Zeusz ​emlékiratai 90 csillagozás

Maurice Druon: Zeusz emlékiratai Maurice Druon: Zeusz emlékiratai Maurice Druon: Zeusz emlékiratai

„Boldog párok, akik Görögországban utazgattok, jusson eszetekbe, hogy mi, istenek nem mindig magunk gondoljuk ki alakunkat. Hogy a helyes cselekedet a helyes pillanatban menjen végbe, gyakran belétek költözünk, tudtotokon kívül.”

Maurice Druont (1918-2009), akit a Francia Akadémia is tagságra méltatott, elsősorban a középkor francia történelméből merítő regényeiről ismeri a magyar közönség, ez a szellemes, pajzán írása azonban a görög mitológia világába kalauzol. Nem akárki, az istenek és emberek atyjának szemével, aki több ezer éves álmából modern világunkra ocsúdik. Nincs különösebben meglepve, elvégre az Olümposzon is megesnek dolgok, urambocsá, a főisten is okkal száll magába néhanapján. Mindazonáltal kedvére való a teremtés, s úgy véli, egészében véve azért kár lenne ezért a világmindenségért. Döntse el a kedves olvasó, hogy vajon a szerző lényegül-e az emlékirat lapjain Zeusszá, vagy megfordítva.

Eredeti megjelenés éve: 1963

Európa, Budapest, 1967
174 oldal · puhatáblás · Fordította: Philipp Berta

Pontosz

Maurice Druon: Zeusz emlékiratai

Rögtönzötten nem lehet királykodni, és az uralkodási vágy nem elegendő a hatalom igazolására.

Zeusz elbeszélése során mélyebb ismeretekhez jutunk a görög mitológia már előzőleg innen-onnen ismert alakjairól. Érthetően elmondja, hogy végülis ki-kicsoda. Rávilágít az istenek közötti kapcsolatokra. Ismerteti az istenek rangjait, a feladatait. Mesél a teremtésről, a családjáról, a születésének körülményeiről, a családján belüli viszálykodásról. Megtudjuk tőle, hogy ki és hol nevelte fel illetve azt is, hogy miként lett az istenek főistene. Eloszlat bennünk tévhiteket és bőven ellát bennünket ismeretekkel, megszívlelendő tanácsokkal. Fordulatos és lenyűgöző történeteiben átéléssel beszél a természet szépségéről ugyanúgy, mint az élet örömeiről. Történetei fordulatosak és lenyűgözőek, de egyben emberiek is.
Elsősorban azoknak ajánlom a regényt, akik most kezdenek ismerkedni a görög mitológiával.

Bla IP>!
Maurice Druon: Zeusz emlékiratai

Druon regényi körítése szerint a kétezer éve alvó Zeusz felébred holmi zajokra, amikből a könyv első francia megjelenése idején (1963) arra következtethetünk, hogy a fellendülő űrkutatás „zajai”ébresztették. Meséje életérő,l ami egyszerre regény, mitológiai összefoglaló és elmélkedés megannyi témáról, mindent úgy adagolva, hogy még épp nem sok, így aztán roppant szórakoztató is. Zeusz a születése előtti időkkel kezdi történetét, Khaosztól, illetve Uránosz és Gaia teremtésének műveitől, végigvéve a különféle istenek, titánok, és minden lények megjelenését, mígnem ő maga is megszületik, apja kutató tekintetétől rejtetten egy Kréta szigeti barlangban, ahol magam is jártam.
Majd sorra veszi, felnővén ki mindenkivel volt szerelmi viszonya, s ezekből mely különféle gyümölcsök származtak, egész Hérával kötött házasságáig. Pajzán, erotikus momentumokban épp úgy bővelkedik története, mint őszinte vallomásokban arról, miket is bánt meg utóbb, vagy épp egynémely istenek és istennők jellemével, megnyilvánulásaival kapcsolatosan.
Ezekben egyaránt van jelen a humor és a férfiúi büszkeség, ám mindezt Druon olyan remek stílusban közvetíti, hogy én személy szerint nem tudok Zeuszra haragudni. S miközben mesél, Zeusz számtalan témáról szól – még Atlantiszra is kapunk némi magyarázatot –, amihez a görög mitológia megannyi alakja szolgáltat alapot, hiszen minden isten és istennő, s Zeusz és rokonsága megannyi gyermeke és leszármazottja valaminek a felelőse, így aztán bőven van miről elmélkednie. És a jó az egészben az, hogy amit mond, az tényleg érdekes és megfontolandó. Abban valóban van bölcsesség, de ha isteni, akkor egy nagyon is emberi istené. Mondom ezt, mint egy sokat látott, ám sorsával így élete alkonyán újra elégedetlen, nem megbékélt öreg atya.
A könyv tökéletesen közvetíti a görög kultúra emberközpontúságát, a természet szépségeire és az élet örömeire való nyitottságát. Nagyon ajánlom!

