World ​War Z: An Oral History of the Zombie War 35 csillagozás

Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

It began with rumours from China about another pandemic. Then the cases started to multiply and what had looked like the stirrings of a criminal underclass, even the beginnings of a revolution, soon revealed itself to be much, much worse. Faced with a future of mindless, man-eating horror, humanity was forced to accept the logic of world government and face events that tested our sanity and our sense of reality. Based on extensive interviews with survivors and key players in the 10-year fight-back against the horde, „World War Z” brings the very finest traditions of American journalism to bear on what is surely the most incredible story in the history of civilisation.

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Duckworth, London, 2013
344 oldal · ISBN: 9780715645932
>!
Vintage Español, Barcelona, 2008
458 oldal · ISBN: 9780307950819 · Fordította: Pilar Ramírez Tello
>!
Crown, USA, 2007
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780307888686

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

pat P>!
Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War

Hát én nem gondoltam, hogy ez egy ennyire kiemelkedően átgondolt, jól megírt, jól felépített, hihetetlenül okos és érzékeny és realista és optimista és humanista könyv, a mindenségit neki!
Annyira szétfeszíti egy szimpla ijesztgetős-harcolászós-zombis történet kereteit, amennyire csak lehet, miközben nyilván egy kiváló ijesztgetős-harcolászós-zombis történet is.
De közben főleg mindenféle emberekről szól. Átlagos és kiemelkedő, genyó és hősies, mindenféle vallású, nemzetiségű és kultúrájú emberek sorsát, jellemét, történetét meséli el nekünk, szerintem remekül. És nem is az a legjobb, milyen hitelesek és élők ezek a karakterek, hanem az, hogy a történeteiken keresztül mennyire be tudja mutatni az egész világ sorsát, a háború menetét, a társadalmi változásokat. Meg az, hogy bár bőségesen (és direkt ítélkezéstől mentesen) ábrázolja az egyéni és a társadalmi gyengeségeket, destruktív folyamatokat is, mégsem válik egyoldalúan, érfelvágósan, reményvesztetten pesszimistává és ember-utálóvá. Mert közben végig tudja, elmondja azt is, hogy az emberekben azért hatalmas perspektíva is van – képesek hősiességre, bajtársiasságra, időnként önfeláldozók, máskor leleményesek, kreatívak, szeretik a kutyákat, néha még a hadsereg is egész használható (ha nagy léptékű dolgok átlátásáról és szervezéséről van szó), az igazi vezetők meg olykor hatalmas morális terheket vesznek a vállukra, ha a nemzet megmentéséről van szó. És mindeközben sem válik didaktikussá és idegesítően hurrá-optimistává, valami egészen elképesztő! És nem kerüli meg a súlyos morális kérdéseket, de tényleg nem! (Eltekintve attól, hogy eleve olyan ellenséget választott a háború tárgyául, hogy a hadviselés jogosságát egyáltalán ne lehessen megkérdőjelezni.) És hangsúlyozza az egyéni felelősséget is!
Igazán ínyencek pedig az egész zombiságot felfoghatják valami Rettenetes Rossz Következmény allegóriájának is, amit társadalmunk, a Generáció 'Z' idézett saját fejére, mindenféle helytelen cselekedeteivel.

Egyszóval, tényleg van benne szinte minden, amiről olvasni és gondolkodni érdemes. Ja, meg zombik is.
(Na jó, a „romantikus” és a „posztmodern” címkéket nem tudom ráerőszakolni, de lehet, hogy utóbbit csak a hozzá nem értésem miatt.)

