Lexikon 26 csillagozás

Max Barry: Lexikon

Egy ​virginiai magániskola diákjai nem történelmet, földrajzot vagy matematikát tanulnak, hanem meggyőzést. Arra tanítják őket, hogy a nyelvet elmemanipulációra használják, és a szavakra fegyverekként gondoljanak. A legjobb képességű növendékek „költők"-ként hagyják ott az iskolát, és belépnek egy ismeretlen céllal rendelkező, névtelen szervezetbe. Az éles eszű, árva Emily kártyatrükkökből él San Francisco utcáin, mígnem felkelti a szervezet toborzóinak figyelmét. A lány beiratkozik az iskolába, ahol a valódi személyiségüket elrejtő tanároktól megtanulja a meggyőzés alapjait, az egyik legtehetségesebb diákként végez, majd elköveti a létező legnagyobb hibát – szerelmes lesz. Eközben a látszólag ártatlan Wil Parke-ot két idegen megtámadja egy repülőtér mosdójában. Bár a férfi nem emlékszik rá, hogy azt tette volna, amit állítanak róla, kiderül, hogy kulcsszerepet játszik a költők rivális csoportjai között zajló titkos háborúban. A menekülni kénytelen Wil rájön, hogy valójában semmit… (tovább)

Eredeti mű: Max Barry: Lexicon

>!
GABO, Budapest, 2014
488 oldal · ISBN: 9789636899608 · Fordította: Varró Attila

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
tmezo P
Max Barry: Lexikon

Nagyon izgalmas volt. Számomra teljesen új volt a költők képessége, nagyon élveztem mindent, amit megtudhattam a tudományukról.
Érdekes történetet alkotott az író, szövevényes, sokszor tőrbecsalt, és volt ahol elvesztettem a fonalat. Emiatt a fél csillag levonás.
A karakterek egytől egyig érdekesek, talányosak, furfangosak.
Az egész úgy titokzatos ahogy van.

>!
Hanna IP
Max Barry: Lexikon

Az Alexandra és a teremtés növendékeinek amerikai párja.

12 hozzászólás
>!
Sylvie23 P
Max Barry: Lexikon

A könyv a borítója miatt került fel a várólistámra, ami amúgy még mindig nagyon tetszik, bár egy barátom szerint enyhén zavaróra sikerült. Nem voltak elvárásaim a könnyvvel szemben, de már az első oldalon sikerült megnyernie magának, ezzel:

"-Ne fészkelődj. – Valaki a fülébe szuszogott, forrón és túl közelről.
– Épp egy tű áll ki a szemgolyódból, maradj nyugton. (…)

Egy nyissz. Mély, elektromos búgás. Óriási sínszeg fúródott az agyába. Felüvöltött.
– Kisütöd a faszit.
– Semmi baj Will. Semmi baj.
– A szeme… vérzik a szeme, $@!%.
– Will, most válaszolj néhány kérdésre, kérlek. Fontos, hogy az igazat mondd, értesz engem?
Ne, ne, ne.
– Első kérdés: kutyás vagy cicás embernek tartod magad?
Mi a…."

Most komolyan egy ilyen kezdet után egyszerűen nem tudtam letenni a könyvet, ki ne imádná a krimi rajongók közül? :D

Legalábbis én imádtam, az elejét mindenképp. A könyvre végül azért adtam 4 csillagot, mert bár izgalmas volt, és újszerű, tetszett az ötlet, de mégis voltak benne részek amik nagyon vontatottra sikerültek. Néha annyira éles váltások voltak a sztoriban, hogy vagy vissza kellett olvasnom pár sort, vagy egyszerűen addig olvastam, amíg újra sikerült képbe kerülnöm, mert sajnos néha sikerült elvesztenem a fonalat. A szereplők egész jóra sikerültek, de sajnos végig távol maradtak tőlem, egyszerűen nem tudtam beleélni magam a helyzetükbe, olyan volt az egész, mintha valaki mesélte volna a történetet és az csak simán lepergett volna a szemem előtt 0 hatás nélkül, amit nagyon sajnálok. A szerelmi szálnak nem sok értelme volt, furcsa volt egy ilyen történetbe romantikát fűzni, nekem annyira nem tetszett ez a része, pedig nő vagyok…

Összességében bár kicsit követhetetlen volt, és a szereplők se hagytak bennem mély nyomot mégis jól szórakoztam olvasás közben, és már csak azért is jár neki a 4 csillag, mert szóvudus ötlettel eddig még nem találkoztam. Talán egyszer ijedtem meg olvasás közben, az Akadémiás résznél, ott ugyanis beugrott egy általam nagyon gyűlölt könyv, és ekkor komolyan megijedtem, de hál istennek ez alaptalan volt. Én nem bántam meg, hogy elolvastam, akinek tetszett a Részlegesek sorozat, vagy az Unwind szerintem annak ez is tetszeni fog. :)

>!
mate55 P
Max Barry: Lexikon

A két szálon futó történet ismerős ötletre (szerintem, inkább sci-fi, mint thriller), a szavak az agyra kifejtett hatására épül. Semmi fölöslegesen bonyolított történet, nem kell megjegyezni egy halom karaktert és viszonyrendszerüket. Barry az egész regényt a könnyed, pörgős szórakozásnak rendelte alá. Én ugyan személy szerint jobban kedvelem, ha egy történetnek valamivel nagyobb mélysége van, de időnként ilyenek is beleférnek, amikor nem kell különösebben gondolkodni. /A szerelmi szenvedés engem ugyan zavart, romantika iránt fogékonyabb, elsősorban női olvasóknak viszont biztosan tetszeni fog./

>!
FalcoAmelia
Max Barry: Lexikon

Háát, nem is tudom… Maga a sztori jó volt, izgalmas, mint egy jó film. De nekem a kivitelezéssel volt egy kis problémám, mégpedig az, hogy számomra nem volt könnyen értelmezhető, bár lehet, hogy csak bennem van a hiba. Az úgymond „szakmai” részét, a tudományt a történetben a számomra kissé magas labda volt. no meg az össze-vissza ugrálás a cselekmény idővonalában… Maradjunk annyiban, hogy érdekes volt.

>!
Nejjke
Max Barry: Lexikon

Kegyetlen jó, nem nagyon lehet letenni, érdekes, izgalmas, fordulatos.

>!
Fekete_Tímea
Max Barry: Lexikon

ez egy tipikusan olyan könyv volt számomra amit nem kedvelem. A cselekmény szerintem nagyon lassan bontakozott ki. Vontatott volt, de lehet hogy csak rosszkor olvastam ezt a könyvet :/

>!
Nibela I
Max Barry: Lexikon

Végigolvastam és nem parancsszóra :)

Ilyen az, amikor a mágiáról kiderül, hogy tudomány. Izgalmas volt, hamar átrágtam magam rajta. Megragadott a szavak, szimbólumok erejének felfejtése és felhasználása; a kiválasztási folyamat tesztjének közösségi oldalra kívánkozó vírusötlete; a több nézőpont miatt az egyes karakterek indokainak megmutatása. Emlékezetes sztori marad.

>!
SuzyQ
Max Barry: Lexikon

Hűha, tényleg nagyon sok mindent átvett az író az Alekszandra és a teremtés növendékeiből (amit @Hanna bejegyzése nyomán olvastam el, amíg vártam, hogy ezt megkapjam karácsonyra). Azért így is nagyon tetszett ez a könyv, izgalmas volt

2 hozzászólás
>!
MasonMurray I
Max Barry: Lexikon

Érdekes ez a szóvuduzás, de valahogy elrugaszkodottnak éreztem. Amikor az író kénytelen volt a szereplói szájába adni „varázserejű” betűsorokat, már-már mosolyogtam, mert elillant a maradék elképzelhetőség is.
Ezt leszámítva jól megcsinált karakterek izgalmas és mozgalmas története volt, ahogy mondani szokták, egynek elmegy.
Nagyon zavaró volt viszont, hogy a regény folyamán sokszor annyira éles váltások voltak akár egy bekezdésen belül is, mintha kimaradt volna onnan egy-két mondat. Olyan volt, mint egy rosszul megvágott film, ahonnan pont azt a néhány kockát csapják ki valami nehezen kifürkészhető okból, amitől az utánuk következő képsor könnyen értelmezhető lenne. Engem nagyon zavart, emiatt túlzottan sokszor kellett visszaolvasnom, mert egyből nem vágtam le, mi van.
Nem biztos egyébként, hogy ez a szerző hibája, lehet fordítási vagy szerkesztési figyelmetlenség is, ugyanis a tördelésben is észrevetten hibákat, a párbeszédekben többször a két fél szavai és gesztusai egyazon bekezdésen belül voltak.


Népszerű idézetek

>!
tmezo P

Minden megírt történet
betűk sora egy oldalon
Ugyanazon betűk
ismétlődnek, csak
más elrendezésben

(első mondat)

>!
Babid

Jobban belegondolva az igazi hatalom nem a világ birtoklásáról szól, hanem a megváltoztatásáról.

439. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hatalom
>!
Fekete_Tímea

Azt hiszem, semmi értelme kiakadni azon, hogy a Foxnál, az MSNBC-nél vagy bármelyik tévécsatornán torzítják a híreket. Mindenkinél ezt látom. Elég, ha kicsúszik a számon, hogy nézem a Fox híradóját, máris úgy néznek rám mint egy gyerekgyilkosra. Letámadnak,hogy miért nézek ilyen színtiszta propagandát, stb., stb. De persze nem azért mondjak, mert bármikor is leültek elé egy fél órára, hanem mert az ő kedvenc csatornájuk (mondjuk a Fox konkurense) lead néha valami anyagot a Foxtól, és baromságnak állítják be.

