A ​megfojtott királyné (Az elátkozott királyok 2.) 130 csillagozás

Maurice Druon: A megfojtott királyné Maurice Druon: A megfojtott királyné Maurice Druon: A megfojtott királyné Maurice Druon: A megfojtott királyné Maurice Druon: A megfojtott királyné

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​világszerte ismert Maurice Druon számtalan nyelvre lefordított, nagy sikerű, hétkötetes regényciklusa, Az elátkozott királyok a XIV századi Franciaországba, az utolsó Capetingek és a százéves háború idejébe kalauzolja az olvasót. A második kötet, A megfojtott királyné a környezete által csak Civakodó Lajosnak nevezett X. Lajos uralkodásának a történetét dolgozza fel fordulatosan, lebilincselően. Lajos képtelen az apja, Szép Fülöp, a keménykezű, céltudatos Vaskirály által oly nehezen, annyi véres-könnyes áldozattal helyreállított rendet fenntartani. Az uralkodó egyetlen gondja: hogyan szabaduljon meg hűtlen feleségétől, és egy új házassággal mi módon biztosítsa az örökösödés rendjét. Miközben Lajos házassági terveken töri a fejét, a bárók ligája új erőre kap, és mindenáron vissza akarja szerezni régi nemesi kiváltságait. A királyi udvarban ismét az intrika, a marakodás, a tőr, a gyilok dívik. A központi államszervezet egyre gyengül, a klikkek egymás torkának esnek, Avignonban új… (tovább)

Eredeti cím: La Reine étranglée

Eredeti megjelenés éve: 1955

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Századok - emberek

>!
Partvonal, 2013
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283215 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2006
242 oldal · ISBN: 9630780445 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2000
keménytáblás · ISBN: 9630765349 · Fordította: Gyáros Erzsébet

2 további kiadás


Kedvencelte 14

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
Vackor6 P
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Kicsit zavarba ejtő, hogy megint nem passzolok a közízléshez. Ez a kötet is vérszegény volt sajnos, igaz a könyv második fele lendületesebbre sikerült. Bízom benne, hogy ahogy haladok jobban össze fogunk szokni.

>!
csillagka P
Maurice Druon: A megfojtott királyné

A kaland folytatódik az események még jobban felpörögnek.
Nagyon tetszett Marigny levezetése, hogy sosem tudatod mi történik ha mindent érdekből teszel, mégsem számolhatod ki mi lesz a következménye, akármennyire is szeretnéd.
A szállak ismeretlen mértékben kuszálódnak össze.
Sajnáltam Margitot és valahol Lajost is, és kicsit rosszcsont fejemmel bizony eléggé kedvelem a manipulátorokat, ezért Robert számomra legérdekesebb karakter a regényben, már előre dörzsölöm a kezem mikor megjelenik.
Hangulos, izgalmas történelmi regény, még nem szerettem ki belőle.

1 hozzászólás
>!
just_aGirl
Maurice Druon: A megfojtott királyné

A sorozat első részében Jack de Molay, a templomos lovagok vezére a kivégzésén fennhangon elátkozza a Capeting dinasztiát és Franciaországot, mely átok hatásosnak bizonyul, hiszen a százéves háború előszobájában toporgunk és az azt kiváltó okokat és események sorozatát ismerhetjük meg Druon Elátkozott királyok című regényfolyamában. A második kötet Szép Fülöp tisztázatlan körülmények közötti halála utáni korszakot mutatja be, melyben fia, X. (Civakodó) Lajos uralkodása alatt elszabadulni látszik a pokol Franciaországban. A pápaválasztás késlekedik, Lajos képtelen elődei kemény elvei szerint uralkodni, magánélete kerül előtérbe. Házasságtörő feleségétől, aki bebörtönözve várja a sorsát, szeretne megszabadulni, hogy újból házasodhasson és utódot biztosítson az uralkodóház számára. Erős kéz hiányában a nemesek széthúznak, a feszültség fokozódik.
A második rész is kedvenc lett!

>!
estimese24
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Érdekes történelem.
Érdekes személyek.
Érdekes cselekedetek.
Érdekes cselszövések.
Érdekes párbeszédek.
Szóval érdekes könyv volt ez is, ezért kezdem is a következő részt.

>!
ppeva P
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Ide nekem a következőt is!
Úgy ér véget a könyv, mintha csak egy regény egyik fejezete fejeződne be. Az ember kényszert érez, hogy tovább lapozzon.

>!
esztiyay
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Egyre jobban tetszik a sorozat, és ez még csak a második rész volt.
Talán csak bele kellett rázódjak az olvasásba, a korba, meg kellett szoknom a stílusát.
Azt vettem észre, hogy érdekel minden szereplő sorsa, legyen az fontos, vagy csak egy jelenet kedvéért szereplő alak.
Lehet hogy azért érzem ezt, mert valós karakterekről van szó, nem tudom.

Az előző résznél elfelejtettem említeni, de itt is meg kell jegyeznem, hogy nagyon tetszett Bocaccio szerepeltetése, még ha említés szintjén is történt az eset. Hajlamosak vagyunk az országok történetét külön egységenként kezelni, még akkor is, ha tanulunk egymást megtámadó államokról, külpolitikáról, házasságokról. Ha kevéssé ismert személyekről van szó, az ember elmegy mellette, de ha idetesznek elénk egy Bocacciót (jelen esetben inkább Boccaccio papáját), felkiáltunk: Jé!

A cím nem árul zsákbamacskát, de miért is tenné? Hiszen a történelmet jól ismerőknek valószínűleg nem új a sztori – manapság meg bárki egy két kattintással eljut a fontosabb történésekhez wikipédián, bár így nagy spoilerveszélynek teszi ki magát :)))

A fél pont levonás nem a könyvnek szól, hanem a szereplőknek, akik addig szőtték egymás ellen a szálakat, amíg vagy már bele is buktak, vagy csak bele fognak. Mindenkit utolér a végzet, ez biztos. Főleg a történelemben.

>!
KiMO
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Sokkal jobb, mint az előző rész.
Egyrészt már megismert szereplőkkel folytatódik a történet, a Vaskirály uralkodásának tényleges következményeit látjuk, azt, hogy milyen ügyekbe keveredik a néhai király fia a kiürült kincstár miatt, illetve hogy milyen veszélyes, ha egy – egyébként viszonylag erős- ország nem rátermett uralkodó kezébe kerül.
A másik dolog, amiért jobban tudtam élvezni ezt a részt, az talán az, hogy nem volt olyan sűrű a cselekmény, és Civakodó Lajos sokkal inkább megjelent emberként, mint Szép Fülöp A vaskirályban. Ez talán azért van, mert ő fiatalabb, mint apja az első könyvben, ennek folytán pedig jobban előjöttek a személyes érzelmei.
Jobban ki tudott bontakozni a cselekmény így, hogy kevés dologra koncentrált az író (nyilván, mert Lajos kevésbé volt jelentős uralkodó, így kevesebb jelentős ügye is volt). Fontos szál volt a feleségkeresés, a családi viszonyok, és valahogy nagyobb betekintést engedett a történet a gépezetbe. Alig várom, hogy olvashassam a következő részt!

>!
Baba082 P
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Kicsit vontatottabb az első résznél, de még így is nagyon jó kis könyv! Továbbra is lehengerlő az, hogy nem fejtegeti tovább a dolgokat a szükségesnél, mégis érthető, követhető a történet.
Kemény élet volt az 1300-as években, ennyi ármánykodást, cselszövést az ember azt hinné csak könyvekben talál, de figyelembe véve, hogy eddigi történelmi ismereteink igazolják ezt a „mesét”, rá kell jönni, hogy nehéz lehetett talpon maradni akkoriban, akár szegény volt az ember, akár gazdag.
Szegény Civakodó Lajos nem túl szimpatikus figura, de bevallom néhol sajnáltam is. Egy jó pszichológus nem ártott volna neki!
Kíváncsi vagyok a többi kötetre is, bár most egy időre befagyasztom Druon-t, hogy a többi könyvnek is helyet tudjak adni, de továbbra is ajánlom mindenkinek, aki szereti a hiteles történelmi regényeket, ez nagyon jól van megírva.


Népszerű idézetek

>!
KiMO

Minden királynak, minden embernek akadnak kedvtelései, amelyek mindennél inkább feltárják természetének legelrejtettebb hajlamait.

1 hozzászólás
>!
csillagka P

1314. november 29-én, vecsernye után két órával, Franciaország címerével
ékes díszruhában huszonnégy lovas vágtatott ki a fontainebleau-i kastély
kapuján.

(első mondat)

>!
Ancsi

Még ha hamis okok miatt bűnhődünk is, bűnhődésünknek mindig van valóságos oka. Minden igaztalan tett, még ha igaz ügy érdekében követik is el, magában hordja önnön átkát.

209. oldal

>!
kitlaaf

Azok az emberek, akik nagyon hosszú ideig gyakorolják a hatalmat, végül is önmagukkal azonosítják feladatukat, s a személyüket ért mindent támadást az államérdek ellen elkövetett közvetlen támadásnak tekintenek.

2. rész. 2. fejezet - Enguerrand de Marigny

>!
pali

És talán részt veszel egy konklávé előkészületein. Egy ilyen konklávé izgalmas dolog! Becsvágy, feszültség, pénz, vetélkedés… sőt, egyeseknél még hit is.

>!
just_aGirl

Az elszigeteltség ellen nincs orvosság, csupán a részvét és az irgalom, s az a tudat, hogy mások is ugyanattól a bajtól szenvednek, mint mi magunk.

>!
jehuka P

A középszerű uralkodók csak hízelgőket tűrnek meg maguk körül, mert azok elleplezik előttük saját középszerűségüket.

88. oldal

>!
kate101 P

A katonák gyakran határozatlan jellemek. Ezért oly fogékonyak az engedelmeskedésre, s emiatt veszítenek el oly sok csatát.

25. oldal

>!
Erzsébet_Szászi

A hatalom szerelmeseit mindenekelőtt az az akarat vezérli, hogy hatni tudjanak a világegyetemre, hogy ők csinálják az eseményeket, és mindenben nekik legyen igazuk. A gazdagság, a tekintély, a megkülönböztetett tisztelet számukra csupán tetteik eszköze.

>!
Ancsi

De rosszul szeretjük azt, akit akarata ellenére akarunk boldoggá tenni.

219. oldal


A sorozat következő kötete

Az elátkozott királyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Robert Merle: Jó városunk, Párizs
Heinrich Mann: Egy király ifjúsága
Sally Christie: A király kurtizánjai
Heinrich Mann: IV. Henrik
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség
Juliet Grey: Királyné lettem
Makkai Sándor: Táltoskirály
Annemarie Selinko: Désirée
Michelle Moran: Madame Tussaud