Gyerekzár 87 csillagozás

Mécs Anna: Gyerekzár

Egy kislány, aki szeretne megtanulni zongorázni, de a zongoratanárnő inkább az ujjaira csapja a zongora fedelét. Egy fiatal lány, aki valami öröklődő génhiba folytán nem tud megállni a növekedésben. Egy fiatal lány, aki keresztény akar lenni, de sehogy sem sikerül. Egy fiatal lány, aki zsidó akar lenni, de sehogy sem sikerül. Fiatal lányok, akik egyszerre keresztények és zsidók. Fiatal lányok, akiket nem érdekel az egész. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni az apjukat, de sehogy sem jön ki a matek. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni a férfiakat, de sehogy sem jön ki a matek. Egy fiatal nő novellái, aki egy matematikus lírai arányérzékével ír, és akinek figurái sebezhetőségükben is önazonosak.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Scolar L!ve Scolar

>!
Scolar, Budapest, 2017
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632448046
>!
Scolar, Budapest, 2017
144 oldal · ISBN: 9789635091782

Enciklopédia 9

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Kedvencelte 3

Most olvassa 7

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Mécs Anna: Gyerekzár

A kötet kétfajta novellát tartalmaz:
1.) Tűpontos és fájdalmas megjelenítését a női kiszolgáltatottságnak.
2.) Nem annyira tűpontos és ezáltal kevésbé fájdalmas megjelenítését a női kiszolgáltatottságnak.
Figyelembe véve, hogy a kezdő írók hasonló témájú novelláskötetei gyakran vagy zömmel csak a 2.) pontba tartozó novellákat gyűjtik egybe, azt hiszem, nincs okom panaszra. Mécs nem ír olyasmit, amit előtte még senki se írt volna meg – viszont a saját olyasmijét karakteresebben és szikárabban veti papírra, aminek köszönhetően igen ritkán gyulladt ki a fejemben a „na-ezt-nem-kellett-volna” feliratú lámpácska*. Azt ugyan nem állítom, hogy ezek a szövegek arany gravírozással égtek bele a tudatomba, de végig erős potenciált éreztem bennük, szaglik róluk egy olyan szerző, aki, ha felszed némi izmot, a földhöz tudja teremteni az embert.

* Ez a lámpácska amúgy (hasonlóan Pavlov kutyájának lámpácskájához – amely lámpácska igazából Pavlové volt, nem a kutyáé, de ez egy mellékszál) engem arra kondicionált, hogy láttára hümmögni kezdjek, félpercenként üléshelyzetet változtassak, és kedvem támadjon felmenni a molyra olvasás helyett – türelmetlenkedem, na.

9 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Mécs Anna: Gyerekzár

Az idejét sem tudom már, hogy mikor olvastam ennyire ütős másfél oldalas novellát spoiler. A többi meg csak úgy egyszerűen baromi jó, pontos, precíz és valahogy zsigerből fakadóan nyers, még véres.
Egyszóval, ha van nekem íródott női próza, akkor ez volt az. Még a kitárulkozó női lélek karakteres ábrázolása, a kiszolgáltatott magára hagyatottság meztelen valója sem zavarba ejtő, egyszerűen csak baromi izgalmas és hiteles, néha karcos, de leginkább csak erős és jól csúszik.

Várom az új kötet idei megjelenését.

olvasóbarát P>!
Mécs Anna: Gyerekzár

„Honnan tudom majd, mennyit érek én, ha nullával nem lehet osztani.”

Élmény fiatal íróktól olvasni, új szemléletmód, új nézőpont. Női megközelítésben 24 novella, lányok, nők beszélnek apákról, anyákról, gyerekekről, férfiakról, matematikáról, megvalósul(hat)atlan álmaikról, életük mindennapjairól. A boldogság, a biztonság hiánya árad ezekből az írásokból. „…mert könnyebb valakinek a hiányát elviselni egyedül, mint vele azt, hogy nincs.”
A kötet hangulata Turi Tímea verseit idézte fel bennem, de Papp-Zakor Ilka és Szvoren Edina is eszembe jutott. Érdemes figyelni a szerzőre.
Az értékelések közül @Kuszma megállapításaival tudok leginkább egyetérteni.
A kötet 2018-ban Margó- díjat kapott.

3 hozzászólás
Chöpp P>!
Mécs Anna: Gyerekzár

Gyönyörű kezdés és gyönyörű zárás. Közte váltakozó minőségű (de inkább jó) novellák.
Kedvenceim:
– A zongora
– Te magasságos
– Párizs szélén van egy pince
– Oszlop a földben
– Gyerekzár
– A kukába vele
– Bolyongás
– Komorebi
Bele is kezdek a Kapcsolati hibába.

Kovaxka P>!
Mécs Anna: Gyerekzár

Meglepően érett, meglepően pontos. Erős novellák, jó történetek, többre emlékszem még, ami nálam ritka. Le se tagadhatná a szerző, hogy matematikus, legjobban azok a részek tetszettek, ahol ez kiderült. Indokolt díj, jó helyre került. A borító is remek, szeretem ezt a sorozatot (vizuálisan is), telitalálat a Scolartól.

Sippancs P>!
Mécs Anna: Gyerekzár

Félig ilyen, félig olyan, néha sok, máskor meg kevés, de határozottan jó.

