Liliom ​és oroszlán (Az elátkozott királyok 6.) 99 csillagozás

Maurice Druon: Liliom és oroszlán Maurice Druon: Liliom és oroszlán Maurice Druon: Liliom és oroszlán Maurice Druon: Liliom és oroszlán Maurice Druon: Liliom és oroszlán

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Liliom és oroszlán Az elátkozott királyok sorozat utolsó könyve. A szinte véletlenül uralomra kerülő első Valois-király, VI. Fülöp udvarában kivirágzik a lovagi élet. Robert d' Artois tovább harcol ősi birtokáért, méreggel, okirathamisítással, vízbefojtással – majd menekülnie kell. Közben Angliában Mortimer régens uralma ellen a főurak a kiskorú III. Edwarddal szövetkeznek. Mortimert meggyilkolják, a gyermeket váró Izabellát pedig száműzik. A nyughatatlan Robert d' Artois rábeszélésére III. Edward, anyja, Izabella jogán, igényt emel a francia trónra. Ezzel el is indul a százéves háború.

Eredeti cím: Le Lis et le Lion

Eredeti megjelenés éve: 1960

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Századok - emberek Európa

>!
Partvonal, Budapest, 2014
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283512 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2006
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630780488 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2000
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630766787 · Fordította: Gyáros Erzsébet

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 10

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

csillagka P>!
Maurice Druon: Liliom és oroszlán

Ennyi volt, letudtam ismételten ez a sorozatot. Kicsit mindig hiányzik a végén az igazi happyand, kiderült, hogy végül is Robert volt az író szíve csücske (nekem is) és ezzel le is van tudva, már nincsenek kalandok és remények, vagy ha vannak gyorsan véget is érnek.
Közel kétezer oldalon keresztül követjük az eseményeket és ez tényleg nem lehet minden egyenletesen tökéletes mintha a végére elfogott volna az energia és a mesélőkedv.
Talán nem véletlen, hogy a még egy rész sokkal később készült, most ki is hagyom, ennyi elég volt Francia történelemből.

4 hozzászólás
mazsof>!
Maurice Druon: Liliom és oroszlán

Már az előző résznél is azt éreztem, hogy egyre kevésbé köt le a történet és ez most hatványozódott. Nem tudom, hogy egyszerűen besokalltam már tőle, hiszen egyhuzamban olvasom végig a sorozatot, vagy pedig tényleg egyre unalmasabb lesz. Egyre több benne az unalmas leírás, kevesebb a párbeszéd, úgyhogy azt hiszem, az írásmód megváltozásával van a problémám, ugyanis a sorozat első négy részénél egyáltalán nem éreztem ezt. Lehet, hogy a végére maga az író is belefásult már kicsit az írásba… Sajnálom, mert a legelső részeket imádtam, szomorú, hogy ilyen szájízzel fogom befejezni a sorozatot. Főleg, hogy az utolsó résznek az értékelései sem túl kecsegtetőek. De ne igazolódjon be a félelmem…

2 hozzászólás
ppeva P>!
Maurice Druon: Liliom és oroszlán

Még mindig reménykedem, hogy a 7. (pót)kötet se lesz rossz… Mindjárt hozzá is látok.

Farby>!
Maurice Druon: Liliom és oroszlán

Rövid értékelés a hat kötetről (tudom, hogy van hetedik, de ennyit kaptam kölcsön), hogy ne hagyjam szó nélkül.
Szeretem a történelmi regényeket, ezt előre kell bocsátanom.
Viszont Druon kötetei nem túl pörgősek, a történés sokszor három mondat egy kötetre lebontva. Tagadhatatlan, hogy a karaktereket sikerült élővé varázsolnia, sokszor megnéztem Wikipédián, hogy igaz-e, amit a szereplők gondolnak egymásról (így aztán ki is ábrándultam, hogy a szépnek mondott Klemencia ugyan mit fanyalog új férje láttán, szerintem ő sem volt egy főnyeremény – persze más volt akkor az ideál, illetve a kép is torzíthat).
Akkor kapott el igazán, amikor olyasmiről volt szó, amibe jobban bele tudtam élni magam. Például mikor egy új királynő megérkezik ismeretlen férjéhez egy ismeretlen országba. Amikor viszont amellett érveltek, hogy ki legyen a régens és miért, az untatott.
Nem önszántamból olvastam el a köteteket, és szerintem nem jókor, így a hiba abszolút az én készülékemben van.

Erzsébet_Szászi>!
Maurice Druon: Liliom és oroszlán

Ez volt az egyik kedvencem a sorozatból. Az intrikák folytatódnak. Mennyi gonoszság: hamisítás, hamis eskük, gyilkosság… Mennyi különféle halál: mérgezés, mérgezés hátán, boszorkányos praktikák, jól-rosszul sikerült lefejezések, akasztás, nyíllövés, pestis…
Hihetetlen, hogy hogyan képes egyetlen ember hosszú-hosszú évtizedekre lángba borítani Európát.

