A ​Vaskirály (Az elátkozott királyok 1.) 246 csillagozás

Maurice Druon: A Vaskirály Maurice Druon: A Vaskirály Maurice Druon: A Vaskirály Maurice Druon: A Vaskirály

A világszerte ismert Maurice Druon hétkötetes történelmi regénysorozata a 14. századi Franciaországba, az utolsó Capetingek és a százéves háború idejébe kalauzolja az olvasót.

A sorozat első darabja Szép Fülöp uralkodásának utolsó korszakát dolgozza fel lebilincselő történelmi hitelességgel. A hideg és kegyetlen uralkodó szeme előtt egyetlen cél lebegett: az egységes Franciaország megteremtése. Miközben a Vaskirály az ellenfeleivel küzd a csatamezőkön, megismerhetjük az udvari életet, annak minden ragyogásával és intrikájával együtt. Szerelem, ármánykodás, sorozatos házasságtörések és diplomáciai cselszövések teszik még izgalmasabbá a valós történelmi alapokon nyugvó regényt.
Amikor Szép Fülöp meghal, a trónon legidősebb fia, X. Lajos követi. Hogyan alakul az új király és Franciaország sorsa? Erre már a sorozat következő része adja meg a választ.

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Századok – emberek Európa

>!
Partvonal, Budapest, 2013
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283208 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2006
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630780399 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 1999
284 oldal · ISBN: 963076539X · Fordította: Gyáros Erzsébet

2 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

IV. Fülöp francia király · Burgundi Margit francia királyné · Enguerrand de Marigny · Franciaországi Izabella angol királyné · I. Lajos évreux-i gróf

Helyszínek népszerűség szerint

Franciaország


Kedvencelte 26

Most olvassa 9

Várólistára tette 159

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Remek.
Egyszerre informatív és olvasmányos, ami kényes pontja a történelmi regényeknek. A szerzők többségének nem is sikerül megtalálnia a kettő közötti egyensúlyt. Nem ódon, nehezen érthető nyelvezettel próbálja megteremteni a korhű hangulatot, az olvasó mégis beleborzong amikor belép a kínzókamrába. Filmszerűen pörgős cselekmény, remekül választott, s a kort tökéletesen reprezentáló szereplők. Kiválóan sikerült érzékeltetni ezt a sajátságos középkori légkört, melyben egyszerre van jelen az uralkodói önkény és a jog. Egy röpke pillantás korunkra, s az a sanda gyanúm támadt, hogy Druon mester is arra a meggyőződésre jutott, hogy önkény és jog a politika örökös fundamentuma. Még akkor is, ha manapság már senkit sem törnek kerékbe. Legfeljebb virtuálisan.

cicus61 P>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Nagyon régen már olvastam a sorozatot és akkor is tetszett és most is nagyon jó. Kevés felesleges rész volt benne, izgalmas és imádom, hogy amíg olvasom ott élek velük a 14.században. Szép Fülöp és családja élete és problémái, gondjai, örömei mind benne van a könyvben. Azért elég borzasztó élet volt ez, hiába gazdag, befolyásos valaki, a sok intrika, rosszindulat, a hatalom és pénz hajszolása. Hamar elérheti a vég, bármilyen magas rangú valaki.

sztinus>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Pazar történelmi regény valóban. A fél csillag levonás csak amiatt lett, mert két hete időhiànyban szenvedek, ezt a könyvet 3 oldalankènt olvastam a feléig, ez sokat rontott az élményen. A második felét tényleg egy szuszra végeztem ki, és mindenképpen folytatom a többi résszel.
Nagyon kemény idők voltak ezek:O

teemaci>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Ennyire olvasmányos, szórakoztató történelmi regénnyel azt hiszem még nem találkoztam.
A XIV. századi Franciaországban játszódik a történet, Szép Fülöp idejében, a templomosok nagymestereinek kivégzésétől a király haláláig.
Szenzációs írás, nagyon tetszett a korhű középkori világ, az uralkodóház életének bemutatása, a hihetetlen politikai játszmák, a szereplők – elsősorban az önmegtartóztató életet élő Szép Fülöp jellemrajza off
Izgalmas, letehetetlen olvasmány, tele intrikával, cselszövéssel, ármánykodással, piszkos pénzügyletekkel a hatalom megszerzése érdekében.
Mindig elámulok, hogy mennyire szórakozásszámba mentek a nép számára abban az időben a kivégzések, máglyán való égetések, kerékbetörések off vásári mulatsággá váltak, családok vonultak ki ezen alkalmakra. Nem meglepő, hogy ezekben a századokban a halál gondolata megszokottá vált.
Nagyon tetszett, már el is kezdtem a második részt.

