My ​Bloody Roots – A Sepulturától a Soulfly-ig és azon túl 8 csillagozás

Max Cavalera – Joel McIver: My Bloody Roots – A Sepulturától a Soulfly-ig és azon túl

Több ​okból is írom ezt a könyvet.
Mindenekelőtt azért, hogy életem története pontosan és csúsztatás nélkül maradjon fenn. Kifejezetten szerencsésnek mondhatom magam, hiszen nemcsak egy, hanem mindjárt két sikeres metalzenekar alapító tagja vagyok. Nem is emlékszem, hányszor utaztam körbe a világot a Sepulturával és a Soulflyjal. Utunkat káosz, halál és függőség szegélyezte, valamint kapcsolatok születtek és mentek tönkre. Az imádott első zenekarommal, a Sepulturával kapcsolatban eddig még nem mondtuk el a teljes igazságok, továbbá az alkohollal és fájdalomcsillapítókkal folytatott küzdelmemről se nagyon beszéltem korábban, úgyhogy most eljött az ideje, hogy tiszta vizet öntsek a pohárba.
Továbbá szeretnék köszönetet mondani azon embereknek, akik fontos szerepet játszottak az életemben – legyenek élők vagy holtak. A feleségemnek, a gyerekeimnek, az édesanyámnak, a testvéreimnek, a zenésztársaimnak, a barátaimnak és természetesen azoknak, akik ennyi év után is… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2016
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637424946 · Fordította: Dudich Ákos

Enciklopédia 53

Szereplők népszerűség szerint

zeneszerző · Dave Grohl · édesanya · Gloria Cavalera · Max Cavalera · Mille Petrozza · Sean Lennon

Helyszínek népszerűség szerint

London · Jamaica


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
eeszter P
Max Cavalera – Joel McIver: My Bloody Roots – A Sepulturától a Soulfly-ig és azon túl

Nagy öröm volt olvasni ezt a könyvet, elsősorban persze azért, mert nagyon szeretem hallgatni mind a Sepultura, mind a Soulfly albumokat. Nailbomb is sokat forgott a lejátszómban és a Killer Be Killed is megérintett. Egyszóval Max Cavalera munkásságából eddig egyedül a Cavalera Conspiracy volt az, amit elhanyagoltam, de szerintem a könyv hatására most sorra kerítem azokat is. Izgalmas volt olvasni mindezen zenék születésének történeteit, arról nem is beszélve, hogy nagy élmény volt a Cavalera család életébe is bepillantani. Korábban valahogy úgy voltam vele, hogy nem igazán foglalkoztattak a zenészek, úgy értem ha szerettem is egy zenét, nem érdeklődtem különösebben az iránt, hogy ki játssza, miért játssza, egyszerűen csak hallgattam és élveztem. Az interjúkból is csak arra voltam kíváncsi, hogy mikor jönnek koncertezni… Most viszont rájöttem, hogy milyen jó olvasni a háttérről és a zenészekről. Nagyon élveztem a könyv olvasását, úgy éreztem, mintha eltöltöttem volna néhány napot a zenészekkel. Öröm volt arról is olvasni, hogy Max Cavalera számára milyen fontos a családi kötelék!

>!
TribeBubu
Max Cavalera – Joel McIver: My Bloody Roots – A Sepulturától a Soulfly-ig és azon túl

Sokan szidták ezt a könyvet, de szerintem egyáltalán nem rossz, bár van benne egy-két blődség és felesleges rész. (Rolf előszava például méltatlan ahhoz, hogy egy könyvben szerepeljen, de még egy harmadrangú Metal Hammerbe sem tenném bele, ha rajtam múlna.) A tördelés saját munkám, mégpedig az első ezen a területen, ráadásul úgy, hogy gőzöm nem volt akkor még róla, hogy az ilyesmit eszik-e vagy isszák, és ez bizony meg is látszik sajnos a könyvön, ezúton is elnézést kérek Max minden magyar rajongójától meg úgy en bloc a könyv olvasóitól. (Ha jól rémlik, A gitáros faszi már jobban sikerült, Al Jourgensen elveszett evangéliuma meg pláne.)
Ha valaki nagyjából nyomon követte Max zenei pályafutását, az remek plusz infót és hátteret kap az albumokhoz és a rajtuk szereplő dalokhoz a My Bloody Rootsból. Nyilván nem túl szórakoztató azok számára, akik a Sepultura és/vagy Soulfly lemezeit nem ismerik, viszont ha ezek megvannak és esetleg a Nailbomb, a Cavalera Conspiracy és pár kisebb vendégszereplés újdonságként hat, véleményem szerint szintén jó szórakozást nyújt a könyv és az olvasása után szépen beleugorhat az olvasó ezeknek a side projecteknek ha nem is tengerébe, de tavába. Minden bizonnyal nem fogja megbánni.

