Boszorkányvadász (Jessica Niemi 1.) 43 csillagozás

Max Seeck: Boszorkányvadász

A ​valóság felülmúlja a fikciót…

Helsinki gazdagok lakta elővárosában holtan találják egy híres író feleségét. A meggyilkolt nő elegáns fekete estélyiben, az arcára fagyott kísérteties mosollyal, magányosan ül az asztalfőn.
Aztán a tengerből partra vetődik egy másik áldozat, és a vérfagyasztó bűntettek sorozatának ezzel még nincs vége. Eleinte úgy tűnik, hogy egy bomlott elméjű ámokfutó váltja valóra egy thrillersorozat, a Boszorkányvadászat rituális gyilkosságait. Ám Jessica Niemi nyomozó rádöbben, hogy nem egyetlen bűnözőt keres. Az elkövetők mintha valamiféle fekete mágiának hódolnának, miközben figyelik a felügyelőnő minden mozdulatát – és egy lépéssel mindig előtte járnak. Míg Jessica a különös ügyek megoldásán vívódik, saját múltjának kísértő árnyai sem hagyják nyugodni.
Max Seeck krimije a psziché legmélyére hatol, és szembesíti az olvasót korunk emberének félelmeivel, és azzal, milyen manipulálhatók is vagyunk.
A Boszorkányvadász a fiatal finn… (tovább)

Eredeti cím: Uskollinen lukija

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Animus, Budapest, 2020
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247730 · Fordította: Huotari Olga
>!
Animus, Budapest, 2020
368 oldal · ISBN: 9789633247747 · Fordította: Huotari Olga

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Erne Mikson · Jessica Niemi · Roger Koponen


Most olvassa 3

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Max Seeck: Boszorkányvadász

Azt gondolom olvasás után, ez megosztó krimi lehet, vagy nagyon fog tetszeni a boszorkányos vonal miatt vagy nagyon nem. A krimi végig valóban tele van meglepetésekkel és furcsa véggel zárul. Olyan érzést hagyott nekem, hogy egyszerre sok, mégis kevés.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/08/boszorkanyvadasz.html

cicus61 P>!
Max Seeck: Boszorkányvadász

Hát ez akkor baromság volt! Pedig annyira szerettem volna, ha tetszik, mert az alaptörténet jó lett volna. Az eleje nagyon unalmas volt, persze leszámítva a gyilkosságokat. Jessica életéről is megtudhattunk pár dolgot, bár ez is nagyon zavaros volt. Az össze-vissza ugrálás a történetben is nagyon zavart. Egyik szereplő sem volt szimpatikus. A történet vége pedig érthetetlen. Első könyvem az írótól, de szerintem ennyi volt.

2 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Max Seeck: Boszorkányvadász

Az eleje kicsit lassan indult be, a szereplők és a környezet bemutatása kicsit vontatott volt számomra, de utána annyira izgalmas és pörgős volt az egész cselekmény, hogy ennyi kezdeti nehézség még belefér. Egészen a végéig azon kattogtam, hogy vajon mi állhat a dolgok mögött, hogy miért történnek ezek a furcsa dolgok? Az nyilvánvaló volt, hogy spoiler Erne nagyon szimpatikus karakter volt számomra, végig oltalmazón állt Jessica mögött, bár a közöttük lévő kapcson kicsit meglepődtem. A végére vártam volna még egy kicsivel több izgalmat vagy nagyobb meglepetést, de azért így sem volt rossz a végkifejlet.

Kovaxka P>!
Max Seeck: Boszorkányvadász

Igazából csak négyes, de annyira örülök mindig az ígéretes új szerzőknek! Ráadásul finn krimikkel nem is vagyunk elkényeztetve. Ja, és utalt Saga Norénre, amivel levett a lábamról. Kicsit döcögősen indult, aztán túlléptem a jelen időn meg a hiányzó lábjegyzeteken, és elkezdtem élvezni. Üdítőnek találtam, hogy Jessica kizárólag csipkebogyóteát iszik, sőt talán az egész könyvben nem fogyasztanak alkoholt, csak bagóznak módjával. Nekem a boszorkányos tematika kifejezetten bejött, bár ilyet már izlandi krimiben is pipáltam. Hát igen, a végét nem sikerült túl jól megírni, de talán a folytatásban majd minden a helyére kerül. Ajánlom, hogy legyen!

5 hozzászólás
PRicsmond>!
Max Seeck: Boszorkányvadász

Mindig izgatottan várom egy új szerző első könyvét, a Boszorkányvadász borítójával és fülszövegével pedig különösen kíváncsivá tett, hogy vajon mit is tud Max Seeck. Előttem @robinson már említette, hogy ez bizony egy megosztó könyv lesz, hát kíváncsi leszek az utánam következő olvasók milyen véleménnyel lesznek erről a debütáló könyvről, bár érzésem szerint a jelenlegi százalékos arány azért durva, ennyire nem rossz…. sőt.
Számomra minden megvolt benne ami, egy skandináv krimihez kell, először is télen játszódik, rögtön jön egy gyilkosság, amit még sok kísér, válogatott módszerekkel hullanak az emberek, kellően csavaros a történetvezetés, és vannak benne tökéletlen főszereplők.
Lehet az is kellett a nagyon pozitív értékelésemhez, hogy előtte egy gyenge könyvet olvastam, de ez alapján Seeck egy olyan új skandináv krimi szerző akire érdemes lesz odafigyelni a jövőben, én személy szerint már várom a következő könyvét, sőt mi több jó lenne ha annak is Jessica Niemi lenne a főszereplője. Már a kezdés is magával ragadott a könyvben, hopp egy halott jön a helyszínelés és utána rögtön üldözzük a gyilkost, utána pedig még jobban begyorsultak az események, elég feszített tempót diktált az író a szereplőknek, elég sok csavarral megfűszerezve, DE a végéért nagyon kár.
Igazából el se akartam hinni, hogy így lett vége. Még mindig kérdezem magamtól, hogy Max mi történt kifogyott az ihlet? Aki ilyen jól felépít egy történetet, még ha vannak is benne hibák és érződik rajta az első könyv effektus is, de jobb lezárást érdemelt volna, nálam emiatt van a levonás (igazából egy egész csillagot is levontam, csak nagyon bejött a borító) az igenes tekerjen még egyet a történeten és erőltesse meg magát továbbra is.
Kíváncsi leszek, hogy lesz-e folytatása ennek a történetnek, illetve ha lesz megjelenik-e nálunk is, remélem igen és olvashatok még Max Seeck-től.

6 hozzászólás
tonks>!
Max Seeck: Boszorkányvadász

Nem szoktam skandináv krimiket olvasni, mert vagy unalmasnak találtam őket, vagy túlságosan elhatalmasodott rajtam a depresszív hangulatuk. (A Hívj be! még mindig kísért.) De most így ősz végén vágytam valami érdekes krimire és ekkor bukkant fel a Boszorkányvadász, ami pont jónak tűnt.
Ebben nem is tévedtem, érdekes olvasmány volt, alig tudtam elszakadni tőle. A skandináv krimikben tapasztaltabb értékelők írták, hogy ez egy más tempójú krimi, mint amit a műfaj általában képvisel, de ez nekem nagyon-nagyon bejött, hogy egymást követték szorosan az események, ráadásul váltott szemszögből elmesélve. Nem tudom, sorozat lesz-e ebből, de a múltbeli velencei szál miatt úgy gondolom, abban reménykedem, hogy igen. Engem minden karakter megfogott, a rendőrcsapat tőlem nyomozhatna együtt továbbra is Jessicával az élen.
A befejezés bennem is hagyott némi hiányérzetet, bár előtte a csúcspont remekül működött, meg volt a kellő magaslat egy szép, íves repüléshez, hogy úgy mondjam, de az író inkább a biztonságos lépcsőt választotta. Csalódott azért nem lettem.