Baba082>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Ez az egyik legjobb történelmi regény, amivel eddig találkoztam.
Nincs benne egy fél mondat sem, ami untatna, nincsenek hosszas leírások ruhákról, tárgyakról, tájakról. Csak a lényeg. És a lényeg izgalmas, lebilincselő, akkor is, ha töri órák emlékéből feldereng a végkimenetel, és a „poén” már lelőttnek minősül.
A történelmi alakok úgy bújnak meg a lapokon, hogy szinte saját ismerősként üdvözöljük őket, emberiek, igaziak. Néhol túlságosan is.
Ahogy Vak Béla vak volt, úgy Szép Fülöp szép…de roppant igazságtalan.A könyv segít az udvarába röpíteni az olvasót, segít jobban megérteni mi miért történt. Döbbenet mennyi energiát pocsékoltak – és a politikai életben a mai napig érvényes ez – intrikákra, összeesküvésekre, titkok leplezésére, helyezkedésre. Őszintén szólva nem lehetett egy lányregény talpon maradni azokban az időkben. Igaz ez ma is kemény feladat.
Ez csak az első része a történetnek, de várom már a többi részt is, pedig hát sok „újat” úgysem mond. Már ami a tényeket illeti. de mint tudjuk az Ördög a részletekben lakik, így mindenképp a részletektől válik fantasztikusan izgalmassá Droun sorozata.

Kizi>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Az eleje nagyon nehezen indult, valahogy nem fogott meg. El is bizonytalanodtam – miért álltam én neki ennek, amikor sosem szerettem a politikai harcokat? Aztán beindultak az események, és ma többet haladtam vele, mint gondoltam volna.
Eddig erről a korról keveset tudtam, csak a Templomosok sorozatot láttam, ami sokat itt nem ért. De szerencsére nincs túl sok szereplő, nem bonyolultak a családi viszonyok, könnyű lekövetni az eseményeket.
Szép Fülöp és Izabella részei tetszettek a legjobban.
Összességében nem bánom, hogy belevágtam, és remélem, kitart a lendület még egy darabig.

Vackor6 P>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Nagyon régóta vártam, hogy olvashassam, de az elsô kötet után sajnos nem vagyok maradéktalanul lenyűgözve. Pedig titkon valahol arra számítottam, hogy akár az év olvasmánya lehet. A kissé modoros- darabos nyelvezet nem feltétlenül jelenti a dohos-patinás érzetet, maradhatna akár örökifjú a hosszú évtizedek után is. Nem éltem a regényben, csupán egy távoli vásznat néztem.
Érzésem szerint a kezdés nem elég erős, ami fontos lenne ahhoz, hogy kapcsolódni lehessen a folytatásokkal. Na de azért fel nem adom…

Vhrai P>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Nem először olvastam a könyvet, akkor is gyorsan ledaráltam, de valamiért megálltam ennél a résznél, nos, most nem fogok. Régen olvastam ennyire izgalmas, és egyben tartalmas történelmi regényt. Maurice Druon nagyon eltalálta a kellő arányokat, nem szakirodalom, de nem is egyszerű ponyva. Nagyszerűen vegyítette a tényszerű adatokat a mendemondákkal. Talán a francia középkor legérdekfeszítőbb korszakába nyerhetünk általa bepillantást, IV. (Szép) Fülöp, a Vaskirály uralkodásának utolsó éveire. Ekkor buktatták meg a Templomos Lovagrendet, a pápa Avignonban volt „elszállasolva”, a trónörököst és testvéreit felszarvazták… Ez mind meg is jelenik a regény lapjain! Sok szereplővel operál egy-egy villanásnyit mutatva az uralkodók és a jelentéktelenebb szereplők, akár még szolgál életéből is. Ennek ellenére mégis egységes egésszé áll össze a történet, pedig a maga majd' 300 oldalával nincs annyira bő lére eresztve. Nem is ömlengek tovább, csak ajánlani tudom a korszak és a műfaj kedvelőinek!

just_aGirl P>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Druon hét kötetes történelmi regénysorozatának első kötete már az olvasás kezdetén belopta magát a szívembe és felkerült a kedvenceim listájának legelső helyére. A francia történelem egyik rendkívül izgalmas és mozgalmas korszakát mutatja be a regény, mely Szép Fülöp uralkodásának utolsó szakaszával, és Jack de Molay, a templomos lovagok vezetőjének hét évnyi bebörtönzés utáni kivégzésével kezdődik. A regényben bepillantást nyerhetünk az uralkodóház életébe, intim titkaikba és megismerjük azok hatását egy egész ország népére. A pénzsóvárság és hatalomvágy vezérelte nemesség ármánykodása természetesen velejárója és mozgatórugója a különböző politikai harcok kialakulásának.
Minden oldalt élvezet olvasni, lebilincselő maga a történet is és az író stílusa magával ragad. Sehol egy felesleges mondat, röviden, tömören és lényegre törően mindent tartalmaz ez a regény, amit egy kiváló történelmi írásnak tartalmaznia kell. Az alapot természetesen a fordulatokban gazdag múlt szolgáltatja.
Druon köteteit ajánlom mindenkinek, aki szereti ezt a korszakot és a történelmi regényeket, és mindazoknak, akik nem szeretik vagy még nem nyílt alkalmuk hasonló történetet olvasni, ugyanis a siker minden esetben garantált!! Nagyszerű sorozat!

ppeva P>!
Maurice Druon: A Vaskirály

Hú, ez nagyon jó volt! Mindaz, amit valaha eleresztettem a fülem mellett történelem órákon, most szépen visszaólálkodott: jé, erről is, arról is hallottam már valamit! Többet tanultam belőle a középkori Franciaország történelméről, mint valaha az unalmas történelem órákon. Nagyon jó a végén a főbb szereplők, uralkodók és főemberek rövid életrajza, jobban összeáll a kép, ha azt is elolvassa az ember. Az életrajzi adatokban az is megdöbbentő, milyen rövid volt abban a korban az emberi élet – akit nem valami erőszakos halál ért, azt mindenféle nyavalyák vitték el.
Tényszerű, de regényes stílusban megírt könyv, teli ármánnyal és szerelemmel, intrikákkal és cselszövésekkel, uralkodókkal és alattvalókkal, meg persze a kornak megfelelő kínzásokkal és barbár kivégzésekkel (ld. félig halálra kínzott, majd rövid „lábadozás” után kerékbe tört, elevenen megnyúzott, kiherélt, lefejezett ÉS felakasztott ember……- természetesen ez mind nagy, kegyes és Istennek tetsző eszmék nevében történt).
Ha nem fosztogattam volna ki múlt héten két könyvtárat is, most rögtön nekiugranék a második résznek. :) De ami késik, nem múlik.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

nagy_csilla>!

Az erős emberek sajátja nem az, hogy nem ismerik a habozást és a kételyt, amelyek az emberi természet alaptulajdonságai, hanem az, hogy gyorsabban felülkerekednek rajta.

nagy_csilla>!

De a sorsok lassan alakulnak, és senki nem tudja, hogy véletlenül elvetett cselekedeteink közül melyek csíráznak ki, hogy aztán szárba szökkenve kibomoljanak, akár a fák.

179. oldal

tompi>!

– Boldogság… – kezdte lassan. – Ugyan mi mást jelent a boldogság, leányom, ha nem azt, hogy elfogadjuk sorsunkat?

Nyájas_Olvasó P>!

Mert ezekben a századokban, amikor az asszonyok fele gyermekágyban és a gyermekek kétharmada a bölcsőben halt meg, amikor a felnőtteket pusztító járványok tizedelték, amikor az egyház tanai főleg a halálra készítették elő a hívőket, s amikor a művészeti alkotások: keresztre feszítés, mártíriumok, sírba tétel, utolsó ítélet, folyvást az elmúlást jelenítették meg, a halál gondolata megszokottá vált, s annak csak valamiféle rendkívüli változata tudta egy időre felizgatni az emberek képzeletét.

169. oldal

1 hozzászólás
t_ildiko P>!

Azok az emberek, akik a nemzetek történetében meghatározó szerep betöltésére hivatottak, igen ritkán tudják, milyen közös végzet ölt bennük testet. Ezek ketten, akik 1314-ben, egy márciusi délután ilyen hosszú beszélgetést folytattak a westminsteri kastélyban, nem is képzelték, hogy tetteik láncolata révén elindítói lesznek egy háborúnak, amely több mint egy évszázadig tart majd Franciaország és Anglia között.

33. oldal (Partvonal, 2013)

csillagka>!

A XIV. század kezdetén a legendás szépségű IV. Fülöp király korlátlan
hatalommal uralkodott Franciaországban.

(első mondat)

t_ildiko P>!

– Károly – nézett rá a király –, ön meglehetősen gyenge férj volt, de most legalább tegyen úgy, mintha erős herceg lenne.

212. oldal (Partvonal, 2013)

t_ildiko P>!

A halál súlyos dolog, amely nekünk magunknak is nagy gyötrelmet okoz, tehát haragunkban nem szabad mások haláláról döntenünk.

214. oldal (Partvonal, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: I. Lajos évreux-i gróf
SteelCurtain>!

– Én sem szűntem meg látni önt, Marie, és semmi nem szakított el öntől – mondta olyan forrón, ahogy egy ilyen eget verő hazugság megkívánta.

SteelCurtain>!

– Hej, bankár, bankár, te igazi jó barát vagy! – kiáltotta d’Artois, és széles mosolya egész arcát beragyogta. – Ha visszakapom atyáim birtokát, kincstárnokot csinálok belőled.
– Számítok rá, nagyuram – hajolt meg Tolomei.
– Ha pedig ez nem sikerül, akkor magammal viszlek a pokolba, hogy megvásárold részemre az ördög pártfogását.


A sorozat következő kötete

Az elátkozott királyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Szabolcs: A birodalom ura
Emmanuel Le Roy Ladurie: Montaillou
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
Bán Mór: Az üstökös lángja
Robert Merle: Jó városunk, Párizs
Juliette Benzoni: A királyné hálószobája
Bernard Cornwell: A tél királya
Alexandre Dumas: A királyné nyakéke
Robert Merle: Két nap az élet