4 hozzászólás
Noro >!
Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War

Ilyen az, amikor a horror-szerző nem elégszik meg egy drámai ötlettel, hanem leül, és logikusan és következetesen végiggondolja a borzalmakat. Aztán ezeket a következtetéseket olyan karakterek szájába adja, miniszterektől tizenéves kislányokig, hogy az adott momentum minél nagyobbat üssön. A legtöbb hasonló történet azért használ rengeteg szereplőt, hogy minél többféle módon tudja megölni őket. Brooks, akár szándékosan, akár nem, megfordítja a toposzt, amikor túlélőket szólaltat meg, de ettől még a végeredmény nem lesz kevésbé hatásos.
A könyv első felében az átfogó képet figyeltem, ahogy összeáll a katasztrófa menete, a másodikban inkább az „egzotikus” epizódok voltak érdekesek, mint pl. a japán kertész története. Hiányoltam egy-két ötletet, pl. egy víruskutató meginterjúvolását, a könyv vége felé pedig ki lehetett volna húzni néhány fölösleges jelenetet, de a nagy többség jó összeállt, és kerek képet rajzolt a világról és az eseményekről is.

Mesemondó IP>!
Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War

(English review on Goodreads)
Alapvetően hidegen hagy a zombi műfaj – ezért is került a barátaimnak három évébe hogy rávegyenek a World War Z elolvasására (a filmet láttam, közepes volt). Meglepődtem, mert igazuk lett: A könyv elejétől végéig zseniális, az egyik legjobb, amit olvastam az idén. A kedvencem maga az alapötlet: A könyv képzelt interjúk gyűjteménye a zombiháború túlélőivel. És messze nem korlátozza magát Amerikára: Bejárja a bolygó minden pontját, Polinéziától a Himalájáig, an Antarktisztól a Nemzetközi Űrállomásig (még Magyarország is kap egy pici említést!). Minden fejezet önmagában álló történet; rengeteg kedvencem volt közöttük. Mindegyiken átüt a mesélők személyisége. Az is tetszett, mennyit játszott a szerző a zombiháború előtti és utáni politikai helyzetekkel; érdekes, árnyalt képet festett róla, hogya nrendeződne át a világ, ha tényleg beütne egy ilyen apokalipszis. A könyv telis-tele van remek ötletekkel, és mindenféle „mi lenne, ha…” kérdésekre adott kreaív, izgalmas válaszokkal. Stílusában, történetében egyedi, és mindenképpen klasszikus a maga műfajában.

Gerhard>!
Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War

Hát ezt is befejeztem. Nem volt egy sétagalopp a kiolvasása. De emellet büszke is vagyok magamra, mert angolul olvastam, és a 70%-át kb megértettem a könyvnek :).

Figyelmetlenségem miatt került hozzám. Láttam meghirdetve a vaterán baromi olcsón, és reflexből lenyomtam. Csak az átvételkor vettem észre, hogy nem magyar nyelvű a könyv. No sebaj, legfeljebb leteszteljük a nyelvtudásunkat.

A könyvről. Max Brooks valószínűleg egy alapművet hozott létre a zombiműfajban ez nem vitás. A dokumentarista leírás egyszerre előnye és hátránya a könyvnek, mivel közelebb hozza az olvasó számára a zombiháború minden borzalmát. Ezzel hatásosabb lett a könyv is. Magam is összborzongtam néhány fejezetem, vagy le kellett tennem 10-15 percre, hogy feldolgozzam azt, amit olvastam. Igen hatásos tud lenni. És persze igen erős társadalomkritika is.

Tetszett még továbbá, hogy logikusan végigkövetkezteti, hogy mi történik a Földön, ha beütne egy ilyen világvége. Hogyan reagálna a társadalom? Hogyan próbálnak az emberek túlélni? Mi történne az országokkal, a gazdasággal?

DE!

A dokumentarista leírás egyes fejezetekben már sok volt. Főleg azokon a helyeken, ami tele volt nyomva szakszövegekkel. Itt az angoltudásom csődöt is mondott rendesen sajnos.
A másik probléma, hogy aki járatos a zombiirodalomban, annak nem sok újat fog hozni a könyv. Az író ugyanis az összes klisét ellövi, amit egy posztapokaliptikus zombitörténetben fellelhető. Számomra nem volt nagy probléma, de nem mindenki van így ezzel.

Így meleg szívvel csak azoknak ajánlom, akik még zombitörténeteket nem nagyon olvastak. A tapasztaltak is nyugodtan a kezükbe vehetik, de ne legyenek nagy elvárásaik, mert csalódás lesz a vége.

Én biztosan elő fogom venni még egyszer:).

Balázs_Erőss>!
Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War

Nagyszerűen megírt ál-dokumentum kötet, olyan, mostanában nagyon divatos témák körül, mint világvége, civilizációk összeomlása és persze a zombik. Jól összerakott történetvezetéssel, infót kapunk a hogyan kezdődött? , a mi történt utána?, és a hogyan oldották meg a problémát? kérdésekre. Nem, ismétlem, nem a hagyományos értelemben vett zombitörténet(ek)ről van szó, ezért nem is horror. Amennyi erőszak felmerül bennük, annyi egy átlagos, mai Dr Csont epizódban is megtalálható. Aki a filmet látta, annak hatalmas csalódás lesz. Mármint a film.

leventesan>!
Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War

Kivancsi voltam erre a konyvre mert sokan ajanlottak, meg ha mar ugyis a zombik uraljak a mainstream mediat akkor legyen teljes a kor (sorozatok, jatekok, filmek mar megvoltak), olvassak egy konyvet is a temaban.

A konyv erdekes nezopontbol koveti az esemenyeket, a zombi apokalipszist koveto teljes katonai jelentesbol kimaradt reszeket irja le, interjuk formajaban. A konyv ezen az egy pilleren all is es bukik is. A precizitas amivel bemutat egy ket helyzetet katonai es strategiai szemszogbol az amulatba ejto. A reszletesseg amivel a halott hordak eltakaritasainak nehezsegeit mutatja be nehol mar a Mestersegem a halal-ra emlekeztett, persze a tema messze nem olyan sulyos mivel fiktiv.
A konyv erossege viszont szamomra ennyiben ki is merult. Az interju alanyok megkulonboztethetlenek, szemelytelenek. Mind ugy beszel a sok evvel ezelotti napokrol mintha egy reneszansz iro volna fotografikus memoriaval, es egy pszihologiai diplomaval amivel az azota sokat fejlodott jelemkepet visszatekintve realisan elemezni tudja. Es persze mindezt valami drogok hatasara mert olyan oszinteseggel beszel mindenki (katonai parancsnokok, politikusok stb), hogy az mar zavarba ejto. Szoval amennyire hiteles(nek tunik) katonai es strategiai szempontbol, legalabb annyira hiteltelenul van megirva.
Persze lehet azon vitatkozni hogy ez szorszalhasogatas, de a konyv valojaban erre alapoz. Nincsennek fohosok, nincs kezzel foghato tortenet szal, nincs semmi. Kulonbozo riport alanyok vannak csupan akiket 5-10 oldal alatt megismerunk es ha ez nem hiteles akkor a konyvnek nem marad sok stabil pontja.

A harom csilagot ettol fuggetlenul sztem megerdemli mert az igyekezet hogy egy uj szemszogbol mutassa be a leragott csontot az ott van, es ha az ember el tud vonatkoztatni attol hogy nehol borzasztoan feluletes, akkor elvezheto is.

Nandito>!
Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War

Majdnem végig tetszett, de a vége felé unalmassá vált, és nagyon lassan haladtam vele, bár nem hosszú. De azért okozott pár zombis rémálmot. :) Remélem a film jó lesz, adok neki egy esélyt.

Péter_Szombati>!
Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War

Élményszerű volt olvasni azért, mert logikus és realisztikusságra törekvő, végig fókuszált, lényegretörő stílusban íródott. Szinte mindegyik interjúalany sztorija érdekes volt, egy-két gyengébb szekció volt összesen.

Egy picit hiányoltam a végéről valami lezárást, valami megnyugtató konklúziót. Persze a szituációból adódóan ez nem volt lehetséges, ugyanakkor talán lehetett volna valami ütősebb befejezést kitalálni.

