Egy ​nőnek legyenek tervei 55 csillagozás

Kaland, szépség, siker – kortalanul
Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

A ​72 éves Maye Musk az Igazi Vasember, Elon Musk édesanyja. Fia a SpaceX magánűrkutatási vállalat és az elektromos autókat gyártó Tesla Motors zsenije, aki Falcon Heavy nevű űrhajóján egy meggypiros Roadstert küldött az űrbe, és már a Mars-utazást tervezgeti.
De az anya hírneve sem sokkal marad el fiáétól.

A hófehér hajú, kicsattanóan eleven nemzetközi szupermodell karrierje ugyan 15 éves korában kezdődött, de 67 évesen vonult végig először a New York-i divathét kifutóján. Két évvel később már a CoverGirl kozmetikai világcég vezető modellje és arca lett. Képmását nemegyszer láthattuk a Vanity Fair, a Vogue, a Cosmopolitan, a Marie Claire, a New York Magazine és az Allure címlapján. Maye Musk viszontagságos és izgalmas, mélypontokban és magaslatokban egyaránt bővelkedő életútjának elbeszélése közben az elkövetett hibáiból okulva, a különféle döntéshelyzetei következtében megszerzett tudását (és bölcsességét) osztja meg dietetikusi és modellkarrierjének megannyi… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2020
224 oldal · ISBN: 9789635044184 · Fordította: Siklós Márta
>!
Európa, Budapest, 2020
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635042364 · Fordította: Siklós Márta

Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Most olvassa 11

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Van egy tervem…. ez a mondat nálunk gyakran elhangzik, mert mindkét lányom a Scooby-Doo-n nevelkedett, így Fred-től gyakran idézzük ezt. Viccet félretéve, az embernek tényleg kellenek tervek. És valóban ki kell szabadulni a bántalmazó kapcsolatokból, munkahelyet kell váltani, ha nem érezzük jól magunkat, vigyázni kell az egészségünkre, mert ez ami igazán fontos. Semmi olyan nem hangzik el azonban, ami világmegváltó tanács lenne. Még az étkezésre vonatkozóan sem, szerintem ez olyan dolog, amit mindenkinek saját magának kell kialakítani, ami neki a legjobb. Maye-nek vagy egy módszere, tényleg egészséges, lehet, hogy majd egyszer ki is próbálom. Azt értékeltem benne, hogy őszintén leírta, hogy 2x is nagyon meghízott az élete során, dietetikus foglalkozás ide vagy oda. Pont olyan hibásan étkezett, mint egy átlagos falánk ember. Aztán túl tudott ezen jutni, mondjuk alapjában véve magas, vékony típus.
Amiben támogató lehet (akár számomra is), az öregedéssel kapcsolatos tapasztalatai. Egész megváltozott az élete, amikor hagyta lenőni a haját és őszre váltott. Innen felívelt a modellkarrierje és igazán foglalkoztatott lett. Nagyon energikus, egész életében mindig több állása is volt, nem volt jómódú, de mindent megtett, hogy a három gyerekét rendben felnevelje és egyetemre járassa, mindannyian sikeresek is lettek. Jaj ez meglepett, hogy 3 év alatt szült 3 gyereket.
A válása után sosem ment újra férjhez, magabiztos, önálló életet él. Volt egy kis feminista felütés is az életrajzban. Nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem mondhatnám, hogy mostantól mosolygok és tervezek ezerrel. Intsán azért bekövettem.

