Korona ​és méreg (Az elátkozott királyok 3.) 123 csillagozás

Maurice Druon: Korona és méreg Maurice Druon: Korona és méreg Maurice Druon: Korona és méreg Maurice Druon: Korona és méreg Maurice Druon: Korona és méreg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Korona és méreg a francia író nagyívű történelmi regényciklusának harmadik darabja, A megfojtott királyné folytatása. X. Lajos király, a Civakodó, a Vaskirály gyengekezű utóda megszabadult első feleségétől, a szép, kacér Burgundi Margittól: megfojtotta börtönében a hűtlen királynét. Feleségül veheti hát Magyarországi Klemenciát, a gyönyörű, tiszta erkölcsű nápolyi hercegnőt. Az új hitves szelíd alázattal szereti szertelen, gonosz hajlamok sarkallta férjét, s már-már úgy látszik, sikerül felébresztenie benne a bűntudatot. Remény van rá, hogy Civakodó Lajos jóvá fogja tenni vétkeit. Míg Lajos ébredező lelkiismeretével viaskodik, az ország nagyjai a hatalomért, rangért, vagyonért csatáznak, a legalantasabb, legvéresebb eszközöktől sem riadva vissza. A kíméletlen harcnak áldozatul esik maga Lajos is: alighanem méreg végez vele. Annyira áhított gyermekét, örökösét már nem láthatja meg. A főurak már a gyász idején készülnek a végső, nagy összecsapásra: vajon kinek sikerül… (tovább)

Eredeti cím: Les Poisons de la couronne

Eredeti megjelenés éve: 1956

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Századok - emberek Európa

>!
Partvonal, Budapest, 2014
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283321 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2006
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630780453 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 1999
244 oldal · ISBN: 9630766094 · Fordította: Gyáros Erzsébet

3 további kiadás


Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Vackor6 P>!
Maurice Druon: Korona és méreg

Szépen, lassan közeledünk egymás felé. De a tisztes távolság még megvan, gyanítom, ez már változni nem fog. Viszont ez a rész már sokkal olvasmányosabb volt a merev és az esetenként didaktikus írásmód ellenére is. Mintha a fekete-fehér kockák elkezdenének kiszínesedni, ezáltal hozva közelebb az olvasóhoz a szereplőket.

just_aGirl>!
Maurice Druon: Korona és méreg

A sorozat minden egyes kötete rendkívüli izgalmakat rejt, így a harmadik rész is érdekfeszítő és egyben megdöbbentő is. Mire képesek az emberek, hogy hatalmat és vagyont szerezzenek maguknak? És mire képes egy uralkodó, hogy hatalmát megtartsa? Hogyan hal meg X. Lajos, kinek uralkodása, a mód, ahogy az országot kormányozza, valamint a Capeting dinasztia fennmaradásának érdekében egy trónörökös nemzésére irányuló törekvése sok nemesnek és az uralkodóház több tagjának is szúrja a szemét. Krimibe illő jelenetek elevenednek meg a lapokon. Druon rengeteg információval szolgál, mindamellett lebilincselően szórakoztat. Élettapasztalata, bölcs meglátásai és megállapításai beépülnek a történetbe. Nyelvezete, melyért külön köszönet a fordítónak, élvezetessé és olvasmányossá teszi mindegyik regényét.

csillagka P>!
Maurice Druon: Korona és méreg

Szegény Lajos és szegény Klementina, nagyon sajnáltam a királyi párt.
Lajos kimondottan aranyos ahogy próbál megváltozni a felesége kedvéért, Klementina pedig egy földre száll angyal, bár inkább lenne boszorkány mivel a világ a méregkeverőknek kedvez, mindenki ki fogja használni, nem való abba az intrikákkal teli korba.
Eddig ez a légpörgősebb rész, megszerettem a szereplőket, azokat is akiket azt gondoltam kedvelni se fogok.
Mi lett volna ha 5 évvel ezelőtt találkoznak és Lajos azt kapja apjától ajándékba, hogy egy szeretett királylányt vehet nőül egy érdekházasság helyet.
Másképpen alakult volna a történelem.

1 hozzászólás
mazsof>!
Maurice Druon: Korona és méreg

Az eseményeknek tovább kell haladnia, újabb uralkodó kerül az elátkozottak spoiler sorába, ráadásul pont akkor, amikor kezdett kevésbé ellenszenves lenni… Szerencsétlen Klemencia királyné, nem volt túl szerencsés teremtés. Nem csak rájuk jár a rúd, ez szinte minden szereplőről elmondható. Vajon hogy alakul további sorsuk? Bár nagy meglepetéseket nem tartogathat a sorozat, hiszen a történet ismert, a szerző mégis fantasztikusan eleveníti és színesíti meg a cselekményt. Ebben a kötetben volt néhány rész, amely kevésbé volt pörgős, ezért vontam le fél csillagot.

ppeva P>!
Maurice Druon: Korona és méreg

Ez már a harmadik kötet volt, és egyre jobban élvezem. Nem állítom, hogy minden vonalat, nevet, kapcsolatot fel tudnék mondani (te jó ég, az a temérdek Fülöp, Lajos, Károly és Johanna! és mind rokona valahogy mindenkinek…), minden intrikát és cselszövevényt a maga mélységében pontosan értenék, de amatőr érdeklődő szinten is rendkívül élvezetes olvasmány.

odivne>!
Maurice Druon: Korona és méreg

Druon Elátkozott királyok 3. kötetében folytatódik a Capeting-ház története. A felsőbb körök tagjai lesik Civakodó Lajos tetteit, s arra törekednek, hogy hatalmát minél hamarabb megingassák. Kapóra jön a flamandok ellen folytatott hadjárat, jó táptalajt biztosít az intrikáknak.
Megérkezik Franciaországba a kiszemelt hitves, Klementina is.
A politika formálásában tevékenyen résztvesz Mahaut d'Artois. Semmitől sem riad vissza: ha kell elárulja addigi szövetségeseit, ha kell bérgyilkost fogad. A lánya fogságban van házasságtörés miatt, de veje közbenjárására kiengedik börtönéből.
Klementina gyanakodni kezd, hogy Lajos első felesége gyilkosság áldozata lett. Rábeszéli férjét egy zarándokút megtételére, végül felcsillan a remény, talán igazi uralkodó válik belőle.
De a király az Artois családdal kapcsolatos döntése mindent megváltoztat. A szövevényes cselvetések mögött Mahaut áll, akinek szeme előtt egyetlen cél lebeg: bosszút állni a királyon. Civakodó Lajos mérgezés áldozata lesz.
A királyi család hatalmi harcai között egy mellékszálban megismerjük /tük/ Guccio-t, akinek jelentős szerepe van a regényben.
Tetszett ez a kötet is, de elgondolkodtatott: mi van a keresztényi szeretettel, türelemmel, együttérzéssel? Mert olvastam a szavakban, a tettekben viszont nem nagyon fedeztem fel.

2 hozzászólás
vöri P>!
Maurice Druon: Korona és méreg

Nos, ez volt az első kötet, amiről elmondhatom, hogy volt benne olyan fordulat, aminek nem örültem. Az eddigi köteteket semleges kívülálló szemszögéből olvastam, nem szimpatizáltam egyik szereplővel sem, nem szorítottam egyik oldalnak sem… végre van szerethető szereplő, de ebben a sorozatban sem tanácsos komolyabban megkedvelni valakit, elég kiszámíthatatlan kivel mi történik :)

KiMO>!
Maurice Druon: Korona és méreg

Anyukám azt mondta, hogy ez neki már Barátok közt … Elege van, hogy mindenki megcsal és átver mindenkit, sőt, általában még azt sem tudja, ki kivel van… Hát, ha innen nézzük, valóban eléggé szappanoperára hajaz a dolog. De hát könyörgöm, az is volt! Erről szól az egész. Elátkozott királyok….
Szóval igen, kész latin-amerikai szappanoperába illő csődület az egész bagázs, de ettől olyan frenetikus az egész. Ez a sorozat egy olyan történelemkönyv, ami arról a sok érdekes dologról szól, ami az órákon nem hangzik el, de a háttérből azért ímmel-ámmal a tananyagot is csepegteti. Hiszen az a történet gerince. Jó látni, hogy az sem tökéletes, aki annak látszik. Persze, népfelség elve és hasonlók, de ugyan, ki olyan makulátlan, hogy igazán méltó lehessen arra, hogy a nép átruházza rá a hatalmat? Druon megmutatja, hogy senki…

2 hozzászólás
jehuka P>!
Maurice Druon: Korona és méreg

Egy kicsit gyengébb második kötet után ez ismét tökéletes. Volt benne minden: izgalom, ármány és szerelem, intrika, kaland… és mindez továbbra is hű történelmi környezetben :)

Habók P>!
Maurice Druon: Korona és méreg

Egyre izgalmasabb a trónért, hatalomért vívott harc.


Népszerű idézetek

Ancsi>!

Általában nem helyes valakit kiforgatni az eredeti természetéből. A gonoszt inkább hagyják meg gonosznak és ne akarják birkává változtatni. Mivel a jóság soha nem volt alaptermészete, nem lesz képes megfelelően élni vele

160. oldal

nagy_csilla>!

Az erőszak a gondolkodni nem tudó emberek menedéke…

csillagka P>!

Szép Fülöp halála után Franciaország a nyugati világ első államának
számított.

(első mondat)

KiMO>!

Bármennyire is felkészül valaki egy eseményre, az ritkán zajlik le az előre kitervelt módon.

just_aGirl>!

Ha pofon ér bennünket, ez rendszerint azért történik, mert odatartottuk a képünket.

Ancsi>!

A Teremtőnek bölcs és egyben könyörületes rendelése, hogy eltakarja az ember szeme elől a jövőt, és megadja az emlékezés gyönyörűségét és a remény varázsát. Sokaknak a rájuk váró dolgok tudása megingatná az élethez szükséges állhatatosságát.
Mit tett volna ez a házaspár, ez a két szerelmes, ha ezen a reggelen megtudják, hogy életükben többé soha nem találkoznak?

193. oldal

jehuka P>!

A könyvgyűjteményhez lépett, amely a kolostorok könyvtárait kivéve az egyik leggazdagabb volt a királyságban: tizenkét kötetből állt.

110. oldal

Erzsébet_Szászi>!

Magyarországi Mária vajmi kevés szánalmat érzett az olyan asszony, főleg királyné iránt, aki megszegte a házassági kötelezettségeket. Semmi meglepőt nem talált abban, hogy Isten büntetése magától értetődően lesújtott a botrányos életű Margitra.

just_aGirl>!

— Nem én vagyok az oka, de miattam történt — gondolkodott hangosan Klemencia. — Nemcsak helytelen cselekedeteinkért tartozunk számadással, hanem a rosszért is, amit — akár tudtunkon kívül — okoztunk.

Erzsébet_Szászi>!

Ennek az uralkodónak talán legnagyobb hibája az volt, hogy az esze mindig másutt járt és nem az éppen szóban forgó kérdésen. Képtelen volt összpontosítani figyelmét, ez pedig a hatalomra való alkalmatlanság legnyilvánvalóbb bizonyítéka.


A sorozat következő kötete

Az elátkozott királyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Emmanuel Le Roy Ladurie: Montaillou
Robert Merle: Jó városunk, Párizs
Robin LaFevers: Sötét diadal
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség
Juliette Benzoni: A királyért
Juliette Benzoni: Ravaillac kése
Ken Follett: Az idők végezetéig
Oldřich Daněk: Megölték a királyt