wzsuzsanna P>!
Max Seeck: Boszorkányvadász

(…) Azt hiszem, itt a helytálló kifejezés, hogy az egyik szemem sír, a másik nevet. Ha az olvasás élményének egészét tekintem, akkor még mindig azt mondom, hogy megérte elolvasni, mert végig lekötött és szórakoztatott, viszont tényleg sajnálom, hogy az írónak nem sikerült egy kicsit átgondoltabb és ütősebb befejezést írnia. Talán fontos lehet az is, hogy akit az okkult/mágikus háttér vonz, az azért ne arra számítson, hogy ez a téma részletesen és alaposan megjelenik a cselekményben, inkább csak egyfajta hangulatként, háttértémaként jelenik meg, akként viszont szerintem jól működött. Bár a lelkileg sérült rendőr karaktere már nem mondható kifejezetten eredetinek, szerintem Jessica esetében itt most nagyon bevált, a múltjában játszódó fejezetek eszméletlenül jól voltak felépítve, és egy teljesen különálló, de nagyon fontos témát dolgoznak fel meglehetősen hitelesen. Nem könnyű tehát fixen ajánlani egyfajta célközönségnek, én azt gondolom, érdemes próbát tenni vele, mert nagyon szubjektív lehet, kinek melyik szempont fog többet nyomni a latba. Én az egész mérleget tekintve azért a befejezés ellenére is elégedett vagyok.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/10/boszorkanyvadas…

szofisztikáltmacska>!
Max Seeck: Boszorkányvadász

Nagyon tetszik az ötlet, hogy egy regényben megtörtént gyilkosságo(ka)t reprodukál a tettes, ebben annyi potenciál van, hogy csak na. És tényleg szuperül indult a könyv, a skandi krimiktől megszokott lassabb, komótosabb nyomozgatás helyett itt az egész cselekmény cirka másfél-két nap alatt zajlik, tehát elképesztően feszes a tempó.
A fejezetek váltott nézőpontból vannak megírva, így nem csak a főszereplő szemszögét ismerjük, hanem a nyomozásban részt vevő többi szereplő is bekapcsolódik, illetve a múltban játszódó fejezetek is színesítik a cselekményt, ami a főnyomozó, Jessica Niemi megismerését szolgálja leginkább. Rövid, feszes fejezetek, jó stílus és remek hangulatfestés jellemzi a könyvet, ami ennek köszönhetően tényleg joggal viselheti a letehetetlen címkét.
Néha, egy-egy pontnál azt hihetnénk, hogy a Boszorkányvadász sima krimiből misztikusba fog átcsapni, de nem ez történt. Pusztán csak ennyire pokoli jól sikerült az írónak a hangulatteremtés.

Az egész könyvet imádtam addig a pontig, amíg el nem érkeztünk a megoldásáig és a gonosz elme színrelépéséig. Itt aztán bejött a képbe a zavaros, nem igazán átgondolt indíték, ami az egész addig jól felépített könyvet letaszítja az elmegy-kategóriába. Ezen még túl tudnék lépni, mert tényleg jó volt az egész, imádtam ezt az „apróságot” leszámítva.
De az mégis mi, hogy az igazán érdekes részeket elfelejtette megírni a szerző? Konkrétan elmaradt a finálé csúcspontja.
Nem viccelek, vissza kellett lapoznom, hogy rossz helyre tettem-e este a könyvjelzőt, vagy tényleg átugrottuk az izgi részt? Nagyon mérges vagyok emiatt, de komolyan. Úgy szeretném megkérdezni az írót, hogy mi a fene történt a végére? Elfogyott az ötlet? Kifújt a lelkesedés? Jött a határidő? Megette a kutya azt a fejezetet?

Bővebben: https://szofisztikaltmacska.hu/max-seeck-boszorkanyvadasz/

salemmacska>!
Max Seeck: Boszorkányvadász

Kicsit félve vettem kézbe a könyvet, mert eddig senkinek sem tetszett (ismerősök). A vége valóban picit össze csapott volt, de nem annyira rossz mint amiket meséltek róla. Lehet a sok negatív kritika után, valami borzasztó rosszra számítottam. Azért persze egy kicsit csalódott vagyok a vége miatt, mert a boszorkányos-mágiás-szektás dolog nagyon tetszett spoiler. Engem inkább az zavart, hogy mindig a legrosszabbkor szakította meg a történetet azzal, hogy vissza repüljünk Velencébe, és szerintem teljesen felesleges volt! Számomra semmit nem adott hozzá a történethez, inkább elvett. Tetszett, hogy egy regényben megírt gyilkosságokat valósítanak meg, és én nagyon sokáig nem akartam elhinni, hogy spoiler. Összeségében tetszett a könyv, és várom a folytatást.

Chris>!
Max Seeck: Boszorkányvadász

Viszonylag kevés finn szerző mutatkozott be eddig a skandináv krimik sorozatban (kapásból csak Leena Lehtolainen és Matti Rönkä neve ugrik be), így mindenképpen örömteli, hogy a főleg svéd és dán vonalon mozgó válogatás kimozdult a komfortzónából. Ám nemcsak emiatt érdemes kézbe venni Seeck könyvét, hanem mert egy egészen újszerű látásmóddal rendelkező írót üdvözölhetünk a fedélzeten. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – előreláthatólag maga a regény roppant megosztó lesz, hiszen viszonylag kevés krimiben van ennyire erősen jelen a természetfeletti szál.

Megvallom őszintén, magam is kissé bizonytalan vagyok a történet megítélést illetően. Nyitott gondolkodásúnak vallom magam, sőt, néha a legegyszerűbb ötletekkel is le lehet nyűgözni, éppen ezért izgatottan vetettem bele magam a Boszorkányvadászba. Engem nem hogy nem zavart, de egyenes felcsigázott annak az ígérete, hogy most valami mást kapok, mint amit megszoktam, ami részben teljesült is, hiszen a cselekmény fontos részét képezi a fekete mágia, valamint az ezeket a tanokat éltető közösség. Ennek megfelelően a nyomozás mindvégig izgalmas, és nem csak azért, mert a nyomozóknak (és így az olvasóknak is) sokkal nehezebb a feladatuk az eset felgöngyölítésénél, hanem mert nagyon sok kérdésre csak a legvégén kapunk választ, ezáltal Seeck mindvégig fenntartja az érdeklődést. Nem szeretnék sokat elárulni a történetről, hiszen azzal csak rontanám a leendő olvasók élményét, legyen elég annyi, hogy valóban rengeteg olyan furcsasággal találkozhatunk a kötet lapjain, amelyekkel más krimikben nem igazán.

A főszereplő, Jessica Niemi tipikus skandináv krimihős, vagyis szakmájának egyik legjobbika, ugyanakkor a magánélete nem mentes a bonyodalmaktól, ráadásul a múltja sem olyan hófehér, mint amennyire azt elvárnánk egy ideális nyomozótól. Régebbi életének mozaikjait visszaemlékezésekből ismerjük meg, ezeket eleinte nehezen beilleszthetők akár a nagy egészbe, akár a jelenidejű eseményekbe, de a regény végére természetesen megkapjuk a kapcsolódási pontot. A többi szereplőről – főleg a nyomozásban résztvevőkről – éppen annyit tudunk meg, amennyi szükséges, amennyiben sorozattá nőné ki magát a történet, remek alapanyagai lehetnének a folytatásnak.

Ami miatt mégis kissé csalódott vagyok, és amiért én magam is elbizonytalanodtam a kötet megítélését illetően, az Seeck írásmódja. A cselekményszövéshez és az izgalom fenntartásához kétségtelenül ért, ugyanakkor stílusa nem tudott maradéktalanul meggyőzni. Alapvetően nem szeretem a jelen idejű történetmesélést, számomra roppant zavaró tud lenni (és nem is tartom indokoltnak), főleg, ha több idősíkon is játszódik a sztori, mint ahogyan itt is. Mivel a szerző a fejezetek címében nem tisztázza sem a helyszínt, sem az időt, eleinte bizony nagy fejtörést okozott számomra, hogy rájöjjek, Jessica hogyan került egyik pillanatról a másikra Olaszországba.

Összességében tehát egy erősen jó nyitásként tudok a Boszorkányvadászra, amelynek meg vannak ugyan a maga hibái, mégis képes arra, hogy pár napra lekösse a misztikumra és a krimire éhes olvasó figyelmét.


Népszerű idézetek

Kovaxka P>!

– Valaki vezette az autót.
– Néhány embernek van jogosítványa Finnországban.
– Jó észrevétel, Saga Norén.

2 hozzászólás
EssentialHencsi P>!

Az emberek nagyon kegyetlenek tudnak lenni. És buták. Winston Churchill mondta valamikor, hogy a legerősebb érv a demokrácia ellen egy rövid beszélgetés az átlagos szavazóval. A mondat végét be lehet helyettesíteni ezzel: pillantás a közösségi média „hozzászólások” rovataira.

Ferger_Jolcsi P>!

– Dolgozhatsz nyugodtan. Én meg akár tévézhetek. First Netflix. Then chill.

206. oldal

Ferger_Jolcsi P>!

– Egyébként, tökfej, fokhagymával vámpírokat űznek el, nem boszorkányokat – jegyzi meg Nina, miközben a két kisbusz elindul előttük.
– Sorry. Nem olvastam a herripottereket.

282. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fokhagyma
PRicsmond>!

Jessica mélyet sóhajt. Ekkor megszólal a telefonja.
– Szia, Micke!
– Be fogsz szarni…
– Jó kezdés. Nem csoda, hogy kirúgtak a telefonos értékesítéstől.

Kovaxka P>!

– Oké. – Jessica kinyitja az utas oldali ajtót. – Próbáld megúszni infarktus nélkül, Ser Davos.
– Ha valaki, akkor éppen te vagy az, aki miatt kaphatok, Arya.

Ferger_Jolcsi P>!

– Ha mi lennénk a Le quattro stagioni Vivalditól, ez a reggel, éppen ez a reggel lenne a La primavera. A tavasz.

130. oldal

PRicsmond>!

Erne kivételével itt van az egész csoport: Jusuf, Nina, Mikael és Rasmus, aki szokás szerint izzadságszagot áraszt. Az állomáson keringő vicc szerint Rasmus dezodorja a világtörténelem legnagyobb disznója, mert mindennap cserben hagyja őt. Felfoghatatlan, hogy a gúnyolódás eddig nem jutott el a füléig. ha hallotta volna, talán tett is volna valamit ellene.

Kovaxka P>!

Malleus maleficarum. A szópár a francia black metal együttesen kívül az 1400-as években kiadott Boszorkányok pörölye című, boszorkányüldözéseket tárgyaló könyvre utal. A Wikipedia szerint a Heinrich Kramer inkvizítor által összeállított, kétes hírnevet szerzett opus részletes utasításokat ad, hogyan kell a boszorkánysággal gyanúsítottakat kihallgatni, megkínozni és büntetni.

Kapcsolódó szócikkek: Malleus maleficarum
Ferger_Jolcsi P>!

Az írókkal az a fura helyzet, hogy ha nem látod állandóan az arcukat a televízióban, például valamelyik heti szórakoztató műsorban, senki nem ismeri fel őket. Akkor sem, ha több millió példányt adnak el a könyveikből. Megismernéd J. K. Rowlingot a metrón, ha nincs kifestve?

158. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Halálos szertartás
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
John Cure: Hontalan lelkek
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Jandácsik Pál: Állatok maszkabálja
Yrsa Sigurðardóttir: Emlékszem rád
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Chuck Wendig: Halálmadarak
Joe Hill: Szarvak