Gina 68 csillagozás

Méhes György: Gina Méhes György: Gina

Méhes György a tőle már megszokott emberismerettel és érzékenységgel mesél a kolozsvári polgárság „hősi korszakáról”, a hatalom és pénz befolyásáról, és a megismételhetetlen élet értékéről. A Kolozsvári milliomosok szerzője ezúttal „női szemmel”, egy fiatal lány sorsán keresztül tárja elénk a múlt század erdélyi világának képét, ahol a család jó hírneve, vagy egy „megfelelő parti” többet ér az igaz érzelmeknél, és ahol egy fiatal lány, Gina, mégis szembeszáll a sorssal, és tűzön-vízen át kitart szerelme mellett. A Méhes-sorozat újabb regénye is tanúbizonyság arra, hogy a Nagy Mesélő „kiismerte már az emberi világot, már amennyire az a lélegzetvételnyien rövid élet alatt lehetséges”.

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Lazi, Szeged, 2018
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632673905
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2009
202 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637253348
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2005
202 oldal · ISBN: 9637253343

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

tschilla>!
Méhes György: Gina

Biztató volt az indulás, de a végére egy „semmilyen” történet kerekedett ki. Az ilyen könyveknél mindig elgondolkodom, hogy az író vajon miért látta értelmét, hogy megírja ezt a történetet. Olvastam már rosszabbat is, de ez a legpozitívabb dolog, amit le tudok írni a könyvvel kapcsolatban :).

Iustitia>!
Méhes György: Gina

„Jó az nekünk, ha megvan a három szelet kenyér és megvan mellé a három karikányi kolbász, amit apánktól kapunk, mert az legalább van, nem kockáztatjuk meg annak a három, de biztos falatnak a létét fölösleges lázongással, és amúgy is, apu ellen nem lehet lázongani, mert apu erős, és apunak vannak nagyon erős barátai, akik segítenek elnyomni a hőzöngő-ugráló ifjúságot, jobb lesz hát csöndben kiegyezni vele, a NAGY EMBERREL. Nagy ember meg sok van, maximum nem olyan nagyon nagy, csak kicsit nagy, de a kicsinél mindig nagyobb, olyan, akinek rangja van, papírja arról, hogy feletted áll, és ennél fogva, mert ő apu, ki vagy neki teljes mértékben szolgálva, mert élet és halál ura ő, aki ha alacsonyabb nálad, hát görbítsd be a térded, és máris a helyedre kerülsz. És tedd meg, mert ő dönt fiad sorsáról, kezében az élet, kezében a halál.”
https://moly.hu/ertekelesek/2981567

Megkockáztatták és elbuktak. @DoktorGonzo mintha ezt az értékelést ehhez a könyvhöz írta volna, mást mondani sem tudok.

1 hozzászólás
Adrienn57 P>!
Méhes György: Gina

A harmadik próbálkozásom Méhes Györggyel. Talán ez a könyv volt, ami kicsit jobban megfogott, mint a többi, de sem a regényt, sem az írót, nem tudom felvenni a kedvenceim közé!:((

Vuccyy>!
Méhes György: Gina

Ez volt az első könyvem Méhes Györgytől. Nagyon tetszett. Azt hiszem többet is olvasni fogok tőle. :)

3 hozzászólás
Seres_Éva_Mónika >!
Méhes György: Gina

Húú, el sem tudom mondani mennyire tetszett a könyv :) első könyvem az írótól, nem volt csalódás, nekem bármit eladhatna, érthetően lenyomta a torkomon az üzleti életet és politikát amit kimondottan utálok, mégis szerettem olvasni, hiába nem az volt a témája a könyvnek amit én szeretek. Egy csoportban néztem ki a két Méhes György könyvet, nem tudtam róluk semmit, a Ginát olvastam el előbb, rá kell jönnöm, megérzéseim a könyvekkel kapcsolatban, nem szoktak, csalni. Gina nekem a könyv elején egy akaratos, „hisztis” meggondolatlan fruskának gondoltam. Rá kellett jönnöm a végéig, csak céltudatos volt, hihetetlenül okos, kitartó és bátor. Nem gondoltam, hogy az 1920 as években ennyire egyenrangúként viselkedtek nő férj az üzleti életben is. Nagyon izgultam értük a könyvben, hogy mindenen sikerül túl jussanak, a rengeteg válságon. Nagyon jó volt itteni városokról olvasni, eddig még nem volt részem benne, megmelengette a szívem egy egy ismerős város neve ahol már én is megfordultam. A gazdasági helyzetet is érdekes volt olvasni, hogy alakult a háború után és a második világháború előtt. Komolyabban bele láthattam az akkori életbe, házakba, nagyon jól bemutatott mindent az író. Nem tudtam letenni a könyvet, pedig hangsúlyozom nem az én kedvelt „témáimmal” foglalkozott a könyv, mégsem bírtam abbahagyni az olvasását, nem untam, végig érdeklődve olvastam. Érdekes volt hogy alakult Gina és Paul házassága, mennyire egyek voltak, otthon a magánéletükben és a munkában is. Sajnálom, hogy így lett vége nagyon izgultam értük, de a könyv utolsó négy mondata megrémített, remélem azért nem a legrosszabbat sugallta felém az író a végével. Szerettem volna egy pozitív véget. Azért azt is be kell látnom abból a helyzetből amibe kerültek nehezen mászhattak volna ki boldogan, nem tudom mi vezérelte Pault a minél gazdagabbnak lenni, felé, mindegy milyen áron, nem is nekem kell eldönteni, merészek voltak bátrak, remélem a végén sugalltak ellenére nem került az életükbe.

Ratsui>!
Méhes György: Gina

Kicsit fura volt, hogy Regina a 40ik oldalon màr terhes, ennek ellenère jól felèpìtette Mèhes Úr a törtènetet, csalódàs kizàrt,aki szereti az erdèlyi irodalmat.

2 hozzászólás
kate101>!
Méhes György: Gina

Nem értem a címválasztást, a történet nem annyira a címadó Gina körül forog, jó kis társadalomkritika, és ha nem tudnám az évszámot akár 2014-ben is játszódhatna. De nem, ez egy közgazdasági kalandregény a múlt század 20-as, 30-as éveinek Erdélyéből. Sajnos a végére annyira belemerültünk a találgatásokba és a gazdasági válságba hogy Gina és Maxim jellemábrázolása megszűnt.

1 hozzászólás
Brigi007>!
Méhes György: Gina

Egyszer mindenképpen elolvasható, de nem kaptam nagy kedvet ahhoz, hogy a szerző több könyvét is a kezembe vegyem, talán majd később, valami motiváció hatására. Igazából most is csak azért kezdtem bele, mert a könyvtárból találtam benne egy borítékot, amit anno könyvjelzőként használhattak. Csodásan virít rajta a „Nyugdíjasok egyesülete” felirat, lehet, jelentkezem is náluk :D Az elvesztett könyvjelzők utáni kutatásban pedig ez a határvonalunk, ugye @jadett és @lizke? ;)

A történetről tényleg nem tudok többet mondani, pedighát ugye erről kéne itt értékelésben hadoválnom, de valahogy nem fogott meg annyira, hogy normális véleményt tudjak róla alkotni.

14 hozzászólás
Abigél>!
Méhes György: Gina

A korrajz érdekes volt, de nem éreztem a katarzist.

Izabelli>!
Méhes György: Gina

Kellemes, könnyed regény, de nem hagyott különösebb nyomot bennem.


Népszerű idézetek

Brigi007>!

Már nem tudom ki mondta: ha 1914-ben elrendelték volna Európa férfilakosságának, hogy négy éven át négykézláb közlekedjék, megtagadták volna az engedelmességet. Abban viszont belementek, hogy lövészárkokban, sárban, fagyban négy évig gyilkolják egymást. Mert a négykézlábra ereszkedés ellenkezik az emberi természettel, a háború viszont nem.

147-148. oldal

Szelén>!

Nemes Ferdinánd kijelentette, hogy szó sem lehet semmiféle utazásról, ő nem vásári majom, hogy ugráltassák. Vegyék tudomásul, ebben a házban ő parancsol. Ezzel a nők egyetértettek, aztán kiadták az utasítást, hogy készülődjék.

39. oldal

Szelén>!

A generálisok, akik mélyen megvetették a „Káplárt”, mikor a bizalmas értekezleten megtudták, hogy végre megindul a hadsereg felduzzasztása, nyomban vigyázzba merevedtek Hitler előtt. Hiszen ez az ő emberük!

145. oldal

Chillingó>!

Valaki mondta nekem, egy igen okos ember: szívszélhűdést kapott a világ.

catamica>!

„…ha 1914-ben elrendelték volna Európa férfilakosságának, hogy négy éven át négykézláb közlekedjék, megtagadták volna az engedelmességet. Abba viszont belementek, hogy lövészárkokban, sárban, fagyban négy évig gyilkolják egymást. Mert a négykézlábra ereszkedés ellenezik az emberi természettel, a háború viszont nem.”

149. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Tibor: Zokogó majom
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
Wass Albert: A funtineli boszorkány
Kemény János: Víziboszorkány
Bleeding Bride: A téboly kertje
Bánffy Miklós: Milolu
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Szilágyi István: Katlanváros
Bánffy Miklós: Darabokra szaggattatol