Arsène ​Lupin, az úri betörő (Arsène Lupin 1.) 108 csillagozás

Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

Új, modern fordításban!

A Maurice Leblanc által teremtett úri csirkefogó, Arsène Lupin az álcázás mestere és ravasz szélhámos, akitől az ártatlanoknak és a szegényeknek nincs mitől tartania – a gazdagoknak és hatalmasoknak annál inkább.

A mestertolvaj ma is szórakoztató, szellemes párbeszédekkel és bonyolult cselszövésekkel teli kalandjai óriási hatást gyakoroltak a krimi zsánerére, és méltán nevezhetők a műfaj klasszikusainak.

Arsène Lupin legjobb történetei most új, modern fordításban olvashatók.

Az úri betörő címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1907

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo kiadó - Arsène Lupin GABO

>!
GABO, Budapest, 2021
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635661237 · Fordította: Till Katalin
>!
GABO, Budapest, 2021
252 oldal · ISBN: 9789635661503 · Fordította: Till Katalin

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Arsène Lupin · betörő · Herlock Sholmes · Nelly Underwood


Kedvencelte 5

Most olvassa 17

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 113

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kriszta_89 P>!
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

Aki Sherlock Holmes történeteit szereti, az Lupin-ban sem fog csalódni. Ahogy Sherlock nyomoz, Lupin ugyanazzal a fortéllyal követi el a „csínyeit”.
Remek kalandregény a maga korából, néhol agyafúrt, néhol egyszerűbb de mégis szerethető. Lupin egy jól megformált karakter, az ő történetein keresztül kapjuk meg a jól bevált nyomozós sztorik tükörképét. Ilyen az amikor, a mestertolvaj cselszövéseinek szurkol az ember :)

4 hozzászólás
pannik>!
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

Érdekes, izgalmas, nyakatekert történetek. Lupin agyafúrt, körmönfont rablásai, ügyei mindig a gazdag, sok értékkel, vagyonnal rendelkező, nehezen megközelíthető helyek irányába összpontosul. Olyan igazságosztó ő, aki elvesz azoktól akiknek sok van, közben segít itt-ott kis embereknek valamint játssza az eltűnő művészt.
Azonban az esetek leírása nem túl titokzatos, bár nagyon az akar lenni :) sok esetben előre lehet tudni a megoldást, a hogyanokat és ettől kissé kiszámítható. Nem minden történetre igaz ez, de a legtöbbre igen. A stílus is kissé szájbarágós, de azért élvezhető.

Érdemes volt kézbe venni, különleges hangulata van. Lupin, a rossz fiú, aki azért nem annyira rossz, csak a nagyon tehetősektől lop és az igazságszolgáltatás oldalán áll esetenként még segíti is őket a bűnügyek felderítésében. Érdekes helyszínek Franciaország különböző régióiban járunk na meg persze Párizsban.
Jó volt, örülök, hogy elolvastam, egy egészen kicsit a sorozat izgalmasabb és lenyűgözőbb mint a könyv. (Ez talán amiatt lehet, hogy a könyv lényegesen korábban íródott)

robinson P>!
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

Lupin alakja ravaszságában és eleganciájában megkapó, egy dörzsölt tolvajjal állunk szemben, aki kerüli az erőszakot, és mindig egy lépéssel ellenfelei előtt jár. A Lupin filmsorozat a Netflixen letarolta a világot, hamarosan érkezik a folytatás. Két kiadó is kiadta most idehaza az 1905-ben keletkezett irodalmi hős kalandjait, én a GABO-változatot olvastam. :)
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/06/arsene-lupin-az-…

ViraMors P>!
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

De hát akkor vajon ki Arsène Lupin?

Talán azt képzelted, hogy holmi Durant vagy Dupont képes lett volna egy ilyen ügyet végigvezényelni? Ugyan már, ehhez legalább egy Arsène Lupin kellett.

* * *

Arsène Lupin nagyon régen került először az érdeklődési körömbe, és nagyon örülök, hogy végre sikerült közelebbi ismeretséget kötni – reményeim szerint ez egy hosszan tartó, gyümölcsöző barátság kezdetet lesz :D
Parádés gyűjtemény, szellemes, okos, érdekes és vagány kalandok – időnként inkább kalandocskák – sorozata. Az 1907-es születési dátumot persze mindenképpen figyelembe kell venni, de ha ez megvan, akkor igazán könnyed szórakoztatás nyújt a kötet.
Első sorban Lupin attitűdje fogott meg. A címben is szereplő úri tökéletesen jellemzi a karaktert, aki egyszerre gáláns és pimasz, vagy pillanatnyi különbséggel szemtelen és udvarias. Mindeközben elbűvölően és vérlázítóan laza, ahogy végiglejt az egyes történeteken, töretlen magabiztossággal, függetlenül attól, hogyan végződik az adott kaland. Egyszer azért szívesen elolvasnék valami hosszabbat is vele, amiben van ideje és lehetősége igazán kibontakozni.