Niki_Salamon P>!
Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Amit Maye Musk könyvéből biztosan megjegyzünk: 71 éves, szeret ennyi idős lenni, nem szeret főzni, ellenben imádja a mogyoróvajas kenyeret, Kaye az ikertestvére és táplálkozás szakértő, de mindig újra kellett kezdenie a vállalkozását. Ezek a tények elég sokszor vannak ismételve, tehát ha valaki megkérdezi, mit tudok róla, a válaszom biztos, hogy ez lesz.
Ha eltekintünk ezektől a sok ismétlésektől a könyvben, egész jó kis önéletrajzi írást kapunk, egy kis életvezetési tanáccsal megspékelve. Ahogy Maye is megfogalmazta, úgy én is azt mondom, hogy néha talán jobb, mint egy pszichológus. Elmész egy dietetikushoz és kapsz mellé ingyen lelki segélyszolgáltatást. A gond csak az, hogy néha ő saját magánál sem tudta alkalmazni,amit másoknak mondott – és ezt be is ismeri. Másoknak mindig könnyebb tanácsot adni, magunknál érvényesíteni pedig mindig nehezebb.
Nem volt könnyű élete, nem is gondoltam volna, hogy miken kellett keresztülmennie off , viszont annál kalandosabbra sikerült neki. Akárcsak Matthew McConaughey könyvében, itt is akadt hihetetlen sztori. Sivatagban kirándulni 4 gyerekkel 5 napig, vagy akár az, spoiler, és még sorolhatnám… már-már súrolja nálam a na persze kategóriát.
A könyv végén pár oldal kicsit nehezen csúszott, táplálkozási tanácsokat ad, az egészséges életmódról és a saját étkezéseiről ír – ez annyira nem az én világom, viszont tény, hogy adott hasznos tippeket is.
Ez a könyvszámomra egy erős 3,5 csillag vagy gyenge 4

2 hozzászólás
Pónika73 P>!
Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Alapjában véve tetszett Maye Musk önéletrajzi könyve. Voltak benne számomra inspiráló és elgondolkodtató mondatok. Viszont túl nagy mélységekbe nem vitt el a történet, néhol tárgyilagos és felületes volt, például az egészséges étkezésről szóló részben. Ellenben nagyon érdekes az a rész ahol a házasságáról és a gyermekeinek neveléséről ír. Tiszteletre méltó, hogy 71 évesen még mindig keresett modell, és szellemileg is toppon van, bár úgy gondolom, hogy ehhez jó adottságokkal is rendelkezik, fotogén, jól sminkelhető, és magabiztosan mozog a kifutón. Életszemlélete inkább Amerikában állja meg a helyét. Ennek ellenére érdeklődéssel olvastam, könnyed és olvasmányos volt.

Bet P>!
Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Elon Musk édesanyja, a 72 évesen is még csillogó szupermodell Maye Musk memoárja. Életviteli tanácsadás, divatszakmázás, és kalandos életút egyben. Néhol izgalmas, néhol kevésbé. Néhol könnyed, néhol nagyon nem. Emberi, őszinte önéletrajz, sok-sok közbeszúrt jótanáccsal.

KAnita08 P>!
Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Nem tudtam, mire számítsak, de nekem tetszett. Nem csak egy önéletrajz, hanem egy segítő könyv is. Annak ellenére, hogy teljesen másra számítottam, nagyon tetszett. Az egész egy földhöz ragadt, nem elrugaszkodott, beképzelt, vagy öntelt Nő életrajza gyakorlatilag…. és nem megfoghatatlan tanácsokat ad… nekem ez abszolút bejött most. :)

Hajnalka_Ferencsák>!
Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Maye Musk egy igazi belevaló 71 éves nő, aki nagyon nehéz időszakokat élt meg, többször kezdte nulláról az életét, egyedül nevelte a gyermekeit, miután kiszállt egy bántalmazó kapcsolatból, párhuzamosan dietetikusi karrierjét és modellkarrierjét menedzselte. Saját bevallása szerint is hajlamos a hízásra és a zabálásra, nem erőssége a főzés, de az egyszer biztos, ha ő valamit a fejébe vett, nem ijedt meg a kemény munkától, a váratlan helyzetektől, mindig kihozta magából, amit kellett.
Ettől függetlenül nem író, a könyv erősen közepes, néhol kicsit hatásvadász. Le a kalappal előtte, de kicsit olyan érzésem volt, hogy „mindenkinek írnia kell egy könyvet életében, hát ő miért ne írna, van mögötte 71 év”. Érdekes volt belepillantani az életébe, emellett sosem hátrány, ha az ember tényleg egy emberélet megélése után kezd memoárba, nem 30 évesen (khm, láttunk ezekre példát már). Ettől függetlenül sok az ismétlés, ugyanazok a mondatok, álmomból felkeltve is tudom, hogy zabkását és joghurtot kell enni, és ha megyek valahova, tegyek el egy banánt! Nem lesz sem kedvenc, sem újraolvasós.

KatMat>!
Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Életrajzi regény, két nap alatt kiolvasható. Egy olyan nő életét mutatja be, aki minden nehéz helyzetből próbálta kihozni a legjobbat. A könyv praktikus tanácsokat ad az újrakezdéshez, akár válásról, költözésről vagy egy új karrierről legyen szó.

marsey>!
Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Azért akartam elolvasni ezt a könyvet, mert kíváncsi voltam Elon Musk édesanyjának életére. A fejezetekből egy nagyon szimpatikus, energikus, családcentrikus, keményen dolgozó hölgy hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel teli életét ismerhetjük meg. Maye Musk minden fejezetben a saját életéhez kapcsolódóan ad tanácsokat, amiket eléggé közhelyesnek találtam, pl. étkezz egészségesen, végezz testmozgást, ne félj változtatni a helyzeteden, ha nem vagy elégedett, ismerkedj meg új emberekkel, ragadd meg a kínálkozó lehetőségeket stb. Összességében ezek a tanácsok nem világmegváltóak, de örültem, hogy megismerhettem ennek a 74 éves, vagány nőnek az életét.

Kriszta12>!
Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Igazi meglepetés volt számomra ez a könyv. Sokkal többet kaptam tőle, mint amire számítottam. Írója annak az Elon Musk-nak az édesanyja, akit „az igazi Vasember” jelzővel emlegetnek. Bevallom, én is emiatt vettem meg a könyvet: kíváncsi voltam milyen nevelést kapott az a gyerek, akiből napjaink egyik legokosnak tartott embere lett. És természetesen róla is olvashatunk érdekes történeteket a könyvben. És nem mellesleg megtudhatjuk, hogy a könyv írásakor (2019-ben) 71 éves Maye Musk még aktív modell és sikeres üzletasszony. Elképesztően különleges (írhatnám, hogy nagyon fura) szülei voltak, sokat ír gyermekkoráról, majd házasságáról és arról, hogy 31 éves korában egyedül maradt 3 kisgyerekkel, akiket teljesen egyedül tartott el és nevelt fel. Nevelési módszerét, ha egyáltalán annak lehet nevezni, szerintem nagyon sokan elítélik, mégis ez vezetett ahhoz, hogy mindhárom gyermeke sikeres, boldog felnőtt lett. 5 ország 9 városában éltek és Maye-nek minden országban a nulláról kellett felépítenie az élete és a karrierjét. Mert ő elsősorban egy több (mester) diplomás dietetikus szakember, aki nem csak egészséges táplálkozásra tanította meg a pácienseit, hanem emellett lelki, öltözködése és életvezetési tanácsokat is adott nekik. És ezeket meg is osztja ebben a könyvében. Fejezetről fejezetre haladva az élete eseményeinek leírása mellett tanácsokkal látja el az olvasókat. Így lesz ez életrajzi és önsegélyező könyv egyben.
Nagyon örülök, hogy elolvastam és szerintem még kézbe fogom venni újra és újra. :)

Nincsenevem>!
Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

#FB_NAPLÓ 15
MI TÖRTÉNT? • Van az a rossz szokásom, hogy mikor könyvet veszek valakinek, bele-bele olvasok, hogy meggyőződjem róla, ez tényleg neki való-e, míg aztán végül néha kiolvasom az egészet…
Maye Musk életrajza nőnapi ajándéknak sem rossz választás, főleg hogy ez kifejezetten nőknek szóló olvasmány, legalábbis engem nem annyira foglalkoztatnak a sminkelési praktikák vagy a modellvilág, és férfiként a bántalmazó párkapcsolatból való kilépés kényszere sem fenyeget. Mégis szívesen pörgettem végig, mert ez egy kalandos életút (nyaranta a te szüleid is nekivágtak egy repülővel és 5 gyerekkel a sivatagnak? Na, hát nekem se…), és egy újabb találó példa arra, hogy a boldog emberek alapvető titka mégiscsak az egyszerűségben rejlik. Maye élete nem egyszerű, de az életfelfogása, amiben sok tapasztalat sűrűsödik, nagyon is az. Szerintem azért is volt képes mindig felállni, újrakezdeni, nekirugaszkodni, mert egyre ritkábba gondolta túl a dolgokat.
Az tetszik benne a legjobban, hogy a büszke, öntudatos, dolgozó nőt testesíti meg, de úgy, hogy közben már huszonévesen felnevelt három gyereket, sőt (ezt még egy korábbi portrécikkben olvastam), kifejezetten szerencsésnek tartja a fiatalon szülést. És még modell is. Ha belegondolunk, ugyanez az ösztönös, sablonokat mellőző gondolkodásmód jellemző a leghíresebb fiára, Elon Muskra is, és ha valamit, hát ezt igazán érdemes eltanulni tőle – nem csak a nőknek.


