Nocturna (Varázshamisítás 1.) 17 csillagozás

Maya Motayne: Nocturna

Finn ​Voy számára a mágia két dolgot jelent.
Egyszer: kést, amelyet a torkára szoríthat bárkinek, aki csak az útját keresztezi. Másodszor: álcát, amelyet oly könnyedén ölthet magára, mint mások a köpönyegüket.
Finn, a tehetséges alakváltó évek óta nem látta a saját arcát, és neki ez így tökéletesen megfelel. Ám amikor elkapja egy befolyásos bandavezér, akinek adósa lett, kénytelen lehetetlen küldetésre vállalkozni – el kell lopnia egy legendás kincset Castallan királyi palotájából, különben örökre elveszíti alakváltó képességét.
Bátyja meggyilkolása után Alfehr herceg Castallan trónjának soron következő várományosa. Ám Alfie úgy érzi, sosem lesz képes a bátyja örökébe lépni. A gyászoló herceg megszállottan keresi a módját, hogy visszahozhassa fivérét, még akkor is, ha ehhez a tiltott mágiát kell használni.
A sors keserű fintora, hogy Alfie legjobb barátja, Luka kis híján gyilkosság áldozata lesz épp akkor, amikor Finn lopni érkezik. Alfie kétségbeesetten… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Libri, Budapest, 2019
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332558 · Fordította: Weisz Böbe
>!
Libri, Budapest, 2019
436 oldal · ISBN: 9789634336600 · Fordította: Weisz Böbe

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Alfehr Reyes (Alfie) · Finn Voy


Most olvassa 2

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 113

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Maya Motayne: Nocturna

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/11/maya-motayne-no…

"Élvezettel merültem el egy olyan világban, ahol a mágia mindenki számára hozzáférhető, és ahol nincsenek oly nagy korlátozások a használatát illetően. Az emberek egyediek, mindenkinél más aktiválja a varázserejét és annak fajtáját. Üdítő volt látni ezt az újfajta megközelítést; számomra ez a legszimpatikusabb azok közül, amikről eddig olvastam. A szereplők képességei is eltérnek a megszokottól, így ez szintén számomra egy jó pontnak bizonyult.
A történet izgalmas, meglepően fordulatos és több olyan egyedi elemet tartalmazott, ami még inkább fokozta a helyzetek hangulatát. Ignacio képességétől első perctől kezdve a hideg rázott, de mikor szembesültem azzal, hogy pontosan mit is takar, hogyan képes kiterjeszteni a hatalmát, akkor éreztem át igazán a súlyát. Tehát a varázsvilág felépítése valóban dicséretes.
Az írásstílus is megfelelő, gördülékeny szókinccsel dolgozik. Az egyedileg kifejlesztett varázsszavak beazonosítása sem okozott nehézséget annak ellenére sem, hogy nem kerültek megmagyarázásra. S külön öröm volt a szereplőkbe csepegtetett humorfaktor, ami Finn és főként Luka által nyert teret. Sok vidám percet okoztak ők ketten, amik feloldották a helyzetek komorságát.
Ha az ismétlések nem lettek volna, illetve Alphi személyisége kicsit tudatosabban lett volna megalkotva, akkor gyanítom, hogy a kedvenceim között landolt volna a Nocturna. Csupán ezekben érezhető csak az író tapasztalatlansága, viszont ezek nagyon könnyen javítható dolgok, így kifejezetten bizakodó vagyok a folytatást illetően.
A Nocturna egyedi hangulatú történet, melynek anyagát a varázslat törékeny volta, valamint a jó és rossz közötti bizonytalan egyensúly szövi át. A történet tanulsággal is szolgál, melyet Paloma foglal össze a lehető legjobban:

„Mindnyájunkban van jó és rossz, világosság és sötétség is. Ettől vagyunk emberek. És ne feledjétek, mindegy, milyen mélyre zuhanunk a sötétségben, sosem túl késő fényt keresni.”

