A ​Vaskirály (Az elátkozott királyok 1.) 207 csillagozás

Maurice Druon: A Vaskirály Maurice Druon: A Vaskirály Maurice Druon: A Vaskirály Maurice Druon: A Vaskirály Maurice Druon: A Vaskirály

A világszerte ismert Maurice Druon hétkötetes történelmi regénysorozata a 14. századi Franciaországba, az utolsó Capetingek és a százéves háború idejébe kalauzolja az olvasót.

A sorozat első darabja Szép Fülöp uralkodásának utolsó korszakát dolgozza fel lebilincselő történelmi hitelességgel. A hideg és kegyetlen uralkodó szeme előtt egyetlen cél lebegett: az egységes Franciaország megteremtése. Miközben a Vaskirály az ellenfeleivel küzd a csatamezőkön, megismerhetjük az udvari életet, annak minden ragyogásával és intrikájával együtt. Szerelem, ármánykodás, sorozatos házasságtörések és diplomáciai cselszövések teszik még izgalmasabbá a valós történelmi alapokon nyugvó regényt.
Amikor Szép Fülöp meghal, a trónon legidősebb fia, X. Lajos követi. Hogyan alakul az új király és Franciaország sorsa? Erre már a sorozat következő része adja meg a választ.

Eredeti megjelenés éve: 1955

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Századok - emberek Európa

>!
Partvonal, Budapest, 2013
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283208 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2006
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630780399 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 1999
keménytáblás · ISBN: 963076539X · Fordította: Gyáros Erzsébet

3 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Burgundi Margit francia királyné · Enguerrand de Marigny · Franciaországi Izabella angol királyné · I. Lajos évreux-i gróf · IV. Fülöp francia király

Helyszínek népszerűség szerint

Franciaország


Kedvencelte 27

Most olvassa 8

Várólistára tette 145

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

sztinus>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Pazar történelmi regény valóban. A fél csillag levonás csak amiatt lett, mert két hete időhiànyban szenvedek, ezt a könyvet 3 oldalankènt olvastam a feléig, ez sokat rontott az élményen. A második felét tényleg egy szuszra végeztem ki, és mindenképpen folytatom a többi résszel.
Nagyon kemény idők voltak ezek:O

Baba082>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Ez az egyik legjobb történelmi regény, amivel eddig találkoztam.
Nincs benne egy fél mondat sem, ami untatna, nincsenek hosszas leírások ruhákról, tárgyakról, tájakról. Csak a lényeg. És a lényeg izgalmas, lebilincselő, akkor is, ha töri órák emlékéből feldereng a végkimenetel, és a „poén” már lelőttnek minősül.
A történelmi alakok úgy bújnak meg a lapokon, hogy szinte saját ismerősként üdvözöljük őket, emberiek, igaziak. Néhol túlságosan is.
Ahogy Vak Béla vak volt, úgy Szép Fülöp szép…de roppant igazságtalan.A könyv segít az udvarába röpíteni az olvasót, segít jobban megérteni mi miért történt. Döbbenet mennyi energiát pocsékoltak – és a politikai életben a mai napig érvényes ez – intrikákra, összeesküvésekre, titkok leplezésére, helyezkedésre. Őszintén szólva nem lehetett egy lányregény talpon maradni azokban az időkben. Igaz ez ma is kemény feladat.
Ez csak az első része a történetnek, de várom már a többi részt is, pedig hát sok „újat” úgysem mond. Már ami a tényeket illeti. de mint tudjuk az Ördög a részletekben lakik, így mindenképp a részletektől válik fantasztikusan izgalmassá Droun sorozata.

Vackor6 P>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Nagyon régóta vártam, hogy olvashassam, de az elsô kötet után sajnos nem vagyok maradéktalanul lenyűgözve. Pedig titkon valahol arra számítottam, hogy akár az év olvasmánya lehet. A kissé modoros- darabos nyelvezet nem feltétlenül jelenti a dohos-patinás érzetet, maradhatna akár örökifjú a hosszú évtizedek után is. Nem éltem a regényben, csupán egy távoli vásznat néztem.
Érzésem szerint a kezdés nem elég erős, ami fontos lenne ahhoz, hogy kapcsolódni lehessen a folytatásokkal. Na de azért fel nem adom…