Nyilván a Fox is ugyanezt csinálja. Ha csak a Foxot néznem, tiszta hülyének tartanék mindenkit, aki olyan adókat néz,amikről a Fox mutogat anyagokat.

De én nem csak a Foxot nézem, mert a torzítás legjobb ellenszere nem a legkevésbé torzító csatornát választani, és megbízni benne. Először is, mindegyik elfogult, a nyelvhasználattól és a keretezéstől kezdve egészen addig, hogy egyáltalán milyen hírek tesznek adásba. Mindent összevetve a legelfogultabb csatorna között kábé hajszálnyi a különbség.

Ami igazan lényeges, hogy csak egy információforrásra támaszkodsz, nem tudsz kritikusan értékelni. Mintha be lennél zárva, egy szobába, én meg naponta bemennék hozzád és elmesélném, mi van a nagyvilágban. Gyerekjáték elhitetnem veled, amit csak akarok. Még hazudnom sem kell, elég, ha csak azokról a tényezőkről beszélek, amik engem igazolnak, és kihagyom a többit.

Pont ez működik, ha csak hírműsort nézel….

>!
Fekete_Tímea

Most imádkozik? – tűnődött Emily. Mert nagyon úgy fest. De kizártnak tartotta, mert egy vallásos költő még nagyobb hülyeségnek tűnt, mint egy hiú. Az istenhit emberi gyengeségnek számít, mert kiderül belőle, hogy tartozni akarunk valahová, és szükségünk van egy felsőbb célra. Ezek pedig olyan vágyak,amelyeket minden költőnek le kell győznie. Komoly támadási felületet nyújtanak.

>!
mate55 P

– A betolyás alapja a megértés. Úgy kényszerítjük az akaratunkat másokra. hogy megismerjük őket és ezt a tudást ellenük fordítjuk.

472. oldal

>!
Fekete_Tímea

Rá, az Istenek Ura, teremtésénél egy titkos nevet kapott atyától, olyan borzalmasan, hogy egyetlen halandó ember se merje szájára venni; és olyan hatalmasat,hogy valamennyi isten szívének minden vágyával ismerni is viselni akarja.

>!
Fekete_Tímea

Mese Tajura nevéről
mitológia (nyelvek összezavarása): ausztrál őslakosság

Az Álomban a föld lapos volt. Nem voltak szakadékok és hegyek,nem voltak folyók. Az állatok egy törzsben éltek, és egy közös nyelvet beszéltek, hogy megértsék egymást.
Egy nap Tajura, a Szivárványkígyó, belevéste nevét egy faggyúfa kérgébe. Azt mondta a többi állatnak:
– Lássatok mit tettem,beleírtam a nevem ebbe a fába, ezért én parancsolok nektek.
Az állatok bámulattal fogadták a tettét, és engedelmeskedtek neki. Ételt hoztak elé, és kényelmes hajlékot emeltek fölé. Földet hoztak minden vidékről, és a faggyúfa alá hordták, hogy magasabb legyen és többen imádhassák Tajura nevét, így született az első hegy.
Ám Bora, a kenguru elégedetlen volt.
– Miért adjuk ételeinket Tajurának, miért hántunk neki kérget, miért dolgozunk rá? – kérdezte. Felmászott a hegyre, letörte a faggyúfa kérgét,amelyen Tajura neve állt, és elásta a föld mélyére.
Az állatok elszégyellték magukat, és azt mondták:
– Eztán mind saját nyelven beszélünk majd, hogy ne kelljen engedelmeskednünk Tajura szavainak.
– Azzal szétszéledtek, keletnek, nyugatnak és délnek.
Ezért van, hogy azóta a dingó vonyít, a béka brekeg, a kakadu rikolt, és egyik sem érti meg a másikat.

>!
Fekete_Tímea

Hé, Emily, tudod,mit csinálnak a csillagok? Folyamatosan esznek. Felemésztenek mindent maguk körül, amíg semmi sem marad. Ezután elkezdik a fényt zabálni. Feltűnt hogy te is pont ezt csinálod? Hogy felzabálsz mindent?

>!
Fekete_Tímea

Nem Isten döntötte le Bábel tornyát, ez csak egy általános tévhit.

>!
Babid

A sakk tanulsága, hogy a legerősebb bábukat körültekintően kell bevetni, mert akár egyetlen buta paraszt is leütheti őket.

211. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sakk

Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: A marsi
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Ann Aguirre: Helyőrség
Blake Crouch: A pokol kapujában
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek
Kazuaki Takano: Genocide
Michael Crichton: Préda
John Scalzi: Bezárt elmék
David Mitchell: Felhőatlasz
Valerio Evangelisti: Égj, inkvizítor!