_Ellamara_ P>!
Mécs Anna: Gyerekzár

Egy része kimondottan tetszett, de néhány olyan semmilyen volt.
A témák erősek voltak és valódiak, nyersen és őszintén írt női sorsokról, amit én kimondottan szeretek. Úgy gondolom, ebben a témában nincs két egyforma kötet, csak olyanok amik gyengébbek vagy erősebbek, attól függően, hogy mennyire tudnak megérinteni.
Annak ellenére, hogy olvastam már olyat is, ami véleményem szerint jobb volt, ez is tetszett. A maga stílusában egyedi és különleges, az írónő nagyon szépen bánik a szavakkal. Ugyan néhány novellát nem igazán éreztem közel magamhoz, összességében örülök, hogy elolvastam és átélhettem.

pável >!
Mécs Anna: Gyerekzár

Mellbevágó.
Egy (pár*) mell öntudatra ébredése. (*Bár a finnugor nyelvekben ugye a páros testrészek egyes számúak, mégis zavarba jön az egyszeri élménybeszámoló.) Mint visszatérő motívum, legalábbis – persze fel lehetne fűzni a novellákat másképp is, majd megteszik mások.

Új (értsd: elsőkötetes) írónk született, de nem bakfis, kész Pallas Athéne. Jobb megfigyelő, mint egy ipari kamera, de olyan képeket mutat utána ezekből, hogy beléd ég, mint gyermekkorod kedvenc diavetítőjének házimozijai. Vigyázz, talán most is épp megles, hogy aztán megírjon, kevesebb szóval, mint ahogy a spúr Hemingway valaha megálmodta.

Ebben az új, pazar külsejű Scolar l!ve sorozatban Herczeg Szonja kötete mellett az eddigi legjobb. Vigyázat, ez is remekül csúszik.

Teetee>!
Mécs Anna: Gyerekzár

Hányféleképpen cseszhető el szülő és gyerek kapcsolata, és hányféleképpen lehet mégis reménykedni, hogy az elcseszett kapcsolatok valahogy helyreállíthatóak. Mit jelentenek a gyökerek, ragaszkodni kell-e hozzájuk, vagy eltépni őket? El lehet-e hagyni a gyermeki ént anélkül, hogy azzal elárulnád a szüleidet?
Kényelmetlen kérdések, és a válaszok sem éppen megnyugtatóak.

cseri P>!
Mécs Anna: Gyerekzár

Kiforratlan, de még lehet belőle valami.


Népszerű idézetek

Kuszma P>!

Értsd már meg, okos nő vagy te, értsd már meg, hogy nem értheted.

20. oldal, Évforduló

19 hozzászólás
balagesh IP>!

Honnan tudom majd, mennyit érek én, ha nullával nem lehet osztani.

39. oldal, Párizs szélén van egy pince

Sippancs P>!

(…) mert könnyebb valakinek a hiányát elviselni egyedül, mint vele azt, hogy nincs.

16. oldal

grgrnt>!

A fotós elégedetten mutatta Irén nagyinak a felvételt, aki dühtől tajtékozva feltápázkodott, kilóg a kép aljából a rózsafüzér a nyakában, mert túl magas a hátsó sor; hátra fordult hozzám, és odaordított, hogy a rohadt zsidó anyámat, minek nőttem ekkorára, nem elég, hogy a fél országot elcsatoltattam, de még a Gyula is a magamfajták miatt nyomorék. Féltem, most jött el a pillanat, hogy én is Gyula sorsára jutok, de Etelka, az egyik húga szerencsére lecsitította a nagyit, ne legyél már megint náci, Irén, hát tudod, hogy a zsidók mind alacsonyak.

11. oldal, Te magasságos (Scolar, 2017)

Sippancs P>!

Padlótól plafonig könyvek, kisebb-nagyobb kupacok, régi példányok és kortárs művek, a polcok is rogyásig. Az előszobában ösvény kanyargott, a szűk nappaliba vezetett. Mintha nem is a könyvek töltötték volna tele a szobát, hanem a könyvekbe vájt volna az élet egy kis lyukat, ahol le lehet ülni.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Könyvözön >!

Ez a félelem olyan sokáig kísértett, hogy szép lassan vággyá alakult, mert könnyebb valakinek a hiányát elviselni egyedül, mint vele azt, hogy nincs.

Könyvözön >!

Anyám szerint a férfi úgy viszonyul a nőhöz, mint foglalkozása tárgyához: a mérnököknek a nő egy közepes bonyolultságú gép, az orvos-genetikusnak meg egy két lábon járó hajlamossági mátrix.

Könyvözön >!

Nem tudom, mi igaz mindebből mindenesetre nagyanyám huszonnégy évesen meghalt, nagyapám pedig négy évet ült börtönben szerelemféltés, vagy hirtelen felindulás, vagy hirtelen szerelem miatt, nem tudom.

Sippancs P>!

Nem félelemből törlöm az emlékeket, hanem mert nem rám tartozik.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék
Chöpp P>!

Nagyapa nem hitt a globális felmelegedésben, ő abban hitt, hogy parányi, önhitt atomok vagyunk, akik nem képesek ilyen nagy ívű folyamatokat befolyásolni. Abban hitt, hogy ez a környezettudatos mánia csak amolyan búcsúcédulázás, mert a sok szerencsétlen azt hiszi, kilószámra termelheti a hulladékot, de ha három műanyag dobozt külön gyűjt, akkor minden bűne megbocsáttatik.

80-81. oldal A kukába vele


Hasonló könyvek címkék alapján

Szöllősi Mátyás: Váltóáram
Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Pozsonyi Ádám: Harcra fel!
Pozsonyi Ádám: Irgalom atyja, ne hagyj el!
Cserna-Szabó András: Puszibolt
Erdei Lilla: A Nap gleccserei
Latzkovits Miklós: Laboda
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon