A ​megfojtott királyné (Az elátkozott királyok 2.) 142 csillagozás

Maurice Druon: A megfojtott királyné Maurice Druon: A megfojtott királyné Maurice Druon: A megfojtott királyné Maurice Druon: A megfojtott királyné Maurice Druon: A megfojtott királyné

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​világszerte ismert Maurice Druon számtalan nyelvre lefordított, nagy sikerű, hétkötetes regényciklusa, Az elátkozott királyok a XIV századi Franciaországba, az utolsó Capetingek és a százéves háború idejébe kalauzolja az olvasót. A második kötet, A megfojtott királyné a környezete által csak Civakodó Lajosnak nevezett X. Lajos uralkodásának a történetét dolgozza fel fordulatosan, lebilincselően. Lajos képtelen az apja, Szép Fülöp, a keménykezű, céltudatos Vaskirály által oly nehezen, annyi véres-könnyes áldozattal helyreállított rendet fenntartani. Az uralkodó egyetlen gondja: hogyan szabaduljon meg hűtlen feleségétől, és egy új házassággal mi módon biztosítsa az örökösödés rendjét. Miközben Lajos házassági terveken töri a fejét, a bárók ligája új erőre kap, és mindenáron vissza akarja szerezni régi nemesi kiváltságait. A királyi udvarban ismét az intrika, a marakodás, a tőr, a gyilok dívik. A központi államszervezet egyre gyengül, a klikkek egymás torkának esnek, Avignonban új… (tovább)

Eredeti cím: La Reine étranglée

Eredeti megjelenés éve: 1955

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Századok - emberek

>!
Partvonal, Budapest, 2013
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283215 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2006
242 oldal · ISBN: 9630780445 · Fordította: Gyáros Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2000
keménytáblás · ISBN: 9630765349 · Fordította: Gyáros Erzsébet

2 további kiadás


Kedvencelte 14

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

Vackor6 P>!
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Kicsit zavarba ejtő, hogy megint nem passzolok a közízléshez. Ez a kötet is vérszegény volt sajnos, igaz a könyv második fele lendületesebbre sikerült. Bízom benne, hogy ahogy haladok jobban össze fogunk szokni.

csillagka P>!
Maurice Druon: A megfojtott királyné

A kaland folytatódik az események még jobban felpörögnek.
Nagyon tetszett Marigny levezetése, hogy sosem tudatod mi történik ha mindent érdekből teszel, mégsem számolhatod ki mi lesz a következménye, akármennyire is szeretnéd.
A szállak ismeretlen mértékben kuszálódnak össze.
Sajnáltam Margitot és valahol Lajost is, és kicsit rosszcsont fejemmel bizony eléggé kedvelem a manipulátorokat, ezért Robert számomra legérdekesebb karakter a regényben, már előre dörzsölöm a kezem mikor megjelenik.
Hangulos, izgalmas történelmi regény, még nem szerettem ki belőle.

1 hozzászólás
just_aGirl>!
Maurice Druon: A megfojtott királyné

A sorozat első részében Jack de Molay, a templomos lovagok vezére a kivégzésén fennhangon elátkozza a Capeting dinasztiát és Franciaországot, mely átok hatásosnak bizonyul, hiszen a százéves háború előszobájában toporgunk és az azt kiváltó okokat és események sorozatát ismerhetjük meg Druon Elátkozott királyok című regényfolyamában. A második kötet Szép Fülöp tisztázatlan körülmények közötti halála utáni korszakot mutatja be, melyben fia, X. (Civakodó) Lajos uralkodása alatt elszabadulni látszik a pokol Franciaországban. A pápaválasztás késlekedik, Lajos képtelen elődei kemény elvei szerint uralkodni, magánélete kerül előtérbe. Házasságtörő feleségétől, aki bebörtönözve várja a sorsát, szeretne megszabadulni, hogy újból házasodhasson és utódot biztosítson az uralkodóház számára. Erős kéz hiányában a nemesek széthúznak, a feszültség fokozódik.
A második rész is kedvenc lett!

