Roló ​alatt 5 csillagozás

Megyesi Gusztáv: Roló alatt

Afféle minősége ő a magyar riportnak, mint Bodor Ádám a novellának. Esterházy Péter egyszer azt írta, ha újságíró lenne, Megyesi Gusztáv szeretne lenni. Szarkasztikus hang, mélyáramú irónia, éleslátás és a gondolati futamok meghökkentő fordulatai jellemzik a publicisztikáját. A magyar sajtótörténet egyik legérdekesebb és legeredetibb alakja, tanítani képtelenség, észjárása szavatosság. Ő az az újságíró, akit nem lehet becsapni. Éltető eleme a képmutatás, a butaság, a hazugság, a bornírtság és a hétköznapi abszurditás. És igen, neki is van strómanja, az igazság.
Ez a könyv válogatás a Népszabadságban megjelent írásaiból. Lenyűgöző panoráma az ország, az újundokok és a régiek önhitt grasszálásáról, az illiberalizmus kiépüléséről és lélektanáról, a parvenü újgazdagok és a sokasodó szegények közös Magyarországáról. Tulajdonképpen mulatságos tankönyvet tart a kezében az olvasó. Nevethet az ember, a könnyeit törölheti, míg lapozgatja, ám aztán benn akad a levegő.

>!
Magvető, Budapest, 2016
480 oldal · ISBN: 9789631434613
>!
Magvető, Budapest, 2016
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631434439

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Mariann_Czenema P
Megyesi Gusztáv: Roló alatt

Sírva vigad a magyar közhely számtalanszor eszembe jutott olvasás során, de közben az is, hogy milyen nehéz lehet ilyen adottsággal élni, mint amilyen ihlete Megyesinek van. Mert hiszen az ő Múzsája, akarja, nem akarja afféle kötelező elemként mutat rá a közéleti görbeségekre, furcsaságokra, hiányosságokra.
Nyilván lesznek olyan hangok, gondolom eddig is voltak, akik azt fogják a szemére hányni, hogy a kákán is csomót keres, de azt hiszem, hogy idekívánkozik a következő közhely ellenérvként: csak az igazság fáj.

Közéleti könyveket ugyebár nem mindenki olvas, holott a politika gúzsba köti mindennapi életünket, egészen triviális módon, hogy mehetsz-e vasárnap vásárolni, vagy sem.
Felnőtt választópolgároknak ajánlanám a kötetet, függetlenül, pártállástól, bőr-, és szemszíntől, lakóhelytől, végzettségtől, vallási-, vagy éppen nemi identitástól. Kiemelten hangsúlyozom még egyszer a felnőtt szót, azt a lelkileg fejlett egyént értem rajta, aki képes őszintén szembenézni a tükörrel, még akkor is, ha nem hízelgő reá, ránk nézvést a látvány.
Ugyanis fejem teszem rá, hogy ez a kis közéleti antológia, amely inkább elmarasztalja országunk lakóinak szellemi figyelmét, számon kéri rajtunk közös hibánkat, elsősorban a bűnbakkeresési hajlandóságunkat, éppen annyira aktuális és legfőképpen: időtállóan IGAZ lesz még a gyerekeink idejében is, mint ahogy lassan húsz éve röhögünk Hofi viccein.
Csillagos ötös Élmény volt, őszintén megszerettem Megyesi enyhén csípős humorát, és alig tudtam leállítani magam, mikor az idézeteket felvittem a molyra.
Újraolvasós lesz, négy évenként biztosan.
(bővebben itt:
http://czenema.blogspot.hu/2016/08/megyesi-gusztav-rolo… )


Népszerű idézetek

>!
Mariann_Czenema P

Jó, Magyarországon megszokhatta már az ember, hogy ami jó, azt küldetésszerűen elrontják, a szépet elcsúfítják, de hogy a büdösből kilopják a büdöset, az azért új.

204. oldal, Heller és Pick

>!
Mariann_Czenema P

Hol van az megírva, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében a nőnek egész életében egy diplomata hidegvérével, eleganciájával, és megértésével kell elviselnie baromarcú férfiak agresszióit, plusz végeláthatatlan vitákba bocsátkozni annak tárgyában, miért nem jó az egy nőnek, ami nem jó neki.

216. oldal, Nem kirívóan sértő

>!
Mariann_Czenema P

Most január van, januári hajnalokon pedig értelmezhetetlen az enyhe tél fogalma, pláne vékony falú, vakolatlan házakban. Következésképpen, ha nem lehet az erdőből fát lopni, máshonnét kell szerezni: a januári hajnal nem erkölcsi kategória.

