Pedró, ​a tűzoltóautó (Kerék mesék 2.) 51 csillagozás

Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

A Kerék mesék újabb részének hőse Pedró, a tűzoltóautó, aki nem csak a tűzoltó-parancsnokságon pihen egész nap, hanem egy sor izgalmas kalandot él át. Segít az áruházban, az autópályán és a kisvasútnál, föld alatt és vihar után egyaránt. Megment egy kiscicát, és a lóversenypályán sem tétlenkedik. Vajon Bartolóval, a markolóval is összebarátkozik? És ki lehet Roninó?

A tizenkét izgalmas mesét Mechler Anna írta és Hajba László részletgazdag rajzai keltik életre. A történetek nem csak szórakoztatnak, hanem rengeteg hasznos dolgot is megtanítanak a tűzoltók munkájával kapcsolatban.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Kiadói ajánlás: 4 éves kortól · Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2023
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155385452 · Illusztrálta: Hajba László
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155385452 · Illusztrálta: Hajba László
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2014
64 oldal · ISBN: 9786155385452 · Illusztrálta: Hajba László

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

lóversenypálya


Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Uzsonna>!
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

Ehhez a könyvhöz egy történet fűz:
2014. évi karácsonyi vásárban könyvet árusítottam, és egy nagymama Tűzoltó Sam-et kereste az unokájának. Nem volt, hát ezt a könyvet ajánlottam helyette, de neki nem igazán tetszett, nem vitte el. Pár óra múlva megjelent a lányával és a vejével, aki tűzoltó! Elkezdték nézegetni a könyvet és a tűzoltó apuka nagy élvezettel nézte a képeket és lelkesen ezt mondta: „Ezt beviszem a fiúknak a laktanyába!” Nagymamát nem kellett tovább győzködni megvette az unokának (???) a könyvet.
Most el is olvastam, és tűzoltó rajongóknak ajánlom e kedves, tanulságos meséket. A túl szakszerű leírást én is soknak tartottam néha, de legyen valami élvezet az apukáknak is! :-)

Homolya_H_Tímea P>!
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

Nagyon szerették a gyerekeim ezt a sorozatot, most az ovisaimnak olvastam a járművek témakörén belűl. Ők is szerették ☺️

worsi P>!
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

Ó, hát a tűzoltók! Gyerekkoromban is és most is egy tűzoltóság közelében laktam-lakom. Május végén meg még körül is néztünk benn, mikor nyílt nap volt, legalább olyan lelkes voltam, mint a törpik! A könyvtár polcán meg ott figyelt ez a kötet, gondolkodás nélkül kivettük a lánynak, ha már mindig lelkesen nííínóóózik, mikor vonulnak dolgozni a tűzoltók.
A könyv meg szuper. Így egyszerűen. Nagyon menő, a tűzoltóautóknak külön személyisége van, érzelmeik, … Ők is hibáznak, mint az emberek. És ettől olyan szerethető az egész.
Meg attól, hogy tudni lehet, hogy a mesék nem csak kedvesek, hanem csomó mindent meg is tanulnak belőle az olvasók (és a kis mesehallgatók), mivel a könyv megírásában igazi tűzoltók és katasztrófavédelmisek segítettek.

latinta P>!
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

Karácsony előtt ezt is gyorsan sutyiban elolvastam nagyobbik fiamék lányoméknak hozott csomagjából. (Ejnye, nagyi!)*

    Egészen biztos vagyok abban, hogy telitalálat a választás, hiszen az aprónép oda s vissza annyi járművet ismer fel és ismer, hogy van olyan munkagép, vízi, légi jármű, aminek a nevét tőlük célszerű megkérdezni.

    Az is biztos, hogy nem pusztán „csak” a tűzoltóautó** létezik a szótárukban, hanem azoknak egész kiterjedt válfaja is.

    Ezek a történetek ráadásul a szakmai hitelesség mellett nagyon emberiek is, hiszen olyan magatartási, viselkedési normákat is bemutatnak, amelyek az óvodás és kisiskolás korban járó, időnként botladozó gyerekeknek (és szüleiknek is!) okulásukra vannak, lehetnek.

* Tegnap aztán fültanúja lehettem, ahogy a nagyapjuk elferdítve olvas fel belőle délután. Mindkettő, de főleg a nagyobbik, egyből tiltakozott, és kijavították a férjemet. Hát persze hogy, hiszen ők ezt már könyvtárból is ismerik, szeretik.

** Magam is kétszer voltam velük és anyukájukkal az akkori lakásuktól nem messze lévő tűzoltólaktanyában. Igen élvezetes két nyílt napot töltöttünk el együtt.

Vaklarma P>!
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

Pedró is érdekes volt, bár Bernát, a mentőautó valahogy jobban tetszett. Az eleje itt is kissé tudományosra sikerült, de aztán jöttek a kalandok, nyomkereső kutyával, autómentéssel, és persze sok-sok tűzoltással a gyerekek nagy örömére. Most már nagyon kíváncsi vagyok a kukásautós könyvre is, fogalmam nincs hogy lehet egy kukáskocsiról egy teljes mesekönyvet írni.

eeszter>!
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

2 éves kisfiam először inkább a képeket szerette nézegetni benne, de aztán elolvastuk a mesét is. Nagyon ötletes, és rengeteg érdekes információt tartalmaz, amik még egy felnőtt számára is izgalmassá teszik a történetet. Ez volt az első olvasásunk a sorozatból, de már itt várják a sorukat a következő részek is. Külön kiemelném, hogy ebben a kiadványban az illusztrációk is teljes mértékben elnyerték nem csak az én, de kisfiam tetszését is!

dianna76 P>!
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

Eddig az általam elsőként olvasott kerék mese tudott lekötni a legjobban. Pedig ezt a tűzoltósat nagyon vártam. Mindenesetre a tűzoltóautókat, és magát a tűzoltó feladat sokrétűségét nagyon jól bemutatta a könyv. A járműveket talán kicsit túlzóan is. Viszont számomra nem voltak túl izgalmasak a fejezetek. Azt, hogy az autókat élettel ruházzák fel újabban, megszoktam. De ezek a manók, akik az autókat hivatottak segíteni… Ez már talán túlzás. Az illusztrációk jók voltak.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2014
64 oldal · ISBN: 9786155385452 · Illusztrálta: Hajba László
ChaiLatte>!
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

Jelenlegi kedvencünk a sorozatból. Szuper, hogy nem csak az alap tűzoltó kötelességekről szól, hanem a mellékes feladatokról is, mint a kocsik karbantartása, vagy éppen a felhevült sínek hűtése. Az éles helyzeteket gyerekeknek szerintem nehéz úgy megmagyarázni, hogy ne kerüljön szóba a halál, vagy hogy megértse a veszélyt; mégis Mechler Anna olyan ügyesen lavírozott a szavak tengerén, hogy tisztán érthető mi forog kockán az éppen adott történetben.

Sztike74>!
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

12 kedves mese Pedróról a tűzoltóautóról és a kalandjairól. Egészen részletesen megismerkedhetünk a tűzoltók munkájával, akik a tűzoltás mellett sok más helyzetben is segítenek. Minden mesében van tanulság. A rajzok aranyosak. Biztos vagyok benne, hogy minden kisfiú megtalálja a kedvencét a könyvben.

„Néha azt is meg kell tenni, amit nem szívesen csinálunk.”

BZsofi P>!
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

Ez valami hihetetlen volt. Ismeretterjesztő mese a tűzoltók feladatairól, a tűzoltóautókról, néhány jó helyen közbeszúrt nevelő célzatú mondattal. Ééééés, gyönyörű rajzokkal. Minden szempontból roppant igényes kiadvány.


Népszerű idézetek

nodael >!

Ki ne ismerné a szép, piros tűzoltóautót?

(első mondat)

nodael >!

Néha a legjobban felkészült ember vagy autó is bajba kerülhet. Ám itt szinte sosem fordult elő ilyesmi! Hogy miért? Mert élt az állomáson egy manó, Roninó.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: manó
nodael >!

Eloltották a tüzet, átfésülték az épületet, hogy nem maradt-e valahol parázs, aztán leszereltek és készültek visszamenni.

22. oldal

nodael >!

Olajos tüzet nem szabad vízzel oltani, mert a víz azonnal gőzzé válik, hatalmasra növeli a lángokat és súlyos sérüléseket okozhat!

26. oldal

nodael >!

A városlakók viharos reggelre ébredtek. Zzzz-zzzz – zúgatta a szél az ablaktáblákat. Zzzz-zzzz – tépte a szél a fák lombját.

32. oldal

nodael >!

Pedró egy rendezvényre készült, ugyanis díjugratás volt a lóversenypályán. Pedró szerette az ilyen alkalmakat, mert általában semmi különös nem történt, és nyugodtan lehetett nézelődni. Ilyenkor találkozott a távolabbi barátaival: a mentők és a rendőrök szintén kivonultak, rájuk is vonatkozott a készültség.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lóversenypálya
nodael >!

Az első zsoké belovagolt egy almásderes hátán, és levette a kobakot, hogy köszöntse a nézőket. A kezében vékony pálca volt, ezzel irányította a lovát. Pedró feszülten figyelte őket, és közben arra gondolt: a lovak nagyon hasonlítanak a tűzoltóautókra!

44. oldal

nodael >!

Pedró igazat adott Benitónak. Elvégre sikerült a küldetés, mindenki sértetlenül előkerült, de mégis jobb lenne, ha nem lennének ilyen munkák! Aztán azzal vigasztalta magát: néha azt is meg kell tenni, amit nem szívesen csinálunk.

53. oldal

nodael >!

– Köszönöm a segítségedet! Igazán jókor érkeztél! – szólította meg a markolót Pedró. – Te ki vagy?
– Nagyon szívesen, tűzoltó! A nevem: Bartoló, itt dolgozom a metróépítésnél!

61. oldal


A sorozat következő kötete

Kerék mesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gévai Csilla: Amíg utazunk
M. Kácsor Zoltán: A világ legerősebb buldózere
Bihariné Kun Erika: Mimi és a szemüveg
Vadadi Adrienn: Peti tűzoltó lesz
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Csukás István: Egy kiscsacsi története
Berg Judit: A Nádtenger télen