mazsof>!
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Az elátkozott királyok sorozatának második kötete sem okozott csalódást, hozta az első kötet szintjét. Egyre jobban megismerhetjük a szereplőket, így még inkább érdekel sorsuk, már vannak, akiknek „drukkolni” lehet, meg persze az ellenkezője is. Hiába, hiszen a végkimenetel csak egy lehet… Fájdalmas volt látni, ahogy a (korántsem tökéletes) Szép Fülöp által felépített értékek szép lassan összeomlanak és helyüket a káosz veszi át.

odivne>!
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Szép Fülöp halála után a fia, X. /Civakodó/ Lajos kerül a trónra. Nem követi apja politikáját, előtérbe kerül a magánélete. Érdekes, hogyan folyt /folyik/ a politika. Az állam érdeke vagy az egyén állítólagos boldogsága fontos-e? A kettő együtt mintha nem működne. Az intrika a mindennapi élet része.
A királyné bizonyítottan házasságtörő. A szeretőre és testvérére borzalmas kínzás és halál vár, Margitot pedig bebörtönzik. A börtönőrök nem könnyítik meg a rabok életét. Végül Margitot holtan találják.
Lajos hatalma meginogni látszik, hol nyíltan, hol fondorlatos módon jelentkeznek a trónra áhítozók. S mindegyik mögött áll egy érdekcsoport. A hatalom és a pénz utáni vágy szinte minden erkölcsi normát elsöpör.
Végül létrejön az áhított frigy Anjou Klementinával, de Civakodó Lajos ezt a házasságot sem élvezi sokáig, hamarosan meghal.
Szeretem a történelmi regényeket, egy másik kor részese lehetek olvasás közben. Felmerülő kérdéseimre legtöbbször választ kapok a regényből. Elég sokszor zavarba ejt, hogy ezek a tettek a keresztény vallás égisze alatt történtek, s lényegében különösebb számonkérés és büntetés nélkül követhették el a hatalmon lévők gonosz tetteiket.
Mintha nem sokat változott volna a világ az 1300-as évek óta.

6 hozzászólás
estimese24>!
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Érdekes történelem.
Érdekes személyek.
Érdekes cselekedetek.
Érdekes cselszövések.
Érdekes párbeszédek.
Szóval érdekes könyv volt ez is, ezért kezdem is a következő részt.

ppeva P>!
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Ide nekem a következőt is!
Úgy ér véget a könyv, mintha csak egy regény egyik fejezete fejeződne be. Az ember kényszert érez, hogy tovább lapozzon.

esztiyay>!
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Egyre jobban tetszik a sorozat, és ez még csak a második rész volt.
Talán csak bele kellett rázódjak az olvasásba, a korba, meg kellett szoknom a stílusát.
Azt vettem észre, hogy érdekel minden szereplő sorsa, legyen az fontos, vagy csak egy jelenet kedvéért szereplő alak.
Lehet hogy azért érzem ezt, mert valós karakterekről van szó, nem tudom.

Az előző résznél elfelejtettem említeni, de itt is meg kell jegyeznem, hogy nagyon tetszett Bocaccio szerepeltetése, még ha említés szintjén is történt az eset. Hajlamosak vagyunk az országok történetét külön egységenként kezelni, még akkor is, ha tanulunk egymást megtámadó államokról, külpolitikáról, házasságokról. Ha kevéssé ismert személyekről van szó, az ember elmegy mellette, de ha idetesznek elénk egy Bocacciót (jelen esetben inkább Boccaccio papáját), felkiáltunk: Jé!

A cím nem árul zsákbamacskát, de miért is tenné? Hiszen a történelmet jól ismerőknek valószínűleg nem új a sztori – manapság meg bárki egy két kattintással eljut a fontosabb történésekhez wikipédián, bár így nagy spoilerveszélynek teszi ki magát :)))

A fél pont levonás nem a könyvnek szól, hanem a szereplőknek, akik addig szőtték egymás ellen a szálakat, amíg vagy már bele is buktak, vagy csak bele fognak. Mindenkit utolér a végzet, ez biztos. Főleg a történelemben.

