Scott ​és Goldie 21 csillagozás

Megan Rix: Scott és Goldie

Hamish nem ilyen nyári szünetre számított. A szülei üzleti útra utaztak Japánba, ő pedig a skót felföldön ragadt egy nagynénivel, akit eddig nem ismert, egy morcos lánnyal, Izzyvel és egy seregnyi állattal. Még életében nem volt dolga kutyákkal, így fogalma sincs, mihez kezdjen magával.
Legnagyobb meglepetésére Hamish egyszer csak azon kapja magát, hogy kutyákat sétáltat, örökbe fogad egy malacot, és megment egy kiskutyát az éjszaka közepén. De valami nem stimmel: Helen néni aggódik a menhely jövője miatt. Minden nap egyre több bajba jutott állat érkezik hozzájuk, ám ha nem tesznek valamit sürgősen, akkor a védenceik otthon nélkül maradnak…

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2023
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634036982 · Fordította: Tóth Gábor
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2019
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634036982 · Fordította: Tóth Gábor

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Hamish · Helen néni


Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Trixi >!
Megan Rix: Scott és Goldie

Nem az én korosztályomnak íródott, de ki tudna ellenállni a borítón lévő két drágaságnak? Meg aztán néha jól esik ilyet is olvasni. Hamish amolyan városi fiúcska, akit az akarata ellenére a szülei lepasszolnak a sosem látott nagynénihez, vidékre, egy farmra. Eleinte nehezen barátkozik meg az új helyzettel. De az egészséges skót levegő, a sok-sok állat elindítják benne a változást és ő is el kezd tevékenyen részt venni a farm életében. Az írónő finoman csepegteti a fiatal olvasók számára az állatokról a tudnivalókat. Mit ehet egy kutya, milyen okos egy malac, stb. Rámutat az ilyen menhelyek fontosságára és kétségbeejtő helyzetükre, na meg a gonosz emberekre, de egyben a segítőkész, jószívűekre is. Sajnáltam, amikor befejeztem a könyvet, mert olyan hirtelen lett vége. Még szívesen eltöltöttem volna egy kis időt Mancsvár lakói között. (Rozsdás, te vagy a sztár!)

Lilla>!
Megan Rix: Scott és Goldie

Nagyon aranyos, kedves kis történet.
Maga a történet nem nagy durranás, viszont a hangulata és úgy az egész nagyon szórakoztató volt. Tele volt állatokkal….éreztem,hogy szükségem van nekem egy kis állati szeretetre. :D Rozsdást pedig egyszerűen imádtam, nagyon aranyos volt.
Elég sok lehetetlen vagy valószerűtlen dolog volt a könyvben, de ettől függetlenül én élveztem. :)
spoiler
(Gondolkoztam a 4 vagy a 4,5 csillag között; végül a borító meggyőzött és megadtam a 4,5öt)

kte P>!
Megan Rix: Scott és Goldie

Egy állatotthon megmentésének izgalmas története, írják a borítón és teljesen igaz. Még pontosabb lenne: Egy állatotthon megmentésének izgalmas meséje. Minden tekintetben kisiskolásoknak való olvasmány.
Kinézet: kutyusos borító, nagyobb betűméret, szellősebb sorok, összefoglalva nagyon kellemes olvasási élmény.
A történet Hamish érzéseivel, életének bemutatásával kezdődik. A szülei sokszor nem érnek rá, hogy vele foglalkozzanak. Valószínűleg sok gyerek érzi így időnként.
Az állatmenhelyen kisebb kultúrsokkban részesül, hiszen korábban minimális kapcsolata volt állatokkal. Hamar belelendül, az olvasó vele együtt ismerkedhet az állatokkal. Több különféle állat (tehén, kecske, bárány, malac, teknős, macska, kacsa, ló, szamár, csirke) szerepel a könyvben a sok kutya mellett. Aranyos és ismeretterjesztő részek követik egymást az állatok képességeiről.
A menhely vezetőjének nagy a szíve, de nincs menedzseri vénája. E téren tudnak Hamish és a többiek segíteni.
Nincs paradicsom feszültség nélkül, vannak negatív szereplők és események. A megoldás kissé egyszerű és az okokról sem tudunk meg semmit.
A menhely és az állatok sorsa jó irányba fordul. A cukiságfaktor erős, de számomra még nem volt zavaró.
A kötet végén kiejtési útmutató és a köszönetnyilvánítás után két recept is található (cinkegolyó, banánfagylalt – állatoknak és embereknek egyaránt). :)

zia P>!
Megan Rix: Scott és Goldie

Kedves, cuki történet. Minden hibája/hihetetlensége/valószerűtlensége ellenére megdobogtatta az én kutyás,bocis,baris szívem.