21. oldal, Fát lopni

Kapcsolódó szócikkek: január
>!
Mariann_Czenema P

Elmehet büszke Magyarország a francba a menekültek nélküli napjain is, mondhatnánk, de nem erre akarunk kilyukadni. Hanem hogy ne legyenek illúzióink, nehogy azt higgye bárki is, hogy a Magyarországon átvonuló több százezer menekült között nem lesz egyetlenegy se, aki megírja a megaláztatásait, avatott tollal, értőn, tehetségesen. Hogy nincsen, aki már most, vonulás közben is írja. Ezt nem lehet megúszni. És ha csakugyan tehetséges kézben lesz az a toll, és remekmű születik, szörnyű lesz az Magyarországra nézve, mert ez viszi majd hírünket a föld minden sarkába, ebből ismerszünk majd meg a világ előtt, ha a világ esetleg még nem ismerne minket. A remekművet nem lehet raportra hívatni a külügyminisztériumba, a remekműben minden benne van, ami fontos, és nem számít mindenféle szir-szar kormányfő, miniszter meg szóvivő véleménye; száz évre meglesz a bizonyossága a világnak, hogy Magyarország milyen ország lett a vezetői által; s nincs az a megíratott ellenregény, ami ezt feledtetné.

245. oldal, Pápa tér

1 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P

Sokan mondják, hogy Magyarországon cigánygyűlölet van, én ilyet le nem írnék, viszont sokkal rosszabb a helyzet: Magyarország a szegénységet rühelli nagyon, mélységesen veti meg a nincsteleneket, s igen meg tud sértődni, ha a szemébe mondják, szar ország az, ahol csak egyetlen gyermek is éhezik.

285. oldal, Ruha teszi

>!
Mariann_Czenema P

Mielőtt az ország fele elájulna attól, hogy mekkora géniuszaink vannak, mondja meg valaki, miféle zsenialitás kell ahhoz, hogy bármit megszerezzünk magunknak, miközben tudván tudjuk, hogy törvényen felül állunk, és soha semmit nem kérnek rajtunk számon.

202. oldal, Zsenik

>!
Mariann_Czenema P

Arra azért kíváncsi vagyok, kap-e legalább egy üveg pezsgőt vagy valami más ajándékot az ELTE vezető űrkutatója a kollégáitól abból az alkalomból, hogy megvannak a bonyhádi határban történt robbantás elkövetői. Az az öt diák, akik műtrágyából és gázolajból kotyvasztott keverékkel, detonátor segítségével csináltak hirtelenjében a település határában egy világnagy gödröt, amelyről aztán az ELTE vezető űrkutatója (meg más tudósok is) meggyőződéssel állították, hogy nem lehet ember műve, a gödröt kizárólag egy űrből érkezett meteorit okozhatta.

160. oldal, Szent Lőrinc könnyezik

Kapcsolódó szócikkek: meteorit
>!
Mariann_Czenema P

Ha egy ország elhülyül, s ezt mindenki beismeri, sőt evidenciává válik, akkor nem úgy van az, hogy az elhülyülés csak nagy vonalakban látszik, hanem szép lassan alakot ölt az ember orra előtt a nap minden percében.

161. oldal, Szent Lőrinc könnyezik

>!
Mariann_Czenema P

Nézem az éjszakai ülés fotóit: a hősök alszanak. Az egyik a laptopjára ejti a fejét, a másik a társa vállára hajol, a harmadik üveges tekintettel bámul a semmibe. Bóbiskol a házelnök, teljesen mindegy, hogy valaki kormánypárti vagy ellenzéki, egyformán bután néznek ki, kifejezéstelenül.

186. oldal, Az éjszaka hősei

>!
Mariann_Czenema P

Úgy van az, ha valakit képviselőnek jelölnek, akkor ugyanúgy mentelmi jog illeti meg, mintha már bent ülne a parlamentben. Némely jogászok azt mondják, hogy a mentelmi jog, csak azokra az esetekre alkalmazható, amelyeket a képviselőjelöltség idején követnek el, más jogászok viszont megesküsznek arra, hogy kétszázötven érvényes kopogtatócédula birtokában az ember még az eredendő bűn alól is mentesül…

174. oldal, Áram alatt


Hasonló könyvek címkék alapján

Nádasdy Ádám: Prédikál és szónokol
Schäffer Erzsébet: Egyszer volt
Schäffer Erzsébet: Toronyiránt
Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza
Kosztolányi Dezső: Bölcsőtől a koporsóig
Schäffer Erzsébet: Bodobács
Kosztolányi Dezső: Európai képeskönyv
Kosztolányi Dezső: Alakok
Kosztolányi Dezső: Látjátok, feleim
Kertész Imre: A száműzött nyelv