Az ​emlékteremtés művészete 1 csillagozás

Meik Wiking: Az emlékteremtés művészete

"Némelyik ​nap csak úgy tovatűnik anélkül, hogy bármi nyomot hagyna, de vannak olyan napok, amelyekre egész életünkben emlékszünk.
Emlékszel az első csókra? A legfinomabb ételre, amit valaha kóstoltál? Vagy a frissen nyírt fű illatára egy verőfényes nyári napon?
Ha valami ingerli az érzékszerveinket, ha igába fogjuk az első élmények erejét, ha tudatosítjuk magunkban érzéseinket és érzelmeinket, valószínűleg sikerül megőrizni a boldog emlékeket.
De milyen összetevők alkotják ezeket a boldog emlékeket? Miért van az, hogy egy dallam, egy illat, egy íz vissza tud minket röpíteni valamihez, amiről azt hisszük, rég elfelejtettük? Meg lehet tanulni, hogyan alkossunk boldog emlékeket, és hogyan őrizzük meg ezeket mindörökre?
A boldogságkutatás eredményeit felhasználva Meik Wiking erre tanítja meg olvasóit. Adatok és naplók, interjúk és globális felmérések, tanulmányok és pszichológiai kísérletek eredményeire támaszkodva ez a könyv megmutatja, hogyan készíthetünk… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630997294 · Fordította: Nagy Boldizsár

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Video
Meik Wiking: Az emlékteremtés művészete

Szépen, de céltalanul illusztrált könyv (két oldalt elfoglaló fotó egy vonatról, csak mert szerepelt a vonat szó a szövegben és hasonlók), ami nem mond igazán sokat, de azt szórakoztatóan teszi. Aranyos történetek vannak benne, a szerző humora néha kifejezetten jó (máskor erőltetett), a tudományos rész azonban végletekig hígított, olyannyira, hogy helyenként mintha a szerkesztő kivágta volna a kísérlet leírásárnak egy részét, hogy aztán a végeredmény értelmetlen legyen.

Ami a könyv mondanivalóját illeti, a legtöbben teljesen tisztában vannak vele, hogy mik az emlékezetes dolgok, anélkül is, hogy elolvasnának róla 280 oldalt (mínusz illusztrációk): csinálj különleges dolgokat, legyél jelen, vonódj be érzelmileg, legyenek nagy kihívásaid, csinálj olyasmiket, amik jelentőségteljesek lehetnek, és persze fotózz és meséld el őket másoknak is, hogy később jobban emlékezz. Az egyetlen újszerű dolog (amire amúgy akár gondolhattam volna magam is, csak nem tettem), hogy szagokhoz is lehet kapcsolni hangulatokat. Szóval ha nagyon jól érzed magad, és szeretnél később visszaröppenni az időben, szagolj valami szokatlant, és a szag később majd segít visszaidézni a hangulatot.

A könyv szórakoztató, de csak minimális mértékben érdemes ismeretterjesztő műként gondolni rá.


Népszerű idézetek

>!
Virág_Blogger P

A 20. század egyik legnagyobb filozófusa, Micimackó mondta: „Nem tudtuk, hogy emlékeket gyártunk, mi csak jól éreztük magunkat a bőrünkben.”

(első mondat)

>!
Saille P

Miközben ezen a mnemotechnikai rendszeren dolgoztam, épp Kanadába repültem. Annyira elmerültem abban, hogy megjegyezzem, melyik kártyalaphoz kit rendeljek, hogy az előttem levő ülés zsebében hagytam a laptopomat. Igen értem, mennyire ironikus a helyzet. Ha olvastad a Lykke – A boldogság nyomában című könyvemet, tudod, hogy nem ez az első alkalom, hogy a repülőgépen felejtettem a számítógépemet. Hogy harmadjára ne fordulhasson elő velem, újabban úgy utazom, hogy az egyik cipőmet az előttem lévő ülés zsebébe rakom.

27. oldal

>!
Virág_Blogger P

Amikor betöltöd a negyvenet, megváltozik a nyelvhasználatod is: most már nyugodtan használhatod azt a szót is, hogy „manapság”. Másképp látod a színeket: a haj nem ősz, hanem „érett szőke”. Új dolgokban leled örömödet, például miután zöldséget sütöttél, szereted nyitva hagyni a tűzhely ajtaját, hogy „egy kicsit felmelegedjen a konyha”.

6. oldal

>!
Virág_Blogger P

A kutatás során arra fókuszáltam, hogy megtudjam, miből lesz pontosan boldog emlék. Elég trükkös ez a kérdés. Hogyan kérdezel meg erről egy idegent anélkül, hogy ne emlékeztetnéd Hannibal Lecterre? „Meséljen a gyerekkori emlékeiről, Clarice.”

8. oldal

>!
Saille P

Örökítsd meg az emlékeket! Ird le, fényképezd le, vedd fel, gyűjtsd! Légy Marie Kondo főellensége!

15. oldal

1 hozzászólás
>!
Saille P

Több ma is használatos memóriafejlesztő technikát még az ókori görögök és rómaiak fedeztek fel. Ezek közé tartozik a locus technika (hely-módszer), más néven emlékpalota-módszer is. Vagy ha szereted a BBC krimisorozatát, a Sherlockot (ki ne szeretné?), akkor Benedict Cumberbatch Holmes-karaktere után „elmepalota” néven ismerheted.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Benedict Cumberbatch · Sherlock (BBC-sorozat)
>!
Flora_The_Sweaterist P

Úgy is mondhatnánk, hogy az epizodikus emlékezet a hatodik érzékünk – amivel a múltat érzékeljük. Ezzel a képességgel tudunk utazni az időben. Köszi, Marty McFly, de nincs szükségünk a 88 mérföld/óra sebességgel közlekedő DeLoreanra!

21. oldal

1 hozzászólás
>!
Virág_Blogger P

A 18. és 19. század során több doktor próbálta megtalálni a „kóros nosztalgiát okozó csontot”.

32. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kevin Horsley: Emlékezz mindenre
Schlögl Attila: Az ember feje nem káptalan?
Eckhart Tolle: Új Föld
Megan Kaye – Diane McIntosh – Jonathan Horowitz: Stressz: A feszültségoldás pszichológiája
Popper Péter: Lélekrágcsálók
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban
Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
Ryan Holiday: Az akadály maga az út
Almási Kitti: Bátran élni
Janae B. Weinhold – Barry K. Weinhold: Intimitáskerülés