Népszerű idézetek

Niki_Salamon P>!

Azt tanácsolom, légy mindig kedves másokhoz, figyelj másokra, és nézd a dolgok jó oldalát. Ne kezdj el siránkozni, hogy milyen szerencsétlen az életed. Mutass magabiztosságot, tiszteletet, odafigyelést mások iránt, és legfőképp: mosolyogj! Így lehetsz elbűvölő.

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Pónika73 P>!

Néha csak komoly, nagy változások árán lehet visszaszerezni az elveszett önbizalmat. De folyamatos rosszkedvvel, leverten élni nem szabad. Szükség van családra, barátokra, munkatársakra magad körül, akik ismernek és szeretnek. Ők segítenek abban, hogy egyenes derékkal és magabiztosan járj az életben!

45. oldal

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Pónika73 P>!

A sikeres barátság egyik tényezője az, hogy mennyi ideig tart. A másik az, hogy mennyire gazdagító. Ha olyan barátaid vannak, akik elvesznek belőled, akik azt mondják, hogy nem vagy elég jó, azokat a barátságokat jobb nem megtartani, és a tanácsaikat jobb nem megfogadni.

170. oldal

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Amanda_Tóth>!

Sokszor mondták nekem, hogy az ember akkor találja meg a boldogságot, amikor a legkevésbé számít rá. Hát… én a legkevésbé sem számítottam rá életem legnagyobb részében, mégsem találtam meg soha. Próbáltam, de nem találtam olyan férfit, aki annál jobbá tehette volna az életemet, mint amilyenné én magam tudtam tenni.

166. oldal

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Niki_Salamon P>!

Hatalmas elismerést érdemel minden nő, aki felvállalja a mesterséges megtermékenyítést. Nehéz, de megéri.

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Niki_Salamon P>!

Az élet egészen bizonyosan nem könnyű. Sokszor brutális és könyörtelen. És amikor az, ki kell menekíteni magad.

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Niki_Salamon P>!

Anyagi nehézségekkel küszködni még mindig sokkal jobb, mint hogy napi szinten megalázzanak.

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Csani95>!

Az önsajnálattal csak annyit érsz el, hogy idegesítő és antipatikus leszel mások számára, akik ilyenkor inkább elkerülnek.

143. oldal közepe

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

>!

Egy ember annyi minden lehet. Jobb szeretném, ha a sírkövemre az lenne írva: „Izgalmas egyéniség volt”, mint az, hogy „Csodaszép volt”.
Aki megszállottan sokat foglalkozik a külső szépséggel, csak belső bizonytalanságba taszítja magát, ha épp nem néz ki tökéletesen. Ez csak boldogtalanná tesz, és megakadályoz abban, hogy sok más, nagyszerű tulajdonságunkat fejlesszük: az intelligenciát, a humort, az érdekességet.

2. fejezet - Légy elbűvölő!

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul

Niki_Salamon P>!

A világ hatalmas hűhót csap a romantikus kapcsolatok körül, de mi van a barátságokkal ?

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei Kaland, szépség, siker – kortalanul


Hasonló könyvek címkék alapján

Brian Tracy: Elég a dumából, csak csináld!
Robin Sharma: A rang nélküli vezető
Spencer Johnson: Ki vitte el a sajtomat?
Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?
Bob Proctor: Nem a pénz boldogít
Brian Tracy: Az önbizalom hatalma
Timothy Ferriss: Titánok eszköztára
Bob Proctor – Michele Blood: Válj pénzmágnessé!
Spencer Johnson: Hová lett a sajtom?
Brian Tracy: Végezd el most!