cicus61 P>!
Maurice Druon: Zeusz emlékiratai

Azt hittem, egy jó kis isteni naplót olvasok majd, hogy mivel töltik az idejüket, hogy élnek, hogy szórakoznak a halandókkal. Ehhez képest egy leírást kaptam, hol születtek, kik voltak az elődeik. Voltak persze itt is jó kis részek, ahol azért kaptunk pár jó tanácsot, hogy mit, mikor, hogyan, de alapvetően nem erre számítottam és mivel csalódtam, már nem volt annyira jó élmény.

odivne P>!
Maurice Druon: Zeusz emlékiratai

Az 5. osztályos történelemkönyv egyik összefoglaló kérdése ez volt :"Miben hasonlítottak a görög istenek az emberekhez?"
Ebben a könyvben megtalálható a tökéletes válasz. Igaz, tízéves kezébe még nem való a kötet, de a fiatal felnőtt korosztály már nyugodtan elolvashatja. Segít rendet tenni az istenek, titánok, félistenek és híres földi halandók egymáshoz fűződő viszonyában. A történetek rövidek, magvasak, s főleg: érthetőek.
Kicsit más megvilágításba került Zeusz és családja, teljes és feltétel nélküli hódolatomat azért nem sikerült megszerezniük. Talán azért, mert túlságosan is emberinek éreztem őket?
Druonnal amúgy is elfogult vagyok, egyetlen sorozatot szeretek igazán, s azt ő írta.

Arianrhod>!
Maurice Druon: Zeusz emlékiratai

Az első, és eddig egyetlen olyan irodalmi mű, amelyben Zeusz végre szimpatikus, és a szerző a mitológia hagyományainak felhasználásával sok mindent érthetővé és megbocsáthatóvá tesz a főistennel kapcsolatban, amit a mítoszok homályban hagynak.
Zeusz itt egészen „emberi”, vagy mi válunk egy kicsit „istenivé”?

Himitsu P>!
Maurice Druon: Zeusz emlékiratai

Életrajzok után keresgéltem, így akadtam erre a rendhagyó visszaemlékezésre, ami iránt azonnal olthatatlan kíváncsiságot éreztem. Mivel másnap a megyeszékhelyre vitt az utam, megejtettem egy látogatást az ottani könyvtárba, és a megismerkedésünket követő 24 órán belül kikölcsönöztem egy példányt.:-)

Az sokat elárul, hogy egyetlen este alatt elolvastam. Letehetetlen volt! A tartalom alapján ugyan egy kicsit másra számítottam, azt hittem, Zeusz a jelenre fog reflektálni, de nem, a címre kellett volna figyelnem, eleve az volt a hangsúlyosabb.:-) Valamennyire azért reflektál a modern korra, csak olyan általános érvényű gondolatokat, tanácsokat fogalmaz meg, amelyeket minden kor embere alkalmazhat.
Zeusz elő- és utószava között egy nagyon alapos visszaemlékezés olvasható a világ teremtésétől kezdve, és megható az, hogy valami elképesztő szeretettel beszél Uránoszról, a nagyapjáról, akiről és akinek tetteiről csak Mnémoszüné (az Emlékezés) elbeszéléseiből szerez tudomást. Elmeséli, hogyan döntötte meg Kronosz uralmát, azután pedig hogyan osztotta fel a megszerzett hatalmat az istenek között. Szinte minden istenség kap legalább egy bekezdést, a szerencsésebbek, mint Démétér és Perszephoné, több fejezetet is.:-) Nagyon szerettem olvasni róluk. Emlékszem, gyerekkoromban rajongtam a görög mitológiáért. Most újra feléledt bennem ez a szeretet, azt hiszem, a közeljövőben előveszek még néhány könyvet, csak a történetek átismétlése végett.

A mesélő Zeusz nagyon rokonszenves, a magyar fordításnak köszönhetően ékesen beszél, olykor azon kaptam magam, hogy elandalított a szöveg off.
Aminek jobban örültem volna: még több okításnak, jó tanácsnak! Zeusz így is két kézzel szórta őket, nem sajnálta, de én olyan vagyok, hogy nem tudok betelni velük… főleg, ha azokat a tanácsokat mélységesen bölcsnek is találom.:-)
Ma ilyen rajongással hajtom álomra a fejem, aztán meglátjuk, mit hoz a holnap.
Olykor elérzékenyültem, mert nem épp a legjobb hangulatomban olvastam, VISZONT hihetetlen módon vigaszt nyújtott!
Felnőtteknek szóló, meseszerűen szőtt történet, tengernyi megszívlelendő tanulsággal.
Odáig vagyok érte!

A Zeusz emlékiratait ajánlom mindenkinek, aki valaha egy kicsit is szerette a görög mitológiát, szereti a visszaemlékezéseket, és szereti, ha ezek a visszaemlékezések első kézből tudósítanak a régmúlt eseményeiről!;-) Szeretni fogjátok!

jezsek P>!
Maurice Druon: Zeusz emlékiratai

Zeusz a származását, nevelkedését, tanulmányait, hatalomra kerülését és megszilárdítását meséli el, addig, míg feleségül nem veszi Hérát. Zeusz mesél, tanít, magyaráz, időnként hozzánk „fiaihoz” közvetlenül szól, és vonja le a tanulságot, az életigazságot a vele történtekből: szerelemről, házasságról, az isteni (értsd: nagyon is emberi) természetről, és a boldogságról. Ebből következően nagyon sok idézni való van a könyvben, mutatja is az idézetek száma. Nagyon tetszett a stílus, a szinte unalomig ismert történeteket (pl. Perszephoné elrablása) is szórakoztató volt egy teljesen új szempontból látni. A görög mitológia kedvelőinek nagyon ajánlom!

Európa, Budapest, 1967
174 oldal · puhatáblás · Fordította: Philipp Berta
Dorqa>!
Maurice Druon: Zeusz emlékiratai

Ennek a könyvnek is nagyobb elvárással indultam neki, mint amit be tudott a végére igazolni. Azt nem mondom, hogy csalódást okozott, mert az messze áll a valóságtól. Amikor kézbevettem úgy gondoltam, ez csakis egy ötcsillagos olvasmány lehet, de mint kiderült, számomra csak a négyet éri el.
Maurice Druon régi és kedves ismerős „Az elátkozott királyok” óta. Azt a sorozatát szinte levegővétel nélkül olvastam ki, annyira izgalmas, fordulatos és az én ízlésem szerint megírt. Elképzelhető, hogy az én hibám, de egy hasonlóan izgalmas élményt vártam ettől a könyvtől is, hiszen a görög mítoszok is tulajdonképpen ugyanazokról a dolgokról szólnak, mint a francia királyok sorsa: hatalmi harcok és háborúk, cselszövés és intrika, szerelmi tragédiák és nagy egymásra találások. Ezen kívül, a fülszövegben ígért „francia könnyedség” és a több értékelésben is említett „humor” azt idézte elém, hogy ez egy rendkívül szórakoztató könyv lesz.
Bár úgy hangzik, nem negatívumként hozom fel azt, hogy nem (kifejezetten) szórakoztató. Csupán annyit szeretnék ezzel mondani, hogy más, mint amire felkészültem, így bár egy nagyon jó olvasmánynak bizonyult a maga nemében, egészen végig elkísért az első oldalak után tapasztalt hiányérzet, az elváráshoz való összevetés nyomán.
A könyv valóban az emlékiratok hangulatát idézi. Egyes szám első személyben íródott, és a történetmesélés tulajdonképpen – ahogy ez az egyik oldalról a másikra haladva kiderül – csak egy indok arra, hogy Zeusz (akiben talán nyugodtan feltételezhetjük, legalább részben, magának az írónak a megnyilvánulását) elmondja a véleményét a jelen korról, és hogy megossza velünk néhány bölcs és megfontolandó gondolatát a világ dolgairól, legyenek azok az egész emberiségre kiható eszmefuttatások, vagy csak az egyénre korlátozott meglátások. Az „emlékirat” a nagyapa – Uránosz – korától kezdődik és Zeusz Hérával kötött házasságáig követi végig a görög mítoszokból már ismert eseményeket. Ami hatalmas erénye a könyvnek, és tükrözi a szerző zsenialitását az, hogy ezeket az eseményeket, amelyeket általában különálló történetek formájában szoktunk meg, teljes egésszé varázsolja, egy egységes történetté, aminek megvan a maga folytonossága, és amiben az epizódok logikusan és időrendben következnek egymásból.
Egy-egy jelentősebb momentum leírása után, Zeusz megszólítja az olvasót (a ma emberét), és tanulságot von le számára az éppen elmesélt történetből, intelmeket oszt és tanácsokat ad hosszabb-rövidebb monológok formájában, teljesen olyan érzést keltve ezzel, mintha csak példabeszédeket olvasnánk, vagy éppenséggel hallgatnánk.
Olvasás közben ezt jegyeztem fel magamnak: „ez Druon füveskönyve”. Most, hogy a könyv végére értem, egyre inkább úgy érzem, hogy ez továbbra is egy vállalható állítás. Druon, Zeusz hangján, a háború ellen szól, a természet megóvása mellett, a helyes cselekedetekről, a helyes meglátásokról, az emberi természetről és kapcsolatokról, és nagyon sok helyen az érzelmekről. Hogy ez mind eljusson hozzánk, és minél hatásosabb legyen, kell a távolság: a kétezer év távolsága, ahonnan Zeusz visszatekint, és az ember és isten közt levő távolság. Bár Zeusz végtelenül emberséges, mind az ő, mind a többi a történetben megemlített istenség esetében is, érezni lehet a „magasabb szféra” adta méltóságot és az emberi léten átnyúló hatalmat. Ez a kettősség, ami isteni mivoltából, de emberséges megnyilvánulásaiból ered, szintén megalapozza az kifejtett gondolatokat. A stílus látszólagos könnyedsége és játékossága az, ami egyfelől áthidalja a távolságokat író és olvasó, isten és ember, múlt és jelen között, másfelől lehetővé teszi számunkra, hogy a történet mögé lássunk, hogy a felelevenített mítoszokon túl, elolvashassuk Druon füveskönyvét.
A regény egy Szünet című nagyon rövid fejezettel ér véget, melyben Zeusz elbúcsúzik tőlünk, de ugyanakkor a cím és az utolsó pár sor arra utal, hogy nem ez az utolsó találkozásunk. Talán ez egy üzenet az írótól, hogy a regénynek lesz még folytatása, hiszen még sok minden történik az után, hogy Zeusz maga mellé veszi Hérát, tehát még bőven lenne miről írni emlékiratot.

