Mikulás ​és a varázsdob 60 csillagozás

Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Mikulásfalván egymást követik a furcsábbnál furcsább esetek. Hogy került bors a mézeskalácsba? Ki tüntette el az égről az északi fényt? És miféle vírus támadta meg a számítógépet éppen akkor, amikor már megoldódni látszott a rejtély?
A Mikulás már majdnem a végére ért az idei karácsonyi kívánságoknak, amikor kis manói a zsák alján különös firkát találnak egy megsárgult levélpapíron, alatta pedig egy titokzatos nevet: Bikfic. Mikulás és a manók elindulnak, hogy megfejtsék a rejtélyes levelet, de a dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy kellene. Valaki egyfolytában borsot tör a Mikulás orra alá. Vajon miért?
A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi története ezúttal is izgalmas és vidám kalandot ígér.

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2020
46 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634377139 · Fordította: Kovács Ottilia
>!
Cartaphilus, Budapest, 2007
50 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637448706 · Fordította: Csonka Ágnes Kinga

Kedvencelte 4

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

BeliczaiMKata>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Először a mesefilmet láttuk, a gyerekeknek unalmas volt, azóta is hevesen tiltakoznak, ha megemlítem, hogy megnézzük-e ismét. Számomra lassú volt, ugyancsak unalmas. Viszont a könyvet nagyon szívesen olvastam, hallgatták. Nagyon szépek a részletgazdag képek és egymás után többször is végiglapozták a könyvet, hogy megkeressék a sámánt, holott már rég tudták, hogy hol bújkál. Olvasva jobban tetszett mindenkinek.
(Szeretem a finneket. Egy rövid ideig tanultam Finnországban és mindig a szívemben lesz ez az ország és az emberek is.)

4 hozzászólás
Molymacska>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Igazi esszenciális Mikulástörténet, olyan, amilyent az ember olvasni szeret.
Lényegében a történet, hogy a Mikulás kap egy megkésett levelet, amit nem tud elolvasni, így elkezdődik a gondolkodás, mi történhetett. Másik szálon pedig rendbontás kezdődik,és valahogy semmi sikerül, főleg úgy, hogy a Mikulás a nagy nap előtt náthásan próbál nem meghalni.
A sztori vicces. Nem nehéz, nincs benne semmi extra, de végig megvan benne az a humorfaktor, amit olvasva az ember mégis elmosolyodik a történeten. (nekem, mivel nem vagyok gyerek, a történet hamar összekapcsolódott, de ettől függetlenül is élvezetes szerintem).
A rajzolások nagyon karácsonyosak. Mindenhol mézeskalács, karácsonyfa, Mikulás jelmezes manók, ajándékok, és minden, ami a karácsonyhoz kapcsolódik. Ha az illusztráció stílusa nem is nyűgöz le, akkor is megvan az a hangulat, amitől átérezheti az ember az igazi karácsonyi életérzést.
Ajánlani tudom, karácsonykor mindenképpen.

Linszyy P>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Elfogult vagyok ezzel a történettel kapcsolatban, mert én még ezen nőttem fel a húgommal. Kazettán néztük, és rettentően féltünk a sámántól, mégis újra és újra elővettük.
Szerintem egyedi a történet, nekem nagyon tetszik az elkallódott aranyos kívánság, ami megkeseredett 55 éves sámánná tette Bikficet. A könyv meglepően kidolgozott volt, az elején és a végén is külön olvashatunk a szereplőkről, láthatjuk a falut, az illusztrációk pedig tökéletesen olyanok, mint maga a mese.
Nekem nagyon tetszett a különböző manók elképzelése a titokzatos rajzról, a két nyomozónk, Nóra és Vili és úgy egyben az egész történet a csínytevésekkel. :)
Én mindig így fogom elképzelni a Mikulás faluját és a karácsonyi készülődéseket náluk. :)

2 hozzászólás
stippistop P>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Aaaa, ez nagyon izgalmas volt! Rendesen megnyújtotta az esti meseolvasásra szánt időt, mert nem bírtuk abbahagyni. És még alig böngésztük át a képeket, pedig itt van bőven humor és látnivaló!

Csibice25 P>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Most fedeztük fel ezt a mesét a 3 évesemmel és nagyon tetszik mindkettőnknek. Azóta már a mesefilmet is megnéztük :)

Kokuszka>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Igazán csodálatos mesekönyv, újjong a kis lelkem, akárhányszor is veszem kézbe Mauri Kunnas mikulásos könyveit. Hihetetlen részletgazdag illusztráltak, minden egyes olvasás után találok bennük valamilyen új, apró kis részletet, amit eddig nem fedeztem fel. Már a könyv legelején is ámulatba ejtett, ugyanis fel vannak sorolva a szereplők és a legfontosabb adatok róluk, mint például hol és mikor születtek, kedvenc ételük, hobbijuk, így bármikor vissza lehet lapozni, ha egy-egy manóról többet is szeretnénk tudni, szerintem ez igazán ötletes megoldás. Maga a történet is igazán bájos. Az biztos, hogy minden decemberben újból elő fognak kerülni ezek a csodálatos történetek, egy élmény volt az olvasásuk.

AniTiger P>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Nagyon szép, igényes kiadású könyv, aminek a borítójára figyeltem fel először. Már a borító színvilága magával ragadott, de a könyvben található részletgazdag, a végletekig aranyos karaktereket bemutató illusztrációk abszolút a szívem csücskei lettek. A képek bogarászása miatt meglepően sokáig tartott elolvasni a történetet, ami egyébként rendkívül élvezetes! Végig fenntartotta az érdeklődésem, hogy mit ábrázol a karácsonyi képrejtvény, miért romlik el minden Mikulásfalván és mi a helyzet a fura hangokkal. Szórakoztató, bájos karácsonyi mese – tökéletes olvasmány Karácsony környékén!

Ajánló:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/12/mauri-kun…

Sippancs P>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

A „bemutatkozó blokk” rettenetesen tetszett, Bikfic spoiler és a fura indulatszavakat viszont annyira nem szerettem. Persze minden jó, ha a vége jó, és az északi fény is visszakerül a helyére.

theodora>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Gyerekkorom egyik kedvenc karácsonyi rajzfilmje volt – a megjelenési időket tekintve egész hamar eljutott Magyarországra is :)
Mesekönyv formában is jól szórakoztam rajta, kedves de vicces történet. A könyvben rengeteg illusztráció van, gyerekkel el lehet böngészni a sok apró részletet.
Örülök, hogy új kiadásban is kapható – nekem a karácsonyi könyvek egyik fontos eleme lett.

Caledonia_Valley P>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

"Mauri Kunnas Mikulás és a varázsdob című világhírű meséje kisgyermek korom óta a kedvenc karácsonyi történetem.

Rascal története már pöttömként magával ragadott és nem volt olyan alkalom, hogy ne ültem volna a televízió képernyője előtt, amikor a magyar-finn koprodukcióban készült mesét műsorra tűzték. :3

Ó, minő rettenet! A Mikulás megfázott ám egyetlen perc nyugta sincs, hiszen közeledik a Karácsony! Mikulás éppen a gyermekek kívánságait olvasgatja és munkájában segítségére van Nóra és Vili, a két kis manó, akik minden alkalmat megragadnak, hogy segítsenek a Mikulásnak. A kívánságok lejegyzésekor, mikor már úgy tűnik, a zsák kiürült egy utolsó, megsárgult boríték hull a Mikulás lába elé…

A kötet olvasása mellett szívből ajánlom a mesefilm megtekintését, ami hűen követi a mesekönyv cselekményét – és a mai feldolgozásokkal ellentétben egy igazi, nagybetűs, eredeti történethez hű adaptáció.

A Mikulás és a varázsdob pici gyermekkorom óta elkísér és egy életen át hű társam marad!"

Bővebben:
https://www.blogger.com/blog/post/edit/7475949494599476…


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

– Ezeket a hintalovakat nemrég készítettük, még kissé vadak. Így nem küldhetjük el őket a gyerekeknek. Előbb meg kell szelídítenem valamennyit – magyarázta Fúró Feró miközben leverte a fűrészport a nadrágjáról.


Hasonló könyvek címkék alapján

Borsi Darázs József: Jön a Télapó
Marék Veronika: Télapó és ezüstmackó
M. Christina Butler: Süni és a Télapó sapkája
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó
Jutta Gorschlüter: A Mikulás és a kiscica
Tóthárpád Ferenc: A Mikulás Tücsökfalván
David Bedford: Találkoztam a Télapóval!
Gazdag Erzsi: Honnan jöttél, Télapó?
Lázár Ervin: A másik télapó
Chris Van Allsburg: A Mikulás-expressz