Baba082>!
Maurice Druon: A megfojtott királyné

Kicsit vontatottabb az első résznél, de még így is nagyon jó kis könyv! Továbbra is lehengerlő az, hogy nem fejtegeti tovább a dolgokat a szükségesnél, mégis érthető, követhető a történet.
Kemény élet volt az 1300-as években, ennyi ármánykodást, cselszövést az ember azt hinné csak könyvekben talál, de figyelembe véve, hogy eddigi történelmi ismereteink igazolják ezt a „mesét”, rá kell jönni, hogy nehéz lehetett talpon maradni akkoriban, akár szegény volt az ember, akár gazdag.
Szegény Civakodó Lajos nem túl szimpatikus figura, de bevallom néhol sajnáltam is. Egy jó pszichológus nem ártott volna neki!
Kíváncsi vagyok a többi kötetre is, bár most egy időre befagyasztom Druon-t, hogy a többi könyvnek is helyet tudjak adni, de továbbra is ajánlom mindenkinek, aki szereti a hiteles történelmi regényeket, ez nagyon jól van megírva.


Népszerű idézetek

KiMO>!

Minden királynak, minden embernek akadnak kedvtelései, amelyek mindennél inkább feltárják természetének legelrejtettebb hajlamait.

1 hozzászólás
Ancsi>!

Még ha hamis okok miatt bűnhődünk is, bűnhődésünknek mindig van valóságos oka. Minden igaztalan tett, még ha igaz ügy érdekében követik is el, magában hordja önnön átkát.

209. oldal

csillagka P>!

1314. november 29-én, vecsernye után két órával, Franciaország címerével
ékes díszruhában huszonnégy lovas vágtatott ki a fontainebleau-i kastély
kapuján.

(első mondat)

kitlaaf>!

Azok az emberek, akik nagyon hosszú ideig gyakorolják a hatalmat, végül is önmagukkal azonosítják feladatukat, s a személyüket ért mindent támadást az államérdek ellen elkövetett közvetlen támadásnak tekintenek.

2. rész. 2. fejezet - Enguerrand de Marigny

pali>!

És talán részt veszel egy konklávé előkészületein. Egy ilyen konklávé izgalmas dolog! Becsvágy, feszültség, pénz, vetélkedés… sőt, egyeseknél még hit is.

just_aGirl>!

Az elszigeteltség ellen nincs orvosság, csupán a részvét és az irgalom, s az a tudat, hogy mások is ugyanattól a bajtól szenvednek, mint mi magunk.

jehuka P>!

A középszerű uralkodók csak hízelgőket tűrnek meg maguk körül, mert azok elleplezik előttük saját középszerűségüket.

88. oldal

kate101 P>!

A katonák gyakran határozatlan jellemek. Ezért oly fogékonyak az engedelmeskedésre, s emiatt veszítenek el oly sok csatát.

25. oldal

Erzsébet_Szászi>!

A hatalom szerelmeseit mindenekelőtt az az akarat vezérli, hogy hatni tudjanak a világegyetemre, hogy ők csinálják az eseményeket, és mindenben nekik legyen igazuk. A gazdagság, a tekintély, a megkülönböztetett tisztelet számukra csupán tetteik eszköze.

Ancsi>!

De rosszul szeretjük azt, akit akarata ellenére akarunk boldoggá tenni.

219. oldal


A sorozat következő kötete

Az elátkozott királyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Robert Merle: Jó városunk, Párizs
Juliet Grey: Királyné lettem
Robin LaFevers: Sötét diadal
Juliette Benzoni: A királyért
Juliette Benzoni: Ravaillac kése
Sally Christie: A király kurtizánjai
Makkai Sándor: Táltoskirály