4 hozzászólás
_BenGa>!
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

Nagyon elhanyagoltam egyik kedvenc zsáneremet, így ideje volt, hogy visszatérjek hozzá. Egy igazi klasszikus került a kezembe, ami a Netflixes sorozatnak köszönhetően újra nagyobb figyelmet kap manapság. A mostani kiadás új, teljes fordítással kerül az olvasókhoz a GABO jóvoltából.

Maurice Leblanc francia regény- és novellaíró volt, akit leginkább az általa kitalált Arsène Lupin miatt ismernek. A gentlemanként viselkedő betörő karakterét gyakran hasonlítják Arthur Conan Doyle szintén népszerű detektívjéhez, Serlock Holmeshoz. Az első Lupin történet 1905-ben jelent meg a Je sais tout magazinban. 1907-ben Leblanc már egész kötetet írt kalandjaival, mely olyan sikeres lett, hogy végül haláláig az úri betörő történetein dolgozott. Érdekesség, hogy két sci-fi novellát is írt: Les Trois Reux (1919), ebben egy tudós televízión keresztül kapcsolatot teremt a vénusziakkal, és Le Formidable Evènement (1920), melyben egy földrengés Anglia és Franciaország közé egy új földrészt hoz létre.

Korábban nem volt szerencsém sem az eredeti szöveghez, sem az előző magyar kiadáshoz, azokról nem tudok érdemben nyilatkozni. Ellenben a mostani fordításról nyugodtan kijelenthetem, hogy remek munka, egyáltalán nem érezni rajta a mű megjelenése óta eltelt 115 évet. A megszokott GABO minőség figyelhető meg a könyvön, sajnos a gerinc viszont még mindig túl szoros, vigyázni kell, ha nem akarjuk eltörni. Nem láttam a sorozatot, ennek ellenére nagyon hangulatosnak tartom a borítót.

Nyolc novella található a kötetben, ezekből az első három kapcsolódik szorosan egymáshoz, itt ismerkedhetünk meg Lupinnel, illetve fő „ellenségével” Ganimard detektívvel. Remek kezdései a műnek, Arsène letartóztatásától kalauzol el minket a börtönben töltött hónapokon át az egészen bravúros szabadulásáig. Érdemes kiemelni a narrátort, kinek személyére nem derül fény, annyit tudunk meg róla csupán, hogy a betörő neki mesélte el ezeket a történeteket látogatásai alkalmával. Reményeim szerint idővel megismerhetjük őt, illetve azt is, miért választotta Lupin bizalmasának. Maguk a sztorik könnyedek, nem nehéz olvasmányok, emellett remek kikapcsolódást nyújtanak. Külön élvezet, hogy nincsenek túlbonyolítva az esetek, nem kell még a legjelentéktelenebb mellékszereplő fülcimpájában lévő karikára figyelni, mert épp az lesz a kulcs a megoldáshoz. :D

Lupin a 20. század Robin Hoodjaként is felfogható, hiszen csak a gazdagoktól vesz el, tőlük is a legváltozatosabb módokon. Karaktere az első pillanattól fogva szerethető, lopásai, betörései ötletesek. Ahogy halad az olvasó a kötettel, úgy akar többet és többet megtudni erről a fiatalemberről. Ellenlábasa, Ganimard bár profi a szakmájában, Lupinnak mégis sikerül mindig túljárnia az eszén. Emiatt egy pontos megsajnáltam az öreget, kellemetlen lehet, ha folyton hülyét csinálnak az emberből. Az utolsó novellában megjelenő Herlock Sholmes nem titkoltan Doyle népszerű hősének kifigurázására született meg, kíváncsi vagyok, hogy a következő kötetben mennyire fogja elnyerni a tetszésemet.

Egyáltalán nem bántam meg, hogy egy klasszikussal tértem vissza a krimikhez, sőt! Ennek hatására eldöntöttem, hogy igyekszem a lehető legtöbb, leginkább 20. században született alkotást fokozatosan elolvasni. Amennyiben van kedvencetek (Agatha Christien kívül, mert azt nem vagyok hajlandó olvasni), írjátok meg, utánanézek! :) A kötetet bátran ajánlom a zsáner kedvelőinek, akiknek valami miatt kimaradt ez a sorozat, de azoknak is, akik csak egy könnyed olvasmányra vágynak a borzasztó hétköznapok mellé. Négy és fél üst az ötből.

Nessie1226 P>!
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

Arséne Lupin kalandjaival az első találkozásom a Netflixes sorozatnak és a férjemnek köszönhető, ugyanis az ő unszolására kezdtem el nézni vele együtt, aztán a rajongását látva a regény beszerzése is jó ötletnek tűnt. Ebben a formában viszont őt már nem nyűgözte le annyira Lupin karaktere, én mégis kíváncsi voltam a könyvre és milyen jól tettem, hogy adtam neki egy esélyt. Én nagyon élveztem ezt a sok rövid, novellákból álló, mégis logikusan egymásra épülő kis kalandot, s bár egyik sem egy bonyolult, több kidolgozott karaktert mozgató cselekményt mutat be, pont az tetszett benne, hogy mindegyikben kaptunk egy kis csavart, Lupin mindig tud meglepetést okozni és a leglehetetlenebb helyzetekből is sikerül kikeverednie. Nagyon jól szórakoztam a történeteken, Lupin leleményességén, gondolkodásmódján, a szellemes kis párbeszédeken, szerintem egy rendkívül szerethető karakterről van szó, s esetében főleg a gazdag és hatalom birtokában lévő embereknek van mitől tartaniuk. Az biztos, hogy stílusában és felépítésében is a klasszikus krimik között van a helye, pont megfelelő mértékben izgalmas, és úgy kell hozzá állni, hogy kellemes kikapcsolódást nyújtó, szórakoztató olvasmány, a szürke hétköznapokból legalábbis garantáltan kizökkenti az olvasót és többször mosolyt csal az arcunkra. :)

Belle_Maundrell >!
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

A Netflixes sorozat terelgetett Maurice Leblanc könyvei felé, mert nagyon imádtam, és szerettem volna tudni, hogy mi inspirálta. Különben is alap, hogy ha egy film / sorozat könyv alapján készült vagy sokat emlegetik benne, akkor azt el kell olvasni.
A lazán kapcsolódó novellák szórakoztatóak és olvasmányosak, nagyon jó hangulata van az egésznek. Kicsit kiszámíthatóak a fordulatok, főleg egy-két történet után, de erre számítani is lehetett az eredeti megjelenés fényében. Azért a huszadik század elején még nem volt olyan nehéz meglepni az olvasókat.
Lupin karaktere nagyon érdekes, én megkedveltem, szívesen olvasnék róla többet. Nekem tetszett, hogy olyan keveset tudunk róla, a külsejéről is csak annyit, hogy elegáns, meg úri modora van, amivel ráerősít a titokzatosság és a kiismerhetetlenség érzésére. Ugyanakkor van néhány megjegyzése, ami kicsit betekintést enged a lelkébe – ezekből többet szeretnék.
A történetek közül egyértelműen A királyné nyakéke tetszett a legjobban, már csak a sorozatos kapcsolódás miatt is, és jó volt megismerni Arsène múltjának egy szeletét. spoiler Az Arsène Lupin szökése is nagyon tetszett, jó volt a fordulat; de egyébként mindegyik élvezetes volt, csak nem annyira kiemelkedő.
Kellemes kikapcsolódás volt, örülök, hogy elolvastam. Biztosan fogok még kalandozni az úri betörővel.

anesz P>!
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

borító. 5
tartalom: 5
stílus: 5*
szereplők: 4
élmény: 5
mondanivaló. 4

Engem a stílusa, a hangulata fogott meg a legjobban. Annyira látszódik, hogy a század elején íródott, teljesen nosztalgikus hangulatba ringatott. Arséne-t egyre jobban megismerhetjük, ahogy haladunk a novellákkal a kötet vége felé. A gyerekkorába is kapunk egy kis betekintést, ami meglepő módon bukkant fel az egyik történetben. Persze Lupin nem egy szuperhős, őt is át lehet verni, vannak gyenge pontjai. Mégis mindig a talpára esik, mint egy macska. Megmosolyogtatott az apró szerelmi szál is, ami még épphogy csak kialakulóban van, de ezt is megfelelően adagolta a szerző. Nekem nagyon tetszett ez a hiánypótló könyv (sokáig nem lehetett megszerezni az író könyveit).

aram76>!
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

Sosem olvastam még Lupint, ez volt az első. Érdekes, izgalmas, agyafúrt rablásokat vitt véghez. Mintha egy modern Robin Hood lenne, aki a gazdagokat rövidíti meg. A könyv mondanivalója, stílusa, humora magával ragadó ugyan, de kissé nehéz nyelvezetű. Itt inkább a sorozat tetszett jobban, a színészek és fondorlatos megoldások magával ragadóak.

