Csodálatos tündérvilág bontakozott ki képzeletünkben, hős székely legénykékkel, tüzet okádó sárkányokkal, táltosokkal meg boszorkányokkal. Elszorult szívvel (és valószínűleg tátott szájjal) követtük a mesehős sorsát az egyre növekvő veszedelmek közt, és felujjongtunk, amikor végül győzött a becsület, az igazság#." – idézi fel gyerekkorát Méhes György. És emlékezete kincsesládáját felnyitva ezúttal ő mesél. Kicsiknek és nagyoknak. Mesél a messze földön híres kovácsmester, Kalapándi apó fürge eszű, ügyes kezű, aranyszívű és rettenthetetlen lelkű kisinasáról, Szikra Ferkóról, aki minden veszedelemmel és ármánnyal dacolva nekivág hetedhét országnak, hogy megszerezze a világverő kardot, és legyőzze a szegény embereket sanyargató gonosz Toportyán királyt. Megjárja Feketeországot, átkel az égig érő üvegfalon és a fortyogó tüzes tavon, egy megzabolázott felhőszörnyeteg hátán pedig eljut Szivárványországba is…
Szikra Ferkó 16 csillagozás

Talán nyolc éves voltam, amikor először olvastam. Az óbudai főtér gyerekkönyvtárában találtam rá. Nagyon szerettük azt a könyvtárat Pipivel, nekünk kincsesbánya volt: mennyi, de mennyi könyv, amiről mit sem tudtunk! A Szikra Ferkó kezembe került kiadását Rusz Lívia illusztrálta, a Csipike óta a szívem csücske volt bármilyen rajza, illusztrációja, és ez így is maradt. (Ezért nem tudtam, nevessek vagy sírjak, amikor végre újra megjelent a könyv. Csakhogy nem az általam ismert formában, hanem egy teljesen más formában, valami hihetetlenül komor, depis rajzokkal. Az új illusztrátor Helmut von Arz lett. Nem önmagában, hanem Méhes témájához és a stílusához képest borzasztó ez a kiadás. (Egy születésnapomra exem beszerezte nekem, mert tudta, mennyire szeretem a történetét. Soha nem mondtam el neki, mert nem akartam megbántani, és tudtam, mennyire örül, hogy régi vágyakkozásomat elégítheti ki hogy bár a gesztusát nagyon értékeltem, egyszerűen képtelen voltam abban a formában elolvasni a mesét.) Azért borzasztó, mert túl reális. Túl komor. Túl depresszív. Túl nemmese. S így elvonja a lényegről a figyelmet. Mennyire nem mindegy, hogyan néz ki egy könyv!
Évekig hajkurásztam antikváruimokban azt a régi kiadást, de nem bukkantam a nyomára. Aztán valaki lefénymásolta nekem a saját példányát. Aztán valamelyik antikváriumban meg tudtam venni egy könyvtári selejtezett példányt: a könyvtár által bekötve. Jobb, mint a semmi, jobb, mint a fénymásolat. Aztán az antikvarium.hu, nem is tudom hány év után értesített, hogy az előjegyzett könyvem megérkezett. Az a kiadás, jó állapotban. Hip, hip, hip, hurrá! Egy jó ideje itt van, az enyém. Nem is tudom, örültem-e már ennyire könyvnek…
A Szikra Ferkó meseregény. De a javából. Nem azért mert mesés dolgok történnek benne, hanem azért, mert Méhes gyakorlatilag népmesét ír. Már ha ez nem lenne önellentmondás. De olyan ízes, kedves, mulatságos nép-műmesét, hogy nem tudom, ide legyek vagy vissza a lelkesedéstől. A mesék minden eleme megtalálható benne. Ezt nem magamtól tudom, hanem meseterepauta-tanfolyást végzett szerelmetesfeleségtársam mondta, aki elzárkózik mindentől, ami nem nép- hanem műmese. De tényleg mindentől. Azt mondja, a műmese kiheréli a mese lényegét, semmibe veszi a célját, a szimbólumait, az eszköztárát és a mondanivalóját. A Szikre Ferkó-t mégis elolvasta, és egyedüliként elismerőn beszél róla azóta is.
Azt hiszem, annyi bűne mégis van Méhesnek, hogy a Szikra Ferkó által leszoktatott a rövid mesékről és rászoktatott a meseregényekre. Bár neki legyen mondva, valahogy, a magam részéről már kisgyerek koromban sem szerettem igazán a népmeséket. Még a Grimm és Andersen párviadalban is egyből Andersen mellé álltam.
A Szikra Ferkó maradt tehát a toppon. Vélem, amíg élek.