>!
Boglinc P
Maya Motayne: Nocturna

Hála a külföldi bookstagrammereknek, igen hamar beleszerettem ebbe a borítóba és tűkön ülve vártam, hogy mikor érkezik már meg hozzánk is, szóval amikor nyertem belőle egy példányt, madarat lehetett volna fogatni velem!

Sok helyen láttam, hogy bírálják, mert más történetekből inspirálódott én pont nem olvastam az Egy sötétebb mágiát, szóval nekem aztán nem jelentett problémát a dolog :D. Ritka az az eset, amikor nagyon nem tudok elvonatkoztatni, hogy miből fakadt, de ennél ez nem állt fenn.

A mágia rendszerét egyszerűen imádtam, hogy mindenkinek van lehetősége alapszintű varázslásra egyszerű szavak elsajátítása mellett, de ezen felül van itt elemi mágia, és egyénenként változó, csak az adott személyre jellemző, ún. proprió is, ami rendkívül változatos és érdekes formákat ölt.

Bár a két főhősünkből Alpher herceggel nem barátkoztam meg túlságosan az akaratos kisgyerek személyisége miatt, ellenben Finnt imádtam. Igazi badass csajkarakter, Lukával pedig páratlan humorgyárat tudnak alkotni. Persze a folytatásban még van esély rá, hogy Alphi is komolyodik és fejlődik, szóval nem kapáltam el teljesen a srácot!

Összességében én szerettem, bár akadtak hiányosságai, kidolgozatlanságai, de első könyves íróként szerintem teljesen jó, a brutálisan szép, aprólékos borító, valamint a térkép pedig nagy kedvencem lett az idei olvasmányok között.

Én kíváncsian és türelmetlenül várom a folytatást, ti meg adjatok neki egy esélyt, ha szeretitek a mágikus, kissé sötét történeteket, s még az se tartson vissza benneteket, hogy sorozat része, mert nincs függővég, tökéletesen olvasható önállóan.

Bökj ide, ha a bővebb véleményem is olvasnád róla: https://booktasticboglinc.blogspot.com/2019/12/maya-mot…

>!
Libri, Budapest, 2019
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332558 · Fordította: Weisz Böbe
>!
Kitabu_hu
Maya Motayne: Nocturna

A borító szerelem volt első látásra.Kivételesen elolvastam a fülszöveget is, ami megmondom őszintén annyira nem fogott meg, de gondoltam miért is ne?‍♀️
Végül most azt kell mondjam, tetszett, kifejezetten izgalmas olvasmány volt és még egy újfajta megközelítése is volt a varázslatok világának. Ugyan volt egy kis Gyűrűk ura feelingem, de ez nem volt zavaró, illett ide , jól beilleszkedett az eseményekbe.
Alfie karaktere sajnos nekem kicsit lapos volt, de szerethető, egészen összekapta magát a végére.‍♀️Finn viszont teljesen a szívemhez nőtt, igazi kemény csaj, aki még a kis bizonytalan hercegecskét is gatyába rázta♥A varázslatok egészen újfajta köntösben jelennek meg, maradjunk annyiban, ezek Harrynek is jól jöttek volna, mert a könyvbeli főgonosznak Voldemort csak jelenthet.
Jó pár elvarratlan szál maradt, de úgy tudom, hogy lesz folytatás, amit én személy szerint biztosan el fogok olvasni.☺️
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a misztikus, mágiával átszőtt történeteket, nem fog csalódni!

>!
Niah
Maya Motayne: Nocturna

Az írónő fogott egy hihetetlenül egyszerű alaptörténetett, amelyhez hozzáadott egy csipetnyi mágiát, átszőtte mély érzelmekkel, kedvelhető karakterekkel és megszületett belőle a Nocturna. Egy olyan varázslatos világot kaptunk, amelyben mindenkinek jut alapszintű mágia, ahol akadnak különleges ám soha nem egyforma képességűek, és amelyben ott lakozik az elengedhetetlen mélyen gyökerező sötét erő.

Nem szeretném túlzóan boncolgatni ezt a könyvet sem a karaktereket. Mint írtam fentebb az alaptörténete miatt szerethető, a cselekmények magával ragadóak, mindig akad benne egy picike rész, amely annyira leköti az olvasó figyelmét, hogy magával sodorja egészen a könyv végéig.

Alfehr herceg karaktere az elején számomra szánalmas, dühöngő, önmagába forduló egészen addig a pillanatig, amíg fel nem bukkan Finn. A változások a hercegben lassan de érzékelhetően indulnak meg.
Finn egy belevaló, tüzes, mély titkokat őrző, zabolátlan csajszi. A múltja uszítja előre, mindenen és mindenkin átgázol az életben maradásért.
A két ellentétes véglet egymásra találásakor kezdődik csak igazán a történet. Innentől az eseményszálak repítenek előre.

A borítója elképesztően gyönyörű és őszinte leszek picit féltem, hogy a külsőség nem fogja tükrözni a belső értékeket, de kellemes meglepetésként ért, hogy egy varázslatos, szerethető, akciódús történetet kaptunk.

>!
Demise P
Maya Motayne: Nocturna

Így a végén azt tudom mondani, hogy erős hasonlóságot mutat az Egy sötétebb mágiával. :'D
– kiszabadul a fekete mágia
– amely mágia emberről emberre terjedve fertőz
– tolvaj lány
– herceg, akinek különleges képessége az utazás
Nagyon YA és hiányzik belőle az új ötlet. Egy kicsit más a mágia igen, de egyébként a tucat YA fantasyk sorát erősíti. Mikor fog végre lecsengeni ez az irány? Ideje lenne már egy új divatnak, mert kifulladt a téma, egyre ritkább a maradandó könyv.

9 hozzászólás
>!
Leobelo P
Maya Motayne: Nocturna

Kicsit lassan haladtam vele, de ez nem a könyv hibája volt, hanem „ici-pici” időhiány lépett fel nálam. :)
A könyv nekem nagyon tetszett, már várom a következő részt.

>!
Kikyo 
Maya Motayne: Nocturna

Ismét köszönettel tartozom a Libri Kiadónak, amiért elolvashattam újabb nagyszerű kiadványukat, Maya Motayne: Nocturna című regényét. Még így, néhány nappal az olvasás után is folyamatosan ezen zakatol az agyam, mert van bennem egy jó adag kettősség a könyvvel kapcsolatban. Itt olvashatod tovább: https://www.gcksbookreviewblog.com/2020/01/ertekeles-ma…

>!
Kiskakukk
Maya Motayne: Nocturna

Pofátlan nyúlása az EGY SÖTÉTEBB MÁGIÁnak.

Nem egy-két ponton hasonlít, hanem szinte egy az egyben ugyanaz.
Alfie=Kell
Finn=Lina
Luka=Rhy
Mágia egóval=Osaron
Kilincses mutatvány=vérrel rajzolt átjárók
És a történet elemei is le lettek kopizva…(unokatesó megmentése, elporladó emberek…) Nagyon, de nagyon pofátlan nyúlás!

Ebből kifolyólag nem tudok rá 2,5 csillagnál többet adni.
Ha nem olvastam volna V. E. Schwab könyvét, sokkal jobban tetszett volna.

A kiadás egyébként csodaszép lett.

