Bíborka ​és a varázsfőzet (A virágtündérek titkai 2.) 44 csillagozás

Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

Közeledik a virágvarázslat ideje – de vajon mi lesz akkor, ha a tündérek a nagy napon éppen betegek? Hogyan kaphat megfelelő segítőt egy gyógynövény, ha reggel még az sem biztos, hogy az összes tündérlány részt tud venni a ceremónián? Szerencsére Herba anyó úrrá lesz a helyzeten. Ebben az évben egy csodálatos szépségű virág tűnik fel a varázsgömbben, és Bíborka személyében kedves, lelkiismeretes támogatót kap. A tündérlány sok új dolgot tanul meg a gyógynövények titkos világáról, és közben új barátokat is szerez. A bíbor kasvirág ugyanúgy segíti Bíborkát a mindennapokban, mint ahogy a kislány gondoskodik róla. A bűbájos mesék olvasása közben észrevétlenül ismerhetjük meg a gyógynövények gyógyhatását.

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
66 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634037668 · Illusztrálta: Láng Anna

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

Kiemelkedően hasznos könyv, melynek számtalan előnye van. Lányos, a szó legjobb értelmében: a tündérek itt nemcsak holmi díszek, hogy jobban el lehessen adni. Épp ellenkezőleg: ez egy rendkívül sokrétű és komplex könyvecske, melyből tanulhatunk a gyógynövényekről, a természetről, barátságról, irigységről, kibékülésről, fejleszti a szociális készségeket és a nemi identitást, ráadásul még a grafikája is gyönyörű. Mivel több epizód kapott helyet a könyvben, nem egy estés mese, érdemes több részletben olvasni, hogy mindegyik történet elegendő figyelmet kaphasson.

Számtalan fontos dologról tanulhatunk belőle. A legfontosabb üzenete talán a sikerhez kapcsolódó: ha valaki elér egy eredményt, több okból sem érdemes irigyelni: egyrészt azért nem, mert attól, hogy negatív érzésekkel mérgezzük a saját lelkünket, a siker még ugyanúgy az övé marad, másrészt azért sem, mert a siker nem egy habfürdő, amiben lubickolni felhőtlen élmény, hanem egyszersmind felelősség és teher is, mely a kezdeti öröm elmúltával nyomasztóan nehezedhet az ember vállára. Szóval irigység helyett jobb összetartani, mert akkor gyomorbajos cüncögés és a másik vadiúj rucijának szándékos leevése helyett öribarik leszünk, ami csudijó (nem, a könyv nem ilyen, csak előhozta a csajos énemet). És egyébként is, mindenkinek más az útja, és ha konokul irigyeljük a másét, lehet, hogy épp ezért nem fogjuk észrevenni a sajátunkat.

Fizikai valójában is gyönyörű könyv, mely meghozza a kedvet a kertészkedéshez, felnyitja a szemünket a természet szépségeire, kiragad a modern technológia uralta világból, megtanít törődni másokkal, egyszóval tökéletes választás lányoknak. Megyek is, és meglocsolom bíbor kasvirág híján a levendulát. :)

2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/mechler-anna-b…

„Szükség van a barátokra!”

Rólam elmondható, hogy olyan idézeteket választok az adott kötetből, melyeket jó magam is vallok, vagy egyetértek velük. A fenti kis szöveg is egy ilyen mondat. Szükségünk van a barátokra, mert mindig jó, ha van kivel beszélgetni, segíteni, ha szüksége van rá, de a legjobb a tudat, van, aki önmagunkért szeret és ez a legfontosabb. Ez a mesekönyv a szívem csücske, mert bizony a Manó Könyvek gondozásában jelenik meg ez a bűbájos sorozat, A Virágtündérek titka címmel, melynek második része ez a tüneményes mesekönyv. A mostani részben, Bíborka kap főszerepet és az általa gondozott növény, a bíbor kasvirág. Számos előnnyel rendelkezik ez a különleges növényke, nézzétek csak:

„Érdekes – gondolta –, a virág közelében mindig új erőre kapok! Ez lehet a bíbor kasvirág titka; úgy látszik, megerősíti a szervezetet. Közben az is eszébe jutott, hogy mit tanultak a növényről: hatékonyan növeli a szervezet ellenálló képességét, felgyorsítja a gyógyulást, ha valaki megfázott, folyik az orra, fáj a torka és tüsszög.”

Mint látható a sorozat fő témája a gyógynövények ismerete, tudásának átadása egy gyönyörű mesébe szőve. A kis tündérek világa varázslatos, különleges és érzelmekkel teli.

meseanyu P>!
Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

Sejtettem, hogy nekem ez túl disney-s lesz, és tényleg. Jó a sztori, érdekesek és hasznosak a tudnivalók, szépek a képek is, de nincs benne meg az a plusz sem nyelvileg, sem ötletben, ami megkülönböztetné egy rajzfilm könyvváltozatától. Kellemes, aranyos, de ennyi.

icu79 P>!
Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

A 6 évesemnek, és nekem is nagy kedvenc lett a sorozat. Nyilván más-más okokból: én azért értékelem, mert nagyon szép az illusztráció, érdekes a történet, és még tanulhat is belőle a gyermek. A kislányomnak azért tetszik, mert tündérek vannak benne, és szépek a rajzok. Tényleg igazi csajos könyv, de nem az a csillámpónis, unikornisos, annál sokkal-sokkal több! Amióta ezt olvassuk (már másodszor kellett kihozni a könyvtárból), azóta nyaggat, hogy ültessünk bíbor kasvirágot a kertünkbe, mert akkor hozzánk is járnak majd tündérek. :)

8 hozzászólás
csgabi P>!
Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

Mechler Anna A virágtündérek titkai című sorozatnak eddig három kötete látott napvilágot a Manó Könyvek gondozásában. Az első kötet, az Olina és a varázsszirmok 2019-ben jelent meg, ezt követte a Bíborka és a varázsfőzet 2020-ban, majd idén a Nadin és a varázstégely.

A sorozat első kötete nekem kimaradt, a másodiknál kapcsolódtam be a virágtündérekkel való ismerkedésbe, és elvarázsolt a történet, ahogyan a nemrég olvasott harmadik is.

Bíborkát a bíbor kasvirág választja ki tündéréneka a minden évben megrendezésre kerülő virágvarázslaton, a nyár első napján. A kis tündér beteg, nem is számít rá, hogy őt éri a megtiszteltetés ebben az évben. Herba anyót is meglepi a döntés, de a kis tündér nem ok nélkül lett a bíbor kasvirág virágtündére, és bebizonyítja, hogy érdemes volt a bizalomra. A történet sok szeretettel, a gyógynövények iránti alázattal és tisztelettel mutatja be a bíbor kasvirágot, mit kell tudnunk róla, miért varázslatos az ereje, mit tud, miért hasznos.

https://gabriellajegyzetei.blogspot.com/2021/12/a-virag…

Trudiz >!
Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

Egy újabb csoda! Ismét szuperlatívuszokban tudok szólni róla.
Mesésen szépséges, finoman illusztrált, és kedves történetek várnak ebben a részben is. Itt most a bíbor kasvirág tündérét ismerhetjük meg.
Szerethető mondanivaló, kis izgalmakkal, kihívásokkal. Várom a következőt.

Csoszi>!
Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

A sorozat második része is elnyerte a tetszésemet. Nagyon szépek, igényesek a rajzok. Ezúttal a bíbor kasvirággal ismerkedhetnek meg a kis olvasók.

BertaPalikSzilvi P>!
Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

Az Elmúlt időben több Manó Könyvek által kiadott mesekönyvet olvastunk,és nagyon pozitív csalódást okoztak.
Ez a kiadás is elképesztően szép.A borító,az illusztrációk csodásak.
A sorozat többi részét nem olvastuk még,de remélem azokat is megtaláljuk a könyvtárban.
Bár külsőre inkább lányos történet,a fiaim is élvezték.
Tetszik,hogy a mesén keresztül tanulhatnak a gyerekek a gyógynövényekről,a barátságról.
Hogy olvashatnak féltékenységről,irigységről és kibékülésről.
Herba anyó,Bíborka,Olina és Galatea is csupaszív karakterek.

3 hozzászólás
krlany IP>!
Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

Ez a sorozat telitalálat. A Virágtündérek mindig bájosak, és mindig nagyon sokat tanulunk tőlük, és a virágaikról. Most éppen a bíbor kasvirágról és jótékony hatásairól. Az első kötetet is nagyon szerettem, és ez sem marad el tőle. Így kell gyógynövénytant oktatni a pöttömöknek. Észre sem veszik és máris mennyi mindent tudnak, mely később nagyon hasznos lesz számukra.

Nienna001 P>!
Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet

Egyszerű történet bátorságról, a betegség legyőzéséről, egy virág részletes megismerése… Egy kis kiközösítés és bosszantás és az azzal való megbirkózás. A gyerekeket érintő fontos témák mese köntösben. Az első kötet amit olvastam a sorozatból, mert ez volt elérhető a könyvtárban, de lehet megpróbálkozom a többi kötettel is. Az illusztrációk szépek, illenek a meséhez.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

– Anyó, én senkit sem bántottam! Akkor miért gonoszkodnak velem a többiek? […]
– Néha nagyon nehéz elfogadni, hogy valaki a szemünk láttára kap egy óriási ajándékot. Ráadásul olyat, amit meg sem lehet osztani a többiekkel.

26. oldal

Trudiz >!

[…] a bíbor kasvirág titka; úgy látszik, megerősíti a szervezetet!

33. oldal

Nikolett0907 P>!

A Tündérpalota a szokásosnál sokkal csendesebb volt – nem hallatszott lárma a folyosókról, nem töltötte be vidám nyüzsgő lánysereg zsivaja az ebédlőt.

(első mondat)

Nikolett0907 P>!

Érdekes – gondolta –, a virág közelében mindig új erőre kapok! Ez lehet a bíbor kasvirág titka; úgy látszik, megerősíti a szervezetet.
Közben az is eszébe jutott, hogy mit tanultak a növényről: hatékonyan növeli a szervezet ellenálló képességét, felgyorsítja a gyógyulást, ha valaki megfázott, folyik az orra, fáj a torka és tüsszög.

33. oldal

XX73>!

Kis kerülővel kiért az erdő szélére, és meg is találta, amit keresett A bíbor kasvirágok egyenes szárral magasodtak az apróbb virágok fölé, színátmenetes szirmaikkal messziről felkeltették a figyelmet. Bíborka elégedetten látta, hogy nemrég valaki meglocsolta az ágyást, még vízcseppek csillogtak a virágok alsó levelein. A kasvirág viszonylag jól bírja a szárazságot, de sokkal szebb fészekvirágzatokat növeszt, ha eleget ihat.


A sorozat következő kötete

A virágtündérek titkai sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bombicz Judit: Csodák könyve
Berg Judit: Tündérnaptár
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg
Kertész Edina: A zenélő doboz
Remsey Ágnes: Az aranygömb
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Berg Judit: A Nádtenger télen
Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli