, csak egy kis ideig. Arról szól, hogy egy egyszerű élvezetben megéljük a boldogságot, és tudjuk, minden rendben lesz.

131. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: hygge
>!
grgrnt

Korunk egyik legnagyobb filozófusát idézve – tudniillik Micimackót –, akitől azt kérdezték, hogyan kell betűzni egy bizonyos érzelmet: „Azt nem betűzik, azt érzik".

6. oldal (Kossuth, 2017)

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: Micimackó
>!
theodora

A hygge az a faja együttlét, ami illik az introvertáltakhoz: anélkül tölthetnek el egy pihentető és meghitt estét néhány baráttal, hogy túl sok társaságban és tevékenységben lenne részük.

67. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

>!
Nadjaa

Cundoko (Japán): Állandóan könyveket vásárolni, amiket soha nem olvasunk el.

39. oldal, 2. fejezet - Tíz egyedi szó és kifejezés a világ körül (Kossuth, 2017)

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
>!
Nadjaa

Pár éve meglátogattam egy barátomat és a családját. A kislánya négyéves volt akkor, és vacsora közben ezt kérdezte tőlem: „Neked mi a foglalkozásod?”
„Azt keresem, mitől lesznek az emberek boldogok”, válaszoltam. A kislány megvonta a vállát, és így felelt: „Ez egyszerű, az édességtől.”

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

>!
Trudiz P

Külföldieknek a dán úgy hangzik, mintha egy német beszélne forró krumplival a szájában. Csak hogy igazságosak legyünk: a megengedőbbek egy influenzás fóka hörgéséhez hasonlítják.

26. oldal

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz

>!
Nadjaa

Sok dán úgy beszél a tésztáról, mintha az a kisbabája lenne, akiről gondoskodnia kell. A kovászolt tészta tulajdonképpen egy ehető tamagocsi.

78. oldal, Negyedik fejezet - Evés és ivás / Csináld magad (Kossuth, 2017)

Meik Wiking: Hygge A dán életérzés, amely boldoggá tesz


Hasonló könyvek címkék alapján

Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak
L. Ma The: Anti-Murphy törvények
H. Jackson Brown: Kis útmutató az élethez
Clarissa Pinkola Estés: Farkasokkal futó asszonyok
Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem
Anthony De Mello: Szárnyalás
Kurt Tepperwein: Mentáltréning
Lin Yutang: Az élet sója
Berente Ági: Élet, halál, karma
Derek Fagerstrom – Lauren Smith: Mit hogyan