Frédéric ​Joliot-Curie 1 csillagozás

Maurice Goldsmith: Frédéric Joliot-Curie

Joliot-Curie egyedülálló módon képviselte nemzedékének azt a tudóstípusát, aki felismerte a tudomány és társadalom összefüggéseinek rendkívüli fontosságát és felelősségét.
Élete nehéz harcokban telt el. Mint a világ egyik vezető fizikusa csatlakozott a francia ellenállási mozgalomhoz, belépett a Francia Kommunista Pártba, a felszabadulás után a Francia Atomenergiai Bizottság főbiztosa lett, harcolt az atomenergiával való visszaélés, az atombomba gyártása ellen, amelyet a tudomány elárulásának tekintett. A nemzetközi békemozgalom egyik szervezője és vezetője volt.
A harmincas évek elején Joliot-Curie és felesége, Irène Curie közös kutatómunkájukkal felfedezték a mesterséges radioaktivitást.
A szerző elsősorban politikai partnere volt Joliot-Curie-nek, jól ismerte barátait és ellenfeleit, az akkori tudományos és társadalmi erőviszonyokat. A tudós-politikus életútja mögül a kor társadalmi problémái is kirajzolódnak.

>!
Gondolat, Budapest, 1979
300 oldal · ISBN: 9632808088 · Fordította: Félix Pál

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Maurice Goldsmith: Frédéric Joliot-Curie

Ez a könyv nekem csak közepes volt, igaz nem sok életrajzot olvasok, nem igazán az én műfajom, ezt is csak kihívás miatt választottam.
De azért sok meglepetést okozott, tekintve, hogy a közvéleményben inkább a feleségévél és a rádium felfedezésével foglalkozott. Mondhatnám, hogy eléggé mellőzött volt Joliot hírverése. Nem is tudtam a nősülése előtti politika pályafutásáról, a francia ellenállásban való komoly részvételéről. Mozgalmas és értékes tevékenységeket folytatott a köz érdekében.
Szóval nem bánom, hogy elolvastam, sok új információhoz és egy szimpatikus ember megismeréséhez jutottam.


Hasonló könyvek címkék alapján

Katona Zoltán: Elemi részek
Teller Ede: Huszadik századi utazás tudományban és politikában
Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima
Thomas N. Scortia – Frank M. Robinson: A Prometheus-válság
Frederik Pohl: Csernobil
Piers Paul Read: Uramisten, mit tettünk!
Dexter Masters: Baleset
Simonffy Géza: A felébresztett atommag
Pátzay György: Atomenergetika és nukleáris technológia
Vlagyimir Gubarjev: Szarkofág