Hercegnő ​születik (A neveletlen hercegnő naplója 1.) 707 csillagozás

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik

Mia Thermopolis az egyik percben még teljesen átlagos, tizennégy éves manhattani kamaszlány, a következőben pedig már Genovia trónörököse, akinek minden lépését egy állig felfegyverzett testőr követi, hercegnői illemtanleckéket kap igencsak nehéz természetű nagyanyjától, akit Grandmère-nek kell szólítania, és külsejének megváltoztatásán egy Paolo nevű stylist fáradozik. Miának minden porcikája tiltakozik a hercegnővé válás ellen, hisz, bár lapos mellével és langaléta termetével egyáltalán nincs megelégedve, valójában egész jól érzi magát a bőrében az Albert Einstein Gimnázium diákjaként. És hogy Genoviába költözzön? Bocsi, ez valami vicc?

Eredeti mű: Meg Cabot: The Princess Diaries

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2015
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635399505 · Fordította: Merényi Ágnes
>!
Ciceró, Budapest, 2015
230 oldal · ISBN: 9789635399673
>!
Ciceró, Budapest, 2002
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635393657 · Fordította: Merényi Ágnes

1 további kiadás


Enciklopédia 48

Szereplők népszerűség szerint

Michael Moscovitz · Mia Thermopolis · Clarisse Marie Grimaldi Renaldo (Grandmère) · Kövér Lulu · Lars van der Hooten · Lilly Moscovitz · Borisz Pelkovszkij · Tina Hakim Baba · Frank Gianini · Lana Weinberger · Helen Thermopolis · Josh Richter · Philipe Renaldo

Helyszínek népszerűség szerint

Central Park · Manhattan · The Plaza Hotel


Kedvencelte 72

Most olvassa 76

Várólistára tette 130

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik

Mivel nagyon szeretem a filmet, gondoltam adok egy esélyt a könyvnek is.
Sejtettem, hogy nem én vagyok a célközönség, így nem veszem számításba a tini-élettel kapcsolatos csip-csup dolgokat, amik zavarni szoktak.
Azt is tudom, hogy filmből 1 rész van, könyvből pedig jóval több, így nyílván részletesebb, vontatottabb.

A stílus viszont olyan volt, mintha általános iskolás írta volna, nem gimnazista.

Meglepett, hogy spoiler és ezt nem igazán tudtam hová tenni.

Ami még nagyon nem tetszett azok a karakterek. A filmben szerettem őket. Itt viszont Mia elképesztően idegesítő volt. Végig nyafogott, szenvedett, bőgött. Semmi sem volt jó. A nagymamáját sem kedveltem egyáltalán, ellentétben a filmmel.
Gondolom lesz itt jellemfejlődés, de én már nem fogom tovább olvasni. Maradok a filmnél.

>!
Ciceró, Budapest, 2002
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635393657 · Fordította: Merényi Ágnes
6 hozzászólás
>!
FairyDust P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik

Ez egy igazi tini könyv! Kimaradt az életemből a film (vagy csak nem emlékszem rá), így nincs összehasonlítási alapom, de amit olvastam az kifejezetten tetszett! Mia egy tipikus 14 éves lány, aki küzd a kamaszkor „hatalmas gondjaival”. Végre olyan köntösben kaptam ezt meg, ami egyáltalán nem irritált. Nagyon aranyos, vicces, könnyed könyv! Boldog vagyok, hogy ennyire lekötött ez a rém egyszerű kis sztori. Biztosan folytatni fogom a sorozatot!

>!
Csoszi
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik

Aranyos történet, de ne várjunk tőle óriási csodákat. Egy 14 éves gimnazista lány naplója, a kamaszkor minden nyűgével, nyavalygásával. Nagyon sokat nevettem a könyvön. Kedvet is kaptam a folytatásokhoz.

6 hozzászólás
>!
Naiva P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik

Nem mintha most olyan idősnek számítanék, de Meg Cabot könyvei (Hívószám 1-800, Tinibálvány, A neveletlen hercegnő naplója} hozzátartoztak fiatalabb korom kedvencei közé. Jó volt most egy kicsit nosztalgiázni. A filmet már rengetegszer láttam. Az állam is leesett, amikor megtudtam, hogy a film már több, mint 15 éves.
Mia szerintem aranyos lány, akinek minden vágya, hogy „normális” legyen. Megvannak a maga problémái, mint minden tinédzsernek. Ezek a gondok csak sokkal nagyobbak lesznek attól a pillanattól fogva, hogy kiderül, hogy az apja egy európai miniállam hercege spoiler. A mindössze csak 14 éves Miának így hamar fel kell nőnie ehhez a feladathoz, hogy hercegnő lehessen. Egyáltalán szeretne-e hercegnő lenni? Mia megjegyzései még most is megnevettettek. Még mindig élvezhető történet, csak hát nem árt a helyén kezelni.

>!
meseanyu MP
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik

Hát gyerekek, Meg Cabot azért kenterbe veri a Leiner Laurát. Ilyennek kell lennie egy igényesen megírt kamaszregénynek.

12 hozzászólás
>!
GytAnett P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik

Valamikor 12-13 éves koromban nagyon imádtam ezt a sorozatot, de ha jól emlékszem, nem olvastam el az összes részét. Jó néhány hónappal ezelőtt a fejembe vettem, hogy ezt megteszem. Megtettem az első lépést. :)
Nem gondoltam volna, hogy még mindig ennyire tudom élvezni a történetet. Sajnos az elején azt éreztem, hogy ebből már nagyon kinőttem, de szerencsére a második felénél elkapott a gépszíj, és pikkpakk ki is olvastam.
25 éves fejjel valóban nagyon gyerekes, de úgy gondolom, hogy Meg Cabot valamit nagyon tud, ha még mindig magukkal tudnak ragadni a művei. :)
Mia egy tipikus 14 éves lány. Szerintem azért is szerettem annyira ezt a sorozatot kiskamaszként, mert teljesen bele bírtam magam élni a helyzetébe. Jó, a hercegnővé válást nyilván nem éltem át, de ez mellékes. :D Szegény azt sem tudja, hogy kibe szerelmes, gondja van a suliban, a szüleivel is időnként, meg amúgy is, az egyik legnagyobb gond, hogy még mindig elég lapos. :) Nem tudom, hogy mi a helyzet a mostani 12-14 évesekkel, de bizony engem is ugyanezek foglalkoztattak. Éppen tegnap kerültek kezembe a régi naplóim. Jókat röhögtem, miközben beleolvasgattam. :D
Azoknak is ajánlanám, akiknek ilyen korú lánya(i) van(nak), mert elég sokat tud segíteni a megértésükben. :)

>!
Levandra P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik

Muszáj volt elolvasnom, annak ellenére, hogy tavaly karácsonykor családi program keretében kénytelen voltam megnézni a könyvből készült filmet. Amit ugyan zokon vettem, de visszavágásként ragaszkodtam hozzá, hogy Kevint is nézzük meg. Kíváncsi voltam Mia könyvbeli alakjára, mert mint tudjuk, a filmek sokszor egészen másként tálalják a dolgokat. Hát igen, ez ebben az esetben is igaz volt. Mia szőke, Mia apukája él, és… az első néhány oldalon keresztül Vicky Pollard hangján szólt a fejemben, amitől sikítani tudtam volna! Nem sok kellett, hogy lecsapjam a könyvet és menekülőre fogjam. Vicky Pollard beférkőzött a tudatomba és az ő hangja darálta végig az első oldalakat, hogy mennyire izé már mindenki a környezetében, és mi a véleménye a világról. Aztán amint kiderült Mia valódi származása, megváltozott az írói stílus is, bár továbbra is idegesítő nyafogásként nyiszálta az idegeimet a túlzásba vitt hisztijével és tiltakozásával a hercegnőség ellen egy 12 éves színvonalán, de legalább Vicky végre aludni ment.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/12/meg-cabot-neve…

5 hozzászólás
>!
Camelia
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik

Másodszori olvasásra sem lehet megunni ezt a jó kis könyvet. Nem mondom, hogy kedvencem lett, mert olvastam már nála jobb könyveket, de mindenképpen változtatott egy kicsit az életemen.
Nem egy nehéz regény. Nem kell sosem azon agyalni miről van szó. Olvastatta magát.
Szerintem tipikusan az ellentéte, annak amit egy mai tizenéves csinálna, ha megtudná, hogy hercegnő. Nyilván nem fogadná örömmel, meg az elején kicsit dühös lenne a családjára, de ettől függetlenül, ki az aki nem szeretne hercegnő lenni. Meg manapság egy hercegnőt is már eléggé nagy fényárban nevelik, még ha nem is őt tervezik örökösnek.
Nem rossz regény, a történet is jó. Bár szerintem azért Leiner Laurát nem veri. Ő egy kicsit életszerűbben írja le a dolgokat. Mégis ki lenne hercegnő a tudata alatt a mai világban?
A főszereplő nekem nem volt túlzottan szimpatikus, nem is ragadt meg a karaktere. Kedvenc lett viszont, Michael, és bármennyire is érdekes de én Tinát is megkedveltem. Ja és hát Lars sem egy mindennapi ember. :D
Nem tudom más hogy van ezzel, de nekem kivételesen jobban tetszett a film belőle mint a film még ha alig van valóságalapja is.
Egyszer már olvastam már ezt a sorozatot, de mivel semmire nem emlékszem belőle, ezért gondoltam, hogy jó lenne feleleveníteni a történetet. Ennek köszönhetően olvastam el ezt, és majd a sorozat többi részét is.

>!
Adryenne1991
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik

Teljesen odavagyok Meg Cabot könyveiért. Ő (és J. K. Rowling) szerettette meg velem az olvasást, és ezért nagyon hálás vagyok nekik.
A sorozatot már egyszer olvastam, a filmeket is többször láttam, de úgy gondoltam, hogy a 11. kötet elolvasása előtt, felelevenítem a történéseket, és végigolvasom újra a sorozatot.
Idén úgy is annyi olyan könyvet olvastam, ami nem jött be, hogy gondoltam, valami egészen jóval kell zárnom ezt az évet.

Azt mindenképpen meg kell említsem, hogy mindig gondban vagyok azokkal a könyvekkel, amikből filmet készítettek. Valahogy sokkal mélyebb nyomot szoktak hagyni a filmek, és amikor újra szeretném olvasni a könyvet, már nem tudok elvonatkoztatni a filmtől.
Itt ez mégis másképp történt. Teljesen el tudtam vonatkoztatni tőle, és a könyv újra a hatalmába kerített. Újra 14 éves lehetettem, holott már 24 is elmúltam.
Szeretem az írónő stílusát, és azt, hogy ennyire egyedi karaktereket tud létrehozni amellett, hogy a várva várt sablonos cicababák és szépfiúk is megjelennek a történeteiben.

Valószínűleg nem ez volt az utolsó alkalom, hogy végigolvasom a sorozatot.

>!
diamondfox P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik

Most már inkább azok olvassák ezt a sorozatot, akik látták a filmet és kíváncsiak, hogy mennyi köze van az eredetihez. Segítek: nem sok.
Persze, ahogy olvastam, nosztalgikus hangulatba kerültem és azonnal eldöntöttem, hogy megnézem a filmet. (Becsúszott a második is, rég sóhajtoztam ilyen jókat Chris Pine miatt. Emlékszem,hogy anno is kisszerelmem lett, de most újra :3)

Tehát a könyv, nem sok mindenben hasonlít a filmhez. Ami őszinte leszek: jót jelent a filmnek! Mondjuk nem értem, hogy miért lett Mr. Gianini helyett teljesen más neve a tanárnak, illetve, hogy milyen megfontolásból kapott teljesen ellentétes személyiséget a nagymama. Vagyis bocsánat, Grandmére. Mia egy igazi hisztis tini, de 14 éves, ezen egyáltalán nem csodálkoztam. Kicsit nehezen emésztettem, túl egyszerű már a nyelvezet nekem, illetve rájöttem, hogy Meg Cabot minden tiniszereplő hatalmas környezetvédő (már 18 éve!!) és itt kifejezetten idegesített, hogy mennyire nagy hangsúly volt a vegetarianizmuson, valamint a bálnák védelmén. Ez az Egy igazi amerikai lányban még nem zavart, itt viszont borzalmasan.
Tehát kezdő Ciceró kiadás, örök hála érte és megjegyezném, hogy nekem az eredeti, kicsit lazább rajzos borító sokkal jobban bejön, mint ez az új kiadás :)

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
girlhu

Matekórán, jaj mit tegyek?
Unalmamban hová legyek?
Firkáljak vagy ásítozzak,
A pad alatt torpedózzak?

Sonkás zsömlém elővegyem?
Félálomban mind megegyem?
Szundikálnék, álmodoznék,
Egy kicsi dalt dúdolgatnék.

Tábla fölött falióra,
Nem mozdul a mutatója.
Lassú idő, csak nem múlik,
Matekóra hosszan nyúlik.

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: matematika
3 hozzászólás
>!
Cicu

Hová lettek a rendes nagyik, akik pitét sütnek az embernek és arany kincsemnek szólítják? Miért pont nekem jutott ki egy olyan, akinek sminktetoválása van és a tetejébe még ő kurváz le engem?

102. oldal

>!
Bi_bi_bi

Ha Carol Fernandez szépnek tart engem, akkor én is olyat akarok szívni, mint ő!

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mia Thermopolis
>!
Cicu

Az, európai hívások mindig bénák, mert hallani, ahogy a tenger alatti kábelek körül sustorog a víz. Ettől mindig ideges leszek, olyan, mintha a halak lehallgatnák a beszélgetést, vagy mi…

18. oldal

>!
Cicu

Michael, aki magához képest egész órán roppant csöndes volt, ránézett Larsra és megkérdezte:
– Ugye maga is velük megy?
– Persze – felelte Lars, aztán összenéztek azzal az iszonyú idegesítő nézéssel, ahogy a pasik szoktak, amikor közös titkuk van. Szerintem hatodikban, amikor a lányokat külön terembe terelték össze, hogy levetítsék a menstruációval és egyebekkel kapcsolatos oktatófilmet, a fiúk ezalatt egy másik oktatófilmet néztek, és elsajátították ezt az idegesítő nézést.

210. oldal

>!
Cicu

Ki a fene lógna még az iskolában péntek délután?
A Komputer Klubról persze elfeledkeztem.
A Komputer Klubról mindenki elfeledkezik, még azok is, akik oda járnak.

100. oldal

>!
bevi

Mi a helyes válasz, ha egy férfi azt mondja: Szeretem Önt?
Köszönöm. Nagyon kedves.

150. oldal

>!
kiscsillag0310 P

Rommel Grandmére tizenöt éves törpeuszkárja. Ugyanolyan alakú és méretű, mint egy leguán, csak nem olyan okos.

97. oldal

>!
_nalla_

Matekórán, jaj mit tegyek?
Unalmamban hová legyek?
Firkáljak vagy ásítozzak,
A pad alatt torpedózzak?

Sonkás zsömlém elővegyem?
Félálomban mind megegyem?
Szundikálnék, álmodoznék,
Egy kicsi dalt dúdolgatnék.

Tábla fölött falióra,
Nem mozdul a mutatója.
Lassú idő, csak nem múlik,
Matekóra hosszan nyúlik.

ÉS MÉG MINDIG NINCS VÉGE!!!

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: matematika
>!
kiscsillag0310 P

Senki nem mer kikezdeni egy Martens-bakancsos csajjal, főleg, ha az még vegetáriánus is.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mia Thermopolis

A sorozat következő kötete

A neveletlen hercegnő naplója sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Connie Glynn: Beépített hercegnő
J. D. Salinger: Zabhegyező
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Jack London: A vadon szava
Mikszáth Kálmán: Különös házasság
Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem
Marni Bates: Menő-riadó Kambodzsában
Sarah Dessen: Figyelj rám!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Sarah Dessen: Tökéletes