Coralie>!
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

Először az új, mai világunkban játszódó filmsorozatot láttam, ami nagyon tetszett, ezért is olvastam el a könyvet is. Itt érződik, hogy Arséne Lupin még egy régebbi világ szülötte, az akkori társadalmi viszonyok között él és tevékenykedik, de mai szemmel is ugyanolyan szórakoztató olvasni. A történetek izgalmasak, tetszettek a csavarok, krimirajongóknak mindenképp ajánlott. Lupin szimpatikus figura, még úgy is, hogy tudjuk mivel foglalkozik.


Népszerű idézetek

pannik>!

Manapság annyira rohanó az élet! Kell, hogy az ember időnként elvonuljon egy időre, alávesse magát egy magány-kúrának.

52. oldal

robinson P>!

– Nyomokat keresni, amikor Arsène Lupinről van szó? Kedves uram, Arsène Lupin eltüntet minden nyomot! Nála a véletlen egyszerűen nem játszik szerepet.

Kapcsolódó szócikkek: Arsène Lupin
korbács>!

Igaz, hogy remek dolog, ha az ember Baudru vagy akárki más, ha úgy tudja cserélni a személyiségét, mint más az ingét, és ha megválogathatja a hangját, a szeme pillantását, a keze írását. De megtörténik, hogy az ember már nem találja saját magát ebben a zűrzavarban, és ez bizony szomorú. E pillanatban olyasmit érzek, mint az az ember, aki elvesztette az árnyékát.

81. oldal, 3.fejezet - Arsène Lupin szökése

Dávidmoly>!

Arsène Lupin! Az elfoghatatlan, akinek a tetteiről az újságok hónapok óta írnak! A titokzatos gonosztevő, akivel a vén Ganimard, a legjobb francia detektív hihetetlen kalandokon át harcol életre-halálra. Az elmés ifjú, aki csak kastélyokban és előkelő szalonokban végzi tevékenységét, s aki egy éjjel, miután betört Schormann báróhoz, üres kézzel távozott, otthagyva névjegyét ezzel a szöveggel: Arsène Lupin, úri betörő visszajön, ha majd a műtárgyak valódiak lesznek!

7. oldal, Arsène Lupin letartóztatása

Kapcsolódó szócikkek: Arsène Lupin
ViraMors P>!

Kezet szorítottak, mint két régi jó barát, akik elismerik egymás igazi értékét. A rendőr már az ajtó felé indult, amikor Lupin utánaszólt:
– Ganimard!
– Tessék?
– Itt hagytad az órádat.
– Az órámat?
– Valahogy a zsebembe került.

Dávidmoly>!

Bármennyire is riasztó legyen a valóság, egy olyan ember, mint Arsène Lupin, úrrá lesz rajta, ha tisztába jött vele.

201. oldal, A fekete igazgyöngy

Kapcsolódó szócikkek: Arsène Lupin · valóság
Dávidmoly>!

A gondolat, hogy meg kell fejteni egy titkot, meglágyította az angol detektívet.

242. oldal, Herlock Sholmes túl későn érkezik

Kapcsolódó szócikkek: Herlock Sholmes · titok
Dávidmoly>!

Herlock Sholmes félbeszakította:
– Kérem, uram, hozasson nekem egy létrát és egy lámpást.
– Ó, szóval létrára és lámpásra van szüksége?
– Bizonyára, hiszen épp most kértem öntől.

244. oldal, Herlock Sholmes túl későn érkezik

Kapcsolódó szócikkek: Herlock Sholmes

A sorozat következő kötete

Arsène Lupin sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Karel Čapek: Elbeszélések
Jiří Marek: Bűnözők panoptikuma
Harsányi Gábor: Botrány a sportcsarnokban
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Csabai Márk: A spiné kétszer
Rónaszegi Miklós (szerk.): Különös történetek
Carla Cassidy: Agglegények éjszakája / Pokoli nászút
Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Vavyan Fable: Kedves, mint egy kéjgyilkos