>!
Virág_Balázs_Face I
Max Cavalera – Joel McIver: My Bloody Roots – A Sepulturától a Soulfly-ig és azon túl

Max lenni metál! Mindig is érdekesen kettős karakternek gondoltam Max bácsit s ebben az önéletrajza is megerősített. Szeret néha túlozni, de ettől olyan utcai bandásan nyers csávó, miközben pedig egyre inkább metálremete. Megy előre mint az úthenger, de az őt mozgató energiák hátán viszi a törzsét is. Kellemes kis olvasmány metálfejeknek, inspiráló és felemelő, máshol meg olyqn, hogy „pfuu már megint kezdi…”. De talán pont ettől olyan igazi az íze.


Népszerű idézetek

>!
TribeBubu

A londoni állomásunkon találkoztunk először Lemmyvel. Beugrottunk a törzshelyére, és ott játékgépezett magában. – Odasüss, az ott Lemmy! Megyek és beszédbe elegyedek vele – böktem oldalba Iggort.
– Dehogy mész, felejtsd el! – próbált visszatartani.
– Figyelj, ez egy kihagyhatatlan lehetőség! Be kell mutatkoznom Lemmynek – ráztam le magamról. – Hogysmint, Lemmy? – léptem oda hozzá.
– Megvagyok – válaszolta, és játszott tovább.
– Max vagyok Brazíliából, van egy bandánk, Sepultura a neve, és mind nagy rajongóid vagyunk. Imádjuk a Motörheadet! – folytattam, mivel már be voltam csípve.
Erre Lemmy váratlanul megragadta a poharát, és a fejemre öntötte a whiskey-jét. Nem volt világos, hogy ezzel azt szerette volna jelezni, hogy húzzak már a vérbe, vagy valami mást jelentett, nekem mindenesetre bejött. Visszamentem az asztalunkhoz és elújságoltam, hogy Lemmy megkeresztelt! Igazi heavy metal keresztelő volt, és teljesen feldobott. Ezután napokig nem mostam hajat, sőt nem is zuhanyoztam.

91-92. oldal, 6. fejezet — 1988–1989: Ami megmaradt Amerikából (2016, Konkrét Könyvek)

5 hozzászólás
>!
TribeBubu

Más kritikusok pedig ráütötték a Primitive-re a nu-metal bélyeget, valószínűleg azért, mert több nu-metalos zenész is feltűnik rajta. Én azonban csak lenni Max, én lenni metal. Új metal, régi metal, felőlem bárhogy hívhatják, számomra csak lenni metal.

209-210. oldal, 14. fejezet — 1999–2000: Primitívkedés a Probottal (2016, Konkrét Könyvek)

>!
TribeBubu

Rendben, ha nem akartok iskolába járni, ne járjatok. (…) Találjátok ki, mit szeretnétek csinálni, és én majd támogatlak benne titeket. De ez ne akármi legyen ám! Hanem életetek célja!

37. oldal, 2. fejezet — 1981–1983: Koponyák, iskolák és patkányfarkak (2016, Konkrét Könyvek)

Kapcsolódó szócikkek: édesanya · életcél · Iggor Cavalera · iskola · Max Cavalera
>!
TribeBubu

A zene számomra szent: azzal kelek és azzal fekszem.

129. oldal, 9. fejezet — 1992–1993: Walesi kastélycsoda (2016, Konkrét Könyvek)

Kapcsolódó szócikkek: Max Cavalera · zene
>!
TribeBubu

A Refuse/Resist a legjobb háttérzene zavargásokhoz. Ha egyszer felkelést robbantotok ki, ezt rakjátok be jó hangosan!