>!
November
Maya Motayne: Nocturna

Ez a könyv kívül-belül gyönyörű.
A regény az őszi napéjegyenlőség idején játszódik, és aki szereti a Naphoz kapcsolódó misztériumokat, biztos értékeli, hogy az egész történet a bennünk élő jó és rossz (avagy fény és sötétség) közti egyensúlykeresés körül forog. Lehetünk-e még jó emberek, ha van bennünk harag és gyűlölet, vagy valami bűnt követtünk el? Mennyi gonoszság billent át a sötét oldalra?
Engem legjobban a regényvilág egyedi atmoszférája nyűgözött le, a színpompás latin-amerikai fantáziaváros és a mindenkit átjáró mágia, melynek vannak csak az egyénre jellemző, az illető személyiségét tükröző vonásai is (például a manipulatív mostohaapa bábmesterként zsinóron képes rángatni áldozatait). A két főhös közül Alfie herceg jobban a szívemhez nőtt: egyáltalán nem éreztem kidolgozatlannak, sőt a bátortalanságát nagyon illőnek találtam egy huszonéves fiúhoz, aki másodszülöttként egész életében a bálványozott bátyja árnyékában élt. Ugyanakkor jó volt olyan vagány nőkről olvasni, mint Finn, vagy a mellékszereplők közül a bandavezér Kol és a palotaőrök vezetője, Maria. Mintha ebben a társadalomban magától értetődő módon semmiféle korlátozás nem érné a nőket. Szerettem volna sokkal (sokkal-sokkal) többet megtudni erről a világról, jó lett volna a helyi mitológiáról többet olvasni a rengeteg harc helyett (ezek a részek mindig halálra untatnak a könyvekben, szívesebben venném, ha inkább oldalakon keresztül zöldséget pucolnának a szereplők). Remélem a folytatásban lesz még erről szó.

>!
mereszkitti
Maya Motayne: Nocturna

Kicsit kiforratlan volt itt-ott, de ettől függetlenűl tetszett. Remél a folytatását is ki fogják adni, mert kíváncsi vagyok, h mi is lesz még itt… Bár vannak tippjeim…


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

Mindnyájunkban van jó és rossz, világosság és sötétség is. Ettől vagyunk emberek. És ne feledjétek, mindegy, milyen mélyre zuhanunk a sötétségben, sosem túl késő fényt keresni.

68. oldal

>!
Niitaa P

– Vannak dolgok, amik elől nem menekülhetsz. (…) Van, aminek neki kell rontani, és túlesni rajta.

260. oldal

>!
Niitaa P

– Mi a baj azzal, ha mérges leszel? Pont olyan természetes érzés, mint a többi.

260. oldal

2 hozzászólás
>!
Niitaa P

A közmondás szerint az idő a legszebb pillanatokban csak úgy szalad, ám épp olyan gyorsan elillan akkor is, amikor valami kellemetlen közeledik.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
>!
Niitaa P

– Mérgesen is ugyanaz az ember vagy. Persze nemcsak az vagy, de attól még az is a személyiséged része. Ha letagadod, azzal az erővel az egész énedet megtagadhatod, és el is felejtheted.

260. oldal

>!
Niitaa P

Ha Finn mindig kapott volna egy-egy pesót, valahányszor zsákkal a fején ébredt, akkor nem kellett volna csupa olyat tennie, ami oda vezet, hogy zsákkal a fején ébred.

77. oldal

>!
Kikyo 

A tolvaj és a herceg így folytatta az utat: összefont ujjaikban ott élt az ígéret, hogy ahova az egyik megy, oda a másik is biztosan követi.

365. oldal, 32. fejezet - Fába vésett szavak (Libri, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Alfehr Reyes (Alfie) · Finn Voy
>!
Niah

Alfie édesanyjának szigoráról tanúskodhatott, hogy habár a herceg nemrég a sötét mágiával nézett szembe, a szandál látványától még ő is megszeppent.

221. oldal

>!
Niah

Egyszer megkérdezte az anyját, egyáltalán mit jelent az, hogy Nocturna.
– Minden jónak a végét…

172


Hasonló könyvek címkék alapján

Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai
Chloe Neill: Ha eljön a péntek
Jonathan Stroud: A gólem szeme
Böszörményi Gyula: Gergő és a bűbájketrec
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
Christopher Paolini: Örökség
Rachel Hartman: Seraphina
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia