Bumped (Bumped 1.) 7 csillagozás

Megan McCafferty: Bumped

When ​a virus makes everyone over the age of eighteen infertile, would-be parents pay teen girls to conceive and give birth to their children, making teens the most prized members of society. Girls sport fake baby bumps and the school cafeteria stocks folic-acid-infused food.

Sixteen-year-old identical twins Melody and Harmony were separated at birth and have never met until the day Harmony shows up on Melody's doorstep. Up to now, the twins have followed completely opposite paths. Melody has scored an enviable conception contract with a couple called the Jaydens. While they are searching for the perfect partner for Melody to bump with, she is fighting her attraction to her best friend, Zen, who is way too short for the job.

Harmony has spent her whole life in Goodside, a religious community, preparing to be a wife and mother. She believes her calling is to convince Melody that pregging for profit is a sin. But Harmony has secrets of her own that she is running… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
324 oldal · ISBN: 9780061962745

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

mrsp>!
Megan McCafferty: Bumped

Lehet, hogy túl sokat vártam ettől a könyvtől, de nekem nem volt akkora áttörés, mint amekkorára számítottam. Sajnos nem tudtam végigolvasni, mert eléggé nagy katyvasz volt, hogy az első száz oldalon kb. semmi nem derült ki abból, amit a fülszövegben olyan jól összefoglaltak. Ha lett volna az elején egy körülbelüli vázlat a társadalmi berendezkedésről, biztos, hogy érthetőbb és olvashatóbb lett volna, de nekem nem volt igazán türelmem kibogozni a szálakat és várni, hogy beinduljon a cselekmény. Sajnálom, mert egyébként egy izgalmas alapötlet volt ez az egész, és igyekeztem szeretni, mégsem sikerült. Lehet, hogy egyszer majd nekiugrok még egyszer, vagy ha megjelenik esetleg egyszer magyarul, akkor adok neki egy esélyt, de én ezt most egy kicsit csalódásnak könyveltem el.

http://mostjo.blogspot.hu/2015/03/megan-mccafferty-bump…

Molnár_Sarolta>!
Megan McCafferty: Bumped

Nagyon tetszett mivel disztópiás regény , és mivel annyira furcsának, borzasztónak, szürreálisnak de mégis olyan hétköznapinak ábrázolta az írónő ezt a fajta társadalmat. Talán mondhatjuk úgy hogy a mostani generáció fricskája. Nem egy kitalált témáról beszél, hanem egy igenis a világunkban jelenlevő problémát helyez egy „könnyedebb” környezetbe. Tulajdonképpen üzenet a modern generációnak mai nyelven.

8 hozzászólás
Rémálom P>!
Megan McCafferty: Bumped

Első reakció miután befejeztem. WHAT THE HELL? WHAT???
Szóval ez jelképezi azt, hogy mekkora *sípszó* függővége van. ILYET NEM ÉR! ILYEN ÉRZELMI VÁLSÁGBA HAGYNI ENGEM!
Oké, tehát, visszatérve a normális kritikára: Az a baj ezzel a könyvvel, hogy túl jó. Disztópiás picit, hiszen valahol a társadalom nyomja el a lányokat, és igen, ez mostani társadalomkritika, viszont… Viszont az egész olyan kis könnyed, humoros, mint egy átlagos tiniregény, csak éppen olyan abszurd világban, ami számunkra morbid.
Ugyanis itt törvény tiltja az óvszer és egyéb fogamzásgátlókat, mivel az emberiség valamilyen vírus miatt nem termékeny. Épp hogy csak a tinédzserek tudnak szülni, de hát az ő berendezésük biológiailag még nem teljesen kifejlett, persze, erre tesznek az emberek, hiszen nem akarnak kihalni. Ebből lesz, hogy az egész arról szól, hogy béranyák a 13-18 éves lányok. Aki azt hiszi, hogy ez a könyv a tinédzser terhességet pártolja, az gyorsan cserélje le a szemüvegét.
Az egész arról szól, hogy a mai fiatalok mennyire könnyelműen veszik a szexet és az abortuszt, (persze, nem mindenki, de na, értjük a lényeget), szól emellett millió kis dologról: barátság, családi szeretet fontossága, önmagunk keresése, a vallási fanatikusság hatása, internetfüggőség, a divat és a média hogyan agymos minket. Köztük ugye a celebek példamutató magatartásával.
Nagyon összetett könyv, de mégis végignevettem. Maga a világ az, ami fejbe kólint minket, mint kívülállót.
Először úgy voltam vele, hogy a vallás fanatikus Harmony állt közelebb hozzám, de rájöttem, hogy Melodynak is ugyanolyan rossz élete volt, és annyira jó volt látni, ahogy a két lány egymásra talál.
Gyorsan olvasható, komoly mögöttes tartalommal, sok vallási kérdéssel (nem erőltetve, de van, akinek sok lesz), de mégis vicces. Kell hozzá egy bizonyos befogadóképesség, hogy a sorok között feldolgozzuk a dolgokat, ezért nem tudom mindenkinek ajánlani.
ÉS A FÜGGŐVÉG! MILYEN FÜGGŐVÉG EZ! MEG FOGOK HALNI A KÖVETKEZŐ RÉSZIG!