aram76>!
Maurice Druon: Zeusz emlékiratai

Én ezt a könyvet most nem igazán szeretném értékelni, mert az író a kedvencem. Viszont muszáj, mert a hozzá kapcsolódó kihívásaimnál elvárás.
Csak azért adtam hármast, mert az írót és Az elátkozott királyok könyveit imádom, többször olvasottak. De ez…hát lehet, hogy rossz időben talált el, de alig vártam, hogy befejezzem. Egyszerűen nem kötött le, az egészről ami most megmaradt, hogy Zeusznak mindenki megvolt, aki élt és mozgott. Értem én, hogy görög mitológia, meg mítosz és társai de akkor is….

daney>!
Maurice Druon: Zeusz emlékiratai

Ügyesen összeszedett kis görög mitológiai gyorstalpaló. Ráadásul Druon jó kedvében találta az istenek urát, így emlékiratai nem csak tanulságosak, de szórakoztatóak is. Az sem baj, hogy rövid – aki kedvet kapott hozzá, vegye csak szépen elő Graves görög mítoszait, az a maga több mint ezer oldalával szépen kitölti a Zeusz emlékirataiban itt-ott fellelhető fehér foltokat….

Leah P>!

Kapcsolódó szócikkek: élet
Dorqa>!

A nevetés mindig fölényetek bizonyításának egyik módja. A színházban is ezért szeretitek annyira a komédiát. De az igazi fölény akkor mutatkozik meg, ha tudunk nevetni önmagunkon.

Akkor óvatosan Métiszhez fordultam:
– Mit mond a józan ész, ha egyik törvény ellent mond a másik törvénynek?
-Amikor az egyik törvény ellentmond a másik törvénynek, egyezséget kell találni.

Csilla‿ P>!

Szeretni annyi, mint égni, ez bizonyos; egymás elemésztése, de a közös építés érdekében.

Sziilvia>!

Remélni annyi, mint minden éjszaka küszöbén átgondolni a másnapi teendőket. És az életnek nevezett kalandban csak azok jutnak előbbre, akik minden reggel készek rá, hogy tettekre váltsák előző esti terveiket.

daniagi>!

…hazudni, annyi mint félni; a hazugság a gyengeség bevallása, és a hazugság következményei mindig súlyosabbak, mint az őszinteségé.

Csilla‿ P>!

… Megtudtam,hogy csak színleges rend az a rend, mely kényszeren alapszik.
-Az uralkodás nem öncélú – mondta Themisz. – Nézd csak apád hibáit, nézd, milyen bajba sodorta a világot. Mások nyakára ülni, választást nem engedni: végzetes gőg;…

Szelén >!

De az igazi fölény akkor mutatkozik meg, ha tudunk nevetni önmagunkon.

Szelén >!

Jól jegyezd meg: lehetsz bármilyen erős, szövetségesek nélkül egyetlen csatát sem nyerhetsz.