Gyerekzár 55 csillagozás

Mécs Anna: Gyerekzár

Egy kislány, aki szeretne megtanulni zongorázni, de a zongoratanárnő inkább az ujjaira csapja a zongora fedelét. Egy fiatal lány, aki valami öröklődő génhiba folytán nem tud megállni a növekedésben. Egy fiatal lány, aki keresztény akar lenni, de sehogy sem sikerül. Egy fiatal lány, aki zsidó akar lenni, de sehogy sem sikerül. Fiatal lányok, akik egyszerre keresztények és zsidók. Fiatal lányok, akiket nem érdekel az egész. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni az apjukat, de sehogy sem jön ki a matek. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni a férfiakat, de sehogy sem jön ki a matek. Egy fiatal nő novellái, aki egy matematikus lírai arányérzékével ír, és akinek figurái sebezhetőségükben is önazonosak.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Scolar L!ve

>!
Scolar, Budapest, 2017
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632448046

Enciklopédia 6


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Mécs Anna: Gyerekzár

A kötet kétfajta novellát tartalmaz:
1.) Tűpontos és fájdalmas megjelenítését a női kiszolgáltatottságnak.
2.) Nem annyira tűpontos és ezáltal kevésbé fájdalmas megjelenítését a női kiszolgáltatottságnak.
Figyelembe véve, hogy a kezdő írók hasonló témájú novelláskötetei gyakran vagy zömmel csak a 2.) pontba tartozó novellákat gyűjtik egybe, azt hiszem, nincs okom panaszra. Mécs nem ír olyasmit, amit előtte még senki se írt volna meg – viszont a saját olyasmijét karakteresebben és szikárabban veti papírra, aminek köszönhetően igen ritkán gyulladt ki a fejemben a „na-ezt-nem-kellett-volna” feliratú lámpácska*. Azt ugyan nem állítom, hogy ezek a szövegek arany gravírozással égtek bele a tudatomba, de végig erős potenciált éreztem bennük, szaglik róluk egy olyan szerző, aki, ha felszed némi izmot, a földhöz tudja teremteni az embert.

* Ez a lámpácska amúgy (hasonlóan Pavlov kutyájának lámpácskájához – amely lámpácska igazából Pavlové volt, nem a kutyáé, de ez egy mellékszál) engem arra kondicionált, hogy láttára hümmögni kezdjek, félpercenként üléshelyzetet változtassak, és kedvem támadjon felmenni a molyra olvasás helyett – türelmetlenkedem, na.

9 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Mécs Anna: Gyerekzár

„Honnan tudom majd, mennyit érek én, ha nullával nem lehet osztani.”

Élmény fiatal íróktól olvasni, új szemléletmód, új nézőpont. Női megközelítésben 24 novella, lányok, nők beszélnek apákról, anyákról, gyerekekről, férfiakról, matematikáról, megvalósul(hat)atlan álmaikról, életük mindennapjairól. A boldogság, a biztonság hiánya árad ezekből az írásokból. „…mert könnyebb valakinek a hiányát elviselni egyedül, mint vele azt, hogy nincs.”
A kötet hangulata Turi Tímea verseit idézte fel bennem, de Papp-Zakor Ilka és Szvoren Edina is eszembe jutott. Érdemes figyelni a szerzőre.
Az értékelések közül @Kuszma megállapításaival tudok leginkább egyetérteni.
A kötet 2018-ban Margó- díjat kapott.

3 hozzászólás
>!
Kovaxka P
Mécs Anna: Gyerekzár

Meglepően érett, meglepően pontos. Erős novellák, jó történetek, többre emlékszem még, ami nálam ritka. Le se tagadhatná a szerző, hogy matematikus, legjobban azok a részek tetszettek, ahol ez kiderült. Indokolt díj, jó helyre került. A borító is remek, szeretem ezt a sorozatot (vizuálisan is), telitalálat a Scolartól.

>!
Sippancs P
Mécs Anna: Gyerekzár

Félig ilyen, félig olyan, néha sok, máskor meg kevés, de határozottan jó.

>!
Teetee
Mécs Anna: Gyerekzár

Hányféleképpen cseszhető el szülő és gyerek kapcsolata, és hányféleképpen lehet mégis reménykedni, hogy az elcseszett kapcsolatok valahogy helyreállíthatóak. Mit jelentenek a gyökerek, ragaszkodni kell-e hozzájuk, vagy eltépni őket? El lehet-e hagyni a gyermeki ént anélkül, hogy azzal elárulnád a szüleidet?
Kényelmetlen kérdések, és a válaszok sem éppen megnyugtatóak.

>!
pável
Mécs Anna: Gyerekzár

Mellbevágó.
Egy (pár*) mell öntudatra ébredése. (*Bár a finnugor nyelvekben ugye a páros testrészek egyes számúak, mégis zavarba jön az egyszeri élménybeszámoló.) Mint visszatérő motívum, legalábbis – persze fel lehetne fűzni a novellákat másképp is, majd megteszik mások.

Új (értsd: elsőkötetes) írónk született, de nem bakfis, kész Pallas Athéne. Jobb megfigyelő, mint egy ipari kamera, de olyan képeket mutat utána ezekből, hogy beléd ég, mint gyermekkorod kedvenc diavetítőjének házimozijai. Vigyázz, talán most is épp megles, hogy aztán megírjon, kevesebb szóval, mint ahogy a spúr Hemingway valaha megálmodta.

Ebben az új, pazar külsejű Scolar l!ve sorozatban Herczeg Szonja kötete mellett az eddigi legjobb. Vigyázat, ez is remekül csúszik.

>!
cseri P
Mécs Anna: Gyerekzár

Kiforratlan, de még lehet belőle valami.

>!
MariannaMJ
Mécs Anna: Gyerekzár

Váratlanul erőteljes témájúak a kötet novellái. Számomra túlzóan is: kihívásra kezdtem el olvasni, minden nap csak egy történet, és ez elég is volt, megterhelt. Ügyesen zárja a novellák többségét, megdöbbenti az olvasót.
Van ugyan néhány novella, aminek nem volt annyira ütős a vége; egyet nem értettem, azt gondolom, lemaradtam valamiről*; máskor meg nem volt világos, ki milyen viszonyban van egymással (Valika).
A kedvencem a Függvények: az egyedülálló nő pártalálási problémája, a kedvenc idézetemmel: Amióta idősebb vagyok, azt képzelem, hogy minden férfit hozzám rendeltek. És hogy ha csak egyvalakit szabadna hozzám rendelni, akkor ez a függvény megőrülne, mert hozzám egyértelműen nem lehet. A matektanárom nem nyilazhatna engem senkihez, mert olyan vagyok, mint a férfiak. Legfeljebb rendelhetne engem magamhoz.

*ha valaki elmondaná, a Dublőrben mi az a foglalkozás, amiről szó van…

2 hozzászólás
>!
Georginanéven P
Mécs Anna: Gyerekzár

Kedvemre valók ezek az emberi élettel kapcsolatos szösszenetek. Kedvemre való a stílusuk, az a fanyar, több helyütt kíméletlen őszinteség. De miért is ne? Többre lehet menni vele, mint az átlátszó bájolgással. Kedvencem eddig az Évforduló című írás, amelyik egy fellengzős vacsoráról szól, egy fellengzős férfivel. Így kell ezt. Jó. Határozottan jó novellás, pedig nem vagyok novellás kötet-rajongó. Kivételesen ezt viszont élvezem.

>!
Trudiz 
Mécs Anna: Gyerekzár

Vegyes érzelmeket kiváltó írások. Néha visz magával, néhol „letesz”.
Gratulálok a díjhoz!


Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

Értsd már meg, okos nő vagy te, értsd már meg, hogy nem értheted.

20. oldal, Évforduló

19 hozzászólás
>!
balagesh IP

Honnan tudom majd, mennyit érek én, ha nullával nem lehet osztani.

39. oldal, Párizs szélén van egy pince

>!
Sippancs P

(…) mert könnyebb valakinek a hiányát elviselni egyedül, mint vele azt, hogy nincs.

16. oldal

>!
grgrnt

A fotós elégedetten mutatta Irén nagyinak a felvételt, aki dühtől tajtékozva feltápázkodott, kilóg a kép aljából a rózsafüzér a nyakában, mert túl magas a hátsó sor; hátra fordult hozzám, és odaordított, hogy a rohadt zsidó anyámat, minek nőttem ekkorára, nem elég, hogy a fél országot elcsatoltattam, de még a Gyula is a magamfajták miatt nyomorék. Féltem, most jött el a pillanat, hogy én is Gyula sorsára jutok, de Etelka, az egyik húga szerencsére lecsitította a nagyit, ne legyél már megint náci, Irén, hát tudod, hogy a zsidók mind alacsonyak.

11. oldal, Te magasságos (Scolar, 2017)

>!
Sippancs P

Padlótól plafonig könyvek, kisebb-nagyobb kupacok, régi példányok és kortárs művek, a polcok is rogyásig. Az előszobában ösvény kanyargott, a szűk nappaliba vezetett. Mintha nem is a könyvek töltötték volna tele a szobát, hanem a könyvekbe vájt volna az élet egy kis lyukat, ahol le lehet ülni.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
grgrnt

Apámat is elnézhettem volna, amíg belefullad az alkoholba, de hát nem jobb mindenkinek, hogy végül szépen, részegen elaludt a kádban?

65. oldal, Repülni akarok (Scolar, 2017)

>!
János_testvér

[Anyám] szenvedélyesen apám arcába nyomta a széttrancsírozott [torta]darabokat. Apám letörölgette az arcáról a krémet, és nyugodtan magyarázott tovább, hogy ehhez az egészhez először is meg kell értenem, hogy az egész számok ugyanannyian vannak, mint a párosak.

25. oldal, Banach, Tarski, meg én

Kapcsolódó szócikkek: matematika
>!
MariannaMJ

Amióta idősebb vagyok, azt képzelem, hogy minden férfit hozzám rendeltek. És hogy ha csak egyvalakit szabadna hozzám rendelni, akkor ez a függvény megőrülne, mert hozzám egyértelműen nem lehet. A matektanárom nem nyilazhatna engem senkihez, mert olyan vagyok, mint a férfiak. Legfeljebb rendelhetne engem magamhoz.

105-106. oldal

1 hozzászólás
>!
Sippancs P

Nem félelemből törlöm az emlékeket, hanem mert nem rám tartozik.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék
>!
Sippancs P

Hogy Manyi néni kim volt, fogalmam sincs. Minden családi ünnepséget elárasztott magával: bántó pacsuliszag, kicigarettázott szócunami, vörös karmokkal túlgesztikulált együttérzés. Nem tudom, hogy mit keresett a családunkban, hogy miért jelent meg mindig. De azt tudom, hogy mégis ő jelentette nekem az ünnepet.

31. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szöllősi Mátyás: Váltóáram
Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Pozsonyi Ádám: Harcra fel!
Pozsonyi Ádám: Irgalom atyja, ne hagyj el!
Cserna-Szabó András: Puszibolt
Erdei Lilla: A Nap gleccserei
Latzkovits Miklós: Laboda
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon