Szép ​szerelmek krónikája 51 csillagozás

Méhes György: Szép szerelmek krónikája Méhes György: Szép szerelmek krónikája Méhes György: Szép szerelmek krónikája

Egy szépreményű ügyvédbojtár, aki a szóbeszéd szerint esténként ifjú hölgyek ablaka alatt ad szerenádot és egy professzor legszebb lánya egymásba szeretnek. A szenvedélyes szerelem egy életre szól, ámde évtizedeken keresztül egy fölöttébb viharos színpadon zajlik, melyen rokonok és vetélytársak ármánykodnak, hol ellenük, hol egymás ellen, hadseregek masíroznak föl s alá, tarol a spanyolnátha, és a legügyesebbeket is beszippantják a gazdasági válságok örvényei. A színpad a század első évtizedeinek Erdélye, a szerelmesek pedig nem mások, mint az író szülei, Elek és Ilon. A történeteket elmesélő családtagok egymás szájába adják a szót, így kettejük krónikájába beleszövődnek a család és a rokonság különleges románcai is, hogy aztán a regény egy olyan szerelem kibontakozásával érjen véget, melynek immár maga a szerző a hőse. Az első, emblematikus mondat foglalja össze a legszebben a regény lényegét:
„Szüleim nagyon szerették egymást, és ez a legnehezebb napjaikban is megvédte őket.”

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Lazi, Szeged, 2018
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632673615
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 963960271X
>!
Erdélyi Híradó, Kolozsvár, 2002
322 oldal · keménytáblás · ISBN: 9378045320

Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mariann_ P>!
Méhes György: Szép szerelmek krónikája

Szép szerelmek, és itt valóban nagy egymásra találások krónikája.
Nem csak az író szüleié, hanem a családban másoké is.
Vagy ő lesz a párom, életre szóló társam, vagy senki.
Történetek , szép szerelmek közt egy kis valóság a jóléttel, majd küzdelmekkel teli életről, egy kis erdélyi valóságábrázolás, szóval ez egy kedves könyv, már ami a nagy szerelmeket illeti .

encus625 P>!
Méhes György: Szép szerelmek krónikája

Az egri könyvklub következő eseményére választottam ezt a könyvet elsősorban a címe miatt. Nagyon megtetszett a címe és a fülszöveg is olvasásra sarkallt.
Az első harmada nagyon tetszett, 2 fiatal találkozik és kb. első látásra egymásba szeret. De ennek még a századforduló környékén is megvolt a maga bája, udvarlás, tánc egy bálon, szerenád, közös hallgatások a családi ebéd után, szülők beleegyező nyilatkozata majd az esküvő. Aztán jön egy nem várt háború, majd Trianon és nehéz megmagyarázni a gyereknek, hogy bár ő magyar, ott él, ahol eddig, de mégis másik országban, mint korábban.
Igaz történet, az író saját szüleinek és rokonainak a történetét írja meg az érintettek és saját emlékei alapján.

>!
Erdélyi Híradó, Kolozsvár, 2002
322 oldal · keménytáblás · ISBN: 9378045320
Ėva71>!
Méhes György: Szép szerelmek krónikája

A könyv története az író szüleinek és szép szerelmének állít emléket. Nemcsak a szülők, de a nagyszülők és az egész család életét megismerhetjük. A család Székelyudvarhelyen és Kolozsvárott élt, a könyv történelmi háttere is igen viharos I. világháború, Trianon, gazdasági válság. Nekem újszerű volt ez az olvasási élmény, kevés ebben a korszakban játszódó regényt olvastam. Kellemes, olvasmányos és a figyelmemet végig fenntartó történet.

christine I>!
Méhes György: Szép szerelmek krónikája

A vége egy hatalmas méretű sokkot és ürességet hagyott maga után. Hogy mikor lesz ebből bővebb beszámoló, azt nem tudom, de az tuti, hogy többször is a kezembe fogom venni ezt a könyvet, mert túl nagy nyomot hagyott bennem ahhoz, hogy ez ne így történjen…
    
Szóval.
Még mindig nem tudom, hogy mit mondjak. Vagy tegyek. Vagy csak úgy… kijelentsek.
A Bölcs Diákra kellett elolvasnom, és tekintve, hogy a Honfoglalókból csak én szeretek olvasni… Szóval Tina már megint magára vállalt mindent, mert nem volt jobb dolga. Well.
FANTASZTIKUS VOLT. Komolyan mondom. A Sütő könyv is tetszett, amit tavaly adtak fel – az az első olyan szépirodalmi alkotás, ami igazán a szívem csücske lett –, de ez… ez csodaszép volt.
Eddig azt hittem – rossz tapasztalatok miatt –, hogy az életrajzi beütésű könyvek unalmasak és… feleslegesek. Igen, ezt gondoltam. Aztán jött Sütő András, és mindent megváltoztatott, aztán csatlakozott hozzá Nagy Elek is, és máris boldogan tekintek a magyar irodalomra. Kötelező volt mindkettő, de nem éreztem a kényszert, mint a Fanninál vagy a Törökországi leveleknél.
Ezt a könyvet mindenkinek legalább egyszer el KELL olvasnia. Szeretem. <3

Luzs>!
Méhes György: Szép szerelmek krónikája

Olyan volt, mint a „kosztümös” könyvek, amiket szoktam olvasni, csak épp ismerős környezetben játszódott. Könnyed, olvasmányos stílus, kedves párbeszédek.
Féltem a világháborús jelenetektől és az impériumváltás mindennapjainak leírásától – de hiába, nem volt semmi megrázó vagy komoly, olyannyira nem, hogy még hiányolni is elkezdtem. Hiába, a gazdagok élete azért mindig jobb, mint a szegényeké. off

anni_olvas>!
Méhes György: Szép szerelmek krónikája

Gyönyörű regény, egyszer mindenkinek el kellene olvasni egy hasonlót.
Nem vagyok az a típus, de ennek a regénynek a végén sírtam…. Lehet, érzékenyebb pillanatomban kapott el…. Sirattam Méhes György szüleit, sirattam Lórit és sirattam a gyönyörű, egyszervolt Magyarországot…..

(bővebben a linkeknél)

Dorqa>!
Méhes György: Szép szerelmek krónikája

Nagyon kellemes olvasmány, különösebb mélységek és lenyűgöző karakterek nélkül. A monumentalitás igényét mellőző igazi családi krónika. Az író szüleinek az életét ismerhetjük meg a XX. század eleji Erdélyben (a történetek fő helyszíne Kolozsvár és Udvarhely). Több elágazás/epizód segítségével pedig a család többi tagjának az életútját vagy ennek egy-egy jelentősebb részét mutatja be az író. A történelmi háttér szerintem a megfelelő mértékben jelenik meg, és szövődik össze a szereplők egyéni sorsával. A könyvnek van egy jellegzetes hangulata, ami leginkább a különböző szerelmi történeteknek köszönhető, bár ezeken át egy teljes társadalmi lenyomatot is kapunk a ’10-’20-as évekből. Én csak elfogult tudok lenni ezzel a könyvvel kapcsolatban, ugyanis meggyőződésem, hogy rossz korszakban születtem, a családregények a gyengéim, meg hát otthon játszódik, Erdélyben :) Az egyetlen, számomra zavaró tényező, a hirtelen narrátor/mesélő perspektíva váltások: olvasás közben, éppen amikor már teljesen beleélted magad a múltbéli történetbe, egyszer csak jön egy kizökkentő narrációs elem, mint például: „adjuk át a szót Édesapámnak”. Ilyenekből sok van, és ezek szerintem megszakítják a mesélés természetes folyamát, és kirángatják az olvasót a ritmusból. Ettől eltekintve, ha a megfelelő olvasóra talál a megfelelő hangulatban, akkor belelopódzik az ember szívébe, és azon veszed észre magad, hogy mosolyogva lapozod egyik oldalt a másik után, mert szinte mindenhol fellelhető benne valami nagyon kedves, emberi mozzanat.

Joeymano>!
Méhes György: Szép szerelmek krónikája

Gyönyörű szerelmek krónikáját olvashatjuk a 20. szd. elejéről, ahol még egy kézcsók is tabunak számít. Ebben a korban jár el egy forró táncot Lóri és Elek, ami örökre egymáshoz kapcsolja őket. Mindig jó ilyen szerelem első látásra kapcsolatokról olvasni. Pláne, h alig száz éve volt és mennyire óvatosak voltak akkor az emberek, ma meg, csak próbáljunk ki mindent a kapcsolatunkban, mielőtt összeadatnánk magunkat…
Nekem nagyon tetszett, délutáni lazításnak nagyon szuper.

DTimi>!
Méhes György: Szép szerelmek krónikája

Igazi családi krónika. Sok életet, szerelmet szeretne bemutatni, de egy adott pillanatban csak felsorolás lesz az egészből. Szinte már nem is tudtam a sok név kihez tartozik. Jobb szerettem volna ha esetleg kevesebb történetet mutat be az író, de azt részletesebben.

vvera>!
Méhes György: Szép szerelmek krónikája

Igazi kikapcsolódás volt olvasni ezt a könyvet, a lelkem hullámait úgy elsimította, mintha olajat öntöttek volna rá. Szép a nyelvezete, olvasmányos és, érdekesek a történetek. Egy nagy mesemondó igazi erdélyi derűje hatja át, terápiának sem utolsó.
A könyv, mint regény az utolsó 80 oldalon inkább egy anekdota gyűjtemény lesz, ezt is kellemes olvasni, de a regény szerkezet itt már megbomlik. Egy csillagot ezért vontam le.


Népszerű idézetek

Dorqa>!

– Hidd el, sokkal több a jó ember, mint hiszed.

326. utolsó oldal

4 hozzászólás
Dorqa>!

– Gyerekek, ez életünk nagy lehetősége. Ha borúlátóan számolom, három év kell a felszámolás befejezéséhez. Ez azt jelenti, hogy három év múlva ötszörös milliomos leszünk.
– Adja Isten!
Isten azonban nem adta, illetve ezúttal is óvakodott attól, hogy beleavatkozzék a bankügyekbe.

319. oldal

Dorqa>!

[Mária román királyné] Számos szép előkelő hölggyel kiment Párizsba és megpuhították a francia, angol és amerikai diplomatákat. Legalábbis így beszélik mindenfelé. Ezekből az időkből származik a mondás: „Új területeket általában karddal szereznek, Romániák hüvellyel is sikerült”. Persze, ennek semmi nyoma nem maradt a hivatalos okiratokban. De hát a politikai pletyka ragadósabb, mint a méz.

182. oldal

Chillingó>!

Egy tapasztalt asszonynak számtalan eszköze van arra, hogy előbb pókhálóval, majd selyemszállal, végül hajókötéllel gúzsba kösse a kijelölt férfiút.

Chillingó>!

Biológiai optimizmus, hogy a fiatalság rendíthetetlenül reménykedik az örökké tartó boldogságban.

Gádorka>!

A következő élményem a karácsony volt.Tudtam, hogy nemsokára jön az angyal. Az egész napot az ablakban, a függöny mögé rejtőzve töltöttem. Lestem az angyalt.

156. oldal

vvera>!

Szűzdohány.
– Érzik rajta, hogy a finánc szeme nem csúfolta meg.
És a két törvénytisztelő férfiú egyetértett abban, hogy a fináncot becsapni, bocsánatos, sőt dicséretes bűn.

Chillingó>!

Milyen különös, hogy néha egy ember iránt minden előzmény nélkül, azonnal barátságot érzünk. Meg sem tudjuk magyarázni, hogy miért.

Chillingó>!

A sors különös ajándéka, hogy a kisgyermek csak azt veszi észre, ami a közvetlen közelében történik. Ez megvédelmezi a történelmi sokktól, mely olyan mértékben meggyötörte a felnőtteket, hogy ép lélekkel, kiegyensúlyozottan nem is élhették át a nagy történelmi fordulatot. Fölperzselt földön éltek, elszenesedett múltjuk romjai között, és ha működött is bennük az élni akarás, nem találtak fogódzókat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bleeding Bride: A téboly kertje
Bánffy Miklós: Milolu
Abigail Ergal: Veled vagy nélkülem
Jósika Miklós: A nagyszebeni királybíró
Tamási Áron: Bölcső és bagoly
Bakóczy Sára: Liliom és kehely
Gárdos Péter: Hajnali láz
Min Jin Lee: Pacsinkó
Patricia Gucci: Gucci
Jósika Miklós: Az utolsó Bátori