Zivih>!
Megan Rix: Scott és Goldie

Imádtam ezt a könyvet. Nagyon cukik voltak benne a kutyusok és nagyon tetszett ahogy Scott és Goldie viszonyult egymáshoz.

BBetti86 >!
Megan Rix: Scott és Goldie

A kutyabarát felem nagyon szerette. Van benne egy csomó érdekesség és tipp a kisállatokhoz, elsősorban a kutyusokhoz, de más állatokhoz is. Süt belőle az állatszeretetet és karakteres kedvenceket is kitalált a szerző. Az egyik kedvencem a címbeli Scott, de nagy figura a Babe alakját megidéző Rozsdás malac is, aki sokkal előbb megtanulja a kutyák klasszikus parancsait (ül, fekszik,pacsi), mint a kiskutya Goldie. Az emberi szereplők is kedvesek és pozitív figurák. Aki mégsem, az elnyeri a büntetését.
Csak éppen a történet túlzottan mese. Túl jól alakulnak az események, ha közben egy-egy bukkanó akad is. A tempó laza, nekem kissé pörgősebben elmesélve jobban tetszett volna. Nincsenek igazi konfliktusok, a legnagyobb a pénzgond. (Ahogy már említettem, a megoldás nagyon mesei.) A szereplők is túlzottan jók, szinte egy mesében jobb helyük lenne.
A célközönségnek viszont kiváló lehet. 11-14 korosztálynak érdekes kalandok, sok állat és pozitív üzenet.

Trixi19>!
Megan Rix: Scott és Goldie

Kedves történet szerethető karakterekkel. Az állatok pedig egyszerűen imádni valóak. Aki egy kis könnyedségre vágyik és szereti az állatokat azoknak biztosan tetszeni fog.


Népszerű idézetek

Trixi >!

Néha úgy érzem, hogy jobban szeretem a kutyákat, mint az embereket.

caledonia_konyvvara P>!

Rozsdás… láthatóan nagyon magabiztos kismalac.

Kapcsolódó szócikkek: Helen néni · Rozsdás
caledonia_konyvvara P>!

– A tiszta otthon rendezett gondolatokról árulkodik…

caledonia_konyvvara P>!

Jól tudtam, milyen érzés távol lenni a szülőktől. Eléggé igazságtalan és kissé magányos érzés.

Kapcsolódó szócikkek: Hamish
caledonia_konyvvara P>!

A szobám egyik falán van egy kép, amelyen én és a nagyapám vagyunk a Cullen-öbölnél… A kép eredetileg nagypapa házának egyik falán lógott, de amikor meghalt, én kaptam meg a képet. Ahányszor ránézek, mindig eszembe jut, hogy mennyire hiányzik.

Kapcsolódó szócikkek: Cullen-öböl · Hamish
1 hozzászólás
caledonia_konyvvara P>!

Tokióban nyolc órával előrébb jártak, mint az Egyesült Királyságban. Furcsa volt belegondolni, hogy a szüleim már majdnem a mai nap végére értek, míg én el sem kezdtem azt.

Kapcsolódó szócikkek: Hamish
caledonia_konyvvara P>!

– Szia Rozsdás! – köszöntem neki, miközben azt reméltem, hogy nem fog túlzottan ficánkolni vagy újfent bepisilni.
Rozsdás felnézett rám, és ahogy a kis orrával beleszuszogott a nyakamba, nagyot dobbant a szívem. Annyira kicsi és aranyos volt.

Kapcsolódó szócikkek: Hamish · Rozsdás
caledonia_konyvvara P>!

Talán mégsem vagyok reménytelen eset, ha állatokról van szó.

Kapcsolódó szócikkek: Hamish
caledonia_konyvvara P>!

Beszívtam a friss, felföldi levegőt, majd azonnal köhögni kezdtem, ahogy az orromat megcsapta a trágya szaga.

Kapcsolódó szócikkek: Hamish
1 hozzászólás
caledonia_konyvvara P>!

Ez sosem történt volna meg, ha a szüleim magukkal vittek volna Japánba!

Kapcsolódó szócikkek: Hamish

Hasonló könyvek címkék alapján

John Flanagan: Macindaw ostroma
Phyllis Reynolds Naylor: Tappancs kalandjai
W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete – Max története
Sarah Bosse: Annára számíthatsz!
Usch Luhn: Lotta, a megmentő
L. Frank Baum: Óz Smaragdvárosa
Eric Knight: Lassie hazatér
Bálint Ágnes: Hajónapló
Maja Lunde: A Nap őrzője
Katherine Applegate: Ivan, az egyetlen