just_aGirl>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Druon hét kötetes történelmi regénysorozatának első kötete már az olvasás kezdetén belopta magát a szívembe és felkerült a kedvenceim listájának legelső helyére. A francia történelem egyik rendkívül izgalmas és mozgalmas korszakát mutatja be a regény, mely Szép Fülöp uralkodásának utolsó szakaszával, és Jack de Molay, a templomos lovagok vezetőjének hét évnyi bebörtönzés utáni kivégzésével kezdődik. A regényben bepillantást nyerhetünk az uralkodóház életébe, intim titkaikba és megismerjük azok hatását egy egész ország népére. A pénzsóvárság és hatalomvágy vezérelte nemesség ármánykodása természetesen velejárója és mozgatórugója a különböző politikai harcok kialakulásának.
Minden oldalt élvezet olvasni, lebilincselő maga a történet is és az író stílusa magával ragad. Sehol egy felesleges mondat, röviden, tömören és lényegre törően mindent tartalmaz ez a regény, amit egy kiváló történelmi írásnak tartalmaznia kell. Az alapot természetesen a fordulatokban gazdag múlt szolgáltatja.
Druon köteteit ajánlom mindenkinek, aki szereti ezt a korszakot és a történelmi regényeket, és mindazoknak, akik nem szeretik vagy még nem nyílt alkalmuk hasonló történetet olvasni, ugyanis a siker minden esetben garantált!! Nagyszerű sorozat!

ppeva P>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Hú, ez nagyon jó volt! Mindaz, amit valaha eleresztettem a fülem mellett történelem órákon, most szépen visszaólálkodott: jé, erről is, arról is hallottam már valamit! Többet tanultam belőle a középkori Franciaország történelméről, mint valaha az unalmas történelem órákon. Nagyon jó a végén a főbb szereplők, uralkodók és főemberek rövid életrajza, jobban összeáll a kép, ha azt is elolvassa az ember. Az életrajzi adatokban az is megdöbbentő, milyen rövid volt abban a korban az emberi élet – akit nem valami erőszakos halál ért, azt mindenféle nyavalyák vitték el.
Tényszerű, de regényes stílusban megírt könyv, teli ármánnyal és szerelemmel, intrikákkal és cselszövésekkel, uralkodókkal és alattvalókkal, meg persze a kornak megfelelő kínzásokkal és barbár kivégzésekkel (ld. félig halálra kínzott, majd rövid „lábadozás” után kerékbe tört, elevenen megnyúzott, kiherélt, lefejezett ÉS felakasztott ember……- természetesen ez mind nagy, kegyes és Istennek tetsző eszmék nevében történt).
Ha nem fosztogattam volna ki múlt héten két könyvtárat is, most rögtön nekiugranék a második résznek. :) De ami késik, nem múlik.

2 hozzászólás
t_ildiko P>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Nagyon szeretem a történelmet, régebben inkább ismeretterjesztő könyveket olvastam (erre rá is voltam kényszerítve, az off részben kifejtem kicsit bővebben), mostanában inkább történelmi regényeket olvasok. Tekintve, hogy nem vagyok történész, nem állítom, hogy az ismereteim mindig tökéletesen pontosak, de az érdeklődésem megvan, és ami érdekel, annak mindig utána is olvasok.

off

Szép Fülöp uralkodásáról és az akkori politikai viszonyokról eléggé felületes volt a tudásom, persze nem volt teljesen ismeretlen a történet, de azért úgy olvastam a regényt, hogy egy kicsit utánaolvastam az eseményeknek (azért is tartott ennyi ideig elolvasni). A regény azonnal magával rántott, nagyon olvasmányos, olyan volt, mint egy érdekes történelemóra, ahol nem csak a száraz tényeket nyomják le a diákok torkán.

Maurice Druon tömör, lényegre törően mutatja be az eseményeket (nem ömleng annyit, mint pl. Philippa Gregory, akit egyébként ettől függetlenül szintén nagyon szeretek). Tényszerű, de nem unalmas. Nyilván a párbeszédeket a történések alapján rekonstruálta, és nem szó szerint úgy hangzott el minden, ahogy le van írva, de ez minden történelmi regénynél így van. Akinek egyébként túl szárazak a szakkönyvek, de érdekli a történelem, azoknak jó szívvel ajánlom a regényeket, csak meg kell válogatni, kitől olvas az ember, nem mindenki ír egyformán minőségi és hiteles módon.

