A vakok 19 csillagozás

A fehér teret sötétség váltja fel, az éjszaka árnyai közül tizenkét arc tűnik elő. A vakok (Les Aveugles) c. dráma tizenkét vak ember párbeszéde, akik egy erdőben várják vezetőjük visszatérését. A furcsa hangulatú színpadképben, melyben a nézőtér és a színpad közötti határokat a sötétség számolja fel, egy különös, érzékeinket is kihívás elé állító fantázia elevenedik meg. A valóság és virtualítás ötvözéséből születő hatás egyszerre lenyűgöző és hátborzongató.
Nem tudják, hol vannak, a vezetőjük – a pap – egy szigeten hagyta őket, csupán távoli, ismeretlen hangokat hallanak, éhesek, álmosak, egymást sem ismerik, nem látnak. Egy ijedt nyáj, pásztor nélkül. Egy hely, amely a semmivel rokon, kevés a támpont, egyedüli bizonyosság a létezés. Ám kis idő után minden biztos támasz kezd bizonytalanná lenni, a hangok, a testi érzések, a társak. Végül önmaga azonossága is megkérdőjeleződik a magára hagyottnak. Körülbelül ez a tér lehet az időtlenség és örökkévalóság síkja, ahol… (tovább)
Eredeti cím: Les Aveugles
Eredeti megjelenés éve: 1890

Szokatlan – abban az értelemben, hogy egy drámát nem így képzelek el. Hála a leírásoknak, pontosan láttam magam előtt a színpadot, az elrendezést, és iszonyú groteszk kép tárul elénk – gondolom tudatosan. Horror-szagú az egész. Maguk a szereplők sokfélék, de közös bennük, hogy nem látnak, és itt lehet a vakságot sokféleképpen értelmezni.
Tetszett, de el tudtam volna viselni, ha picit hosszabbra sikerül, többet megtudunk a szereplőkről (ilyen rövid drámát én még nem olvastam).

Már az eleje érdekesen kezdődött. Az elejétől kezdve érdekelt, de aztán kezdtem megunni, mert semmi nem történt. A végén azt hittem, hogy talán történni fog valami, de ha történt is, én nem jöttem rá, hogy mi. Még szerencse, hogy ilyen rövid volt, mert ha ezt hosszabban kellett volna olvasnom, akkor biztos, hogy kiakadok. Lehet, hogy nekem nincs olyan kifinomult stílusérzékem, vagy akármi, de akkor sem értem, hogy az ilyeneknek mi értelme van.