Az ​ősi törvény (Az elátkozott királyok 4.) 100 csillagozás

Maurice Druon: Az ősi törvény Maurice Druon: Az ősi törvény Maurice Druon: Az ősi törvény Maurice Druon: Az ősi törvény Maurice Druon: Az ősi törvény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​ősi törvény Maurice Druon francia történelmi regénysorozatának, Az elátkozott királyok-nak a negyedik kötete. Az előző kötetben, a Korona és méreg-ben megismert szép Klemencia királyné őszintén gyászolja hirtelen elvesztett férjét, X. Lajost, a Civakodót. Hogy az uralkodót megmérgezték, azt csak gyanítják. És Lajos király gyermeke még meg sem született. Fiú lesz-e vagy lány? Az ország trónja századok óta először üres. Király nincs, sőt pápa sincs? A bíborosok sehogy sem tudnak megegyezni. Az uralkodó szokásjog nem mutat kiutat az előállt veszélyes helyzetből. Marakodás kezdődik, és a Vaskirály legerélyesebb fia egy ősi törvényre hivatkozva a férfiági örökösödést proklamáltatja, mert X. Lajosnak meggyilkoltatott első feleségétől ugyan már volt gyermeke, de lány, sőt a rossz nyelvek azt beszélik, hogy Johannának nem is Lajos az apja… Klemencia és Lajos gyermeke végre megszületik. És fiú! De kereszteléskor megmérgezik a csecsemőt. Postumus János mindössze néhány napig élhetett. A… (tovább)

Eredeti cím: La Loi des mâles

Eredeti megjelenés éve: 1957

>!
Partvonal, 2014
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283338 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2006
284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630780461 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 1999
286 oldal · ISBN: 9630766108 · Fordította: Gyáros Erzsébet

1 további kiadás


Kedvencelte 13

Most olvassa 3

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Maurice Druon: Az ősi törvény

A kaland folytatódik az eddigi légpörgősebb résszel.
A pápaválasztás már több könyvben, több szemszögből olvastam, mindig megnevetett a jól felépített átverés, amivel sikerült kiénekelni a sajtot a többiek szájából.
Fülöp az első olyan királyjelölt akit nem tudok kedvelni, egy megalkuvó gerinctelen alaknak tartom aki csak rohan a széllel és egy percig se próbál tisztességesen cselekedni.
Nagyon sajnáltam Mary és a Lombardot, akkor is ha megint nem értem miért hitt el mindent amit mondtak neki, az öregnek legalább lennie kellett volna egy kicsi megérzésének, hogy valami nem stimmel a háttérben.
Méltó folytatása az eddigi részeknek.

1 hozzászólás
>!
just_aGirl
Maurice Druon: Az ősi törvény

Druon regényfolyamának negyedik részében arról az elképesztő káoszról ír, amely Civakodó Lajos megmérgezéséhez vezetett majd még inkább eluralkodik Franciaországon, hiszen évszázadok óta először marad örökös nélkül az uralkodóház. A régenssé válásért, majd a koronáért folyik a harc, melynek hevében válogatás nélkül használnak fel embertelenebbnél embertelenebb eszközöket a hatalomra vágyók. Thrillerbe illő cselekménysorozatok húzódnak végig a regényen, miközben megismerjük ezt a korszakot, melyben nem csak a királlyá választás, de a pápaválasztás körülményei, valamint a törvényalkotás menete és eredménye is hagy némi kívánnivalót maga után. Igazi csemege ez a rész, és még három követi. Az író stílusa, bölcselkedései, valamint a kapott információ mennyisége és minősége ezt a kötetet is a kedvenceim közé helyezte. Nagyszerű sorozat remek darabja!!

>!
Zaurora
Maurice Druon: Az ősi törvény

„Ez az igazi Trónok Harca.” Ahogy G.R.R.Martin mondaná…

>!
pali
Maurice Druon: Az ősi törvény

A történelem néha izgalmasabb és fordulatosabb mint bármilyen fikció.

>!
Erzsébet_Szászi
Maurice Druon: Az ősi törvény

Hihetetlen, hogy milyen izgalmas tud lenni a történelem (sokszor a fikciónál is izgalmasabb).
Micsoda zűrzavar és fondorkodás zajlott. spoiler
Kíváncsian várom a többi részt.

>!
vöri P
Maurice Druon: Az ősi törvény

Most már kifejezetten nem tetszik a történet alakulása! Viszont elvitathatatlan, hogy az eddigiek közül ez volt a legintenzívebb kötet, meg tudom érteni @molnani-t is, hogy ez lett a kedvence, de az utolsó három könyv olvasása nélkül egyelőre én még nem jelentek ki ilyesmit :P Azt viszont sajnálom, hogy annak idején nem érdekeltek a történelmi regények, szívesebben olvastam volna ezeket, mint a töri könyvet, és legalább emlékeznék is valamire…

2 hozzászólás
>!
jehuka P
Maurice Druon: Az ősi törvény

Nem ez volt a kedvenc részem, mind az első, mind a harmadik kötet jobban tetszett. Persze, lehet, hogy csak a nagy meleg miatt nem volt hozzá annyi türelmem, de helyenként vontatottnak éreztem a cselekmény folyását. Pedig továbbra is nagyon érdekes a történet, talán még több az ármány és cselszövés, mint eddig, mégsem fogott meg annyira. Na de majd a következő rész! :)

>!
ppeva P
Maurice Druon: Az ősi törvény

Egyre jobb – jobb, mint egy kitaláció. Ennyi ármányt és csűrcsavart!

>!
blianhun
Maurice Druon: Az ősi törvény

Jól sikerült rész. Fordulatos, izgalmas, egy percre sem ült le a történet. Tetszett.


Népszerű idézetek

>!
just_aGirl

— Határozottan bolondság lenne megengedni, hogy leány üljön a trónra! Láttak-e már valaha is asszonyt vagy leányt hadakat irányítani? Hiszen a nők minden hónapban tisztátlanok, és minden esztendőben terhesek! Látták-e őket szembeszállni a vazallusokkal, amikor még természetük hevének mérséklésére sem képesek? Nem, én ezt nem tűrném el, és azonnal visszaadnám a kardomat. Amondó vagyok, nagyuraim, hogy Franciaország túl nemes királyság, semhogy guzsaly legyen egy nőstény kezében. A liliomok nem fonnak!

>!
ppeva P

– … De ne féljen, nagyuram, a kicsikét alaposan bedörzsöltük sóval meg mézzel, aztán porrá tört rózsalevelekkel kentük be, hogy a ragacsos nedvet eltávolítsuk róla. Mézes ujjal gondosan kitörültük a száját meg a torkát, hogy megjöjjön az étvágya, ha édes ízt érez. Legyen nyugodt, gondosan elláttuk őt.
– És kegyelemed Johannáját is, fiam – tette hozzá Mahaut. – Nyúlürülékkel kevert jófajta kenőccsel kenettem meg, Arnaud mester receptje szerint, hogy összehúzódjon a hasa.
– De anyám – szólalt meg a gyermekágyas –, én azt hittem, hogy ez a recept meddő asszonyoknak való.
– Ugyan, a nyúlürülék mindenre jó – jelentette ki a grófnő.

106. oldal

6 hozzászólás
>!
csillagka P

Három és egynegyed század folyamán – Capet Hugó megválasztásától
Szép Fülöp haláláig – csupán tizenegy király uralkodott Franciaországban, és
mindegyik egy-egy fiúörököst hagyott hátra az ország trónjára.

(első mondat)

>!
pali

Meglehetősen rövid távolságok voltak ebben az egymás mellé zsúfolt házakkal teli városban, ahol a mintegy húszezer főt számláló lakosság egyik fele a vallással kereskedett, a másik felének pedig a kereskedés volt a vallása.

>!
just_aGirl

Az átélt napok, akár zsúfoltak vagy üresek, akár mozgalmasak vagy csendesek, mind egyformán eltűnt napok, és a múlt hamujának minden tenyérben egyazon súlya van.

>!
just_aGirl

— Bírságok, bírságok — ismételte Duéze. — Adóztassák meg a bűnöket: ez kiapadhatatlan forrásnak ígérkezik. Az ember természeténél fogva bűnös, de a bűnbánatot inkább a szívével, semmint az erszényével akarja gyakorolni. Ha feloldozásunkért adóznia kell, gyorsabban megbánja vétkeit, és hosszabb ideig tétovázik majd, mielőtt tévelygéseibe visszaesne. Aki meg akar javulni, annak bírságot kell lerónia.

>!
just_aGirl

…milyen különös, hogy azon lények között, akik mindegyikének egy feje és két keze van, és akiket Isten mind a saját képére teremtett, ennyire különböző fajták léteznek, ha öltözékük alapján ítélik meg őket.

>!
Erzsébet_Szászi

Így tehát 1316-ban, ezen a július 16-i gyűlésen találkozott a Capetingek három ága; utódaik még öt évszázadon át fognak uralkodni Franciaországban. Ezen a napon a három dinasztia egyszerre láthatta végét vagy kezdetét: a Capetingek közvetlen ágát, amely Poitiers-i Fülöp és Marche-i Károly után hamarosan megszakad; aztán a Valois-ágat, amely Charles de Valois fiával majd átveszi az utódlást, és tizenhárom uralkodót ád az országnak; végül a Bourbon-ágat, amely csupán a Valois-k kihalása után lép trónra, amikor ismét vissza kell menni Szent Lajosig, hogy leszármazottjai közül királyt találjanak. Minden dinasztiaváltozást kimerítő, pusztító háborúk fognak kísérni. És mindegyik ág három fivérrel hal ki…

>!
Nerné

Az a pillanat, amikor két embert, akit látszólag minden elválaszt – a kor, a külső, a tapasztalat, a hivatás –, felismeri egymásban a gondolkodás azonosságát, és úgy érzi, hogy kettejük között alkalmasint megszülethet a barátság és az együttműködés, ez a pillanat inkább függ a sors titokzatos konstellációitól, mint az elhangzott szavaktól.

38. oldal (1999. kiadás)

>!
csillagka P

Guccio kimerülten hajtotta le a fejét. Fekete haját belepte a por.
– Nagybátyja nemde jó üzleti kapcsolatban áll a Bardikkal? – kérdezte a
bíboros.
– Igen, eminenciás uram, igen… Úgy tudom, a Bardik eminenciád
bankárjai.
– Igen, ők a bankárjaim. De mostanában mintha sokkal-sokkal nehézke-
sebbek lennének, mint a múltban voltak.


A sorozat következő kötete

Az elátkozott királyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Merle: Jó városunk, Párizs
Sally Christie: A király kurtizánjai
Heinrich Mann: Egy király ifjúsága
Heinrich Mann: IV. Henrik
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség
Robin LaFevers: Sötét diadal
Zoé Oldenbourg: …mert ők Isten városának teste
Armand Lanoux: Ágyúpolka
Yves Gandon: Jacquette a vészben
Juliette Benzoni: A királyért