@mohapapa unszolásának eleget téve kezdtem bele a Tündér Lala után ebbe a mesébe.
Ha a Tündér Lala fantasztikus, Szikra Ferkót a népmesék királynőjének vagy királyának tudnám mondani.
Olvasás közben egy olyan gazdag képi világ tárult elém, amit csak népmesék tudnak adni. El is töprengtem, honnan ez a tudás? Hogyan tud egy műmese író népmesét kanyarintani? Kutattam az interneten sehol nem leltem rá Szikra Ferkó keletkezésének hátterére, azonban hiányérzetem a könyv befejeztével elmúlt, mint ahogyan a népmesék is a rend visszaállítására törekszenek. A könyv végén ezt írja Méhes György:
„Árvátfalvi nagyanyától hallottam az első meséket. Nyaranta kiült a diófa alá, és mi, kisunokái, köréje gyűltünk, s ő mesélt, mesélt… Csodálatos tündérvilág bontakozott ki képzeletünkben, hős székely legénykékkel, tüzet okádó sárkányokkal, táltosokkal meg boszorkányokkal. Elszorult szívvel (és valószínűleg tátott szájjal) követtük a mesehős sorsát az egyre növekvő veszedelmek közt, és felujjongtunk, amikor végül győzött a becsület, az igazság.”
Méhes György meséje műmese a népmesében, ilyennel sem találkoztam még!
Hogy hogyan értékelném a könyvet? A képi világa oly annyira gazdag, hogy esténként nem tudtam olvasni, mert éjszaka is Szikra Ferkó kalandjain járt az eszem. Vele voltam a próbái során, vele küzdöttem a gonosszal. Ilyen gazdag álmaim régen voltak, mint a mese olvasása után.
Szikra Ferkó igazi mesehős, kisfiúknak, nagyfiúknak egyaránt ajánlom elolvasásra!
(Én pedig igazán szerencsésnek mondhatom magamat, amiért két ilyen remek mesekönyv rámtalát – nagy hirtelen – egymás után. :D )

Két örökérvényű könyvet szeretnék megemlíteni, melyeket először szüleim olvastak fel nekem, majd amint megtanultam olvasni, rögtön utánuk nyúltam, hogy saját kezemben tartva merülhessek el a soraik között. Az egyik Szabó Magdától a Tündér Lala, amit még Anya ismertetett meg velem.
A másikat Apától kaptam, Méhes György Szikra Ferkó című meseregényét. A megelevenedő, ezerszínű fantáziavilág, a kalandok, tanulságok és a csodálatosan szőtt mondatok varázslata mellett azt hiszem, nem túlzás azt mondani, hogy a derék Szikra Ferkó története egy életreszóló motivációt, egy alapvető szemléletmódot adott nekem, ami egész életemen végig fog kísérni. Hálás vagyok Apának, hogy már 7-8 éves koromban megajándékozott ezzel a bölcsességgel, amelyet Méhes György egy egyszerű mondatba foglalt, ámde számomra örök motivációt jelent: „(…) mindig bátran előre menj. Ha meghátrálsz, ha visszafordulsz, sohasem éred el a célodat.”

Remek mese volt, gyermekként részben ez a regény terelt át a fantasy birodalmába, szóval ezúttal is köszönet Méhes Györgynek :) Felraktam a régi borítót, szerintem mérföldekkel hangulatosabb és jobban passzol a könyvhöz.

…néha egy kicsike jó szándék erősebb lehet a leghatalmasabb gonosznál is.