Erősen ajánlom az elolvasását, teljesen egyedi könyv.

LadyWalton>!
Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War

Nem volt rossz, de annyira jó sem. Sokkal jobbra számítottam. Az a gond vele, hogy mivel kis egyedi történetekből áll, könnyebben „letehető”, ha épp egy ilyen sztorinak vége van. A belőle készült film viszont abszolút ott van.


Népszerű idézetek

Gerhard>!

Most people don't believe something can happen until it already has. That's not stupidity or weakness, that's just human nature.

Page 32., 2. chapter - Warnings

kaloz>!

At Miskolc Diosgyor in Hungary, as I understand it, someone got their hands on a cache of military-grade, sodium-based explosives.

156

tothka>!

When you think about the CIA, you probably imagine two of our most popular and enduring myths. The first is that our mission is to search the globe for any conceivable threat to the United States, and the second is that we have the power to perform the first.

Blame: Langley, Virginia, USA

tothka>!

Secrecy is a vacuum and nothing fills a vacuum like paranoid speculation.

Blame: Langley, Virginia, USA

rlb_32557241>!

Still, as one of your national heroes used to say: 'My spider sense was tingling.'

Tel Aviv, Israel

hope22>!

Do you understand economics? I mean big-time, prewar, global capitalism. Do you get how it worked? I don’t, and anyone who says they do is full of shit. There are no rules, no scientific absolutes. You win, you lose, it’s a total crapshoot. The only rule that ever made sense to me I learned from a history, not an economics, professor at Wharton. “Fear,” he used to say, “fear is the most valuable commodity in the universe.” That blew me away. “Turn on the TV,” he’d say. “What are you seeing? People selling their products? No. People selling the fear of you having to live without their products.” Fuckin’ A, was he right. Fear of aging, fear of loneliness, fear of poverty, fear of failure. Fear is the most basic emotion we have. Fear is primal. Fear sells. That was my mantra. “Fear sells.”

tothka>!

I was still a doctor, that's what I told myself. Yes, I was rich, and getting richer all the time, but at least my success came from performing necessary medical procedures. […] But what was I going to do… Herr Muller needed a new heart and my beach house needed a new herbal jacuzzi.

Warnings: The Amazon Rain Forest, Brazil

tothka>!

Did you ever try to track these patients down, warn them?

No, I didn't. I was trying to recover from a scandal, rebuild my reputation, my client base, my bank account. I wanted to forget what happened, not investigate it further. By the time I realized the danger, it was scratching at my front door.

Warnings: The Amazon Rain Forest, Brazil

Kovács_Balázs>!

Sure, we were unprepared, our tools, our training, everything I just talked about, all one class-A, gold-standard, clusterfuck, but the weapon that really failed wasn't something that rolled off an assembly line. It's as old as…I don't know, I guess as old as war. It's fear, dude, just fear, and you don't have to be Sun freakin Tzu to know that real fighting isn't about killing or even hurting the other guy, it's about scaring him enough to call it a day. Break their spirit, that's what every successful army goes for, from tribal face paint to the „blitzkrieg” to…what did we call the first round of Gulf War Two, „Shock and Awe”? Perfect name, „Shock and Awe”! But what if the enemy can't be shocked and awed? Not just won't, but biologically can't! That's what happened that day outside New York City, that's the failure that almost lost us the whole damn war. The fact that we couldn't shock and awe Zack [a nickname for zombies adopted in the book] boomeranged right back in our faces and actually allowed Zack to shock and awe us! They're not afraid! No matter what we do, no matter how many we kill, they will never, ever be afraid!

103-104. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: The Passage
Sarah J. Maas: House of Earth and Blood
Joe Hill: The Fireman
Julie Kagawa: The Eternity Cure
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: The Strain
Stephen King: Wizard and Glass
Christine Lynn Herman: The Deck of Omens
Benjamin Percy: Red Moon
Amy Plum: Neverwake
Stephen King – Owen King: Sleeping Beauties