ribizlii>!
Maurice Druon: Liliom és oroszlán

Több udvari eseményre számítottam. Unalmas volt számomra az első negyed rész, túl sok volt a politika, amikor régenst választottak. A politika ugyanolyan maradt az idők folyamán. A könyv nagyobb részét Mahaut és Robert az ősi birtokért való harca teszi ki. Érdekes és izgalmas rész az okiratok hamisításának folyamata. Sokat megtudhatunk a pecsétek használatáról. A fülszöveg és az eddig olvasott lovagregény alapján romantikus lovagtornákat képzeltem. Itt is más a valóság. A maga valójában mutatja be a tornákat, ami inkább páváskodás és erőfitogtatás volt a nemesek számára. Túl költséges is volt az udvar számára, azért is tiltotta be a király. Fokozatosan vezet a száz éves háború kirobbanásának okához.

vöri P>!
Maurice Druon: Liliom és oroszlán

Több jele is van annak, hogy ez már a vég kezdete – gyakorlatilag 1-2 szálra szűkül a történet, és egyre jellemzőbbé válik a leíró elbeszélés a cselekmények helyett, de számomra ez sosem jelentett gondot, ha a leírás stílusa eléggé magával ragadó. Nos Druonnál fel sem merül, hogy ne izgalmasan írna, így ezt a kötetet is nagyon élveztem. Az egyetlen probléma vele, hogy már csak egy van hátra…

mepeg>!
Maurice Druon: Liliom és oroszlán

Az egész sorozat fantasztikus volt, érdemes elolvasni, csak ajánlani tudom. Ennyi intrikát, gyilkosságot, politikátm hatalmi harcot kitalálni nehezebb lett volna ;)

blianhun>!
Maurice Druon: Liliom és oroszlán

A szokásos magas színvonal, gördülékeny, mozgalmas.

Avelox>!
Maurice Druon: Liliom és oroszlán

Mindig lenyűgöz milyen apró dolgok miatt robbannak ki háborúk…


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Minden emberi lény közös tévedése, hogy azt hiszi: a hozzá közelállók épp annyi fontosságot tulajdonítanak személyének, mint amennyit ő maga. Holott mások – feltéve, hogy nem fűződik hozzá egyéni érdekük – gyorsan elfeledik a velünk történteket, de ha nem is feledték el, az emlék korántsem olyan súlyos jellegű, amilyennek mi képzeljük.

146. oldal

1 hozzászólás
Lippai>!

Ha valaki elindul a hazugság útján, mindig azt hiszi hogy az út rövid és könnyű lesz. A kezdeti akadályokat könnyedén, sőt, bizonyos élvezettel küzdi le, de az erdő csakhamar sűrűbbé válik, az út homályába vész, és mocsarakba torkolló ösvényekké ágazik; az ember minden lépésnél megbotlik, besüpped vagy megfeneklik, ingerült lesz, erejét felesleges mozdulatokkal fecsérli el, amelyek mindegyike újabb óvatlanságnak minősül.

ppeva P>!

Ha az ember elveszít egy ellenséget, akivel húsz éven át hadakozott, ez egyfajta hiányérzetet okoz. A gyűlölet erős kötelék, és ha elszakad, némi mélabút hágy maga után.

153. oldal

jehuka P>!

Születésekor minden ember egy apró vagy fontos feladatot kap, amelyet általában nem ismer, és amelynek elvégzésére természete, felebarátaival való kapcsolatai, életének buktatói tudtán kívül, de egyszersmind a szabadság látszatával serkentik. Robert d'Artois tűzbe borította a nyugati világot: feladatát elvégezte.

318. oldal

jehuka P>!

Nagy szerencsétlenség, ha valaki uralkodói lélekkel születik, holott sorsa nem uralkodásra szánta.

187. oldal

jehuka P>!

Egy államellenes bűncselekményt mindig a törvényesség látszatának kell fedeznie.

171. oldal

pali>!

„A politika a hatalom meghódításának és megőrzésének akarásából áll; következésképp kényszerítő vagy megtévesztő hatással van a lelkekre… A politikus szellem végül mindig hamisítani kénytelen…” PAUL VALÉRY

(első mondat)

Lippai>!

Egy várakozó asszony számára a férfi mindenben vétkes

Erzsébet_Szászi>!

Hogy időt nyerjenek, és hogy az egyes jelöltségeket oly lassan mozdítsák előre, amennyire csak lehetséges, az elzárkózott bíborosok mindegyike egyféleképp okoskodott: „Arra fogok szavazni közülünk, akinek semmi esélye nincs, hogy megválasszák!”
Az isteni sugallatnak olykor különös kerülői vannak! A bíborosok, in petto, oly jól egyetértettek annak a személyében, akinek a legkevesebb esélye volt, aki nem lehetett pápa, hogy minden szavazólapon ugyanaz a név volt: Jacques Fournier neve, akit „fehér bíborosnak” neveztek, mert még mindig cisztercita csuháját viselte. A bíborosok, a nép, amikor bejelentették a választás eredményét, sőt maga a megválasztott is, mind egyaránt meglepődtek.

jehuka P>!

Uralkodó még soha nem hirdetett lapos közhelyeket magabiztosabban, mint ő. Azt hitték róla, hogy gondolkodik, holott valójában csak olyan mondatokon törte az eszét, amelyekkel elhitette másokkal, hogy gondolkodik, de a feje üres volt, akár a dió aszályos esztendőben.

46. oldal


A sorozat következő kötete

Az elátkozott királyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Robert Merle: Jó városunk, Párizs
Robin LaFevers: Sötét diadal
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség
Juliette Benzoni: A királyért
Juliette Benzoni: Ravaillac kése
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Gál Dorina: Aranyszív
Anatole France: A Lúdláb Királynő
Juliet Grey: Királyné lettem