A kedvenc mondatom Szép Fülöptől kedves fiának címezve (a regény során többször elhangzik): „Hallgasson, Lajos!". Druon annyira jó, hogy elképzeltem a hideg márványkirályt, amint rezzenéstelen arccal int, mintha mi sem lenne természetesebb, mint folyton degradálni a fiát, aki bizony el is hallgat apja szavára. Elég sok egyébként az inkompetens történelmi szereplő a regényben, Szép Fülöp fiait nem mondanám kifejezetten uralkodásra alkalmasnak.

Hogy a templomos lovagrend ellen hozott ítéletek mennyire voltak jogosak, azt nem tudom, ennek majd még utána kell olvasnom, de azért érdekes volt, hogy spoiler

A középkori kegyetlenkedéseket (annak ellenére, hogy ezeket ismertem) nehezen vette be a gyomrom… Máglyahalál, kerékbe törés, elevenen megnyúzás, olvasni is rossz volt, főleg a legutolsót…

U.i.: Aki panaszkodik, hogy milyen a mai politika, annak ajánlom elolvasásra a regényt (gondolom a folytatások is hasonlóan színvonalasak), mert régen sem volt ez másképpen, nincs új a Nap alatt. Én mindig azt mondtam, hogy a történelem nem más, mint korabeli politika.

1 hozzászólás
mazsof>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Valódi történelmi regény a javából! Fantasztikusan megírt, olvasmányos, magával ragadó stílusban ismerkedhetünk meg a 14. századi Franciaország és Európa történelmével. Legnagyobb erénye, hogy nem veszik el a részletekben, a sok-sok szereplő ellenére is nagyon jól követhető a cselekménysorozat. Az első kézbe vételkor meglepve láttam George R. R. Martin ajánlását a borítón, miszerint „Ez az eredeti Trónok harca.”. És mennyire igaza van…

RandomSky >!
Maurice Druon: A Vaskirály

HammerWorld No. 117. 1999/09
Az elátkozott királyok egy 7 részes történelmi regényciklus. Helyszíne a XIV. századi Franciaország, a címben említettek pedig nem mások, mint a Capeting dinasztia utolsó sarjai. A történet ott kezdődik, ahol a templomos lovagok rendjéé végetér: IV. (Szép) Fülöp koholt vádak alapján feloszlatja ezt az egykoron a Szentföldért csatározó, nagy hatalmú rendet, képviselőit börtönbe záratja, sőt, a két főembert ki is végezteti. A lovagrend nagymestere azonban máglyájáról megátkozza a királyt és azokat, akik ezt tették velük. S az átok, úgy látszik, hatni kezd… A Vaskirály tehát Szép Fülöpről szól, míg A megfojtott királyné Fülöp legidősebb fiának, X. (Civakodó) Lajosnak uralkodásába enged bepillantást – és nem túl szép a látvány… Az író stílusa leginkább lényegre törőnek nevezhető, s ez itt pozitívum. Nem bocsátkozik művészi, igéző leírásokba, hosszas fejtegetésekbe – viszont minden szava a helyén van. Mesteri, határozott ecsetvonásokkal festi meg a középkori világot, annak minden viszonyával és szereplőivel egyetemben, hogy közben mindenkiről a lényegeset tudjuk meg. Külön tetszik, hogy szereplőinek zöme nem fekete-fehér, a többség pozitív és negatív arca is megmutatkozik. Márpedig abban az intrikákkal teli hatalmi játszmában, ami a történet gerincét adja (és ami más díszletek, más külsőségek között ma sem kevésbé kegyetlenül folyik), minden szereplőnek lépnie kell, s döntéseik gyakran emberek ezreinek sorsát határozzák meg. A könyv tehát rendkívül izgalmas, és elég egy kicsit utánaolvasni, hogy lássa az ember, hogy legalább 95%-ban valóságon alapul. Szerintem egy történelmi regény akkor jó, ha ilyen, mint ez: letehetetlenül érdekfeszítő, mégis rengeteget lehet belőle tanulni. Ez utóbbiban sokat segítenek a könyv-végi életrajzi adatok is, amiket nem érdemes elolvasni, míg a teljes ciklus végére nem érsz. Persze, ha egyébként is kívülről fújod, hogy mi történt a Capeting-ekkel, vagy szereted jó előre tudni, hogy mi fog történni a továbbiakban, akkor csak nyugodtan…

modus_operandi>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Ez a könyv a történelmi sorozatok gyöngye. Nem is kell beszélni róla, mert magáért beszél.

spoiler

miss_eszti>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Kicsit nehezen rázkódtam bele, de összességében jó volt. Magyarországon nem igazán foglalkoznak ezzel a korral, nekem se mondott eddig sokat a név: Szép Fülöp. A többieket nem is ismertem. Bár nem tudom, mennyire tudná a regény sorozat megkedveltetni egy olyan emberrel a történelmet, akit teljesen hidegen hagy az egész, még nekem is kellett idő, hogy megszokjam a stílusát, azt hiszem. Meg azt, hogy olvasás közben tényleg oda kell figyelni, mert egy félmondat is fontos lehet a későbbiekben. Ezzel szemben néha úgy éreztem, kicsit szájbarágósan van megfogalmazva a történet.
Egy kész, jöhet a többi!


