Az ​elátkozott királyok I-III. (Az elátkozott királyok 1-3.) 172 csillagozás

Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III. Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III. Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III. Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​I. kötet a Vaskirály Szép Fülöp uralmának utolsó szakaszát dolgozza fel lebilincselően. A király már megfékezte a feudális nagyurak harcos gőgjét. legyőzte a flamandokat, legyőzte az angolokat Aquitániában, még a papságot is legyőzte, s erőszakkal Avignonba telepítette. E higgadt és kegyetlen uralkodó egyetlen célt követett: meg akarta teremteni az egységes Franciaországot. Szép Fülöp halála után a franica trónra legidősebb fia, X. Lajos került. Környezete Civakodó Lajosnak nevezi. Képtelen a nehezen, annyi áldozattal helyreállított rendet fenntartani. A király egyetlen gondja: szabadulni akar hűtlen feleségétől, és új házassága révén biztosítani akarja az örökösödés rendjét. A bárók ligája új erőre kap, a király támogatásával vissza akarja szerezni a nemesség régi kiváltságait. Szép Fülöp egykor mindenható minisztere, Marigny, a Vaskirály nélkül képtelen megbirkózni a marakodó, kapzsi nagyurakkal. A klikkek egymás torkának esnek. A jól kiépített központi államszervezet… (tovább)

Eredeti cím: Les Rois maudits

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1992
1608 oldal · keménytáblás
>!
Európa, Budapest, 1982
1738 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630716372 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 1973
642 oldal · keménytáblás · Fordította: Gyáros Erzsébet

Enciklopédia 5


Kedvencelte 65

Most olvassa 18

Várólistára tette 152

Kívánságlistára tette 62


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.

A történelmi regények egyik etalonja. Aki valamennyire is humán vénájú, annak kötelező darab. Egy nagy adag vérbő történelem, egy szelete a múltnak, amivel eddig nem is voltam igazán tisztában.

Arianrhod>!
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.

Mint frankomán gimnazista olvastam végig ezt a vérben bőven hömpölygő történelmi folyamot, és képet kaphattam a középkor hatalmasságainak nézőpontjából a történelmi eseményekről és mozgatórugóiról. Nem beszélve a rendkívül képzeletgazdag kínzási és kivégzési, valamint orvgyilkolási módszerekről. De fiatalon az ember még nem annyira empatikus, mint élte delén, így nekem is tetszett a mű, és el is zarándokoltam Szép Filep sírjához megnézni, tényleg olyan szép volt-e. (Mert ő volt a kedvencem!) Hát igen, szép volt, de sajnos kb. a bal mellbimbómig érhetett életében is. Így múlik el a világ – és Filep – dicsősége!

7 hozzászólás
verkat>!
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.

A történelmi regények csúcsa. Imádom ezt a műfajt. A történészek persze nem szeretik, de nem baj. Csak az ilyen regényeken keresztül lehet egy kor hangulatát megérezni. Amikor az olvasóim valami nagyon jót kérnek, és nem zárkóznak el a történelem elől, mindig ezt ajánlom kezdésnek. És még sohasem kaptam negatív visszajelzést. Csak az a baj, mikor azt mondják, adjak még ilyet! Ez pedig nehéz.

2 hozzászólás
emotive>!
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.

Pont néhány nappal azelőtt láttam a tv-ben egy műsort a Capetingek-Plantagenetek viszonyáról, a francia nőstényfarkasról egy műsort, mielőtt elkezdtem a sorozatot olvasni. Így még inkább érdekelt az egész mű, mivel tudtam, ki kicsoda volt, és mi volt a tetteinek következménye. Ennek ellenére (vagy pont ezért?) borzasztóan lekötött az egész, letehetetlen volt, és még most is ez jár a fejemben. Mesterien megírt regény egy olyan korról, amikor a korona és az ármánykodás szinte kéz a kézben járt. Nagy emberek aljas cselekedetei, kisemberek nagy cselekedetei, és mindezt az egészet tulajdonképp az élet írta, Druon csak ilyen izgalmas formába rendezte. Hát kedvenc lett!

3 hozzászólás
mmária>!
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.

Nagyon szeretem a történelmi regényeket. Nagyon érdekes volt olvasni a középkori szokásokról, intrikákról, szerelemről, lovagokról… . Néha nagyon izgultam. Most folytatom a következő kötettel

nyolcadikutas>!
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.

Minőségileg a történelmi regényfolyamok egyik csúcs teljesítménye. Elképesztő történések, varázslatos miliő, kiváló regényalakok. Egy szóval: TÖKÉLETES!!!

1 hozzászólás
Tilodeus>!
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.