5 hozzászólás
Helyna P>!
Megan McCafferty: Bumped

Kifejezetten tetszett a könyv. Persze, YA, szóval annnnyira nem mászik bele a témákba, hiába sorakoztat fel súlyos kérdéseket, de nagyon tetszett, a szatirikus, hamisan könnyed hangvétel. A média szerepe, a nők/lányok jogai, drogok, vallás, szülők szerepe… minden megjelenik, ami kell, két igen különböző (és hasonló) lány szemszögéből. Mindkét karakter kicsit saját maga paródiája az elején, vicces (és kissé szomorú is) volt a kommentárjaikat olvasni a világról, amiben élnek. Amely világ nagyon is sötét, ha jól belegondolunk, félretéve a groteszk képet, amit a lányok festenek róla. Őszintén, teljesen el tudom képzelni, hogy ilyenné alakulna a jövőnk, hasonló körülmények között…

Aztán persze mindkét lány átéli a saját válságát és megvilágosodását (Harmony „útja” nekem kicsit jobban átjött, mind Melody-é), személyiségük jobban kitűnik és elkezdik saját útjukat járni. Nem mondanám azért, hogy nagyon erős karakterek, de a sok agymosás közepette szerintem épp elegek. Nagyon kíváncsi vagyok, hova vezet mindez a második részben.


Népszerű idézetek

Rémálom P>!

“Is that her?”
“No,” Melody says drily. “That’s the third sister, Symphony. And there are two more at home who look just like her named Rhythm and Tempo.”

Rémálom P>!

I dream of a life where girls don’t hide behind veils. And they can dress as they want to and cut their hair or keep it long if that’s what they like. And they can study the Bible, really study it by asking questions and having them answered, and also read other, unbiblical books too. Where red is the color of strawberries, cardinals, and morning glories, not shame, shunning, and sin.
A life where girls are free to fall in love . . .
Even if that love proves to be something else entirely.

Rémálom P>!

“What does JOY stand for?” she’d ask. “Jesus first. Others next. Yourself last . . .”

Rémálom P>!

It turns out our boy Jondoe was in New York City over the weekend to bump the mayor’s daughter. She pregged on the first try! What a pro.

1 hozzászólás
Rémálom P>!

“You look just like . . .”
Jesus.
He looks just like the Jesus in my dreams.

1 hozzászólás
Rémálom P>!

Then he gets down on his knees in front of me and presses his hands together in prayer.
“Pleeeeeeeease?”
I nod yes, if only to get him up off the floor. A few more seconds and there would be nothing, and I mean nothing, I could do to stop myself from getting down on the floor with him. . . .
To pray!

2 hozzászólás
Rémálom P>!

What’s it with everyone questioning my spermhood? I don’t turn eighteen for another six months!

Rémálom P>!

A free society cannot force girls to have children, but a free market can richly reward those who do.
Ashley and Tyler Mayflower, PhDs,
Princeton University

Rémálom P>!

“You’re disappointed. You think I’m hotter in the ads,” he groans. But the smile is still there, fully confident that he could be no such thing to me or anyone. He speaks with cozy familiarity, as if we have known each other forever. “Oh, there’s not enough Tocin in the world to get you to bump with me. . . .”


A sorozat következő kötete

Bumped sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Cress (angol)
Sabaa Tahir: A Torch Against the Night
Susan Ee: World After
Julie Kagawa: The Eternity Cure
Marie Rutkoski: The Winner's Kiss
Alwyn Hamilton: Rebel of the Sands
Veronica Roth: Four
Amie Kaufman – Meagan Spooner: These Broken Stars
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep
Patrick Ness: Monsters of Men