A ​tudomány és a politika mint hivatás 17 csillagozás

Max Weber: A tudomány és a politika mint hivatás Max Weber: A tudomány és a politika mint hivatás Max Weber: A tudomány és a politika mint hivatás Max Weber: A tudomány és a politika mint hivatás

„Az emberek kétféle módon tehetik hivatásukká a politikát. Vagy úgy, hogy 'érte' élnek, vagy úgy, hogy 'belőle'. Ez az ellentét egyáltalán nem kizáró jellegű… Aki a politikáért él, az belső értelemben erre 'alapozza az életét': vagy a hatalom puszta birtoklását élvezi, vagy saját belső egyensúlyát és önérzetét táplálja azzal a tudattal, hogy egy 'ügy' szolgálata értelmet ad az életének. Ebben a belső értelemben bizonyára minden komoly ember, aki valamilyen ügynek él, ugyanakkor ebből az ügyből is él. A különbség tehát a dolognak egy sokkal súlyosabb oldalára vonatkozik, nevezetesen a gazdaságira…”

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Filozófiai kiskönyvtár Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 2020
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630997058 · Fordította: Galvina Zsuzsa
>!
Kossuth, Budapest, 2017
90 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630989534 · Fordította: Glavina Zsuzsa
>!
Kossuth, Budapest, 2010
ISBN: 9789630964562 · Fordította: Glavina Zsuzsa

2 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Salgó_Oszkár>!
Max Weber: A tudomány és a politika mint hivatás

A politika mint hivatás című tanulmányát olvastam most újra Webernek, inspiráló volt, mint mindig. Minden évben akkor olvasom el, amikor kiábrándulok a közéletből, és valahogyan próbálom magam visszavezetni rá. A legjobban azt becsülöm benne, ahogyan folyamatosan húzza meg elemzésének és értelmezéseinek gondolati kereteit. Eredetileg egyetemi előadások leiratáról lévén szó – végtelenül tudatos marad beszédének strukturálásában, ami kevés embernek erénye közönség előtt.

Ilyen ma is aktuális kérdéseket feszeget előadásában Weber:
– Miért engedelmeskednek a hatalomnak az emberek?
– Miképpen tehetik az emberek hivatásukká a politikát?
– Milyen valóságos kapcsolat áll fenn etika és politika között?

Tágabban a mi a politika? és a mi a lényege a modern államnak? kérdéseket is megválaszolja Weber, szól pártszervezetekről, és rengeteg értékes összefüggésről.
Fontos olvasmány!

halint>!
Max Weber: A tudomány és a politika mint hivatás

Max Weber nevével minden szemeszteren találkoztunk, és állandóan azon röhögtünk, hogy lesz.e olyan előadás, ahol nem hangzik el a neve…

piccola>!
Max Weber: A tudomány és a politika mint hivatás

Valójában két írás: A tudomány mint hivatás és A politika mint hivatás. Számomra mindkettő megvilágító erejű volt. Rá kellett jönnöm, hogy az egyetemi világ mit sem változott az elmúlt kb. 100 évben… Vékony kis könyvecske, nagyon megéri elolvasni.

nagyfrudzs>!
Max Weber: A tudomány és a politika mint hivatás

Weberrel megannyi alkalommal találkoztam már egyetemi tanulmányaim során, ezen kötetének második feléből olvastunk is az egyik szemináriumon, úgyhogy elhatároztam, hogy végre nekilátok a régóta polcomon szomorkodó saját példányomnak.

Őszinte leszek, a két fő részt adó téma közül az akadémiai hivatásról szóló fejezettel haladtam gyorsabban és gördülékenyebben. Rendkívül tanulságos volt a tudomànyos előrehaladással és az azt fűtő örök optimizmussal és alázattal kapcsolatos gondolatait olvasni, illetve megmosolyogtattak az egyetemi pályafutással kapcsolatos nézetei is, mert ahogy látom, ezek még ma is maradéktalanul aktuálisak lehetnek.

Azonban a kötet második, a politikai hivatásról szóló része sem volt közelről sem unalmas vagy örömtelen számomra. Egyszerűen az egyes intézmènyek és tisztségek történelmi fejlődésének leírása volt az, ami némileg kevésbé kötötte le a figyelmem. Ugyanakkor a vezető jelleméről és az etikai gondolkodáselméletek természetéről szóló passzusok nagyon is elgondolkodtató csemegét jelentettek, amiken a könyv befejezése után is sokat merengtem.

Elsőre talán kicsit száraznak tűnhet ez a két beszédleirat, mégis jó szívvel ajánlom a társadalomtudományok terén laikus olvasóknak is, mert a kötet végére érve garantáltan tud belőle meríteni magának mindenki legalàbb egy-két értékes gondolatot, amire rácsodálkozhat.


Népszerű idézetek

>!

A társadalomtudományok által használt fogalmak csupán ideáltípusokat fejeznek ki, amelyek sosem felelnek meg a konkrét valóságnak, nem mutatják ki a valóság valódi struktúráját, és annál kevésbé tehetik ezt, mert nem létezik „világész”, egy mindent megoldó nézetrendszer.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Sally Hines: Mi a gender?
Erich Fromm: A rombolás anatómiája
Mustafa Suleyman – Michael Bhaskar: A következő hullám
Edward W. Said: Orientalizmus
Roger Scruton: Anglia, egy eltűnő ideál
Jared Diamond: Zűrzavar
Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne
Máté Gábor – Máté Dániel: Normális vagy
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?