A ​neveletlen hercegnő naplója 1. (A neveletlen hercegnő naplója 1.) 670 csillagozás

Hercegnő születik
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.

Mia Thermopolis az egyik percben még teljesen átlagos, tizennégy éves manhattani kamaszlány, a következőben pedig már Genovia trónörököse, akinek minden lépését egy állig felfegyverzett testőr követi, hercegnői illemtanleckéket kap igencsak nehéz természetű nagyanyjától, akit Grandmère-nek kell szólítania, és külsejének megváltoztatásán egy Paolo nevű stylist fáradozik. Miának minden porcikája tiltakozik a hercegnővé válás ellen, hisz, bár lapos mellével és langaléta termetével egyáltalán nincs megelégedve, valójában egész jól érzi magát a bőrében az Albert Einstein Gimnázium diákjaként. És hogy Genoviába költözzön? Bocsi, ez valami vicc?

Eredeti mű: Meg Cabot: The Princess Diaries 1.

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Ciceró, Budapest, 2015
230 oldal · ISBN: 9789635399673
>!
Ciceró, Budapest, 2015
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635399505 · Fordította: Merényi Ágnes
>!
Ciceró, Budapest, 2002
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635393652 · Fordította: Merényi Ágnes

1 további kiadás


Enciklopédia 47

Szereplők népszerűség szerint

Michael Moscovitz · Mia Thermopolis · Grandmére · Kövér Lulu · Lars van der Hooten · Lilly Moscovitz · Borisz Pelkovszkij · Tina Hakim Baba · Lana Weinberger · Diana walesi hercegné · Helen Thermopolis · Josh Richter · Mr. Gianini · Philipe Renaldo

Helyszínek népszerűség szerint

Central Park · Manhattan · The Plaza Hotel


Kedvencelte 73

Most olvassa 72

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 100

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.

Mivel nagyon szeretem a filmet, gondoltam adok egy esélyt a könyvnek is.
Sejtettem, hogy nem én vagyok a célközönség, így nem veszem számításba a tini-élettel kapcsolatos csip-csup dolgokat, amik zavarni szoktak.
Azt is tudom, hogy filmből 1 rész van, könyvből pedig jóval több, így nyílván részletesebb, vontatottabb.

A stílus viszont olyan volt, mintha általános iskolás írta volna, nem gimnazista.

Meglepett, hogy spoiler és ezt nem igazán tudtam hová tenni.

Ami még nagyon nem tetszett azok a karakterek. A filmben szerettem őket. Itt viszont Mia elképesztően idegesítő volt. Végig nyafogott, szenvedett, bőgött. Semmi sem volt jó. A nagymamáját sem kedveltem egyáltalán, ellentétben a filmmel.
Gondolom lesz itt jellemfejlődés, de én már nem fogom tovább olvasni. Maradok a filmnél.

>!
Ciceró, Budapest, 2002
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635393652 · Fordította: Merényi Ágnes
6 hozzászólás
>!
FairyDust P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.

Ez egy igazi tini könyv! Kimaradt az életemből a film (vagy csak nem emlékszem rá), így nincs összehasonlítási alapom, de amit olvastam az kifejezetten tetszett! Mia egy tipikus 14 éves lány, aki küzd a kamaszkor „hatalmas gondjaival”. Végre olyan köntösben kaptam ezt meg, ami egyáltalán nem irritált. Nagyon aranyos, vicces, könnyed könyv! Boldog vagyok, hogy ennyire lekötött ez a rém egyszerű kis sztori. Biztosan folytatni fogom a sorozatot!

>!
Csoszi P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.

Aranyos történet, de ne várjunk tőle óriási csodákat. Egy 14 éves gimnazista lány naplója, a kamaszkor minden nyűgével, nyavalygásával. Nagyon sokat nevettem a könyvön. Kedvet is kaptam a folytatásokhoz.

6 hozzászólás
>!
Naiva P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.

Nem mintha most olyan idősnek számítanék, de Meg Cabot könyvei (Hívószám 1-800, Tinibálvány, A neveletlen hercegnő naplója} hozzátartoztak fiatalabb korom kedvencei közé. Jó volt most egy kicsit nosztalgiázni. A filmet már rengetegszer láttam. Az állam is leesett, amikor megtudtam, hogy a film már több, mint 15 éves.
Mia szerintem aranyos lány, akinek minden vágya, hogy „normális” legyen. Megvannak a maga problémái, mint minden tinédzsernek. Ezek a gondok csak sokkal nagyobbak lesznek attól a pillanattól fogva, hogy kiderül, hogy az apja egy európai miniállam hercege spoiler. A mindössze csak 14 éves Miának így hamar fel kell nőnie ehhez a feladathoz, hogy hercegnő lehessen. Egyáltalán szeretne-e hercegnő lenni? Mia megjegyzései még most is megnevettettek. Még mindig élvezhető történet, csak hát nem árt a helyén kezelni.

>!
meseanyu MP
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.

Hát gyerekek, Meg Cabot azért kenterbe veri a Leiner Laurát. Ilyennek kell lennie egy igényesen megírt kamaszregénynek.

12 hozzászólás
>!
Levandra P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.

Muszáj volt elolvasnom, annak ellenére, hogy tavaly karácsonykor családi program keretében kénytelen voltam megnézni a könyvből készült filmet. Amit ugyan zokon vettem, de visszavágásként ragaszkodtam hozzá, hogy Kevint is nézzük meg. Kíváncsi voltam Mia könyvbeli alakjára, mert mint tudjuk, a filmek sokszor egészen másként tálalják a dolgokat. Hát igen, ez ebben az esetben is igaz volt. Mia szőke, Mia apukája él, és… az első néhány oldalon keresztül Vicky Pollard hangján szólt a fejemben, amitől sikítani tudtam volna! Nem sok kellett, hogy lecsapjam a könyvet és menekülőre fogjam. Vicky Pollard beférkőzött a tudatomba és az ő hangja darálta végig az első oldalakat, hogy mennyire izé már mindenki a környezetében, és mi a véleménye a világról. Aztán amint kiderült Mia valódi származása, megváltozott az írói stílus is, bár továbbra is idegesítő nyafogásként nyiszálta az idegeimet a túlzásba vitt hisztijével és tiltakozásával a hercegnőség ellen egy 12 éves színvonalán, de legalább Vicky végre aludni ment.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/12/meg-cabot-neve…

5 hozzászólás
>!
GytAnett P
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.

Valamikor 12-13 éves koromban nagyon imádtam ezt a sorozatot, de ha jól emlékszem, nem olvastam el az összes részét. Jó néhány hónappal ezelőtt a fejembe vettem, hogy ezt megteszem. Megtettem az első lépést. :)
Nem gondoltam volna, hogy még mindig ennyire tudom élvezni a történetet. Sajnos az elején azt éreztem, hogy ebből már nagyon kinőttem, de szerencsére a második felénél elkapott a gépszíj, és pikkpakk ki is olvastam.
25 éves fejjel valóban nagyon gyerekes, de úgy gondolom, hogy Meg Cabot valamit nagyon tud, ha még mindig magukkal tudnak ragadni a művei. :)
Mia egy tipikus 14 éves lány. Szerintem azért is szerettem annyira ezt a sorozatot kiskamaszként, mert teljesen bele bírtam magam élni a helyzetébe. Jó, a hercegnővé válást nyilván nem éltem át, de ez mellékes. :D Szegény azt sem tudja, hogy kibe szerelmes, gondja van a suliban, a szüleivel is időnként, meg amúgy is, az egyik legnagyobb gond, hogy még mindig elég lapos. :) Nem tudom, hogy mi a helyzet a mostani 12-14 évesekkel, de bizony engem is ugyanezek foglalkoztattak. Éppen tegnap kerültek kezembe a régi naplóim. Jókat röhögtem, miközben beleolvasgattam. :D
Azoknak is ajánlanám, akiknek ilyen korú lánya(i) van(nak), mert elég sokat tud segíteni a megértésükben. :)

>!
Camelia
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.

Másodszori olvasásra sem lehet megunni ezt a jó kis könyvet. Nem mondom, hogy kedvencem lett, mert olvastam már nála jobb könyveket, de mindenképpen változtatott egy kicsit az életemen.
Nem egy nehéz regény. Nem kell sosem azon agyalni miről van szó. Olvastatta magát.
Szerintem tipikusan az ellentéte, annak amit egy mai tizenéves csinálna, ha megtudná, hogy hercegnő. Nyilván nem fogadná örömmel, meg az elején kicsit dühös lenne a családjára, de ettől függetlenül, ki az aki nem szeretne hercegnő lenni. Meg manapság egy hercegnőt is már eléggé nagy fényárban nevelik, még ha nem is őt tervezik örökösnek.
Nem rossz regény, a történet is jó. Bár szerintem azért Leiner Laurát nem veri. Ő egy kicsit életszerűbben írja le a dolgokat. Mégis ki lenne hercegnő a tudata alatt a mai világban?
A főszereplő nekem nem volt túlzottan szimpatikus, nem is ragadt meg a karaktere. Kedvenc lett viszont, Michael, és bármennyire is érdekes de én Tinát is megkedveltem. Ja és hát Lars sem egy mindennapi ember. :D
Nem tudom más hogy van ezzel, de nekem kivételesen jobban tetszett a film belőle mint a film még ha alig van valóságalapja is.
Egyszer már olvastam már ezt a sorozatot, de mivel semmire nem emlékszem belőle, ezért gondoltam, hogy jó lenne feleleveníteni a történetet. Ennek köszönhetően olvastam el ezt, és majd a sorozat többi részét is.

>!
Adryenne1991
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.

Teljesen odavagyok Meg Cabot könyveiért. Ő (és J. K. Rowling) szerettette meg velem az olvasást, és ezért nagyon hálás vagyok nekik.
A sorozatot már egyszer olvastam, a filmeket is többször láttam, de úgy gondoltam, hogy a 11. kötet elolvasása előtt, felelevenítem a történéseket, és végigolvasom újra a sorozatot.
Idén úgy is annyi olyan könyvet olvastam, ami nem jött be, hogy gondoltam, valami egészen jóval kell zárnom ezt az évet.

Azt mindenképpen meg kell említsem, hogy mindig gondban vagyok azokkal a könyvekkel, amikből filmet készítettek. Valahogy sokkal mélyebb nyomot szoktak hagyni a filmek, és amikor újra szeretném olvasni a könyvet, már nem tudok elvonatkoztatni a filmtől.
Itt ez mégis másképp történt. Teljesen el tudtam vonatkoztatni tőle, és a könyv újra a hatalmába kerített. Újra 14 éves lehetettem, holott már 24 is elmúltam.
Szeretem az írónő stílusát, és azt, hogy ennyire egyedi karaktereket tud létrehozni amellett, hogy a várva várt sablonos cicababák és szépfiúk is megjelennek a történeteiben.

Valószínűleg nem ez volt az utolsó alkalom, hogy végigolvasom a sorozatot.

>!
julicsenge I
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.

Hogy én ezt eddig miért nem olvastam?!
Fényévekkel jobb és másabb, mint a film. Ciki, ha majdnem 21 éves fejjel végigizgultam és nevettem egy 14 éveseknek való könyvet? Lehet, hogy visszamaradtam a fejlődésben :D Mia annyira a 14 éves én, hogy minden oldalon elképedtem. Én is ugyan ilyen nyomi szövegeket írtam a naplómba, meg dühöngtem a matekon, és fizika képletekből írtam sormintát…Atya ég, hogy ez néha mennyire hiányzik!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
girlhu

Matekórán, jaj mit tegyek?
Unalmamban hová legyek?
Firkáljak vagy ásítozzak,
A pad alatt torpedózzak?

Sonkás zsömlém elővegyem?
Félálomban mind megegyem?
Szundikálnék, álmodoznék,
Egy kicsi dalt dúdolgatnék.

Tábla fölött falióra,
Nem mozdul a mutatója.
Lassú idő, csak nem múlik,
Matekóra hosszan nyúlik.

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: matematika
3 hozzászólás
>!
Bi_bi_bi

Ha Carol Fernandez szépnek tart engem, akkor én is olyat akarok szívni, mint ő!

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mia Thermopolis
>!
Chrissie

Hová lettek a rendes nagyik, akik pitét sütnek az embernek és arany kincsemnek szólítják? Miért pont nekem jutott ki egy olyan, akinek sminktetoválása van és a tetejébe még ő kurváz le engem?

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Grandmére
>!
Chrissie

Az, európai hívások mindig bénák, mert hallani, ahogy a tenger alatti kábelek körül sustorog a víz. Ettől mindig ideges leszek, olyan, mintha a halak lehallgatnák a beszélgetést, vagy mi…

18. oldal

>!
Chrissie

Michael, aki magához képest egész órán roppant csöndes volt, ránézett Larsra és megkérdezte:
– Ugye maga is velük megy?
– Persze – felelte Lars, aztán összenéztek azzal az iszonyú idegesítő nézéssel, ahogy a pasik szoktak, amikor közös titkuk van. Szerintem hatodikban, amikor a lányokat külön terembe terelték össze, hogy levetítsék a menstruációval és egyebekkel kapcsolatos oktatófilmet, a fiúk ezalatt egy másik oktatófilmet néztek, és elsajátították ezt az idegesítő nézést.

210. oldal

>!
Chrissie 

Ki a fene lógna még az iskolában péntek délután?
A Komputer Klubról persze elfeledkeztem.
A Komputer Klubról mindenki elfeledkezik, még azok is, akik oda járnak.

100. oldal

>!
bevi

Mi a helyes válasz, ha egy férfi azt mondja: Szeretem Önt?
Köszönöm. Nagyon kedves.

150. oldal

>!
_nalla_

Matekórán, jaj mit tegyek?
Unalmamban hová legyek?
Firkáljak vagy ásítozzak,
A pad alatt torpedózzak?

Sonkás zsömlém elővegyem?
Félálomban mind megegyem?
Szundikálnék, álmodoznék,
Egy kicsi dalt dúdolgatnék.

Tábla fölött falióra,
Nem mozdul a mutatója.
Lassú idő, csak nem múlik,
Matekóra hosszan nyúlik.

ÉS MÉG MINDIG NINCS VÉGE!!!

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: matematika
>!
kiscsillag0310

Rommel Grandmére tizenöt éves törpeuszkárja. Ugyanolyan alakú és méretű, mint egy leguán, csak nem olyan okos.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Grandmére · Rommel
>!
kiscsillag0310

Senki nem mer kikezdeni egy Martens-bakancsos csajjal, főleg, ha az még vegetáriánus is.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mia Thermopolis

A sorozat következő kötete

A neveletlen hercegnő naplója sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Jack London: A vadon szava
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Josephine Angelini: Istennő
Mia Thermopolis: Váltságdíj a szívemért
John Minahan: Jeremy
Herman Raucher: Kamaszkorom legszebb nyara
Louis Sachar: David nem hagyja magát