Mikulás ​és a varázsdob 26 csillagozás

Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Mikulásfalván egymást követik a furcsábbnál furcsább esetek. Hogy került bors a mézeskalácsba? Ki tüntette el az égről az északi fényt? És miféle vírus támadta meg a számítógépet éppen akkor, amikor már megoldódni látszott a rejtély?
A Mikulás már majdnem a végére ért az idei karácsonyi kívánságoknak, amikor kis manói a zsák alján különös firkát találnak egy megsárgult levélpapíron, alatta pedig egy titokzatos nevet: Bikfic. Mikulás és a manók elindulnak, hogy megfejtsék a rejtélyes levelet, de a dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy kellene. Valaki egyfolytában borsot tör a Mikulás orra alá. Vajon miért?
A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi története ezúttal is izgalmas és vidám kalandot ígér.

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Kolibri, Budapest, 2020
46 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634377139 · Fordította: Kovács Ottilia
>!
Cartaphilus, Budapest, 2007
50 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637448706 · Fordította: Csonka Ágnes Kinga

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

Linszyy P>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Elfogult vagyok ezzel a történettel kapcsolatban, mert én még ezen nőttem fel a húgommal. Kazettán néztük, és rettentően féltünk a sámántól, mégis újra és újra elővettük.
Szerintem egyedi a történet, nekem nagyon tetszik az elkallódott aranyos kívánság, ami megkeseredett 55 éves sámánná tette Bikficet. A könyv meglepően kidolgozott volt, az elején és a végén is külön olvashatunk a szereplőkről, láthatjuk a falut, az illusztrációk pedig tökéletesen olyanok, mint maga a mese.
Nekem nagyon tetszett a különböző manók elképzelése a titokzatos rajzról, a két nyomozónk, Nóra és Vili és úgy egyben az egész történet a csínytevésekkel. :)
Én mindig így fogom elképzelni a Mikulás faluját és a karácsonyi készülődéseket náluk. :)

2 hozzászólás
Caledonia_Valley P>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

"Mauri Kunnas Mikulás és a varázsdob című világhírű meséje kisgyermek korom óta a kedvenc karácsonyi történetem.

Rascal története már pöttömként magával ragadott és nem volt olyan alkalom, hogy ne ültem volna a televízió képernyője előtt, amikor a magyar-finn koprodukcióban készült mesét műsorra tűzték. :3

Ó, minő rettenet! A Mikulás megfázott ám egyetlen perc nyugta sincs, hiszen közeledik a Karácsony! Mikulás éppen a gyermekek kívánságait olvasgatja és munkájában segítségére van Nóra és Vili, a két kis manó, akik minden alkalmat megragadnak, hogy segítsenek a Mikulásnak. A kívánságok lejegyzésekor, mikor már úgy tűnik, a zsák kiürült egy utolsó, megsárgult boríték hull a Mikulás lába elé…

A kötet olvasása mellett szívből ajánlom a mesefilm megtekintését, ami hűen követi a mesekönyv cselekményét – és a mai feldolgozásokkal ellentétben egy igazi, nagybetűs, eredeti történethez hű adaptáció.

A Mikulás és a varázsdob pici gyermekkorom óta elkísér és egy életen át hű társam marad!"

Bővebben:
https://www.blogger.com/blog/post/edit/7475949494599476…

Deszy P>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Még gyerekkoromban láttam a Mikulás és a varázsdob rajzfilmet a tévében, és beleszerettem. De mivel gyerek voltam, nem meglepő módon nem emlékeztem a címére, és ahogy az évek teltek, a történetre is egyre halványabban. Leginkább csak érzések maradtak, az, hogy volt egy rajzfilm, amit egyszerűen imádtam. Teltek az évek, kerestem, de nem találtam. Aztán egyszer csak észrevettem a címet a tévéműsorban: a Mikulás és a varázsdob. És egy csettintésre visszajött minden. Mint az őrült, kapcsoltam be a tévét, és igen! Megtaláltam. Azóta már beszereztem DVD-n is és bár már kinőttem a rajzfilmekből – na jó, nem igaz, még mindig imádom őket! –, ez a mese még mindig elvarázsol.

Amikor pedig megláttam, hogy van belőle mesekönyv is, még jó, hogy kíváncsi lettem!

A könyvben a rajzok szerintem nagyon egyediek és nagyon aranyosak. Van egy oldal, ahol kifejezetten a rénszarvasokat láthatjuk, nekem az a személyes kedvencem. Minden szereplőről kapunk egy kis bemutatást is érdekességképp, megtudhatjuk például, mi a kedvenc ételük, mit szeretnek csinálni a szabadidejükben. A Mikulás kedvenc étele például a szalonnás tojás, Mikulásné pedig szeret kertészkedni, tudtátok? Ja, és van egy szereplő, aki a gyerekekről vezeti a számítógépes rendszert, a neve pedig Winch Eszter! Na, ezen nagyon jót nevettem.

És külön örömöm, hogy egy finn meséről van szó, valahogy jól esik a lelkemnek, hogy nem egy amerikai mese megint, annak ellenére, hogy azokkal sincs semmi bajom.

Szóval szerintem egy nagyon aranyos kis mese, karácsonyra ajánlom bárkinek, aki ajándékot keres kisgyereknek.

Atara>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Gyerekkorom egyik legkedvesebb mesefilmje volt a Mikulás és a varázsdob. Néhány éve derült csak ki számomra, hogy ez egy mesekönyv adaptációja, így feltétlenül be kellett szereznem. :D
A mesekönyv és a rajzfilm egy az egyben ugyanaz, (egyedül Rascal nevét magyarosították Csibészre a mesefilmben – azt nem tudom, hogy az új Kolibris kiadásban hogy és miért lett Bikfic, de mindegy).
A rajzok nem mondanám, hogy szépek, inkább aranyosak és egyediek.
Az egész mesekönyv tulajdonképpen olyan, mint egy böngésző. Minden egyes oldalon részletgazdag rajzokkal van teli, maga a mese pedig egy igazi, kedves, aranyos kis karácsonyi történet egy csipet titokzatossággal. :)

3 hozzászólás
meseanyu P>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Ismét egy jó könyv a legnagyobb Mikulás-szakértőktől, vicces, aranyos.

2 hozzászólás
Amrita I>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Nordquist és Szegedi Katalin után nehéz más illusztrátornak labdába rúgni, talán ha nem épp az ő könyveik járnak a kezemben előtte, nem tűnik fel, hogy ennek a könyvnek a lapjain nem olyan kedvesek és finom kidolgozásúak az arcok. Így viszont észre vettem. Hiába a sok aprólékos rajz, keresgélni való részletek, az előzmények fényében egy négyest, háromnegyedet tudok adni az illusztrációkra és a kicsit nehezen induló, kiszámítható történetre is.
Amellett a maga műfajában (karácsony előtti hangulatcsináló olvasmány) egészen rendben van. Karácsonyi manókkal, rejtéllyel, humorral. De annyira nem vágott földhöz.

rodicaindia>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Erdekes, vicces mese a Mikulasrol es egy „megbantott gyerekrol”.

Gridranger I>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Az alapszituáció nem túl eredeti, de a megvalósítás aranyos. Rengeteg apró, de szellemes ötlet van benne, és még a város térképét is aprólékosan át lehet tanulmányozni.

Bookswideopen P>!
Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Ez most nagyon jólesett :) imádtam. Nem ismertem az írót, és a könyvből készült rajzfilmet sem láttam. Beiktattam a kedvenceim csarnokába, és persze a másik két könyvnek is itt kell lennie a polcomon :)


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

– Ezeket a hintalovakat nemrég készítettük, még kissé vadak. Így nem küldhetjük el őket a gyerekeknek. Előbb meg kell szelídítenem valamennyit – magyarázta Fúró Feró miközben leverte a fűrészport a nadrágjáról.

Kapcsolódó szócikkek: hintaló

Hasonló könyvek címkék alapján

Sven Nordqvist: Pettson karácsonya
Marék Veronika: Kippkopp karácsonya
Walt Disney – Boldog karácsonyt Miki egér és barátai társaságában
Eve Tharlet: Jakab mester karácsonya
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka
Borsi Darázs József: Jön a Télapó
Kate Westerlund: Állatok karácsonya
Radvány Zsuzsa: Hull a pelyhes fehér hó…
Patricia Chare: Karácsonyi macikaland
Zdeněk Miler – Hana Doskočilová: A vakond és a hóember