Gyakran használjuk a hungarikum/hungaricum szót, és meg vagyunk győződve arról, hogy ha a világ bármely szegletében megemlítjük a tokaji aszút vagy a gyulai kolbászt, akkor mindenki képzeletében egyből felsejlik a Kárpát-medence és a vendégszerető magyarok. Sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit, aki ezt gondolja, mivel ez csak illúzió. Négy földrész kéttucatnyi országának bebarangolása után szomorún kellett tapasztalnom, hogy sok embernek egyszerűen fogalma sincs arról, hol is van hazánk.
Megdöbbenve kell azonban szembesülnöm azzal is nap mint nap, hogy sajnos még honfitársaink közül is sokan nincsenek tisztában értékeinkkel. De akkor, hogy várhatjuk el egy külfölditől, hogy ismerjék az országot, a kultúráját és az ún. hungarikumokat, ha még
mi magunk sem ismerjük azokat. Ebben próbál ez a néhány oldal segíteni, hogy először mi magyarok ismerjük meg sajátosságainkat és értékeinket, hogy azután majd büszkén mesélhessünk róla külföldi ismerőseinknek. A könyv szerkezete… (tovább)
Illik tudnom, mert magyar vagyok 5 csillagozás
Most olvassa 1
Várólistára tette 3
Kiemelt értékelések
Sok érdekességről írt a szerző ebben a könyvben, de mindenről csak keveset. Számos téma megérdemelt volna kicsit bővebb kifejtést. Valami miatt nekem nem dagad honfiúi keblem attól, ha megtudom, hogy egy amerikai színész anyja magyar volt, nekem ettől nem lesz automatikusan magyar színésszé. Több unalmas felsorolás van a könyvben, mintha a magyarságunk a darabszámtól függne. Az, hogy a szerző a világatlaszból összegyűjtötte a magyar hangzású földrajzi neveket, dicséretre méltó, kár, hogy ennek semmi értelme. Összességében e könyv alapötlete jó, de inkább az ismeretekre és nem a magyarságteljesítményre kéne helyezni a hangsúlyt.
Rengeteg érdekességet lehet megtudni a könyvből, nagyon sokrétű és összeszedett. Például nem tudtam, hogy a portugálok legendája szerint országukat egy magyar király fia alapította, és így az első királyi családjuk magyar eredetű volt, ez persze nem igaz, de jól mutatja, milyen nagyra tartottak minket Európában.
A másik érdekesség pedig az, hogy a milotai diót a XIX században jegyezték a londoni tőzsdén, és a „bacon” pedig a „bakonyi” (szalonna) elangolosodott változata, ugyanis a bakonyi szalonna nagyon híres és keresett volt.
Szerintem ezeket, és a könyvben említett más dolgokat is jó lenne ismerni mindenkinek, és az iskolában is megemlíteni őket…
Hasonló könyvek címkék alapján
- Bogáti Péter: Édes Pólim! 96% ·
Összehasonlítás - Benkő László: Sosemvolt pogányok 94% ·
Összehasonlítás - Zsuffa Tünde: Paprika rummal 94% ·
Összehasonlítás - Bán Mór: A förgeteg hírnöke 91% ·
Összehasonlítás - Benkő László: Két lélek egy testben 95% ·
Összehasonlítás - Kosáryné Réz Lola: Asszonybeszéd 92% ·
Összehasonlítás - Gál Vilmos: Latrok ideje 93% ·
Összehasonlítás - Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát 92% ·
Összehasonlítás - Kassai Lajos: Levelek 94% ·
Összehasonlítás - Ujváry Zoltán: Szülőföldön hontalanul ·
Összehasonlítás