Hány ​perced van? 4 csillagozás

Megay László: Hány perced van?

Hány perced van? Van akinek úgy tűnik, sok – van, akinek úgy – kevés van csak belőle. Mi ez? – kérdezem. A pénz vagy az idő – vágod rá gondolkodás nélkül. – Ez is fogy, az is fogy – mondod. – A pénzemet elrabolhatják tőlem, az időmet is. Igen, a pénz elfogy, de az idő is? A pénzt megszámlálhatod, kézbe veheted, de az időt is? No, ezen már lehetne kicsit töprengeni. Ismerkedjünk az idővel, az idő mérésével, régi és új órákkal, naptárakkal könyvünkben, amelynek végén még egy napórát is találsz. Ha követed a rajzos útmutatást, megtudod: hány óra van. Csak egy madzag kell hozzá, ragasztó, no meg a nap.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Bölcs Bagoly

>!
Móra, Budapest, 1983
28 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631132447 · Illusztrálta: Rékassy Csaba
>!
Móra, Budapest, 1978
28 oldal · ISBN: 9631111024 · Illusztrálta: Rékassy Csaba

Kiemelt értékelések

>!
Ibanez MP
Megay László: Hány perced van?

Inkább nagyobbacska gyerekeknek ajánlható kis „mese”. Amúgy nagyon jópofa, humorosan, jól indul, aztán egyre komolyabb hangvételű lesz, a vége felé már igazi oktató-mesévé válik. Történetének főhőse, a király úgy dönt, nem akar tovább vénülni, nemes egyszerűséggel kidobatja hát az órákat, naptárakat, hiszen ha nincs mivel mérni az idő, az majd nem telik (bár így volna :-D). Rövid időn belül azonban felmerül, hogy lehet ám mérni az időt, maradnak bőven olyan lehetőségek, amelyeken át tudni lehet, milyen napszak van, kezdve a kertésszel, aki a növények biológiai óráját mutatja be, majd a lovásszal, aki a lovak belső időérzékét szemlélteti, s végül bekapcsolódik a király orvosa, elárulván, hogy bizony nekünk, embereknek is van ilyen „ketyegőnk”. De hát
„Mit szól a nép, ha megtudja: élő vekker ül a trónuson?!”

Hamar eldönti hát az uralkodó, hogy vissza az egész – megerősíti ezt a feltevését az is, hogy az idő nélkül alattvalói bizony nem feltétlen pontosan járnak dolgozni, sőt, adót se fizetnek, hiszen senki se tudja, mikor van elseje :-D Szóval visszaállítanák az időt, de jön a fogas kérdés: ki tudja, milyen nap van és mennyi a pontos idő? Gyorsan eljutnak a csillagászig, aki elmagyarázza, hogyan, milyen módszerekkel lehetett és lehet megállapítani az időt, kik milyen módon tudták megállapítani, mi köze a napnak, a föld forgásának az évszakokhoz, honnan kapták a nevüket a hónapok. Csatlakozik hozzá az órásmester, aki az időmérés rejtelmeibe vezet be bennünket, az első óráktól kezdve a mai ketyegőkig egy rövid áttekintést ad, megtudhatjuk miért 12 hónapból áll egy év, 60 percből egy óra. Még nekem is szolgált újdonsággal a könyvecske, mely szerint a régi időkben a saját és a más munkáját tisztelő iparos (órásmester) vékonyan belekarcolta a saját nevét és a javítási idejét az órába, hogy a következő órás is tudja: nem kontár nyúlt a szerkezethez.

A kötet egy már nagyobbacska, komolyabb mesére vágyó gyermeknek tökéletes, akár nem estére, hanem délután, amolyan „tanulásként” használható.

>!
Gáborr_Nagy
Megay László: Hány perced van?

Gyermekeknek szóló ismeretterjesztő könyv az időről. Egy kis történetbe ágyazva, egy király érdeklődik a tudósainál, mindenféle kérdéseket tesz fel nekik, és az izgi kérdésekre érdekes és érthető válaszok jönnek. Biológiai óra, a természet kalendáriuma, az időmérés története, az órák fejlődése, naptárak, csillagképek, ilyesmikről beszélgetnek. A hátlap és a belső borító segítségével napórát készíthetünk!


Népszerű idézetek

>!
Ibanez MP

„Volt egyszer egy király…” Így kezdődnek a mesék. – Volt? – Igen. – Akkor talán már nincs is? – Nincs. – Lenni sem lesz többé? – Nem. Az idő halad. – Merre? – Mindig csak egy irányba. Nem kis szerencse ez!"

(első mondat)

>!
Ibanez MP

Mit szól a nép, ha megtudja: élő vekker ül a trónuson?!

>!
Gáborr_Nagy

Súlyos beteg vagyok! Bioritmusom van, és ez valószínűleg ragályos, mert megkapták már kertem virágai, a lovam és az agaram is. De ez még semmi! Meglehet, hogy apró vagy nagyobb órák ketyegnek bennem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Lepke az írógépen
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Lőrincz Judit Lívia: Balambér, a bálnaborjú kalandjai távoli tengereken
Farkas Róbert: Első könyvem a téridőről
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon
Bezerédj Amália: Flóri könyve
Szécsi Noémi: Tetűmese
L. A. Levinova – K. A. Szapgir: Pipacska és Kockapaci újabb kalandjai
Anne-Marie Dalmais: 366 és négy történet a természetről
Geronimo Stilton: Időutazás