Hosszas unszolás eredményeként írom meg az értékelést, no nem azért mert nem tudnám értékelni a regényeket… sőt. Ami visszatartott talán az volt, hogy ezzel végleg lezárom a sorozatot az életemben… márpedig a 6. könyv utolsó lapján túlfutva, elolvasva minden történelmi személyről odafirkantott információt, történelmi kiegészítést és legvégül a nyomda helyét konstatálva kétségbeesetten eszméltem: vége van.(Jó-jó, tudom van még egy 7. de elég méltatlanok vele kapcsolatban és lássuk be a 6. könyv azért nagyjából lezárja a történet szálakat… csak a történelem csordogál onnan tovább.) Soha nem hallottam erről a könyvsorozatról, a molyon akadtam rá teljesen véletlen, de szerelmes lettem bele. Egyszerűen imádtam, mindenhova magammal vittem és mindenhol olvastam… és mindenhol hülyének néztek mert maximálisan beleélve magam a történetbe fintorogtam, vigyorogtam, sziszegtem vagy ráztam a fejem olvasás közben. Rajongok a középkorért, tehát nálam telitalálat volt. A tűz és jég dala után pedig, megtudván, hogy Martin bácsinak nagy adag ihlete jött Druon regényeiből már-már láttam a párhuzamokat – ki-kicsoda a két műben. Annyi mindent tudnék írni, hogy miért volt jó és miért imádtam, de megkímélek mindenkit a további ömlengéstől. Egyszerűen király volt ez a regény sorozat. Imádtam és ajánlom mindenkinek, főleg a középkor szerelmeseinek!

Daynash72>!
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.

Kedves leendő Olvasó, ha ebbe a műbe vágnád elméd fejszéjét, arra készülj, hogy maga a Történelem lesz a sorvezetőd. Valós alakok mozognak valós térben, úgy viselkednek, ahogy nagy valószínűséggel tényleg viselkedtek, valósak a helyzetek, a pénzek, a súlymértékek, a ruhák, a viadalok, a lakomák, a szóhasználat, minden. Konzisztencia a valósággal – valószínűleg ez lehetett Druon célja, amikor papírra vetette ezt a kb 2000 oldalt. Mert mi is lehetne más a történelmi regény célja, mint tanítva szórakoztatni, vagy szórakoztatva tanítani. A kötetek végén részletes jegyzetanyag, mintha csak egy Capeting monográfia lenne, részletes életrajzi lexikon a legutolsó kótyomfitty szereplőről is – létezik, ezek mind mind valós történelmi szereplők lennének?, sóhajt fel az Olvasó. Bár olvashatnék még sok sok hasonlót. És mégis, élnek a szereplők, elmélkednek, gyűlölködnek, szeretnek, itt hallom, ahogy a fülembe sutyorognak, kiabálnak, csámcsognak, de elhiszem, hogy ezt mind így is csinálták. És ezzel a történelmi regény betöltötte a küldetését.
16-18 voltam, mikor először olvastam, idén töltöm az 50-et, de újra beugrottak a részletek, az akkor átélt élmények. Mi lehetne ennél jobb fiatalító? :)


Népszerű idézetek

robinson P>!

Az ember nem azért királyné, hogy boldog legyen, sőt, meglehet: ha valaki királyné, az már eleve kizárja, hogy boldog lehessen.

robinson P>!

Király volt, és nem tudott uralkodni, ember volt, és nem tudott élni, nős férfi volt, és nem volt asszonya…

robinson P>!

Lajosról az a hír járta, hogy hebehurgya, házsártos és kegyetlen. A nép máris gúnynevén emlegette: a Civakodó. Semmiféle jelentős vagy nagylelkű tettet nem jegyeztek fel róla, s hírnevét csupán annak köszönhette, hogy felesége megcsalta.

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Mert ezekben a századokban, amikor az asszonyok fele gyermekágyban és a gyermekek kétharmada a bölcsőben halt meg, amikor a felnőtteket pusztító járványok tizedelték, amikor az egyház tanai főleg a halálra készítették elő a hívőket, s amikor a művészeti alkotások: keresztre feszítés, mártíriumok, sírba tétel, utolsó ítélet, folyvást az elmúlást jelenítették meg, a halál gondolata megszokottá vált, s annak csak valamiféle rendkívüli változata tudta egy időre felizgatni az emberek képzeletét.

181. oldal

Kapcsolódó szócikkek: egyház · halál
Szédültnapraforgó>!

Ugyan mi mást jelent a boldogság, leányom, ha nem azt, hogy elfogadjuk sorsunkat?

166. oldal

1 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!

Az erős emberek sajátja nem az, hogy nem ismerik a habozást és a kételyt, amelyek az emberi természet alaptulajdonságai, hanem az, hogy gyorsabban felülkerekednek rajtuk.

231. oldal

Sándor_Langer_Pudingman P>!

A templomosok a kereszténység állandó hadseregéből az egyház és a királyok mindenható bankárjai lettek. És akinek sok az adósa, annak sok az ellensége.

I. kötet - 35. oldal

Ballyhara>!

Minden igaztalan tett, még ha igaz ügy érdekében követik is el, magában hordja önön átkát.

robinson P>!

– Vigyázz, fiam – mondta neki egy napon atyja, Gautier d' Aunay úr –, a leggazdagabb asszonyok kerülnek a legtöbb pénzbe.


A sorozat következő kötete

Az elátkozott királyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Prosper Mérimée: Szent Bertalan éjszakája
Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa
Juliette Benzoni: A királyné hálószobája
Emmanuel Le Roy Ladurie: Montaillou
Robert Merle: Francia história
Yves Gandon: Jacquette a vészben
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Bene Zoltán: Isten, ítélet
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány