Világhíres ​Miklós 11 csillagozás

Méhes György: Világhíres Miklós Méhes György: Világhíres Miklós

„Pont ​éjfélkor történt, nagy-nagy csöndességben. Elindult az égről, alászállt egy halovány csillag a földre. Szállt, meg sem pihent, míg oda nem érkezett egy szegény asszony kunyhója fölé. A kéményen keresztül becsusszant a házikóba, ott nagy fényesség támadt, aztán – mi történt, mi nem – egyszeriben gyermekké változott, de olyan széppé, amilyet még nem látott a világ.” Ez a csillagfiú Halovány Szép Miklós, aki anyja örömére egy éjjel alatt deli legénnyé serdül, és aki anyja bánatára nyomban útnak is indul, hogy megszerezze a csodás hangú varázshegedűt, és azzal vidámságot vessen, örömöt arasson az emberek között. Ezért szegődik el három kerek évre a Hegedűk Mesterének, Furtonfúró apónak a szolgálatába, ahol megtanulja a madarak énekét, az állatok szavát, a patak zúgását. Az élet titkait kitanulva ezért indul a Halál keresésére, gyalogszerrel, sólyomszárnyon. Ezért vállalkozik rá, hogy megmássza az égig érő sziklahegyet, szembeszálljon a roppant erejű kőgörgető óriással,… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
172 oldal · ISBN: 9637253297 · Illusztrálta: Helmut Arz
>!
Magor kiadvány, Budapest, 1996
200 oldal · ISBN: 9630464470 · Illusztrálta: Artz Helmut
>!
Ifjúsági, Bukarest, 1959
198 oldal · Illusztrálta: Arz Helmut

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Manawydan>!
Méhes György: Világhíres Miklós

Gyönyörűen megírt mese. Kevés író ír mívesebben Méhes Györgynél. Minden mondata simogatja az ember lelkét. Kisfiamnak olvastam este mese gyanánt!
Szépen megfogalmazott két kicsi történet….Olyan erdélyi, olyan ízes, olyan Méhes….

Virágszépe>!
Méhes György: Világhíres Miklós

Két, igazi klasszikus mesét tartalmaz a kötet, melyekben együtt van a valóság és a mesés történet, a valódi falusi élet a tündérekkel, boszorkányokkal. A Rapsonné vára kalandos, izgalmas, rejtélyekkel, varázslatokkal teli, legendát tartalmazó mese. A címadó Világhíres Miklós pedig elgondolkodtató történet a szeretetről, csodaszép elbeszéléseket olvashatunk benne a virágok, fák, vízcsöpp, madarak meséjéről, a minket körülvevő világról, melyben mindenütt megláthatjuk a békességet, bölcsességet. Természetesen a mesehősök végül győztesen kerülnek ki a kalandokból, mert ez egy igazi mesekönyv.

kucséber>!
Méhes György: Világhíres Miklós

Az ember élet út olyan, mint a Napút – 'az ekliptikán végig haladva'.
Két mese található ebben a kötetben, számomra a címadó a legkedvesebb.

„Három esztendőre szegődtél hozzám, fiam. Az első esztendőben az lesz a dolgod, hogy megismerd az erdőt. Meg kell tanulnod a madarak énekét, állatok szavát, a patak zúgását, s mire eltelt az esztendő úgy kell játszanod a hegedűn, hogy rigófüttyre rigófüttyel felelhess… ”
Virágok, fák, vízcsöpp, madarak meséjében fogalmazódik meg a mindenség – „Ládd a csillagos ég… Olyan végtelenség előtt állsz, ahová gondolat sem hatolhat el. Figyeld a csillagok titkait, elmélkedj fölöttük, nézz a végtelenség szemébe … ”

– Tudd meg, hát fiam – mondta a mester, miután végigsimított a homlokán – hogy e torony csúcsán, ég és föld között , sorsát álmodja meg az ember. Indulj hát Miklós, keresd meg Nevenincset, keresd a nagy titkot a végső dallamot… "

ÁrnyékVirág>!
Méhes György: Világhíres Miklós

Nagyon szerettem, nekem egy régi, csodaszépen illusztrált kötet van meg. A Rapsónné várát reszketve olvastam, nagyon félelmetesnek tűnt gyerekként, de most is emlékszem a hangulatára.
Kicsi keresztlányomnak is ezt a könyvet vettem ajándékba nemrég.


Népszerű idézetek

Virágszépe>!

Végtelenből jöttek s elszálltak a végtelenbe, nem maradt a világban utánuk semmi más, csak álmok lenge szövedéke s a dallam, amely örökre ott zeng az emberek szívében.

196. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Petőfi Sándor: János vitéz
Muszka Sándor: A sziklahitű király
Bosnyák Viktória: Analfa visszatér
Luzsi Margó (szerk.): Mesélj nekem tündérekről és boszorkányokról
Stig Claesson: Karin, a gonosz tündér
Sulyok Magda (szerk.): Boszorkabál
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók
Fellinger Károly: A kincsesláda
Vibók Ildi: Színház az egész világ
Fellinger Károly: A kincsesláda / The Treasure Chest