Népszerű idézetek

nagy_csilla>!

Az erős emberek sajátja nem az, hogy nem ismerik a habozást és a kételyt, amelyek az emberi természet alaptulajdonságai, hanem az, hogy gyorsabban felülkerekednek rajta.

nagy_csilla>!

De a sorsok lassan alakulnak, és senki nem tudja, hogy véletlenül elvetett cselekedeteink közül melyek csíráznak ki, hogy aztán szárba szökkenve kibomoljanak, akár a fák.

179. oldal

tompi>!

– Boldogság… – kezdte lassan. – Ugyan mi mást jelent a boldogság, leányom, ha nem azt, hogy elfogadjuk sorsunkat?

csillagka P>!

A XIV. század kezdetén a legendás szépségű IV. Fülöp király korlátlan
hatalommal uralkodott Franciaországban.

(első mondat)

Nyájas_Olvasó>!

Mert ezekben a századokban, amikor az asszonyok fele gyermekágyban és a gyermekek kétharmada a bölcsőben halt meg, amikor a felnőtteket pusztító járványok tizedelték, amikor az egyház tanai főleg a halálra készítették elő a hívőket, s amikor a művészeti alkotások: keresztre feszítés, mártíriumok, sírba tétel, utolsó ítélet, folyvást az elmúlást jelenítették meg, a halál gondolata megszokottá vált, s annak csak valamiféle rendkívüli változata tudta egy időre felizgatni az emberek képzeletét.

169. oldal

1 hozzászólás
t_ildiko P>!

Azok az emberek, akik a nemzetek történetében meghatározó szerep betöltésére hivatottak, igen ritkán tudják, milyen közös végzet ölt bennük testet. Ezek ketten, akik 1314-ben, egy márciusi délután ilyen hosszú beszélgetést folytattak a westminsteri kastélyban, nem is képzelték, hogy tetteik láncolata révén elindítói lesznek egy háborúnak, amely több mint egy évszázadig tart majd Franciaország és Anglia között.

33. oldal (Partvonal, 2013)

pali>!

Számos probléma tülekedett, kavargott kimerült agyában. Minthogy minden ember azt hiszi, hogy a világ vele egy időben született, ha távozni készül az életből, szenved attól a gondolattól, hogy befejezetlen világot hagy maga után.

t_ildiko P>!

A halál súlyos dolog, amely nekünk magunknak is nagy gyötrelmet okoz, tehát haragunkban nem szabad mások haláláról döntenünk.

214. oldal (Partvonal, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: I. Lajos évreux-i gróf
t_ildiko P>!

Szép Fülöp megértette, hogy ennél többet nem várhat tőlük. Úgy nézte fiait, mintha először látná őket. Elgondolkodott az elsőszülöttség jogán, s megállapította, hogy a természet olykor rosszul szolgálja a trón érdekeit. Miféle ostobaságokra vetemedhet a királyság élén legidősebb fia, ez a meggondolatlan, indulatos és kegyetlen Lajos? És miféle támasz lehet számára a legifjabb, aki már élete első megpróbáltatása alkalmával összeroppan? Kétségtelenül Poitiers-i Fülöp a legalkalmasabb az uralkodásra. De Lajos, és ez előre látható, alig hallgatna rá.

217. oldal (Partvonal, 2013)

forczekadri>!

..vigyázz, ha valaki itallal kínál; ne adj több pénzt a lányoknak, mint amennyit érnek, és vedd le a kalapod, ha körmenettel találkozol…


A sorozat következő kötete

Az elátkozott királyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Juliette Benzoni: A királyért
Juliette Benzoni: Ravaillac kése
Milos V. Kratochvíl: Három cseh királyné
Sally Christie: A király kurtizánjai
Alexandre Dumas: Margot királyné
Benkő László: Isten választottja
Makkai Sándor: Táltoskirály
Ken Follett: Az idők végezetéig
Oldřich Daněk: Megölték a királyt