133. oldal, 9. fejezet — 1992–1993: Walesi kastélycsoda (2016, Konkrét Könyvek)

Kapcsolódó szócikkek: lázadás · Max Cavalera · Sepultura: Refuse/Resist (dal) · zene
1 hozzászólás
>!
TribeBubu

A metal után a reggae a kedvenc zenei stílusom, és sokat gondolkozom azon, hogy kéne csinálni egy dub albumot, de annak ütnie kell, és időbe telik, mire megtalálom hozzá a legmegfelelőbb embereket. Lehet, hogy Jamaicában akadok majd csak rájuk, szóval várok még vele. Rajta van a bakancslistámon, és ha egy kicsit idősebb leszek, meg is csinálom.

220. oldal, 15. fejezet — 2001–2005: Egy sötét korszak megjövendölése (2016, Konkrét Könyvek)

Kapcsolódó szócikkek: bakancslista · dub (műfaj) · Jamaica · Max Cavalera · metál · reggae (műfaj)
>!
TribeBubu

A Kaiowas című szám ötletét egy képekkel illusztrált szomorú cikk adta, amelyet egy barátom mutatott. A kajova törzsről szólt, amelynek tagjai tömeges öngyilkosságot követtek el, mert a kormány el akarta venni a földjüket. Kihalt az egész törzs. Felvetettem Andreasnak, hogy készítsünk a tiszteletükre egy instrumentális dalt.

133. oldal, 9. fejezet — 1992–1993: Walesi kastélycsoda (2016, Konkrét Könyvek)

>!
LNB 

Kokain ide vagy oda, már nagyon fiatalon rájöttem, hogy a zene is egyfajta tudatmódosító szer, méghozzá nagyon erős, hatásos drog, ami az egész életedre kihathat. És mindig elérhető. Ha bal lábbal kelsz fel, ott a zene. Arra mindig számíthatsz. Amikor a színpadon állsz, az a te pillanatod, és ezt senki se veheti el tőled! Senki se baszakodhat veled, és ez hihetetlenül jó érzés. Energia járja át az egész koncerthelyszínt, és a zene révén minden jelenlévőt összeköt.
Semmi nem ér fel ezzel az élménnyel – semmi.

>!
LNB 

Amikor lejöttem a Rock In Rio színpadáról, a backstage-ben lefeküdtem a földre, és felnéztem az égre. Odakinn a tömeg még mindig zúgott. Úgy éreztem, hogy repülök, mint egy papírsárkány. Nem ittam egy kortyot sem, és kábítószer sem volt a szervezetemben. Teljesen józan voltam, mégis úgy éreztem, mintha be lennék tépve. Ez életem legnagyobb elszállása! Soha egyetlen drog nem tudott így hatni rám, és feltehetően sose fogom magam olyan jól érezni, mint most – gondoltam. A csúcson éreztem magam. Hihetetlen pillanat volt. Ez az életem! Mindig is ezért éltem, és most már akár meg is halhatok – csapódott le bennem.
Ezért a pillanatért érdemes volt annyit dolgozni, színpad alatt aludni, és keresztülmenni egy csomó szarságon. A bennem lévő űr megtelt. Minden értelmet nyert. Ezt az érzést nem lehet megvásárolni pénzzel.

>!
TribeBubu

Ettől fogva mindig így írtam a számokat: dobgépkísérettel játszottam fel a masszív riffjeimet. Imádok zenét írni, főleg így, teljesen bele tudok feledkezni. Annyira bele szoktam merülni a demózásba a lakókocsimban, hogy volt már rá példa, hogy Gloria az ajtón dörömbölve próbálta a tudtomra adni, hajnali 1 óra van. A zene számomra szent: azzal kelek és azzal fekszem.

129. oldal, 9. fejezet — 1992–1993: Walesi kastélycsoda (2016, Konkrét Könyvek)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jon Wiederhorn – Scott Ian: A gitáros faszi az Anthraxből
Rex Brown – Mark Eglinton: A Pantera igaz története
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry
Duff McKagan: It's so easy
Mark Eglinton: James Hetfield
Polgár Péter: A Metallica sztori
Dudich Ákos – Pritz Péter: ABC 0-24
Polgár Péter: A Vasszűz fogságában
William Irwin (szerk.): Metallica és filozófia
Szakács Gábor: Nagy Rock 'n' Roll könyv